Kendi El Dezenfektanını Kendin Yap

erguel

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Merhabalar, malum bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs nedeniyle ulusal bir panik söz konusu. En üzüldüğüm nokta ise insanların bu gibi kriz durumlarında kendi ceplerini doldurma hırsı... Sağlık Bakanlığının ön gördüğü talimatlar doğrultusunda kendi işyerimizdeki arkadaşlarımız için önlemlerimizi aldık. Bir önemli husus ise el dezenfeksiyonu idi ve birçok firma ile görüştüm, litresi 90-100 liralardan kapıyı açtılar. İnternette gezinirken bir videoya denk geldim ve kendi dezenfektanımı yapmaya karar verdim.

Öncelikle sadece fikir vermek amaçlı olduğunu beyan ederim, kimyager vs. değilim ve okumadan geçtiğimiz sözleşmelerdeki gibi “doğabilecek maddi ve manevi zararlardan tarafım hiçbir şekilde mesul tutulamaz” maddesini konuya ekleyeyim.

Kaynak olarak World Health Organization’ın kendi sitesinde yayınladığı bir broşürü ele aldım.

Burada hazır videosu da mevcut detaylı bir şekilde açıklıyor.

10 litrelik solüsyon için ihtiyacımız olan malzemeler;

7515 ml İzopropil Alkol (%99.8 saflıkta)
417 ml Hidrojen Peroksit (%3 saflıkta)
145 ml Gliserin (%98 saflıkta)
1920 ml Steril Su (kaynamış ve soğumuş su ve ya içme suyu kullanılabilir)
Solüsyonu koyacak büyük hacimli steril bir bidon

Malzemelerimizi sıraladık,

Ölçü kabıyla havadar bir ortamda 7515ml izopropil alkolümüzü bidona dolduruyoruz. Ben takmamışım ama siz eldiven takın.

Hidrojen peroksit yani bilinen adıyla oksijenli su oldukça tehlikeli bir madde. Bu madde ile uğraşırken kesinlikle ve kesinlikle eldiven takmayı ihmal etmeyin.

Hidrojen Peroksit’in %3’lük çözeltisinden 417 ml gerekiyordu, ürünü temin ettiğim yerde %50’lik çözelti mevcut olduğundan tekabül olarak 25 ml hidrojen peroksiti izopropil alkol üzerine ekliyoruz. Eğer küçük şırınga ile çalışıyorsanız iki kişi hazırlamanızda fayda var neyden ne kadar koyacağınızı unutmayın.

145 ml Gliserini ölçü kabımıza alıyoruz ve boşaldığı kadarını boşaltıyoruz. Ürünün ağda gibi bir kıvamı olduğu için tamamını boşaltmak için su ile çalkalamaya ihtiyaç var.

Kalan karışımın üzerine 1920 ml su ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz. Solüsyonun 72 saat beklemesini öneriyorlar alkolün insana zararlı sporlarının ölmesi için.

El dezenfektanlarımız hazır, gelelim maliyetine.

İzopropil Alkol (%99) litre fiyatı : 2,60 dolar.(sanayi olarak toptan aldığım için bu fiyat)

Hidrojen Peroksit (%50 )litre fiyatı : 25 Lira

Gliserin (%99)litre fiyatı: 20 Lira

Su litre fiyatı: 1 lira :)

10 litrelik solüsyon için toplam maliyet 130 lira.

Litresi 13 liraya geliyor.

Farmakolojik olarak bu solüsyon doğrudur yanlıştır %100 bilmem fakat mahallede satan eczane, bakkal değil büyük üretici firmalar yamyamlıklarını devam ettirerek bu krizden çok güzel pay çıkarıyorlar kendine.

Bu zor günlerde moralimizi yüksek tutalım ve kendimize düşen gerekli tedbiri alalım. Hergün etrafta dolaşan “bacanağımın hastanesinde şu olmuş, bizim emmoğlu sebze halinde kabzıman şunu dedi, bizim yeğen bakanlıkta danışman şunu diyorlarmış “ tarzındaki dezenformasyonlara kulak asmadan bu illetin geçip gitmesini beklemeyi temenni ediyorum.

ugurus

Usta Detaycı
Üye
İl
İzmir-Antalya
Teşekkürler. Bugün izledim bu video yu. Biraz malzeme eksiğim var Yapacağım . Birde. Beyaz sirkeli bi karışım yapsak. Eve arabaya sprey şeklinde sıkarak uygulayacağımız birşey olursa çok iyi olur .

erguel

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Arkadaşlar Hidrojen Peroksit %50’lik çözeltide çok tehlikeli. Ben eldiven takıyorum fakat çıkarırken az bir şey parmağıma değdi ve yanık oluştu. Sanayi yağıyla kavrulmuş bünyeme pek zarar vermedi ama dikkat edin :)

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Kardeşim eline sağlık. Zaten hazır olanlarında karışım oranlarıda buna benzerler.

Atocan

Profesyonel Detaycı
Üye
İl
Ankara
@erguel bende yaptım bu karışımı ama sadece oksijenli su koymadım acaba bu oksijenli suyun olayı nedir bilgin varmı eğer çok önemli ise yarın alıp katayım içerisine

erguel

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
İstanbul
@erguel bende yaptım bu karışımı ama sadece oksijenli su koymadım acaba bu oksijenli suyun olayı nedir bilgin varmı eğer çok önemli ise yarın alıp katayım içerisine
Kaynakta “Hydrogen peroxide: used to inactivate contaminating bacterial spores in the solution and is not an active substance for
hand antisepsis.” yazıyor.

Ouris

Acemi Detaycı
Üye
Beyler bir sağlıkçı eşi olarak hiçbir dezenfektan ürün buna 80 lik kolonyada dahil sabun kadar etkili değildir aklınızda bulunsun. Suya sabuna dokunmadan tam anlamıyla korunma malesef sağlanamaz. Sabun seramik yada fusso ise dezenfenktan hızlı sprey ciladır :)

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Beyler bir sağlıkçı eşi olarak hiçbir dezenfektan ürün buna 80 lik kolonyada dahil sabun kadar etkili değildir aklınızda bulunsun. Suya sabuna dokunmadan tam anlamıyla korunma malesef sağlanamaz. Sabun seramik yada fusso ise dezenfenktan hızlı sprey ciladır :)
Güzel benzetme olmuş. Okulda öğrenciler için her sınıfa hergün bimin kolonyasını koyuyorduk. Ders giriş çıkışlarında ellerini sabunlatıyorduk. Biz zaten masalara bile dokunamaz haldeydik. Hasılı tatil oldu şükür ki oldu ama gel gör ki insanlar akın akın tatil beldelerine gitti. Rabbim esirgesin günlük bilançolar çok hızlı ilerliyor. Sonumuz hayırlara çıkar inşallah

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Merhabalar, malum bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs nedeniyle ulusal bir panik söz konusu. En üzüldüğüm nokta ise insanların bu gibi kriz durumlarında kendi ceplerini doldurma hırsı... Sağlık Bakanlığının ön gördüğü talimatlar doğrultusunda kendi işyerimizdeki arkadaşlarımız için önlemlerimizi aldık. Bir önemli husus ise el dezenfeksiyonu idi ve birçok firma ile görüştüm, litresi 90-100 liralardan kapıyı açtılar. İnternette gezinirken bir videoya denk geldim ve kendi dezenfektanımı yapmaya karar verdim.

Öncelikle sadece fikir vermek amaçlı olduğunu beyan ederim, kimyager vs. değilim ve okumadan geçtiğimiz sözleşmelerdeki gibi “doğabilecek maddi ve manevi zararlardan tarafım hiçbir şekilde mesul tutulamaz” maddesini konuya ekleyeyim.

Kaynak olarak World Health Organization’ın kendi sitesinde yayınladığı bir broşürü ele aldım.

Burada hazır videosu da mevcut detaylı bir şekilde açıklıyor.

10 litrelik solüsyon için ihtiyacımız olan malzemeler;

7515 ml İzopropil Alkol (%99.8 saflıkta)
417 ml Hidrojen Peroksit (%3 saflıkta)
145 ml Gliserin (%98 saflıkta)
1920 ml Steril Su (kaynamış ve soğumuş su ve ya içme suyu kullanılabilir)
Solüsyonu koyacak büyük hacimli steril bir bidon

Malzemelerimizi sıraladık,

Ölçü kabıyla havadar bir ortamda 7515ml izopropil alkolümüzü bidona dolduruyoruz. Ben takmamışım ama siz eldiven takın.

Hidrojen peroksit yani bilinen adıyla oksijenli su oldukça tehlikeli bir madde. Bu madde ile uğraşırken kesinlikle ve kesinlikle eldiven takmayı ihmal etmeyin.

Hidrojen Peroksit’in %3’lük çözeltisinden 417 ml gerekiyordu, ürünü temin ettiğim yerde %50’lik çözelti mevcut olduğundan tekabül olarak 25 ml hidrojen peroksiti izopropil alkol üzerine ekliyoruz. Eğer küçük şırınga ile çalışıyorsanız iki kişi hazırlamanızda fayda var neyden ne kadar koyacağınızı unutmayın.

145 ml Gliserini ölçü kabımıza alıyoruz ve boşaldığı kadarını boşaltıyoruz. Ürünün ağda gibi bir kıvamı olduğu için tamamını boşaltmak için su ile çalkalamaya ihtiyaç var.

Kalan karışımın üzerine 1920 ml su ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz. Solüsyonun 72 saat beklemesini öneriyorlar alkolün insana zararlı sporlarının ölmesi için.

El dezenfektanlarımız hazır, gelelim maliyetine.

İzopropil Alkol (%99) litre fiyatı : 2,60 dolar.(sanayi olarak toptan aldığım için bu fiyat)

Hidrojen Peroksit (%50 )litre fiyatı : 25 Lira

Gliserin (%99)litre fiyatı: 20 Lira

Su litre fiyatı: 1 lira :)

10 litrelik solüsyon için toplam maliyet 130 lira.

Litresi 13 liraya geliyor.

Farmakolojik olarak bu solüsyon doğrudur yanlıştır %100 bilmem fakat mahallede satan eczane, bakkal değil büyük üretici firmalar yamyamlıklarını devam ettirerek bu krizden çok güzel pay çıkarıyorlar kendine.

Bu zor günlerde moralimizi yüksek tutalım ve kendimize düşen gerekli tedbiri alalım. Hergün etrafta dolaşan “bacanağımın hastanesinde şu olmuş, bizim emmoğlu sebze halinde kabzıman şunu dedi, bizim yeğen bakanlıkta danışman şunu diyorlarmış “ tarzındaki dezenformasyonlara kulak asmadan bu illetin geçip gitmesini beklemeyi temenni ediyorum.
Teşekkürler bu güzel bilgilendirme için. Hidrojen peroksitten biraz korksam da bunun küçük versiyonunu evde yapacağım.

Arkadaşlar Hidrojen Peroksit %50’lik çözeltide çok tehlikeli. Ben eldiven takıyorum fakat çıkarırken az bir şey parmağıma değdi ve yanık oluştu. Sanayi yağıyla kavrulmuş bünyeme pek zarar vermedi ama dikkat edin :)
Geçmiş olsun. Herhangi bir acısı ağrısı olmuyor yaklaşık 3-5 saat arasında kayboluyor ama dikkat etmek lazım. Bendeki %50lik sanırım ben onun için 1-2 ml şeklinde kullanıyorum. Sararmış eski beyaz eşyalarda ve kablolarda çok işe yarıyor. Namussuz h2o2 imiş ama nasıl bu kadar tehlikeli bilemedim h2o su sonuçta

erguel

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Katılıyorum kesinlikle, biz 80 kişiyiz her an el yıkama şansları yok herkesin mecbur kalıyoruz. Personel saatine parmağı yalayarak okutma sorununu çözdük, el yıkama alışkanlığı da kazanacağız inşallah:)

erenkrkl

Acemi Detaycı
Üye
İl
Trabzon
Ben de videoya istinaden yarım litre ipa ile kendimize kadar hazırladım, el yıkama imkanım olduğu için önceliğim değil.
Ayrıca ipa ile de evde kapı kollarını, zilleri, elektronik aletleri gündelik olarak temizlemeye çalışıyorum.
Benim ki biraz pahalıya gelmiş olabilir ama malzemeleri eczaneden aldım %3 100 ml oksijenli suya 15 TL, 30 ml gliserine 20 TL verdim.
Karışım için yeterli olandan fazlaydı, muhtemelen açıldıkları için bir süre sonra kullanılamayacaklar bu yüzden çok gözüme batmadı..

erguel

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Ben de videoya istinaden yarım litre ipa ile kendimize kadar hazırladım, el yıkama imkanım olduğu için önceliğim değil.
Ayrıca ipa ile de evde kapı kollarını, zilleri, elektronik aletleri gündelik olarak temizlemeye çalışıyorum.
Benim ki biraz pahalıya gelmiş olabilir ama malzemeleri eczaneden aldım %3 100 ml oksijenli suya 15 TL, 30 ml gliserine 20 TL verdim.
Karışım için yeterli olandan fazlaydı, muhtemelen açıldıkları için bir süre sonra kullanılamayacaklar bu yüzden çok gözüme batmadı..
Valla benim buna yönelmemdeki en büyük etken gereksiz yere zam yapan fırsatçı esnaf oldu. Aynı ürünleri allayıp pullayıp zamlayıp sunuyorlar insanların karşısına. İpa etkili fakat kafayı bulmazsak iyi kokusundanz

Murat

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Ankara
Bolca kaşındırır :) Ertesi güne geçer. Kalanını sararmaya yüz tutmuş beyaz pamuklularda veya banyoda oluşan küf tarzı yerleri temizlemek için kullanabilirsin.

erguel

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Bolca kaşındırır :) Ertesi güne geçer. Kalanını sararmaya yüz tutmuş beyaz pamuklularda veya banyoda oluşan küf tarzı yerleri temizlemek için kullanabilirsin.
Abi sıkıntı olmadı iki saat sonra geçti kaşınma filan da olmadı şükür, ürün çakmamı acaba

N

naparsınkisen

Guest
Abi sıkıntı olmadı iki saat sonra geçti kaşınma filan da olmadı şükür, ürün çakmamı acaba
Saç boyalarının içinden çıkan peroksit işte. Eldivensiz boya yapmaya kalkışanlar iyi bilir. Cildin hassas yerlerinde kaşıntı yapar mesela bilek içleri gibi. Parmak uçları pek hassas olmadığı için kaşıntı olmaması da normal. Çakma oluşuyla alakası yok. Bıraktığı iz de, yakması da kalıcı değil.