0w-40 5w-40 Motor Yağları Karşılatırması Viskozite Yoğunluk

technologyst

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
kahramanmaraş
Arkadaşlar Merhabalar aracıma motor yağı alırken oturup araştırdım madem araştırdım forumada bir katkım olsun lazım olan arkadaşlar bakar diye. 

öncelikle genel bilgiler. 

Viskozite bir akışkanın, yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür. Akışkanın akmaya karşı gösterdiği iç direnç olarak da tanımlanabilir. Süper akışkanlar hariç tüm gerçek akışkanlar yüzey gerilimine karşı direnç gösterirler. Öte yandan, yüzey gerilimine hiç direnç göstermeyen bir akışkan "ideal akışkan" olarak adlandırılır. 

VİSKOZİTE İNDEKSİYağların sıcaklık değişimlerine karşı viskozitelerini koruyabilme özelliklerini gösteren bir değerdir. Yüksek viskozite indeksli bir yağda sıcaklık arttıkça viskozite daha az değişir. 

Motorda kullanılan yağın renginin değişmesi ne anlama gelmektedir? 
Kaliteli bir motor yağı, içeriğindeki dispersan - deterjan katıklar sayesinde, motorda oluşan kurum parçalarını dağıtarak bünyesine alır, metal yüzeylere yapışmalarını engeller. Bu nedenle rengi değişir. Dolayısıyla kirli görünen motor yağı görevini iyi yerine getiriyor demektir. 

BİLGİLER İNTERNET SİTELERİNDEN ALINTIDIR KONUNUN UZMANI DEĞİLİM. SAYGILARIMLA.. 

Gelelım yağların durumuna 

CASTROL EDGE 0-40/ 5-40 TİTANUM 
MOBİL 1 0-40 NEW LİFE 
MOBİL 1 0-40 ESP 
SHELL HELİX ULTRA 0-40 / 5-40 PURE PLUS 
MOTUL 5-40 X CLEAN 

-----------------------Cas0-40 Cas5-40 Mobil0-40New Mobil0-40ESP ShellUlt0-40 Shellult5-40 Motul5-40 
100 C viskozitesi----- 13,5 ------13,4 ----------13,5 --------------13,2 -----------13,5 ----------13,1 ----------14,1 

40 C viskozitesi --------79 -------77,9 -----------75 ---------------73 -------------75,2----------- 79,1--------- 84,7 

donma noktaları ........-50...........-45............ -45................... -43............... -42................ -45............. -39 

viskozite indexi......... 169 ...........176........... 185.................. 176............... 185............... 168............. 172 

yoğunluk ...............0,841.......... 0,85 ..........0,85 ................0,845............. 0,844.............0,840........... 0,845 

Yorumlamak gerekirse 100 derecedeki en yüksek viskozitesi olan yağ ile 40 derecedeki en düşük viskozitesi olan yağı almak gerekiyor Kışın düşük sıcaklıklarda yağlamanın hızlı olması için 40 derece de viskozite ve daha altlardaki viskozite önemli iken yazın is yüksek sıcaklıklardaki 100 derecedeki yüksek viskozite önemli hale geliyor. Birde viskozite indeksi en yüksek yağı tercih etmek gerekiyor daha stabil oluyor. 

Tabloya göre en ideal yağ 0-40 MOBİL 1 Newlife gözüküyor. 

Samet

Acemi Detaycı
Üye
İl
Kahramanmaraş
Yağ seçimi yaparken aracımıza ve yaşadığımız iklime göre seçim yapmak gerekiyor. Benim yaşadığım yer kışın eksilere düşmüyor örneğin.

İki farklı araçta Castrolden Motula geçtik. En bariz fark sessizlik arttı , titreşim azaldı. Tabi yağlamanın ve motorun korunmasının arttığını da düşünüyorum. :)

Detail Guy

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
İl
Belirtilmedi
Güzel konu teşekkürler

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Moderatör tarafında düzenlendi:

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Çok yararlı bir konu olmuş, eline sağlık.Herkes bulunduğu yerin hava şartlarına göre yağ seçimini yapabilir.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Çok yararlı bir konu olmuş gerçekten ellerine sağlık.

Önceki aracımda dexos2 onayı olduğu için Mobil1 ESP Formula 0w-40 kullanıyordum. Çok memnundum.

@Samet tabii ki yaşadığımız yerin iklimi önemli ancak şöyle bir durum var. Karsta yaşıyor isen mecburen 0w ile başlayan bir yağ kullanmalısın.

Şanlıurfa, Adana, Kahramanmaraş gibi bir yerde de yaşıyorsan 40 ile biten bir yağ kullanmalısın ki sıcağa mukavemeti olsun.

Yani sen yaşadığın şehirde 0w-40 kullandığın için motorun daha az korunmayacaktır. Aksine motor yağın, ilk çalıştırmada motorun en üst bölgesine en kısa sürede çıkacaktır.

Moderatör tarafında düzenlendi: