Brake Bedding Nedir ?

_CaN_

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Brake Bedding - Brake Bed-in, araçta disk ve balata aynı anda değiştiğinde ya da disk tornada düzeltildikten sonra (tornayı tavsiye etmiyorum) yeni balata ile kullanılmaya başlandığında yapılan bir tür yöntem diyebiliriz. 
Dilim döndüğünce bu yöntemin nasıl ve neden uygulandığı hakkında kısa bir bilgi verip videolar ile konuyu daha iyi anlamanızı sağlayacağım.
Bu tekniğin Türkçesi disk ve balatayı birbirine alıştırmadır. Kısaca nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse, trafiğin olmadığı ya da müsait olduğu yollarda aracımızı 10 veya 15 kere yaklaşık 100 km/h'a çıkardıktan sonra tatlı sert fren yapmak suretiyle 20km/h'lara düşürerek (çok ani fren yapmadan) balatanın üst yüzeyinin sürtünmeden kaynaklı yanmasını sağlayıp diske alışması ve diskin yüzeyinde tutunabileceği bir tabaka oluşturması yöntemi.
Bu yöntemin faydaları arasında, fren performansının artması, disklerin daha uzun ömürlü olması gibi sebepler sayılıyor. 
Günlük kullanılan araçlarımızda bu yöntemin uygulanması ne kadar fayda getirir bilmiyorum ancak ben frene bastığımda direksiyonda titreme, fren mesafesinin uzaması ve abs'nin çok erken devreye girmesi şikayetleri nedeniyle yetkili servise gittiğimde, frenlere çok kibar davrandığım gerekçesi ile (saçma değil mi?) garantinin dolmasına yakın (28.000 km de)  garantiden disk ve balata değişimi yapılmış, akabinde yine servis çalışanları ile benzer bir yöntem uygulanarak disk-balata alıştırması yapılmıştı. Daha sonra aracımı satana kadar hiç bir sorun yaşamamıştım. 
Hatta ben, aracın üzerinde bulunan diskin-balatanın ya da ikisinden birinin hatalı üretilmiş olmasına bağlamıştım ve servisin sorumluluğu bana yüklemesinden korkmuştum ancak herhangi bir ücret talep etmemişlerdi.

Kendi aracımda bu sorunu yaşadığımda ise disk ve balatanın görüntüsü şu şekildeydi:

Balatalar daha yeni gibi değil mi? Peki, 28000 kmde bir diskin yüzeyi bu hale gelir mi ?

Bu da Brake Bedding Yöntemi: 
Videoları mutlaka izleyin 

https://youtu.be/86HYa4BaqRY

https://www.youtube.com/watch?v=kd_PtFJW3_g

Moderatör tarafında düzenlendi:

CNR Detailing

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
Üye
İl
Ankara
Yararlı bir bilgi bunu şuan yapabilirmiyiz peki ? 3 k km oldu disk ve balata takılalı

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Yararlı bilgiler için teşekkürler.

Sent via my iphone 7 using Tapatalk from DENİZLİ

_CaN_

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
CNR' Alıntı:
Yararlı bir bilgi bunu şuan yapabilirmiyiz peki ? 3 k km oldu disk ve balata takılalı
Tavsiyeler disk ve balata değiştikten hemen sonra yapılması. Ancak yine de yapabilirsiniz çünkü kaybedeceğiniz bir şey yok. Biraz yakıttan başka :D

Dragstar' Alıntı:
Yararlı bilgiler için teşekkürler.

Sent via my iphone 7 using Tapatalk from DENİZLİ
Rica ederim abi.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Güzel bir konu olmuş, en çok benimde uğraştığım şey, burda balatalarda sorun var gibi disk yumuşak kalmış balatada sert diski yemiş balatalar. Hızlı alıştırma işi bu aslında normalde daha uzun sürede balayalae alışıcakkrn daha kısa sürede alıştırıyoruz, aşındırıp

_CaN_

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Ozgur_gs_91' Alıntı:
Güzel bir konu olmuş, en çok benimde uğraştığım şey, burda balatalarda sorun var gibi disk yumuşak kalmış balatada sert diski yemiş balatalar. Hızlı alıştırma işi bu aslında normalde daha uzun sürede balayalae alışıcakkrn daha kısa sürede alıştırıyoruz, aşındırıp
Özgür, yabancı sitelerde bu iş ile uğraşanlar, bunu hızlı alıştırma olarak değil de, ısı ile alıştırıp zamanla disk veya balata yüzeyinde beklenmedik bozulmalar yaşanmasın diye yapıyorlarmış.
Ben Mart ayında aldığım sıfır 308'imde denedim. Faydası oldumu olmadımı uzun vadede göreceğiz.

Murat

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Ankara
Değişik bir bilgi. Hiç duymamıştım daha önce. Teşekkürler @_CaN_

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Enteresan, daha önce duymamıştım, disk ve balatanın bir alışma süreci olduğunu biliyordum ama sürecin bu şekilde atlatılması gerektiği konusunda bilgi sahibi değildik iyi oldu öğrendiğimiz. Teşekkürler.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Şimdi izledim videoyu, aslında burda yapılan işlem diskin sertleşmesini sağlamak, diski üste yapılan frenlerle ısıttıktan sonra ani soğutmayla, sertleşmesi sağlanıyor gibi geliyor, bu sayede disk daha sert bir hal alıyor balata biterken disk daha yavaş şekilde aşınıyor. Ama frenleme uzatır mı bilemedim.

_CaN_

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
mahapurusha' Alıntı:
Değişik bir bilgi. Hiç duymamıştım daha önce. Teşekkürler @_CaN_"
Eski aracımın frenlerinde sorun yaşayınca biraz araştırdım ve böyle bir yöntem olduğunu gördüm. Gerçek anlamda ne kadar fayda sağlar açıkçası tam net yorum yapamıyorum.
Fakat kendim denememiş olsaydım kesinlikle paylaşmazdım. Dediğim gibi sıfır aldıktan sonra aracı bayiiden eve getirene kadar bu yöntemi denedim. Aracım şuan 8000 km de. Herhangi bir sorun yok.

onurçiko' Alıntı:
Enteresan, daha önce duymamıştım, disk ve balatanın bir alışma süreci olduğunu biliyordum ama sürecin bu şekilde atlatıldı gerektiği konusunda bilgi sahibi değildik iyi oldu öğrendiğimiz. Teşekkürler.
Rica ederim.

Ozgur_gs_91' Alıntı:
Şimdi izledim videoyu, aslında burda yapılan işlem diskin sertleşmesini sağlamak, diski üste yapılan frenlerle ısıttıktan sonra ani soğutmayla, sertleşmesi sağlanıyor gibi geliyor, bu sayede disk daha sert bir hal alıyor balata biterken disk daha yavaş şekilde aşınıyor. Ama frenleme uzatır mı bilemedim.
Özgür aslında sen disk ve balata işine çok hakimsin. Hatta sık sık değiştiriyorsun. Sende bir daha ki sefere tecrübe edersen daha faydalı olur.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Şuan disk ve balata bitmrk üzere bir dahaki değişimde ikisini bir değişicem gibi duruyor, performans serisibir diske geçmezsem deniyicem bunu

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Türkiye
Baya değişik bir bilgiymiş teşekkür ediyoruz efenım @_CaN_

_CaN_

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Pro' Alıntı:
Baya değişik bir bilgiymiş teşekkür ediyoruz efenım @_CaN_
Rica ederiz efenim. Bizler için detay her yerde :)