Carking58 ile röportaj 28.07.2021

Mentalfeed

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Merhaba Sevgili Detail Forum ailesinin güzide üyeleri ,bir geleneğimiz olan röportajlarımızdan 2021 senesinin 7. röportajını @carking58 ile yaptık. Teklifimizi kabul ettiği ve çok samimi cevaplar verdiği için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Şimdiden herkese keyifli okumalar dileriz:partix:

Çaylar, kahveler hazırsa sohbetimize başlayalım :arkadass:

1- Carking58 (Okan) nasıl biridir kendinizden bahseder misiniz?

- Kullanmış olduğum nick ilkokul 1. sınıfa dayanıyor. O dönem ki çocukça ingilizce ile car=araba, king= kral denklemi ile kendime mahlas edindim ve espirili geldiği içinde halen kullanmaya devam ediyorum :) Gerçek hayata dönecek olursak ismim Okan YILMAZ, 1995 Tokat doğumluyum. 2013 yılına kadar Kayseri'de yaşadım, sonrasında üniversite için İstanbul'a geldim ve nasip olursa tekrardan Kayseri'ye dönme planları yapıyorum. Avukatım ve aynı zamanda Sosyoloji öğrencisiyim. Özümde iki teker ruhlu olsam da mekanik olan her türlü araca ilgim yüksek :)

2-Detay serüveniniz ne zaman ve nasıl başladı?

- Detay serüveni 2010 yılında aldığımız yeni aracımızla başladı. Forumda da konusu mevcut olan 2003 A4 nam-ı diğer PederMobil'in iç döşemelerinin açık renk olması ve bir başak burcu olarak temizliğe olan düşkünlüğüm sebebiyle neler yapabilirim diye internet aleminde gezinirken Detailing denen virüs ile tanışmış oldum. Ama 2015 senesinde sahip olduğum motosikletim ile detay sevdam zirve yaptı diyebilirim.

3-Detaycılık ruhu başlamadan önce aracınızı nasıl temizliyordunuz?

- 2010 yılından önceki aracımızı 2002 senesinde almıştık, 1990 model beyaz bir Audi 80 idi. Annemin mutfakta kullandığı pril + babamın her daim bagajda gezdirdiği yıkama fırçası ikilisi ile yıkama (daha doğrusu zımpara :) ) işlerini yapıyordum. 8 sene boyunca o kasap yıkama alışkanlığına rağmen boyanın opak beyaz olmasıyla çok da bir sorun yaşamadık ihtiyar ile :)

4-İlk detay ürünleriniz nelerdir ?

- Detailing dünyasında tanıştığım ilk marka Sonax oldu. Krem kıvamında bir çizik giderici-sıvı wax karışımı, kırmıızı kutulu bir cila ilk aldığım detay ürünüydü. Devamında ise bir dönem çok popüler olan Erdem Boya aracılığı ile Atas'ın şampuanı ve lastik parlatıcısını almıştım lise öğrencisi bütçesi ile ama özellikle lastik parlatıcısı tam bir hayal kırıklığı olunca o günden beridir ürün tercihlerini bilindik markalardan yana yapıyorum.

5- Her detaycının hayatında bir kere de olsa kullanmalı dediğiniz ürünler var mı? Varsa hangi ürünler?

- Ben çok çeşit ürün denemektense sevdiğim ürünlerden sürekli olarak kullanmaya çalışan biriyim. Öyle olunca hele hele forumdaki üstatların yanında ne desem bilemedim şimdi :) Ama yine de bir cevap vermem gerekirse Soft99 Authentic yıllardır favori ürünüm diyebilirim ve tavsiye ederim :)

6-Ürün denemek ve yeni ürünleri keşfetmek size neler hissettirir?

- Ben bu konuda biraz çekimser kalan taraftayım sanırım. Çok fazla yeni ürün denemek yerine forumlarda kullanılan, iyi geri dönüşleri olan ve ulaşabileceğim detay ürünlerini bittikçe bir kere daha alarak devam ediyorum hayatıma :) O sebeple de sanıyorum bugüne kadar hiç kendi keşfettiğim bir ürün olmamıştır. Ama motosikletim varken zincir temizliği konusunda marka ürünlere yüzlerce lira para verip sonrasında baba tavsiyesi ile bir de gaz yağı ile temizlik yaptığım günü unutamıyorum :) Benim yüzlerce lira döktüğüm ürünlerden çok daha iyi sonuca çok az bir miktar ürün kullanarak ulaştığımı görünce kendimi baya saf görmüştüm. Sanırım yaşadığım ilk ve tek keşif anı odur :)

7-Hayatta yapmaktan en çok mutlu olduğunuz şeyler nelerdir?

- Detay dışında bahsetmem gerekirse işimi ve haliyle okumayı çok seviyorum. Bunun yanı sıra maket, havacılık ve fotoğrafçılık detay dışındaki diğer üç hobim. Adli tatilin başlaması ile beraber uzun zamandır heves ettiğim havacılık fotoğrafçılığı (airspotting) konusunda da balıklama bir dalmayı düşünüyorum bu günlerde :)

8-Gelecekte kesinlikle şunu yapmak istiyorum dediğiniz bir durum var mı?

- Sanıyorum içinde bulunduğumuz pandemi şartlarının da etkisiyle gelecekten en temel beklentim herkesin olduğu gibi sağlık. Ancak bu durumu aşıp biraz daha özele indiğimizde hem detay hem de motosiklet aşkımı bir arada yaşayabileceğim, içinde hayat olan bir garaj sahibi olmak gelecekte yapmak istediklerimin başında geliyor sanıyorum.

9-Detaycılıkta en zorlandığınız anlar?

- Tam anlamıyla bir cam temizliği yapmak benim için halen detayın en zor kısmı :) Forumda tercih edilen bez ve cam ürünlerine ilişkin pek çok kombinasyonu denemiş olmama rağmen her nedense bir türlü istediğim o temizliğe henüz ulaşamadım. Motosiketimi yıkadığım günlere en büyük özlemim de camları olmadığından bu sorunu yaşamamdı :)

10-Detay hayatınızdan unutamadığınız bir anınızı anlatır mısınız?

- Sanıyorum 2013 senesiydi, ilk katı waxım olan FK1000p edinmiştim. Kayseri'de az güneşinin altında kutunun neredeyse dörtte birini tüm arabaya sıvamış :) bir de üstüne 1 saate yakın bekleyerek kendimce ürünün araca tutunmasını sağlamıştım. Öyle güzel tutunmuş olacak ki saatlerce silmeme rağmen fazladan sürdüğüm waxı silene kadar canım çıkmıştı. Hatta bir ara yorulmuş ve daha da kalırsa araçtan hiç silemeyeceğimi düşünerek kuzenimi aramıştım. Gelip o da yardım etmişti silmem için bana :) O günden beridir katı waxı sürerken hep acaba fazla mı oldu düşüncesi ile kaporta yüzeyini sürekli kontrol ederim.

11-Yaptığınız en büyük çılgınlık nedir?

- Her araba düşkünü gencin hayatında bir kez olsun tatmış olduğu ehliyetsiz ve babadan habersiz arabayla gece kaçamakları bir dönem benim de en çılgın aktivitemdi sanırım. Ama bunun dışında fotoğraf çekmek uğruna arkadaşlarımın aracının bagajında arkadan gelen aracın çekimini yaparken pek çok kez neredeyse 50-60 km hızla giden aracın bagajından düşme riskini tekrar tekrar göze almam sanırım en cahil ve çılgınca göze aldığım hareketlerdir.

12-En sevmediğiniz durumlar nelerdir?

- Yaptığım iş her ne olursa olsun başarısızlığa tahammülüm olduğunu söylemem. Bir şeyi yapmadan önce çokça araştırır ve mutlaka benden önce yapanlar nasıl yapmış diye bakıp öyle işe başlarım. Ama bazen bu durumlarda dahi başarısız sonuçlar almak beni en çok geren haldir sanıyorum. Bunun yanı sıra bilgisi olmayıp fikri olan insanların o işte bilirkişiymiş edasıyla konuşmasına da hiç tahammül edemiyorum ki sırf bu yüzden kavganın eşiğinden döndüğüm pek çok durum yaşadım :)

13- 3 kelimeyle siz?

- Mükemmeliyetçi, detaycı ve aksi :)

14- 3 kelimeyle sevmedikleriniz, kızdıklarınız?

- Bencillik, yalan ve kibir.

15- 3 kelimeyle detay serüveniniz?

- Wax, Gazyağı ve Sonax.

16-Neden Detay?

- Benim hayatıma bir ihtiyaç, bir arayış sonucu girmiş olsa da sonradan fark ettim ki detay, aslında sevilerek yapılan diğer her hobi gibi insanın ruhunu dinlendiren, sinirlerini boşaltan ve bu sayede dünyayı biraz daha yaşanabilir görmeyi sağlayan önemli aktivitelerden birisi. Ayrıca sadece temizlik olarak değil de hayata detay penceresinden bir kez bakmaya başladığında insanın üstlendiği her işte başarılı olmasını sağlayan önemli bir felsefe olarak görüyorum detayı. Özellikle meslek hayatımda detaycı bakışının çoğu zaman bana aynı işi yapan diğer insanlardan daha farklı bakmamı sağladığını düşünüyorum.

Tüm bunların yanı sıra sahip olduğum her nesnenin yeni veya eski fark etmez temiz bir şekilde kalmasına çok önem gösteririm. İçimdeki istifçi ruhun da yansıması ile bu anlamda sahip olduğum nesneleri korumak anlamında detay benim içim vazgeçilmez bir hayat parçası :)

Ben röportaj esnasında çok keyif aldım sizlere de okuduğunuz için teşekkürler, bir başka sohbetimizde görüşmek üzere:tesekkurr:

Mentalfeed

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Forumumuzun bu güzel etkinliğine konuk edildiğim için tekrardan çok teşekkür ederim Hurşit Abi @Mentalfeed . Her ne kadar canlı/yüz yüze olmasa dahi sorulara cevap verirken oldukça heyecanlandığımı söyleyebilirim. :)
Cansın can yanyana olmasakta gönüller bir

carking58

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
@carking58,seni daha yakından tanımak ve röportajını okumak gerçekten beni mutlu etti. Bu vesile ile sana ve @Mentalfeed kardeşime teşekkür ediyorum.
Bu güzel platform sayesinde sizin gibi üstatlarla tanışabilmenin bana verdiği mutluluğu anlatamam sanıyorum. Çok teşekkürler abi :)