Logo ve İsim Seçimi Konusunda Önerileriniz

Shirb13

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Arkadaşlar, paylaşımlarımı instagramda kendi hesabım üzerinden yapıyordum. Bir işletme hesabı açıp paylaşımlarımı o hesap üzerinden yapmaya karar verdim. Bu vesileyle ileride bir mekan açacak olursam isime de karar vermek istiyorum. :nazar:

Bazı isim ve logo çalışmalarımı aşağıda paylaşıyorum, fikirlerinizi ve önerilerinizi sizde paylaşırsanız çok memnun olurum. Yönlendirmelere açığım.

İsim olarak aklıma gelenler;

SRT Detailing
SRT Detailing Garaj
SRT Garaj 726 (Çerkezköy telefon kodu)
SRT Detailing 282 (Tekirdağ alan kodu)
Butik Garaj
Butik Detailing
Detay Atölyesi (Çok klişe geldi sonradan)
Garage 726

Eniştem grafiker, onunla birlikte coreldraw üzerinde yaptığımız ufak tefek çalışmalar:

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Arkadaşlar, paylaşımlarımı instagramda kendi hesabım üzerinden yapıyordum. Bir işletme hesabı açıp paylaşımlarımı o hesap üzerinden yapmaya karar verdim. Bu vesileyle ileride bir mekan açacak olursam isime de karar vermek istiyorum. :nazar:

Bazı isim ve logo çalışmalarımı aşağıda paylaşıyorum, fikirlerinizi ve önerilerinizi sizde paylaşırsanız çok memnun olurum. Yönlendirmelere açığım.

İsim olarak aklıma gelenler;

SRT Detailing
SRT Detailing Garaj
SRT Garaj 726 (Çerkezköy telefon kodu)
SRT Detailing 282 (Tekirdağ alan kodu)
Butik Garaj
Butik Detailing
Detay Atölyesi (Çok klişe geldi sonradan)
Garage 726

Eniştem grafiker, onunla birlikte coreldraw üzerinde yaptığımız ufak tefek çalışmalar:

Hayırlı olsun Allah gönlüne göre versin.

Enişten gibi grafiker değilim tabi ama ben de ufak tefek tasarımlar yapmış biri olarak fikrimi söyleyeyim.

Logo çalışırken asla sadece dükkana asacağın tabelayı düşünme. Yarın öbür gün yürü ya kulum ile nerelere geleceğin belli olmaz, internet sitesi bannerları, logoları, kartvizit, stickerlar bunların hepsini düşün ve buna göre bir boyut çıkar önce.

Her yere uyabilecek boyutta olsun yani. Kare tasarımlar bu konuda sınıfta kalır. Ya yuvarlak, ya da dikdörtgen tasarım daha kullanışlıdır. Hatta iki versiyon da çalışılabilir.

Sonrasında kontrast çalışsın mutlaka, beyaz zeminde, ya da siyah zeminde nasıl duracak buna bakılsın. Yarın öbür gün afiş bastığında logon sırıtmasın.

Ayrıca tabi ki kurumsal bir başlangıç olmayacak ama kurumsallaşıp bayilik vereceğin bir işe dönerse (örneği az ama yok değil) adın sonundaki 726 gibi bir ekleme hoş olur. Yani 282 de olur, sonra Edirne'de şube açılır, o da 284 olur gibi. Ya da plaka da kullanılabilir.

Sonra yazı karakterleri öneml, modern yazı karakterleri kullanılıyor artık, gerçi onlar internet üzerinden iş yapan firmalar ama artık büyük firma logolarına baktığında böyle araba şekilleri, gradyanlar falan kullanılmıyor. Düz ve tek renkler, genellikle düz karakterli yazılar kullanılıyor. Örn twitter, facebook, google ve en son da VW, hepsi logolarını bu yönde düzenledi. Yastıklamalar yok artık.

Eğer bu gönderdiğin şablonlardan olacaksa benim içime en çok sinen 2.si oldu ya da 3.

Ama bence bunlar olmamalı. Detayı anlatan renkte ve düzlükte sadelikte bir tasarım olmalı. Sen bu verilerin girdisini doğru anlatırsan eminim enişten güzel bir çalışma yapacaktır.

Renlerin insanlarda uyandırdıkları hisler diye bir olay var, işte atıyorum kırmızı iştah açar, mavi aşktır, yeşil güven falan gibi. Şimdi salladım bunları tabi ama doğrularına bakıp, temizlik ile ilgili bir renk kullanabilirsin logoda.

Ama başta da dediğim gibi bir logo sadece bir logo değildir, yarın öbür gün seni anlatacak bir şey olduğu için çok doğru seçmelisin.

Naçizane fikrim budur. Hayırlı muvaffakiyetler kardeşim :)

Ek olarak bunlar ön tasarım anlıyorum ama araba koyacaksan, ya da bir obje koyacaksan logoya, bu obje daha soyut olmalı. Arabanın dış hatları gibi. Kabak gibi lexus koyulmamalı :) Dizaynı eşsiz, başkasınınkine benzemeyen dış hatlı bir araba gibi.

Anlattığım obje kullanımına örnek şekil olarak ekliyorum bu linki;

Automotive Collision Logo Auto Detailing Logo Stock Vector (Royalty Free) 737970793

Modern Auto Company Logo Design Concept Stock Vector (Royalty Free) 345208766

Son düzenleme:

Shirb13

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Hayırlı olsun Allah gönlüne göre versin.

Enişten gibi grafiker değilim tabi ama ben de ufak tefek tasarımlar yapmış biri olarak fikrimi söyleyeyim.

Logo çalışırken asla sadece dükkana asacağın tabelayı düşünme. Yarın öbür gün yürü ya kulum ile nerelere geleceğin belli olmaz, internet sitesi bannerları, logoları, kartvizit, stickerlar bunların hepsini düşün ve buna göre bir boyut çıkar önce.

Her yere uyabilecek boyutta olsun yani. Kare tasarımlar bu konuda sınıfta kalır. Ya yuvarlak, ya da dikdörtgen tasarım daha kullanışlıdır. Hatta iki versiyon da çalışılabilir.

Sonrasında kontrast çalışsın mutlaka, beyaz zeminde, ya da siyah zeminde nasıl duracak buna bakılsın. Yarın öbür gün afiş bastığında logon sırıtmasın.

Ayrıca tabi ki kurumsal bir başlangıç olmayacak ama kurumsallaşıp bayilik vereceğin bir işe dönerse (örneği az ama yok değil) adın sonundaki 726 gibi bir ekleme hoş olur. Yani 282 de olur, sonra Edirne'de şube açılır, o da 284 olur gibi. Ya da plaka da kullanılabilir.

Sonra yazı karakterleri öneml, modern yazı karakterleri kullanılıyor artık, gerçi onlar internet üzerinden iş yapan firmalar ama artık büyük firma logolarına baktığında böyle araba şekilleri, gradyanlar falan kullanılmıyor. Düz ve tek renkler, genellikle düz karakterli yazılar kullanılıyor. Örn twitter, facebook, google ve en son da VW, hepsi logolarını bu yönde düzenledi.

Eğer bu gönderdiğin şablonlardan olacaksa benim içime en çok sinen 2.si oldu ya da 3.

Ama bence bunlar olmamalı. Detayı anlatan renkte ve düzlükte sadelikte bir tasarım olmalı. Sen bu verilerin girdisini doğru anlatırsan eminim enişten güzel bir çalışma yapacaktır.

Renlerin insanlarda uyandırdıkları hisler diye bir olay var, işte atıyorum kırmızı iştah açar, mavi aşktır, yeşil güven falan gibi. Şimdi salladım bunları tabi ama doğrularına bakıp, temizlik ile ilgili bir renk kullanabilirsin logoda.

Ama başta da dediğim gibi bir logo sadece bir logo değildir, yarın öbür gün seni anlatacak bir şey olduğu için çok doğru seçmelisin.

Naçizane fikrim budur. Hayırlı muvaffakiyetler kardeşim :)
Abi vakit ayırıp fikirlerini paylaştığın için teşekkür ederim :) Yazdıkların gerçekten çok doğru ve yerinde. Zaten acele etmek istemiyordum, iyiden iyiye sindire sindire devam edeceğim.

Şekil olmadan sadece karakterler ile oluşturulmuş bir logo aklımın bir köşesinde vardı onu da bir tasarıma döküp görelim bakalım nasıl olacak ? Gelişmeleri yine burada paylaşırım :)

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Abi vakit ayırıp fikirlerini paylaştığın için teşekkür ederim :) Yazdıkların gerçekten çok doğru ve yerinde. Zaten acele etmek istemiyordum, iyiden iyiye sindire sindire devam edeceğim.

Şekil olmadan sadece karakterler ile oluşturulmuş bir logo aklımın bir köşesinde vardı onu da bir tasarıma döküp görelim bakalım nasıl olacak ? Gelişmeleri yine burada paylaşırım :)

Yazı sonuna ekleme yaptım, obje kullanımına örnek olarak. Tabi daha özgün olunmalı ama bu tipte logolar da ne iş yaptığını güzel anlatıyor. Sonuçta facebook değiliz, herkes f harfi görünce facebook olduğunu anlar ama bizim bir şekilde ne yaptığımızı da söylememiz lazım logoyla :)

Hakankılıç

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Bursa
@Shirb13 hakkında hayırlısı olsun Allah gönlüne göre versin inşAllah :nazar:

ben 3 ay kadar önce bu işi daha fazla hobi olarak yapamayıp sınırlarımıda zorlayarak bir işletme açtım, isim konusu belkide bir işletme açmadan önce yapılacak en zor şey diyebilirim çünkü bu olmadı değiştireyim olmadı yine değiştireyim gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Bende senin gibi düşünüp ileride bir işletme açma ihtimalim dahilinde ismi 1 sene öncesinde karar verdim zamanla kulağa saçma gelir, gelmez bunuda test etmiş oldum bu manayla, yakın arkadaşlarımlada paylaşıp olumlu olumsuz eleştirileri aldım ve nihayi kararımı verdim.

Logo olarak ben yerli yabancı bir çok forum, site vs inceledim şu an ülkemizde olan
Autoglym
Gyeon
Valet pro
Soft 99
Swıssvax
Sonax vs hepsinin ortak özelliği yazı karakterleri sade ve ufak logoları veya kutu içinde yazıları var.

Auto finesse 2 yazı çeşidinide kullanıyor
Chemical guys
Autobrite direct
Tac system
Turtle wax bunlarda kendi logolarının içinde yazı karakterlerini kullanıyorlar ama çoğunluk sadeden yana
Fikir olması açısından ;

Ben kendi logomda su damlası kullanarak temizliği ön plana çıkardım

isimse ise atölye ismi ile tabiri caizse el emeğini ön plana çıkarmak istedim.
Detay ilede işin detaylı yapıldığını vurgulamak istedim

Logo konusunda Pinterest’ den çok fazla yararlandım, isime butik kelimesini eklemeyi düşündüm ama bu kelimeyi ben şahsen kullanmıyorum çünkü bu kelime çok fazla bilgi ve tecrübe gerektiriyor o kelimenin hakkını verecek bilgi ve tecrübe zannımca dolu dolu geçen bir 10 yıl demek bence.

logoda araç vs kullanımı bence klasik kalıyor biraz daha modern bir şeyler kullanmanı tavsiye ederim naçizane
Carbon collective
Gyeon
Gtechniq gibi

Elimden gelen yardımı yeni bir işletme açmış biri olarak zorluklarını artı ve eksilerini seve seve seninle paylaşırım eğer istersen, şimdiden yolun açık olsun :)

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye

ben 3 ay kadar önce bu işi daha fazla hobi olarak yapamayıp sınırlarımıda zorlayarak bir işletme açtım, isim konusu belkide bir işletme açmadan önce yapılacak en zor şey diyebilirim çünkü bu olmadı değiştireyim olmadı yine değiştireyim gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Bende senin gibi düşünüp ileride bir işletme açma ihtimalim dahilinde ismi 1 sene öncesinde karar verdim zamanla kulağa saçma gelir, gelmez bunuda test etmiş oldum bu manayla, yakın arkadaşlarımlada paylaşıp olumlu olumsuz eleştirileri aldım ve nihayi kararımı verdim.

Logo olarak ben yerli yabancı bir çok forum, site vs inceledim şu an ülkemizde olan
Autoglym
Gyeon
Valet pro
Soft 99
Swıssvax
Sonax vs hepsinin ortak özelliği yazı karakterleri sade ve ufak logoları veya kutu içinde yazıları var.

Chemical guys
Autobrite direct
Tac system
Turtle wax bunlarda kendi logolarının içinde yazı karakterlerini kullanıyorlar ama çoğunluk sadeden yana
Fikir olması açısından ;

Logo konusunda Pinterest’ den çok fazla yararlandım, isime butik kelimesini eklemeyi düşündüm ama bu kelimeyi ben şahsen kullanmıyorum çünkü bu kelime çok fazla bilgi ve tecrübe gerektiriyor o kelimenin hakkını verecek bilgi ve tecrübe zannımca dolu dolu geçen bir 10 yıl demek bence.

logoda araç vs kullanımı bence klasik kalıyor biraz daha modern bir şeyler kullanmanı tavsiye ederim naçizane
Carbon collective
Gyeon
Gtechniq gibi

Elimden gelen yardımı yeni bir işletme açmış biri olarak zorluklarını artı ve eksilerini seve seve seninle paylaşırım eğer istersen, şimdiden yolun açık olsun :)

Hepsine katılıyorum söylediklerinizin, özellike carbon collective'in logosunu ben de çok beğeniyorum.

Shirb13

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ

Autoglym
Gyeon
Valet pro
Soft 99
Swıssvax

Chemical guys
Autobrite direct
Tac system
Fikir olması açısından ;

Carbon collective
Gyeon
Gtechniq gibi

Hocam yazdıklarınızın içten oluşu okurken geçiyor insana, samimi bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Ben henüz hobi olarak devam ediyorum zira görünen o ki bu tek başına bir işe dönecek gibi. Bakalım zaman ne gösterecek bende merak ediyor ve kendimi akıntıya bıraktım gidiyorum :)

Teklifiniz için teşekkür ederim, benim gideceğim yollardan sizin dönüyor olmanız ve tecrübelerinizi paylaşmaya istekli olmanıza çok sevindim. Size mesaj atmak istedim ama sanırım profiliniz mesaja kapalı. Size nasıl ulaşabilirim ?