Folyo Sökme ve Yapışkan Çıkarma Uygulaması

caner92

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
istanbul
İnternette forumlarda bir tane düzgün paylaşım göremedim folyo sökme ile ilgili. Fön ile veya kaynar su ile folyoyu sökmeyle ilgili bir kaç paylaşım olmuş ama altında kalan yapışkanla ilgili nasıl çıkılacağına dair bir paylaşım yoktu. Herkes bir şey yazmış asetonla sök, tinerle sök şunla bunla sök. bir kaç tane video izledim talaş sürüp kazıyanlar vs ben güvenipte yapamadım. Dedim bari ben paylaşayım. :)

Benim aracın folyosu araç bayiden alınırken yapılmıştı. Yaklaşık 4 senelik bir folyo idi. Ömrü dolduğundan sökeyim dedim. Meguiarsa gittim 350 tl sökmek için ücret istedi. Folyocu gittim bir o kadar ücret istedi. Abartı buldum ücreti ve kendim sökmeye karar verdim. Belki daha kısa süre kullanıp sökenlerde bu tür yapışkan kalmayabilir.

Öncelikle aracın kaputa kettle ile kaynattığım suyu dökerek folyoyu cıkardım

Ardından aşağıdaki gibi yapışkanlar kaldı kaputta. Auto finesse oblitarate sıktım kalan yapışkanlara. daha önce çıkardığım zift uygulamasındaki gibi rahat bir şekilde çıkaramadım. 5 dakika sıktıktan sonra bekleyerek mikrofiberle cıkarmayı denedim hiç bir etki göstermedi.

Baktım türk forumlarında adam akıllı bir paylaşım yok. Youtube dan yabancı detaycıların videolarını izledim. 10 larca video cıktı. Hepsinde yapışkan sökücü sıkarak yapışkana banka kartı veya benzeri kartla çıkarma yaptıklarını gördüm. Hatta son izlediğim video bir Porsche uygulamasıydı. Porche dada uyguladılarsa zarar vermiyor heralde diyerekten kredi kartı ile girişmeye karar verdim.

Öncelikle auto finesse oblitarate sıktım yine. 4-5 dakika etki etmesini bekledim. Ardından kredi kartı ile giriştim. Kartın sol ve sağ köşelerine işaret ve orta parmağı ile altında orta kısmada baş parmakla bastırıp uyguladım hafif eğik şekilde. Bu sekilde göstermişlerdi videoda. Diğer türlü sürtsenizde çıkmıyor bu şekilde bastırmadan. Kartla ittirdikçe kalan bölümlerin tekrar üstünden geçtim.

En son aşağıdaki gibi kartla ve bezle çıkmayan yapışkanlar kaldı.

Henüz polisaj makinamı kullanmaya başlamamam nedeni ile elle menzerna 400 uyguladım ve sonuç

Birde ufak video

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Son düzenleme:

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
İnternette forumlarda bir tane düzgün paylaşım göremedim folyo sökme ile ilgili. Fön ile veya kaynar su ile folyoyu sökmeyle ilgili bir kaç paylaşım olmuş ama altında kalan yapışkanla ilgili nasıl çıkılacağına dair bir paylaşım yoktu. Herkes bir şey yazmış asetonla sök, tinerle sök şunla bunla sök. bir kaç tane video izledim talaş sürüp kazıyanlar vs ben güvenipte yapamadım. Dedim bari ben paylaşayım. :)

Benim aracın folyosu araç bayiden alınırken yapılmıştı. Yaklaşık 4 senelik bir folyo idi. Ömrü dolduğundan sökeyim dedim. Meguiarsa gittim 350 tl sökmek için ücret istedi. Folyocu gittim bir o kadar ücret istedi. Abartı buldum ücreti ve kendim sökmeye karar verdim. Belki daha kısa süre kullanıp sökenlerde bu tür yapışkan kalmayabilir.

Öncelikle aracın kaputa kettle ile kaynattığım suyu dökerek folyoyu cıkardım

Ardından aşağıdaki gibi yapışkanlar kaldı kaputta. Auto finesse oblitarate sıktım kalan yapışkanlara daha önce çıkardığım zift uygulamasındaki gibi rahat bir şekilde çıkaramadım. 5 dakika sıktıktan sonra bekleyerek mikrofiberle cıkarmayı denedim hiç bir etki göstermedi.

Baktım türk forumlarında adam akıllı bir paylaşım yok. Youtube dan yabancı detaycıların videolarını izledim. 10 larca video cıktı. Hepsinde yapışkan sökücü sıkarak yapışkana banka kartı veya benzeri kartla çıkarma yaptıklarını gördüm. Hatta son izlediğim video bir porche uygulamasıydı. Porche dada uyguladılarsa zarar vermiyor heralde diyerekten kredi kartı ile girişmeye karar verdim.

Öncelikle auto finesse oblitarate sıktım yine. 4-5 dakika etki etmesini bekledim. Ardından kredi kartı ile giriştim. Kartın sol ve sağ köşelerine işaret ve orta parmağı ile altında orta kısmada baş parmakla bastırıp uyguladım hafif eğik şekilde. Bu sekilde göstermişlerdi videoda. Diğer türlü sürtsenizde çıkmıyor bu şekilde bastırmadan. Kartla ittirdikçe kalan bölümlerin tekrar üstünden geçtim.

En son aşağıdaki gibi kartla ve bezle çıkmayan yapışkanlar kaldı.

Henüz polisaj makinamı kullanmaya başlamamam nedeni ile elle menzerna 400 uyguladım ve sonuç

Birde ufak video

Çok güzel bir konu olmuş elinize sağlık ve geçmiş olsun :)

Shirb13

Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Hocam şimdi anlamışsındır neden 350 tl istediklerini, basit bir iş değil. sıcak hava tabancasıyla iyice ısıtarak çıkardığında kaputta kalan yapışkan miktarı daha az oluyor.

caner92

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
istanbul
Çok güzel bir konu olmuş elinize sağlık ve geçmiş olsun :)
Teşekkürler :)

Hocam şimdi anlamışsındır neden 350 tl istediklerini :)
3-4 saatimi aldı yapması. Ama polisaj makinası kullanınca vs cok daha kısa sürecektir. Cebimizde kaldı yinede olsun :D o ücreti verip söktürmek yerine folyoyu folyocuda yeniletmek daha mantıklı. Eğer yeniletirseniz çıkarmasına çok fazla birşey istemiyorlar. Ücret verip söktürmek isteyen yeni folyo yaptırabilir hemde folyoyu sökmekle uğraşmaz.

caner92

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
istanbul
Hocam şimdi anlamışsındır neden 350 tl istediklerini, basit bir iş değil. sıcak hava tabancasıyla iyice ısıtarak çıkardığında kaputta kalan yapışkan miktarı daha az oluyor.
Evet ısı tabancası daha etkili olacaktır ama olmadığından suya mecbur kaldık. Birde bir kaç folyocuya internetten sordum. Sentetik tiner dedi hepsi. Ben tiner kullanmak istemediğimden yine yapmadım. Sentetik tiner belki daha kolay çıkarır. Uygulamacılarda sanırım onu kullanarak cok daha cabuk söküyorlar. Daha önce filmdeki bir kuş yanığını çıkarmak için aseton kullanmıştım ve film matlaştı. Evdeki mobilyada bir lekeye aseton kullandım oda matlaştı. Hep internette bir aseton tavsiyesi. Benim en korktuğum şey aseton. Daha önce hiç tiner uygulamadığım için belki oda matlaştırır diye düşünerekten giremedim onla ben :ad

BSI

Usta Detaycı
Üye
Bu iş benim de başıma gelmişti... 2.el aldığım araçta ilk işim; aracı bayiden ilk alan sahibine "kıyak" diye yaptıkları kalitesiz folyoları sökmek olmuştu. Kaputta ve çamurluklarda artık leş gibi olmuş, temizlense bile mat ve kararmış görünen folyoyu kaynar su ile rahatça sökmüştüm ama altta komple izi kalmıştı....

Masum olduğunu düşündüğüm ne denediysem uğraştırmadan çıkartacak gibi değildi. WD40, balata spreyi, agresif temizleyici hiç biri kar etmemişti.

Dakikalarca uğraşmama rağmen çok küçük bir bölgeyi ancak arındırabiliyodum...

Bende bu işle artık uğraşamıycam diyip, güvendiğim bir detaycıya aracı teslim ettim... Tam 1 gün uğraştılar... Kullandıkları malzeme polytop'un just the tonic, oblitarate muadili zift sökücü bir kimyasalıydı... Ayrıca çok da malzeme harcadıklarını söylediler...

O zaman elimde gaz yağı yoktu ama benim tahminim en iyi gaz yağı sökecektir... Ama onla bile uğraşılacağına eminim...

Asetonu ve tineri bana da çok öneren oldu ama benimde aklıma yatmamıştı...

caner92

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
istanbul
Bu iş benim de başıma gelmişti... 2.el aldığım araçta ilk işim; aracı bayiden ilk alan sahibine "kıyak" diye yaptıkları kalitesiz folyoları sökmek olmuştu. Kaputta ve çamurluklarda artık leş gibi olmuş, temizlense bile mat ve kararmış görünen folyoyu kaynar su ile rahatça sökmüştüm ama altta komple izi kalmıştı....

Masum olduğunu düşündüğüm ne denediysem uğraştırmadan çıkartacak gibi değildi. WD40, balata spreyi, agresif temizleyici hiç biri kar etmemişti.

Dakikalarca uğraşmama rağmen çok küçük bir bölgeyi ancak arındırabiliyodum...

Bende bu işle artık uğraşamıycam diyip, güvendiğim bir detaycıya aracı teslim ettim... Tam 1 gün uğraştılar... Kullandıkları malzeme polytop'un just the tonic, oblitarate muadili zift sökücü bir kimyasalıydı... Ayrıca çok da malzeme harcadıklarını söylediler...

O zaman elimde gaz yağı yoktu ama benim tahminim en iyi gaz yağı sökecektir... Ama onla bile uğraşılacağına eminim...

Asetonu ve tineri bana da çok öneren oldu ama benimde aklıma yatmamıştı...
Gaz yağı, af oblitarate, polytop teerentferner ürünleri hepsi yapışkan zift vs sökmede kullanılıyor benzer ürünler zaten. Ben daha önce zift icin af yi almıştım ondan elimde vardı. Gaz yağıda kullanılsa yine bir kart gibi sert bir destek malzemesi kullanmadan çıkacağını sanmıyorum. Folyo 1-1.5 seneliktir sökülmüştür o zaman belki çıkabilir. Ama bizimki gibi uzun süre kalan folyolarda çözmüyor.

@caner92 elinize sağlık çok yerinde bir konu olmuş :) Malum çok sorulan ama Bir türlü tam anlamıyla istenen cevabı bulunamayan durumdu :)
Evet hep bir önerilen ürün oluyordu ama sonuç vermiş bir paylaşım göremiyorduk. İhtiyacı olanlar yararlanır. Daha hızlı ve pratik bir yol deneyip çözüm alan olursada paylaşsın en azından bu kadar uğraşmayız :D benim bir süre ihtiyacım olmayacak herhal folyodan uzak duracağım :)

BSI

Usta Detaycı
Üye
Gaz yağı, af oblitarate, polytop teerentferner ürünleri hepsi yapışkan zift vs sökmede kullanılıyor benzer ürünler zaten. Ben daha önce zift icin af yi almıştım ondan elimde vardı. Gaz yağıda kullanılsa yine bir kart gibi sert bir destek malzemesi kullanmadan çıkacağını sanmıyorum. Folyo 1-1.5 seneliktir sökülmüştür o zaman belki çıkabilir. Ama bizimki gibi uzun süre kalan folyolarda çözmüyor.

Evet hep bir önerilen ürün oluyordu ama sonuç vermiş bir paylaşım göremiyorduk. İhtiyacı olanlar yararlanır. Daha hızlı ve pratik bir yol deneyip çözüm alan olursada paylaşsın en azından bu kadar uğraşmayız :D benim bir süre ihtiyacım olmayacak herhal folyodan uzak duracağım :)

Doğrudur... Gazyağı da ancak kartla kazımayı kolaylaştıracak kadar yumuşatacaktır... Kolayca bezle silecek kadar çözerken, boyaya da zarar vermeyecek bir kimyasal ben de bulamamıştım o dönemde...

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Emeklerinize sağlık, kartla girmek mecburi olunca biraz çekindim ancak başka türlü sökmek mümkün değil herhalde.

caner92

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
istanbul
Emeklerinize sağlık, kartla girmek mecburi olunca biraz çekindim ancak başka türlü sökmek mümkün değil herhalde.
Yabancıların uyguladığı bir kaç video gördüm onlarda kullanınca yapayım dedim.

En son söyle bir porsche videosu gördüm tamamdır hemen o zaman dedim :D

Yok ben bizimkiler gibi talaş uygularım diyen olursa buyursun :D

Son düzenleme:

ffsahin

Usta Detaycı
Üye
İl
Kayseri
Kötü filmleri sökerken çekiniyorum hep. Şu ana kadar bu şekilde zorluk çıkaran olmadı bana . Sıcak hava tabancasıyla ısıta ısıta söküyorum. Yapışkanlar için en iyi iş yapan ürün gyeon tar deniliyor , denemedim ama böyle bir durumla karşılaşma ihtimalime karşı stoğumda bulunduruyorum.