Bosch GDS 18V 1050 H Şarjlı Somun Sıkma ve Sökme Makinesi İncelemesi

Nobran

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
Ankara
Merhaba arkadaşlar,

Bu makine, detay ekipmanı kategorisine girer mi girmez mi bilmiyorum ama sizlere çok uzun zamandır almak istediğim ve yeni aldığım bu somun sıkma makinesi hakkındaki inceleme yazımı paylaşmak istiyorum.

Makinemizin marka ve modeli başlıktan da anlaşılacağı üzere Bosch GDS 18V 1050H şarjlı somun sökme ve sıkma makinesi.

Teknik özelliklerinden bahsedecek olursam

1-) 3/4" kare uca sahip
2-) 3 vitesli.
3-) 1. viteste 350nm 2. viteste 750nm 3.viteste 1050nm sıkma torkuna sahip.
4-) Sökme torku ise 1700nm

Bu tork değerini ilk okuduğumda ben "oha" demiştim ama gözünüzü korkutmasın, makine darbeli olduğu için bijon, somun ya da civata tamamen oturduktan sonra makine 6-10 saniye aralığında daha çalışırsa darbeler sayesinde bu tork değerlerine çıkıyor. Yani atıyorum bijon dişe ilk oturduğundan janta değene kadar geçen sürede makine 50nm ile çalışıyorken darbeler başladığı anda 100-150-200-250-300... şeklinde her bir darbe, bu torku arttırıyor. O yüzden en düşük viteste, tetiği kontrollü şekilde kullanmak koşuluyla daha düşük tork değerlerinde de çalışılabilirsiniz.

3/4" kare uca sahip olması ek aparat kullanımı bakımından dezavantaj olarak görünebilir belki ancak araya adaptör koyunca ayna dahi takılıyor ve darbeli matkap olarak da kullanılabilir. Şarjlı vidalama makinaları ortalama 30-50nm aralığında çalıştığı düşünülürse onları somun sıkarken kullanmak makine sağlığı açısından çok doğru değil ama bunu matkap olarak kullanmakta herhangi bir sakınca olmaz. O yüzden vidalama makinelerine kıyasla daha fonksiyonel bir makine olduğu için çeşitli adaptörler ve aparatları da ilerleyen zamanlarda toparlayıp aktif olarak kullanmaya başlayacağım. Bana şuan lazım olan tek aparat 3/4" kare ucu 1/2" kare uca çeviren adaptör çünkü lokmalarımın hepsi 1/2" kare uca göre :) Ki bu adaptörü bile belki 4-5 ay sonra alabilirim o durumdayım :komik:

Vites fotoğraflardan görüleceği üzere dijital olarak ayarlanıyor, çalışma ışığı da isteğe bağlı olarak açılıp kapanabiliyor. Makinenin üzerinde bir de gösterge var. Bu gösterge yeşil olarak yanıyorsa makineyi kullanmakta bir sakınca yok. Turuncu yanıyorsa makine ısınmış demektir ve boşta çalıştırarak soğutmak gerekiyor soğuduktan sonra yeşile dönüyor.. Kırmızı yandığında ise makine çok ısındığı için çalışmayı durdurmak gerekiyor. En yüksek vites değerinde aniden tetiğe bastığınızdaysa bileğiniz motorun döndüğü yönde dönme eğilimi gösteriyor ki bu da makinenin gücünü gösteren bir diğer durum. Akü hariç ağırlığı ise 2.9kg. Tek elle çalışılan bir makine için ağırlık fazla ama GDS 400 gibi 1.2 kg olan makineler de benim işimi görecek güçte değiller.

Makineden en yüksek verimi almak için ProCore serisi batarya kullanmak gerektiğini de belirtmek gerekiyor ancak aynı zamanda da Bosch GAS 18V-1 kullandığım için onun 4 amperlik bataryası da şuan için benim işimi fazlasıyla görüyor. Çünkü GAL 3680 CV şarj aleti 18 volt 4 amperlik bataryayı 30 dakikada %100 doluluk oranına çıkarıyor. Hem de şarj aletinin dahili havalandırması sayesinde ısınmış bataryayı soğutarak art arda olan seri kullanımlardan kaynaklı batarya hücrelerinin zarar görmesi engelleniyor.

Aracın her türlü küçük ve orta ölçekli bakım ve tamirat işlerini kendim tek yapıyorum. Bu işleri yaparken çoğunlukla cırcır kol, lokma ve tork anahtarı kullanarak ilerliyorum lakin geçen hafta aracın salıncaklarını değiştirirken çok zorlandım. Yani şöyle diyeyim, yeni salıncağı yuvasına oturtmak için harcamam gereken enerjiyi ben zaten somunları söküp takarken ve rotil başını yerine geçirmeye çalışırken bitirmiştim ve bu beni gerçek anlamda çok fazla zorladı. Bu vesile ile zaten uzun yıllardır almak istediğim bu makine, istekten çok bir mecburiyete dönüştü ve önümüzdeki yeni yılda yapılacak olan zam miktarını da düşününce bir şekilde taksit maksit şimdi al şubatta ödemeye başla gibi kampanyalar sayesinde hepsiburada üzerinden almış bulundum

Okuduğunuz için teşekkür ederim umarım merak edenler ve almayı düşünenler için bir fikir oluşturmuş olur :)

carking58

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Abi hayırlı olsun, maşallah o tork değerleri ile tam bir canavar gibi görünüyor.
Babamın araçta yazlık/kışlık jant/lastik değişimi yaparken ben de acaba şarjlı bir şey alsam mı diye içimden geçirmiştim bijonları sökmek için. Senin aldığın ürünün fiyatına bakınca sadece bijon sökmek için maliyeti biraz yüksek geldi :terlisırıtan:
Alternatif ne alabilirim diye bakınırken Einhell TE-CW 18 Li modeli dikkatimi çekti. Bu cihaz hakkında bir bilgin var mı, sadece yazlık/kışlık set değişiminde kullanmak için iş görür mü acaba? Baktığım ürünün linkini aşağı bırakıyorum.
https://www.hepsiburada.com/einhell...akulu-darb-somun-sik-komursuz-p-HBV0000062A0L

Nobran

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
Ankara
Abi hayırlı olsun, maşallah o tork değerleri ile tam bir canavar gibi görünüyor.
Babamın araçta yazlık/kışlık jant/lastik değişimi yaparken ben de acaba şarjlı bir şey alsam mı diye içimden geçirmiştim bijonları sökmek için. Senin aldığın ürünün fiyatına bakınca sadece bijon sökmek için maliyeti biraz yüksek geldi :terlisırıtan:
Alternatif ne alabilirim diye bakınırken Einhell TE-CW 18 Li modeli dikkatimi çekti. Bu cihaz hakkında bir bilgin var mı, sadece yazlık/kışlık set değişiminde kullanmak için iş görür mü acaba? Baktığım ürünün linkini aşağı bırakıyorum.
https://www.hepsiburada.com/einhell...akulu-darb-somun-sik-komursuz-p-HBV0000062A0L
Rahatça her türlü bijonu ve somunu alır bu makine de. Sadece jant sökmek için düşünme, zaten bu makinenin ucuna 1/2 diyor. Ucuna istediğin aparatı tak istersen şarjlı vidalama/matkap olarak da kullan. Alt takım ve bazı motor parçalarını da söker takarsın rahatça

Bauhausta incelemiştim bu linkteki makineyi de, gayet güzel bir makine. Bosch şarj cihazı ve bataryası önceden bende olunca ve Bosch bataryayı Einhell bataryaya çeviren aparatı da bulamayınca o yüzden tekrar batarya ve şarj aleti almamak için mecburen Bosch ile devam etmek durumunda kaldım yoksa bunu almıştım çoktan

Ağırlık ve tork değerleri çok iyi hem hafif hem de güçlü şöyle düşün yani araçta en yüksek tork, jant bijonlarında var. Onlar da 90nm den başlıyor 140-160nm ye kadar çıkıyor. Çoğu motor parçası 30-40-50nm tork değerinde sıkılıyor, karter tapası 10-20nm değerlerinde falan sıkılıyor. Her türlü evde ve arabada işini fazla fazla görür. Bugün benim diyen şarjlı matkapların en babası maksimum 50nm ile çalışıyor. Bu makinenin motoru da üstelik fırçasız motor, kömür bitti derdi de olmaz, mis gibi makine