Boya kalınlığı ne kadar olmalı

lordofthelions

Konu Sahibi ✔
Acemi Detaycı
Üye
İl
KOCAELİ
Amatör olarak aracıma uygulama yapmak istiyorum ama aracımın boyasının minimum kaç mikron olmalı sizce kaç mikronun altında polisaj yapılmamalı

technologyst

Profesyonel Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
kahramanmaraş
Hoşgeldiniz forum kurallarımız gereği kendinizi tanıtırsanız arkadaşlarımız bu konuda bilgi verecektir

lordofthelions

Konu Sahibi ✔
Acemi Detaycı
Üye
İl
KOCAELİ
Adım Tuncay Kocaeli de oturuyorum kendi aracıma polisaj yapmak istiyorum ama boya kalınlığı kafamı kurcalıyor onun için bilgisi olan varsa yardım istiyorum

emirksk

Amatör Detaycı
Üye
Fabrika çıkışı 40 mikron astar, 40 mikron boya, 40 mikron vernik olmak üzere ortalama 120 mikron olur, teoride böyledir. Fakat;
Panelden panele bile mikron değişik çıkabilir, 1 cm²'lik bir alanda farklı mikron değeri çıkabilir. Sağ kapı 100 mikron çıkarken, sol kapı 80 mikron çıkabilir.

Makine kullanacaksanız, makina kullanımı uygun ped-devir-ürün-baskı seçimi hakkında bilgi edinin. En hafif pastalarla 1-2 mikron götürmeniz bile zordur hatta çok zordur. Aslında boya yakmak gerçekten zor bir şeydir. Hani makine kullanıcam deyince direk boyayı yakarsın gerek yok derler ama boya öyle kolay yanan bir şey değildir. Hatta ilk seferde çizikleri bile alamayacaksınız muhtemelen hiç aşındırma yapamadığınız için. Anca elle yapmış kadar bir parlaklık olacak boyada.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Araca ve boyaya göre değişir. Benim araçta hiç boya yok, çok pasta değil hatta hiç ağır aşındırıcı kullanılmadı 70 mikron olan yerler var. O yüzden çok takılmayın ona.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Aracın geçmişini biliyorsanız genel olarak ölçüm makinesi ile ölçün ve o şekilde bir yol izleyin. Ancak aracın geçmişini bilmiyorsanız, kesin bilgi için aracınızın aynısını bulmanız ve boya değerlerini karşılaştırmanız gerekir. Özgür'ün de dediği gibi benim aracımda da 115 çıkan yer de var 80 çıkan yer de var. Aracın geçmişini bildiğim için 80 sorun değil. Ancak ikinci el olarak almış olsaydım o zaman 80 olan yerden şüphe duyardım.

lordofthelions

Konu Sahibi ✔
Acemi Detaycı
Üye
İl
KOCAELİ
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim en iyisi boyayı ölçüp kararvermek

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Markadan markaya değişir, alman araçlarında farklı, japonlar da farklı, italyanlarda farklı olur.,

Japon araçlarında genelde 80-120 mikron arası değişiyor.,

Alman araçlarında 110-160 mikron arası değişiyor (ford hariç)

Burda önemli olan diğer konu pasta seçimi., aracın maruz kaldığı dış etmenlere, boyanın kondisyonuna ve araç üreticisine göre alacağınız kombinasyonu belirlemelisiniz..

Amma da konuştun polisaj deneyimin var mı diyecekler çıkabilir malesef yok., ah biri yardımcı olsa çıraktan başlayabilsek.. .

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Soruyu sorarken bir yanılgıya düşmeyelim, boya ölçüm makinesi astar, varsa macun, boya ve vernik ne varsa tamamını ölçer. Biz polisajı boyaya değil verniğe yaparız. Yüzeyde ne kadar vernik olduğunu bilemeyiz. Ancak tahmin edebiliriz. Mesela tüm panelleri ölçtük, ortalama 90 mikron çıkıyor diyelim. Panelin biri de 60 mikron çıktı.( 30-40 mikron vernik olur ortalama tabi bu değer 45 de olabilir 25 te.) 60 mikron çıkan panele ağır aşındırıcı yapmanız tavsiye edilmez. Bir de aracın geçmişini bilmek, markanın ortalama boya özelliklerine hakim olmak gerekli. siz ölçersiniz 100 mikron civarı çıkar, oo daha pay var dersiniz ama sizden önceki sahibi 130-140 mikron olan arabayı defalarca polisaj yaptırıp 100e inmesine sebep olmuş olabilir.