Elektrikli otoya fahiş ÖTV zammı

Murat

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Ankara
Sıfır emisyonlu olmaları ve petrole bağımlılığı ortadan kaldırmalarıyla otomotiv sektörünün geleceği olarak görülen elektrikli otomobiller tüm dünyada teşvik edilirken, Türkiye’de art arda vergi darbesi yiyor. Meclis’e sevk edilen torba tasarıya kadar elektrikli otomobillerden sadece yüzde 3 ila 15 arasında ÖTV alınırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise alınmıyordu. Bu da bu araçlara yönelik bir teşvik olarak algılanıyordu. Ancak torba tasarıyla birlikte ilk önce elektrikli otomobillerden de artık MTV alınacağı ortaya çıktı.

Bu düzenlemede benzinli ve dizel otomobiller için ödenen MTV’nin yüzde 25’i kadar bir miktar belirlendi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugüne kadar kanuni boşluk olduğu için elektrikli otomobillerden MTV almadıklarını belirterek, “Yaptığımız düzenlemeyle elektrikli otomobiller için MTV Kanunu’na motor gücünü de ekliyoruz. Ama daha düşük MTV alacağız. Aynı nitelikteki benzinli veya dizel bir otomobil 2 bin TL MTV öderken, burada söz konusu rakam 500 TL olacak” açıklamasını yapmıştı.

Muhalefet Fark Etmedi

İşte Naci Ağbal’ın bu konuşmasının ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba tasarının görüşmelerinde, elektrikli otomobillerle ilgili vergi düzenlemesi kabul edildi. Herkes elektrikli otomobillere yönelik tek vergi düzenlemesinin MTV olduğunu zannederken aslında kimsenin, hatta muhalefet partilerinin bile fark etmediği fahiş bir zam yapılmıştı. Tasarının içerisinde herhangi bir gerekçe ve açıklama belirtilmeden sadece ‘ÖTV Kanununun II sayılı listesi güncellenmiştir’ ifadesi yer aldı. Bu fark edilmeyen zamma göre elektrikli otomobillerin ÖTV oranları 10 katın üzerinde artarken, Meclis’ten geçmesi halinde mevcut elektrikli otomobillerin fiyatları yüzde 33 ile yüzde 60 arasında zamlanacak.

Tüm gözler Meclis’e çevrildi

BU fahiş zammı Maliye Bakanı Naci Ağbal ve kurmaylarının neden gizlediği, kimsenin hatta muhalefet partilerinin bile fark edememesi düşündürücü. Tüm dünya elektrikli otomobillerden bırakın vergi almayı teşvik etmek için 10 bin Euro’ları bulan destekler verirken, kuşkusuz böyle bir dönemde elektrikli araç vergisini fahiş derece arttıran ülke olmayı herhalde hükümet de pek duyurmak istemedi. Sonuçta 15 Şubat tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu madde (madde 51) kabul edildi. Şimdi gözler komisyonda fark ettirilmeden kabul edilen bu maddedin Meclis’teki görüşmelerine çevrildi. Eğer Meclis’ten de geçerse o zaman zaten Türkiye’de düşük ÖTV’ye rağmen bile 5 yılda 400 adetleri geçmeyen satış rakamlarına sahip elektrikli otomobillerin satışları tamamen duracaktır.
3 yerli otomobil için büyük darbe

Geçtiğimiz hafta ‘yerli otomobil’ için çalışmalara başlayan 5 babayiğit ilk resmi açıklamasını yaparak üretilecek otomobillerin tek platformda geliştirilecek 3 elektrikli modelden oluşacağı bilgisini verdi. Yani Türkiye’nin otomobili için elektrikli motorda karar kılındığı resmi olarak ilk kez duyuruldu. 5 babayiğit ilk prototipleri 2019’da ortaya çıkaracağını, ilk yerli elektrikli otomobili ise 2020 yılında satışa sunacağını açıkladı. Ama tam bu noktada elektrikli otomobillere yönelik hem fahiş ÖTV zammı hem de sıfır olan MTV oranlarının en az 500 TL olarak belirlenmesi, yerli otomobile de büyük darbe vuracak.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/elektrikli-otoya-fahis-otv-zammi-40747164

Motors

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Ankara
Allah sizi inandırsın şu konunun altına neler yazıp yazıp sildim. Anlayın artık. :mad:

Paian

Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
-
Muhalefet farketmedi ne demekse artık. İtiraz gelse “savaş döneminde hizip çıkarıyorsunuz yazıklar olsun” vs. edilmeyen laf kalmazdı. Cam filmi yasağına can hıraş karşı çıkan vatandaş itiraz etmedikten sonra gerisi boş.

Galapagos

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Ya önceden şehit haberi alındığında(1 kişi olsa dahi) herkes sokağa dökülürdü.Şimdi 10larca 100lerce şehit oluyor kimsenin gıkı çıkmıyor.Alıştırıldık diyeceğim de alıştırılmakta değil.Milletin gözünü o kadar korkuttular ki.Dışarı çıkıp protesto etmeye kalksan fetöcü damgası yiyip yıllarca hapis yatırabiliyorlar ohal ayağına.Dediğiniz gibi cam filmi için çok tepki aldılar ve karardan geri dönmek zorunda kaldılar.Keşke tepki gösterebilen ve haklarımızı koruyabilen bi halk olsak.

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Paian' Alıntı:
Muhalefet farketmedi ne demekse artık. İtiraz gelse “savaş döneminde hizip çıkarıyorsunuz yazıklar olsun” vs. edilmeyen laf kalmazdı. Cam filmi yasağına can hıraş karşı çıkan vatandaş itiraz etmedikten sonra gerisi boş.

Cam filmi herşeyden önemli. Geçen tahliye yoldan doğanın biri çok koyu simsiyah cam filmi yüzünden önüme çıktı. Nasıl firen attığımı kendim biliyorum Ne meraklı milletmişiz kendimizi saklamaya.

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

Murat

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Ankara
BAKAN AĞBAL AÇIKLADI
Konuya ilişkin gerek Bakanlığımız tarafından 2 Şubat 2018 tarihinde yapılan basın açıklamasında, gerekse de Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal tarafından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki yasa görüşmeleri sırasında, önerilen düzenleme ile kesinlikle bir vergi artışı yapılmadığı, düzenlemenin ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları ile Türk Gümrük Tarife Cetvelinde belirlenen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaralarının uyumlaştırılmasından ibaret olduğu belirtilmiştir. Söz konusu açıklamalarda ayrıca, halihazırda uygulanmakta olan oranların aynen korunmasını teminen bu Kanun tasarısının yasalaşıp yayımlandığı gün Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılacağı ve ÖTV’ye tabi söz konusu mallarda herhangi bir vergi artışı olmayacağı vurgulanmıştır. Netice olarak, elektrik motorlu otomobillerin ÖTV’sinde 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır. “

http://www.hurriyet.com.tr/maliye-bakanligi-elektrikli-otomobillerde-1-kurus-zam-yapilmayacak-40747765

Paian

Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
-
Dragstar' Alıntı:
Paian' Alıntı:

Cam filmi herşeyden önemli. Geçen tahliye yoldan doğanın biri çok koyu simsiyah cam filmi yüzünden önüme çıktı. Nasıl firen attığımı kendim biliyorum Ne meraklı milletmişiz kendimizi saklamaya.

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

Böyle durumlarda Neyzen Tevfik geliyor aklıma ama burada paylaşmayacağım tabiki Dileyen “insanoğlu tuhaftır” diye aratabilir. :)

Bir de cam filmine gelene kadar şöyle de bir durum var. Sanki bu daha önemli gibi !1!1!!

http://www.hurriyet.com.tr/ankara-emniyet-muduru-3-gun-boyunca-calinti-plakali-aracla-dolasti-ankara-haberleri-40082066

Moderatör tarafında düzenlendi:

Motors

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Ankara
Harbidan ha.. Onlarca şehit haberi geliyor, hergün mazota benzine zam geliyor, hergün ötv zammı geliyor ama bunların hiçbiri cam filmi kadar önemli değil sanırım. Abi bu millete şaşıyorum ya vay anasına sayın seyirciler. Hiçbirine üzülmüyorlar cam filmine üzüldükleri kadar. "Ağlanacak haldeyiz, diyecek başka birşey yok."

Murat' Alıntı:
BAKAN AĞBAL AÇIKLADI
Konuya ilişkin gerek Bakanlığımız tarafından 2 Şubat 2018 tarihinde yapılan basın açıklamasında, gerekse de Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal tarafından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki yasa görüşmeleri sırasında, önerilen düzenleme ile kesinlikle bir vergi artışı yapılmadığı, düzenlemenin ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları ile Türk Gümrük Tarife Cetvelinde belirlenen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaralarının uyumlaştırılmasından ibaret olduğu belirtilmiştir. Söz konusu açıklamalarda ayrıca, halihazırda uygulanmakta olan oranların aynen korunmasını teminen bu Kanun tasarısının yasalaşıp yayımlandığı gün Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılacağı ve ÖTV’ye tabi söz konusu mallarda herhangi bir vergi artışı olmayacağı vurgulanmıştır. Netice olarak, elektrik motorlu otomobillerin ÖTV’sinde 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır. “

http://www.hurriyet.com.tr/maliye-bakanligi-elektrikli-otomobillerde-1-kurus-zam-yapilmayacak-40747765
Bakan bizim foruma üye sanırım :D Kıyak olarak bi cila atarız S350'sine

umrdmr

Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
Motors' Alıntı:
Harbidan ha.. Onlarca şehit haberi geliyor, hergün mazota benzine zam geliyor, hergün ötv zammı geliyor ama bunların hiçbiri cam filmi kadar önemli değil sanırım. Abi bu millete şaşıyorum ya vay anasına sayın seyirciler. Hiçbirine üzülmüyorlar cam filmine üzüldükleri kadar. "Ağlanacak haldeyiz, diyecek başka birşey yok."

Murat' Alıntı:
BAKAN AĞBAL AÇIKLADI

Ahahaha  çok güzel olurdu gerçekten. :) 

Arkadaş düşünsene tek işin yasa, resmi gazete okumak onu kendi gazetende yayınlamak uygun üslupla. Onu da beceremiyorsun. Yani bakan yok nerden çıktı bu haber diyor. Hatta bence komik: Ne kadar bunaldıysa net anlaşılsın diye 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır diye vurguluyor.

Gerçi ben de bazen okuduğum yönetmeliği anlamakta zorlanıyorum. Yanlış yorumlayabiliyorum. Çok da yüklenmeyelim gazetecilere.

Arkadaşlar bu arada şunu belirteyim, çok keskin siyasi ifadeler yazmaktan lütfen çekininiz. Nice nice forumlar bu siyasi konular yüzünden dağıldı.

Motors

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Ankara
umrdmr' Alıntı:
Motors' Alıntı:

Arkadaş düşünsene tek işin yasa, resmi gazete okumak onu kendi gazetende yayınlamak uygun üslupla. Onu da beceremiyorsun. Yani bakan yok nerden çıktı bu haber diyor. Hatta bence komik: Ne kadar bunaldıysa net anlaşılsın diye 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır diye vurguluyor.

Gerçi ben de bazen okuduğum yönetmeliği anlamakta zorlanıyorum. Yanlış yorumlayabiliyorum. Çok da yüklenmeyelim gazetecilere.

Arkadaşlar bu arada şunu belirteyim, çok keskin siyasi ifadeler yazmaktan lütfen çekininiz. Nice nice forumlar bu siyasi konular yüzünden dağıldı.
Dünyada gazetecilik bu şekildemi işliyor bilmiyorum ama şuan Türkiye'deki gazetecilik bu değil.  Çok ahlaksızlık seviyesimi demeliyiz artık o seviyeye geldi malesef gazetecilik. Hiçbir şeyi araştırmıyorlar, direk gördüklerini yazıyorlar vs.

Bizim forumda olmaz siyaset miyaset. Bizim fikir ayrılığına düşeceğimiz tek konu WAX konusudur sanırım :D  Onda da düşmüyorsak, dahada düşmeyiz. Türkiye'de böyle kardeşcesine bir forum yok malesef. Herkes birbirine saygılı, herkes birbirine bir akraba kadar yakın. Artık Türkiye'nin neresine gidersek gidelim çayını içeceğimiz biri var sanırım. Ankara'ya gelirseniz benim çayımı içeceksiniz  :)  İnşallah bu birlik beraberlik hep böyle gider.

umrdmr

Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
Motors' Alıntı:
umrdmr' Alıntı:

Dünyada gazetecilik bu şekildemi işliyor bilmiyorum ama şuan Türkiye'deki gazetecilik bu değil.  Çok ahlaksızlık seviyesimi demeliyiz artık o seviyeye geldi malesef gazetecilik. Hiçbir şeyi araştırmıyorlar, direk gördüklerini yazıyorlar vs.

Bizim forumda olmaz siyaset miyaset. Bizim fikir ayrılığına düşeceğimiz tek konu WAX konusudur sanırım :D  Onda da düşmüyorsak, dahada düşmeyiz. Türkiye'de böyle kardeşcesine bir forum yok malesef. Herkes birbirine saygılı, herkes birbirine bir akraba kadar yakın. Artık Türkiye'nin neresine gidersek gidelim çayını içeceğimiz biri var sanırım. Ankara'ya gelirseniz benim çayımı içeceksiniz  :)  İnşallah bu birlik beraberlik hep böyle gider.

Mademki böyle düşünülüyor mayıs haziran gibi bir buluşma ayarlayalım herkesin gelebileceği merkez bir ilde Bayburt olabilir mesela.

Detail Guy

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
İl
Belirtilmedi
[/quote]

Bu iyiydi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi