Araç Değer Kaybı Hakkında Bilgilendirme ve Sorularınız

Sigorta ile ilgili yeni konularda da benzer başlıklar açmamı ister misiniz?

  • Evet

    Kullanılan: 4 100.0%
  • Hayır

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    4

KeReMmM

Konu Sahibi ✔
Çaylak Detaycı
Üye
Katılım
5 Eyl 2020
Mesajlar
2
Beğeniler
6
Yaş
38
İl
İstanbul
#1
Herkese Merhaba,

Forumda çok fazla aktif olamasam da sizlerin yazdığı bilgilerden çokça faydalandım.

Uzun yıllar sigorta şirketleri bünyesinde avukatlık yapmış olduğum için ben de bu konuda foruma bir katkı sağlamak istedim. Kendi Blog sayfamda paylaşmış olduğum yazıya biraz eklemeler yaparak aşağıda sizinle de (ve bir kaç farklı forumda) paylaşıyorum. Konu hakkında sorusu olan varsa bu başlık altından sorabilir ya da her zaman için bana ulaşabilir.


Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı; kaza sonrası onarılan aracın değerinin, kaza öncesindeki değerine göre düşüşünü ifade etmektedir. Araç değer kaybı Yargıtay’ca şu şekilde tanımlamaktadır: “Değer kaybı zararı, aracın olay tarihindeki hasar değeriyle hasarı giderildikten sonra (tamir edilmiş hali ile) edeceği değer arasındaki farktan ibarettir” (Y17HD-K.2016/5661).

Özellikle araç fiyatlarının bu denli yüksek olduğu bir piyasada; yaşanan kaza sonrasında bir araç ne kadar iyi onarılırsa onarılsın, hasarsız emsallerine göre o aracın ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesi kaçınılmazdır. Zira ülkemizdeki ikinci el araç piyasasında; aracın plastik tamponu veya farı değişse dahi TRAMER sistemine işlenecek olan bir hasar kaydı, muhtemel alıcıların gözünde aracın değerini düşürmektedir.


Değer Kaybı Nasıl Belirlenir?

Değer kaybı tazminatının miktarı;

- Aracın rayiç değeri,
- Kullanılmışlık düzeyi (kilometresi),
- Aracın cinsi,
- Geçmiş hasarları,
- Mevcut hasarın yeri ve boyutu

gibi çeşitli kriterlere göre belirlenmektedir.

Değer kaybının nasıl hesaplanacağı Zorunlu Mali Mesuliyet (Trafik) Sigortası Genel Şartları ekinde bir formül ile düzenlenmişse de Anayasa Mahkemesi’nin E. 2019/40, K. 2020/40 ve T. 17/07/2020 sayılı kararıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 90. ve 92 maddelerindeki Trafik Sigortası Genel Şartları’na atıf yapan ifadelerinin iptaline ilişkin verdiği karar sonrasında hesaplamalarda anılan formül yerine 2. el piyasa değerindeki gerçek düşüş tutarı göz önüne alınarak hesaplama yapılmaktadır.

Dolayısı ile daha önce sigorta şirketlerinin; aracın kullanılmışlık düzeyinin 165.000 km’den fazla olduğu durumlar gibi Genel Şartlar’a göre teminat dışı olarak değerlendirmiş olduğu/reddetmiş olduğu değer kaybı talepleri de tekrar talep edilebilir hale gelmiştir.


Hangi Durumlarda Değer Kaybı Tazminatı Alamam?

- %100 kusurlu olduğunuz kazalarda,
- Aracın kaza öncesinde ağır hasar kaydının olması durumunda,
- Değer kaybı tazminatı talebinize ilişkin kesinleşmiş bir hüküm olması durumunda,
- Kaza sonucu değer kaybına sebep olmayacak bir hasar oluşması durumunda

değer kaybı tazminatı alınamayacaktır. Bir önceki kısımda belirttiğimiz üzere aracınız 165.000 km. üzerinde olsa dahi Anayasa Mahkemesi Kararı doğrultusunda değer kaybı tazminatı talep edilebilecektir.

Kaza neticesinde %75 dahi kusurlu olsanız, kalan %25’lik kısma denk gelecek değer kaybı tazminatınızı alabilirsiniz.


Değer Kaybı Tazminatı Talep Edebilmek İçin Zamanaşımı Süresi Ne Kadar?

Genel zamanaşımı süresi 2 yıl olmakla birlikte; olay özeline göre 8, 10 ve hatta 15 yıllık zamanaşımı süreleri uygulanabilecektir.

***** Özellikle araç değer kaybı tazminatı işinde uzman olduğunu belirten bir çok aracı firmanın ve hatta avukatların web sitesinde, sosyal medya gönderilerinde v.b. paylaşımlarında kazadan itibaren 2 yıl geçti ise değer kaybı tazminatı alınamayacağı belirtilmektedir. Zamanaşımı açısından genel kural 2 yıl olmakla birlikte olayın özeli bilinmeden bu şekilde bir yönlendirme yapılması yanlıştır. Bu durumun bir çok istisnası mevcut olup, esasen uzamış zamanaşımı nedeniyle değer kaybı tazminatı alabilecek bir kişi, bu tür hatalı bilgiler yüzünden tazminatını alamayacaktır.


Değer Kaybı Tazminatını Kim Öder?

Değer kaybı tazminatını; karşı aracın/araçların sürücüsü, araç işleteni, aracın trafik sigortacısı ve hatta duruma göre karşı aracın kasko sigortacısı, karşı aracın kusuru oranında ödemekle yükümlü olabilir. Dolayısı ile daha önce de bahsetmiş olduğumuz üzere %100 kusurlu olduğunuz bir kazada, karşı aracın kusurundan bahsedilemeyeceği için değer kaybı tazminatını talep edemezsiniz.


Değer Kaybı Tazminatını Nasıl Alabilirim?

Eğer değer kaybı tazminatı almak için gerekli tüm şartlar mevcut ise; karşı aracın sigorta şirketinden tazminat alabilmek için öncelikle sigorta şirketine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuru üzerine sigorta şirketi talebinizi reddederse veya 15 gün içerisinde cevap vermez ya da talebiniz tamamen karşılanmazsa dava açabilir veya Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilirsiniz.

Araç işleteni ve/veya sürücüsüne karşı dava açmak için ise bu şekilde bir başvuru şartı bulunmamakta olup doğrudan dava veya icra yoluna başvurulabilir.
Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar genel bilgilendirme amacı taşımakta olup; konu hakkında yeterli bilgi sahibi değil iseniz bir avukattan destek almanız tavsiye olunur.

Av. Kerem BÜKE
 
Moderatör tarafında düzenlendi: