Megane 2 Detaylı Temizlik

CemPektaş

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Herkese merhaba,
Karantina günlerinde 4 günlük yasak süresince kayınpederimin 2006 model Megane 2 aracının detaylı iç temizliğini yaptım. Bej döşemeye sahip, yer yer ciddi deformasyonları olan ve içinde sigara içilen bir araç. Tavan döşemesi sarkmış durumdaydı, hiç bir işlem yapamadım. Toplamda öğleden sonraları akşam yemeğine kadar olmak üzere 3 güne yayılmış bir uygulama yaptım.
Uygulama esnasında iç trim temizliğinde çoğu parçada milyoncudan almış olduğum orta-sert kıllı bir fırça (fotoğrafların bir tanesinde gözüküyor) ve 1:10 seyrelttiğim 3d orange degreaser kullandım. Daha soft genel temizleyicim sadece amway loc vardı ve birkaç yerde deneme yaptığımda bu kadar kirli bir araçta istediğim sonucu doğal olarak vermedi. O yüzden, koltukların ve diğer trimlerin vinil bölümleri dahil olmak üzere, genel olarak 3d orange degreaser kullandım. Bana göre işini gayet iyi yaptı, "çıkaramadım" dediğim leke azdır.
İlk halimiz bu şekilde idi;

Aracın içi fotoğraflardan da göreceğiniz üzere çok fazla ıvır-zıvır eşya ile doluydu. İlk fotoğrafta ufak bir yerden gözüken kolinin tamamı araçtan çıkan eşyalar ile doldu. Çok fazla saklama gözü vardı ve istisnasız hepsinin içi bir şeyler ile doluydu. Neyse, aracın içini boşalttıktan sonra ilk işim detaylıca süpürmek oldu. Daha sonra temizliğe kapılardan başladım. Tüm aşamaları tek tek anlatmayacağım, fotoğraflar yeterli olur diye düşünüyorum. Sadece sağ yolcu kapısına yaptığım işlemlere ait fotoğrafları yükledim, tüm kapılara aynı işlemleri tekrarladım. Bazı yerlerde 50/50 bazı yerlerde öncesi sonrası şeklinde fotoğraflar mevcut. Boyalı metal kısımların temizliğinde daha önceden 1:3 veya 1:5 -tam hatırlayamıyorum- sulandırdığım ceviz kullandım.

Ön yolcu koltuğu sırtlığı temiz ve mat, şoför koltuğu sırtlığı pis ve parlak halde,

Kol dayamadan 50/50'ler

Arka koltuk vinil kısmında loc deniyorum, ama istediğim sonucu alamıyorum. Orange ile tekrar geçtim.

Kapılar, emniyet kemerleri, direkler, koltuk vinil döşemeleri, güneşlikler, torpido ve kolçak içleri, makam perdeleri, direksiyon, sinyal ve silecek kolları, ön konsol vs aklınıza gelebilecek her yeri yer yer orange yer yer loc ve çeşitli ebatlarda detay fırçaları ile temizledikten sonra kumaş döşeme temizliğine geçiyorum. Bu esnada çok fazla fotoğraf çekme olanağım olmadı maalesef. Döşeme temizliğinde secho pompa (sebebini birazdan belirteceğim), vp carpet cleaner, çok kirli alanlarda 3d orange degreaser ve milyoncu fırçası kullandım.
Yıkama makinasının su atımı tetikli değil, kumandadan aç-kapa şeklinde çalışıyor ve çok kullanışlı değil. Vakumun altındaki su atım borusu da ilk koltuktan sonra kırılıp, plastik parçadan ayrıldığı için harici olarak su atıp çektirmek zorunda kaldım. İşlemler olması gerekenden daha da uzun sürdü. Harici su atım işini secho pompa ile yaptım. Kafalıkları koltuklardan çıkartıp ayrı bir alanda temizledim ve kurumaları için evin balkonuna, paspasların yanına aldım.
Koltuklar çok kirli olduğundan bazı yerleri 3-4 defa carpet-fırçala-çektir şeklinde temiz su gelmeye başlayana kadar çektirdim. Yine de %100 temiz oldu diyemem ama ilk haline oranla gayet tatminkar sonuçlar aldım. Koltukların sonrası fotoğraflarını finallerde görebilirsiniz. Ön yolcu ve şoför koltuğunu çekmemişim. :of:

Şoför ve sol arka koltuktan çıkan kir

Şoför tarafı emniyet kemeri geri sarmıyordu, amway loc ile fırçalayıp slikon sprey uyguladım ve temiz bir bezle üstünden geçtim. Şu an olması gerektiği gibi çalışıyor.

Koltuklar ileri-geri harekette zorlanıyordu, kızakları sıvı gres ile yağladım.

14 yaşında ve hiç kapalı garaj görmediğinden ön konsol güneşten beyazlamış haldeydi. Sadece ön konsola 303 aerospace protectant kullandım, geri kalan tüm plastik ve vinil aksama af spritz geçtim.

Aracın farları da sararmış olduğundan, hızlıca el attım. Amacım sıfır haline getirmek değildi, ölü tabakayı alıp biraz parlatmaktı. Sol far 14 yaşında, sağ far birkaç yıl önce değişmiş. Sonrası fotoğraflarında bariz fark var zaten. Sol far plastiğinde deformasyonlar vardı, sanki plastik erimeye başlamış gibiydi.
Sırasıyla 1500 ve 2000 grit zımpara, ardından cut ped ile kc h8 heavy cut ve polish ped ile kc f6 fine cut geçtim.

1500 grit sonrası

2000 grit sonrası

Sol far ilk ve son hali

Sağ ve sol son hali

Respect3578

Uzman Detaycı
Üye
İl
Aliağa/izmir
daha ne olsun mis gibi tertemiz ellerinize sağlık farlarda açılmış. İç mekan baya kötü durumdaymış ama herşey yerli yerine oturmuş siz el atınca. tebrik ederim.

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Ellerinize sağlık, iç mekan ne kadar kötü olsa da yeni hali mükemmel gözüküyor. Ayrıca farlar da çok güzel parlamış.:)

emrecanoran22

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
tekirdağ çorlu
Elinize sağlık hocam şimdiye kadar olan halini düşününce bu hali çok çok tatmin edici özellikle böyle açık renkte çalışmak zor zaten buna rağmen çok güzel sonuçlar .

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emeğinize sağlık,bu hali bey amcayı keyiflendirecektir diye düşünüyorum :mutlu:

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Emeğine sağlık çok zor bir iç döşeme rengi ve aşırı kirlenmiş ama sonuç olarak detaylı temizlikle çok iyi toparlamışsın.

DENİZLİ

ormancı

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Döşeme rengi olarak ne yazık ki kiri çok gösteren bir renk bu ve çokça kirlenmiş. Ellerinize sağlık hayata tutunmuş tekrardan iç kısım. Katarakt ameliyatı da gayet güzel olmuş :nazar:

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Muhteşem bir dönüş olmuş, eline sağlık. Aracına bakmayınca nasıl deformasyonlara ugrayacağına çok güzel örnek araç.