İlk Amatör Detay Deneyimi

DropX

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
73
Bir abimizin sürekli aracı beraber bir elden geçirelim sen seversin bu işleri diye 4-5 ay süren ısrarından sonra geçenler de iki koldan amatör ama hevesli olarak giriştik. Malum amatör olunca uygulama da bayağı siz işin ehli kişiler rahatsız edebilir anlatırken sinirlenmeyin :)
.
Araç Hyundai Getz marka bir araç, sırf küçük olmasından dolayı detay olarak denemek daha mantıklı geldi. Araç nerden baksanız 2 Aydır yıkanmayan, hiç detay, polisaj gibi işlemler görmemiş bir araçtı. Aracın koltukları tavanı ve zemin halısı baya baya kirliydi, dış boyası inanılmaz mattı, camlar da artık kireç lekeleri taşlaşmış, tüm plastik akşamları beyazlaşmıştı.
İlk deneyim olacağı için önce eksik malzemeleri tamamlamak adına bulunduğumuz ilde bulabildiğimiz malzemeler ise Sonax koltuk temizleme sprey köpüğü, elbise fırçası, detay fırçası, uygulama pedi, zift sökücü,solan silecek kollarını boyamak için zımpara ve siyah sprey boya, Meguiars compound ve polish gibi ürünleri temin ettikten sonra bir gün içi, bir gün de dışı sürecek şekilde uygulamaya başladık.
Aracın önceki hali;

ilk olarak aracın içinde ki ön konsolu, kapı içleri gibi plastik aksamın çok bulunduğu bölgeleri dokusunun çok girintili olmasından dolayı detay fırçası ile elimin ulaştığı her noktayı özenle önce suyla temizleyip ardından süt diye tabir edilen uzun zamandır elimde olan bir torpido besleyici ile sildim..

daha sonra koltuk tavan ve yer döşemelerini sonax köpük ile komple elbise fırçası yardımı ile iyice ürünü yedikten sonra hali yıkama makinası ile güzelce durulayıp çektik. Tavanı ise tamamen elimizle hafif körükleyip, mikrofiber bez ile tekrar duruladık, zemini de aynı şekilde elbise fırçası ve sonax köpük ile güzelce fırçalayıp makine ile çektik. Sonax döşeme temizleyici çok uzun zamandır koltuklarda bulunan kusma izlerini komple aldı, bagaj döşemesin de de 2 yıldır kurban etinden bulaşan kan izlerini de yüzde 80 çıkardı, tavan ise beklediğimden güzel sonuç verdi ve el ile yapmamıza rağmen kurulduğunda hiç iz kalmamıştı. Araçta yıllardır sigara içildiği için sarı lekeler oluşacak diye korktum ama öyle olmadı.
Aracın dışını ise özel bir şampuan olmamasından dolayı self oto yıkamada ki köpüğü gayet güzel aracım da ki wax a hiç zarar vermediğini bildiğimden bu köpükle önce 2 kez el değmeden körükleyip duruladıktan sonra önce kullanıp beğendiğim no name bir mikrofiber oto yıkama eldiveni ile 2 kez yıkadık. Bazı lekeler neredeyse 2. Yıkamada bile zor çıktı. Sonra aracı kuruladık fakat çıkmayan bir çok zift lekesi vardı. Bunun için bir tanıdığın elinde olup kullanmamızı tavsiye ettiği içinde gaz yağı içeriği olduğu bariz belli olan bir ürünle zift lekelerini çıkarıp tekrar 2 kat köpükleyip aracı silip garajımıza girdik. Motor temizliği için Würth motor temizleyici kullandık.
Aracın dışında çok fazla derin ve paslanmış çizik olduğu için kil ve Demir tozu temizleyici uygulamadım, araç ciddi bir rötüş istiyor durumdayıdı. Boyanın matlığı için Meguiars Compoundu elimizle 2 tur geçerek matlıktan bayağı bir kurtulduk, daha sonra da Meguiars polish i yine 2 tur atarak boyayı bir nebze önceki halinden farklı duruma getirdik. Daha sonra camlarda ki çıkmayan lekeler için AG glass Polish i uygulama pedi ile camları iyice ovaladıktan sonra kurumadı ile birlikte mikrofiber bez ile sildim ve camdaki taş izlerinden başka neredeyse hiç leke kalmaması ve parıl parıl olması beni gayet mutlu etti. Ardından hızlıca temizlik tineri ile kalan pasta lekelerini alıp Fusso 12 Mounth waxı uygulama pedi ile uygulayıp mikrofiber bez ile sildik.
araç dış plastikleri bayağı beyazlamıştı, bunu da abinin bir arkadaşından aldığı ve uygulamak istediği ne markasının ne olduğunu bilmediğim ama elimdeki kauçuk eldiveni ve süngeri eritmesinden yoğun olarak solvent içeren madde ile baya bir siyahlık sağladık. Gayet amatörce olan bu uygulamalar sonrası 2 günün sonunda araç önceki haline göre 5 yaş gençleşmişti resmen. Bu da Allah’ın emeğimizin karşılığını kasap gibi araca dalmamıza rağmen vermesiydi :)

Aracın son hali ise ;

Bu neredeyse ilk uzun soluklu detay girişimiydi benim için, çok profesyonel ürün yoktu elimde, olduğu kadarı ile bu şekilde yapmaya çalıştım. Artık yavaş yavaş forumda ki ürün yorumları ile listeler yapmaya çalışıyorum ürünler ile ilgili olarak. Zamanla daha olmak dileğiyle. Tavsiye öneri ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Çok daha fazla resim çekmiştim ama telefon değiştirdiğim için bir çoğuna ulaşamadım artık daha fazla uygulama fotoğrafı için dikkat ederim.

Son düzenleme:

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Arabanın içi bi rahatlamış, emeğinize sağlık. Ben uygulama işini bütçeye göre değerlendirirsem güzel sonuç çıkmış sonuçta daha yeni başlamışsınız. Bide önerim sadece yazıyla anlatmak değilde her fotoğraf altına anlatım yapmak her zaman daha güzel ve anlayışlı gözükür.

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emeğinize sağlık, bahsettiğiniz gibi ilk uygulamaya değecek sonuçlar zamanla ürünler,ekipmanlar üst seviyeye çıkınca sonuçlarda bir o kadar tatminkar olacaktır :) no name dediğiniz torpido sütüne güvenemedim bence onu pek kullanmamaya özen gösterin zamanla girintili çıkıntılı diye bahsettiğiniz yüzeyde solmalar,boşluk kısımlarında beyazlamalar yaratabilir. Her polisaj öncesi demirtozu ve kili ihmal etmeyin en önemli hazırlık adımlarından biri. Kontamine olmuş yüzeyin ısıyla verniğe gömülmesine daha sonra tahribata yol açabileceğini unutmayın. Emeğinize compound biraz balta vuruyor. Güzel ped,pasta kombiniyle daha güzel sonuçlara kavuşmanız dileğiyle :)

DropX

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
73
Arabanın içi bi rahatlamış, emeğinize sağlık. Ben uygulama işini bütçeye göre değerlendirirsem güzel sonuç çıkmış sonuçta daha yeni başlamışsınız. Bide önerim sadece yazıyla anlatmak değilde her fotoğraf altına anlatım yapmak her zaman daha güzel ve anlayışlı gözükür.
Onu da yapıcam bir daha ki sefere teşekkür ederim :)

DropX

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
73
Emeğinize sağlık, bahsettiğiniz gibi ilk uygulamaya değecek sonuçlar zamanla ürünler,ekipmanlar üst seviyeye çıkınca sonuçlarda bir o kadar tatminkar olacaktır :) no name dediğiniz torpido sütüne güvenemedim bence onu pek kullanmamaya özen gösterin zamanla girintili çıkıntılı diye bahsettiğiniz yüzeyde solmalar,boşluk kısımlarında beyazlamalar yaratabilir. Her polisaj öncesi demirtozu ve kili ihmal etmeyin en önemli hazırlık adımlarından biri. Kontamine olmuş yüzeyin ısıyla verniğe gömülmesine daha sonra tahribata yol açabileceğini unutmayın. Emeğinize compound biraz balta vuruyor. Güzel ped,pasta kombiniyle daha güzel sonuçlara kavuşmanız dileğiyle :)
Teşekkür ederim :) Aynen o süte bende güvenmiyorum mecbur kalıp uyguladım daha da kullanmam zaten. Kil ve Demir tozunu derin ve paslanmış çiziklerden korktuğum için yapmadım. Compoundu ilk denemem olacağı için almıştım, elle uyguladık bunu. Makine aldım fakat sadece bir kez kendi aracımda denedim. Ped ve pasta için hala konuları okuyorum bakalım bunu da kısa zaman da çözeceğim umarım

ormancı

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Ellerinize sağlık. İlk uygulama için güzel temizlik olmuş. Zamanla daha da iyileri gelecektir

carking58

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Ellerinize sağlık, başlangıç için bence gayet güzel bir uygulama olmuş. Üstadlar zaten uyarmış, bence de değişmesi gereken 2 adım var sadece.

1-Ne olursa olsun içinde yüzde bilmem kaç silikon olan ve genelde süt diye tabir edilen o ürünleri aracın değil torpidosu hiçbir yerinde kullanmayın,

2-Elle dahi yapılacak olsa polisaj öncesi demir tozu temizliği + kil adımları mutlaka uygulanmalı.

Bu güzel başlangıcın devamını da mutlaka bekliyoruz

SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Ellerinize sağlık. İlk deneyim için hatalar görmezden gelinebilir tabii ki. Önemli olan bir sonraki uygulama için ekipman ve kimyasal desteğinizi yükseltmek.

Torpido sütü adından da anlaşılacağı üzere bizim detay dünyasına pek uymuyor. Silikonsuz, uv korumalı, mat görüntü veren ürünlere yönelmenizi tavsiye ederim.
Bu arada bana sorsanız detay dünyasının vazgeçilmez üçlüsü nedir diye. Çift kova kil ve wax derim. Kili ihmal etmeyin. Tabii öncesinde demir tozu sökücü kullanmanız kil uygulamanızı kolaylaştırır ve yüzeyde yaratabileceğiniz çizikleri en az seviyeye çeker.

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Ellerine sağlık ilk uygulamaya göre güzel işler çıkmış. Hele iki senelik kurban kanını duyunca daha da bişi demiyorum zaten:)
Demirtozu paslanmış yerlerde olumsuz etki oluşturmaz. Bazı demirtozu sökücülerin pas sökme özelliği bile vardır bk:3d bdx

Respect3578

Uzman Detaycı
Üye
İl
Aliağa/izmir
ellerine sağlık her şey daha iyide olur zamanla :) eldeki ürünlerle alınan sonuç gayet makul aracına bakım yaptıran arkadaşta arkada gayet mutlu gözüküyor.

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Elinize sağlık, eldeki imkanlarla yapılmış bir uygulama, inşallah ürün edindikçe daha iyi olacak.
Self yıkama köpüğü her halükarda waxa zarar verecektir. Kesinlikle vermez diye düşünmeyin. Forumdan adımları okuyorsunuz zaten, arkadaşlarda yazmış. Tekrar etmeye gerek yok. Bu adımları takibi kusursuz bir uygulama ve daha iyi sonuçlara ulaştırır sizi.

DropX

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
73
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim fikir ve görüşleriniz için. Bir daha ki sefere daha eksiksiz olacak :boxing::)