Merhaba değerli Detail Forum üyeleri, bu haftaki röportaj konuğum; detay ürünleri hakkındaki bilgisi,incelemeleri ve araştırmalarıyla yakından tanıdığınız , forumumuzun "Bilge Detaycı" sı @Paian ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Sorularımın cevabını okurken karşılıklı çay kahve içtiğimiz yerde sohbet ediyoruz hissine kapıldım bu içten cevapları kendisine teşekkürlerimi iletiyorum...
Kahvelerinizi ,Çaylarınızı hazırlayın başlıyoruzzz..

1. Paian nasıl biridir kısaca bahseder misiniz?
- Röportajları okumak zevkli de sorular kendine yönelince epeydir kendi hakkımda çok da düşünmediğimi anladım. Evet kısaca 31 yaşındayım, avukatım, aslında Ankara’da yaşıyorum ama iş güç derken yarı zamanlı İstanbullu da denilebilir. İş stresli bir iş olunca kendimi uzaklaştırmak için birçok uğraşı edindim kendime. Zaten kitap, kahve ve müzik paylaşımları da yapıyorum forumdaJ. Detailing de bunlardan birisi. Şanslıyım ki bu hobi beni buraya getirdi ve buradaki insanlarla tanışabildim.
2. 3 kelime ile siz desem?
- Şüpheci, analitik ve hassas diyebilirim. Bu üç özelliğin mütemmim cüzü birçok kişilik özelliği de vardır. Bunların birinci derece hısımlarına da teşmil etmek mümkün.
3. Nickinizin bir anlamı var mı? Varsa Nedir?
- “Paian” Yunan mitolojisinde felaketi uzaklaştıran, selamet getiren, iyi eden tanrı olarak tanımlanır. Hikâyesi şuradan geliyor; fakülte zamanı Erasmus programı kapsamında Finlandiya’dan gelen bir arkadaşım vardı. Türk kültürüne meraklıydı özellikle sanat müziği ve fasıl kültürünü öğrenmek istiyordu. Bir gün bir mekâna gittik topluca. Arka planda da Seyyan Hanım’ın (Seyyan OSKAY) taş plak “Hasret” şarkısı çalıyordu. Epey etkilendi şarkıdan ve Seyyan Hanım’ın sesinden. Şarkı bittiğinde sesi ruhu iyileştiriyor modern çağın Paian’ı dedi. Meslek itibariyle farklı perspektiften de olsa ben de insanların sorunlarını gidermeye çalışıyorum. Oradan gelir mahlasım. Şarkıyı da bırakayım buraya güzeldir, dinleyin;
4. Çevreniz tarafından bilinen iyi ve kötü huylarınızdan birkaçını bizlerle paylaşır mısınız?
- Aslında bu soruyu benim cevaplamam ne kadar doğru bilemem ancak yakın çevrem duyarlı ve yardımsever olduğumu söyler. “Homo homini lupus” yani insan insanın kurdurur düsturunda olmadım hiç. Elimden geldiği ölçüde herkese yardımcı olmaya çalışırım. Hiç olmasa derdine ortak olurum.
Kötü huy olarak çabuk sinirlendiğimi ve kafama çok taktığımı söylerler. Kafaya takmak gerçekten de kötü bir durum. Bazen bir olayı günlerce kafamda tekrar tekrar yaşarım sinir harbi içerisinde. Veya birisinin bir kötülüğü dokunmuşsa bana kolay kolay affedemiyorum. Bazen boşver/oluversin diyebilmek lazım.
5. Detay serüveniniz ne zaman ve nasıl başladı?
- Detaycılık aslında bir yaşam biçimi. Nasıl yani? Şöyle ki bizim nesilden yapan çoktur ben her akşam eve gelip gazete kâğıtları üzerinde ayakkabılarımı boyardım. Sokakta top oynadıktan sonra topu bulaşık süngeriyle temizleyip odama öyle koyardım. Sahip olduğum her ürüne elimden geldiğince bakım yaparım. Bilgisayarlar ilk çıktığı zamanlar hergün yeni baştan kurup kullandıktan sonra silip tekrar paketleyen nesiliz biz çocukluktan detaycı yani. Sorunun özündeki detailinge ne zaman başladım denilirse, 90’ların başında Ford Taunusumuz vardı. Uzun yola çıkmadan önce evin önünde yıkardık içini dışını. Sonra ziftten korusun diye marşpiyele vazelin, ön konsoldaki ahşap kısımlara zeytin yağı, lastiklere de arap sabunu sürerdik J. Şimdi yazınca komik geliyor tabi de o zaman 50 lira ile şehirlerarası gidilen zamanlardı. Mazda’nın farları kaputun içine girip çıkan 323 leri hayalimizdeki arabalardı. Zaman geçti para kazandım şu bu derken premium ürünlere yeni yeni ulaşabiliyorum.
6. Detaycılık ruhu başlamadan önce aracınızı nasıl temizliyordunuz?
- Önceden evden hortum sallayıp bulaşık deterjanı ile yıkardık tabi ki. Şehirlerarası yollarda mola yerlerinde araç duşları vardır ya pompayla kuyudan su çekip boruya basarlar sen de altından geçersin. Azalarak bitti neyse ki. Onların bile yıkama olarak görüldüğü dönemler için yine de insaflı bence. Ama şu var hiç atletle araç kurulamadım. Banyo havlusu ile kuruladım ben hep.
7. Detay uygulamalarında unutamadığınız bir anınız varsa bizimle paylaşabilir misiniz?
- Detailing yaptığım sırada olmasa da sonrasıyla ilgili garip bir anım var. Bu arabamı (golf) yeni aldığım ve iyiden iyiye detailinge sardığım dönemde bir haftasonu arkadaşlarla gezecektik. Ben de dedim arabayı şöyle tertemiz edeyim havam olsun. Gece giriştim arabaya ama belki yirmi çeşit ürün kullanmışımdır. Temizlik bitti eve gittim ama üşendim çıkarmadım çeyizi eve. Ertesi gün gezerken bir kavşakta kırmızı ışık yandı ben durdum. On on beş saniye geçti arkamdan vatandaşın birisi giydirdi benim arabaya. İndim arabadan baktım çarpan araba da golf. Aslında sahip oldukların sana sahip olmasın kafasındayımdır ama arabayı da yeni almışım bir yandan. Adam kusura bakma dese eyvallah der giderim diye düşünüyorum. Neyse bu vatandaş indi sırıta sırıta geldi “Arabalar da sağlammış Alman yapıyor yea bak bir şey olmadı” dedi. Kan beynime sıçradı benim tabi. Sinirle tutanak tutayım diye bagajı açtım benim bagaj ağzına kadar dolu yere apc dökülüyor, şampuanı geri koymaya çalışırken bezler uçuyor falan saçma sapan bir görüntü. Bir de bagajda Chemical Guys kovalar var. Bana çarpan vatandaş baktı kimyasal yazıyor kovada her yerden kimyasal fışkırıyor bir de o dönem ülkece sıkıntılı bir dönemdi. Gözünden okudum adamın manyağa çattık diye geçiriyor içinden. Sinirim boşaldı bir gülme tuttu beni. Adam nasıl kaçtığını bilemedi
8. İlk detay ürünleriniz nelerdi?
- İlk olarak Sonax’ın bir hand polish ve hızlı cila ürününü almıştım. Ancak daha profesyonel anlamda aldığım ilk ürünler Gyeon Wetcoat ve Gyeon Cure diyebilirim.
9. Detay ürünleri hakkında gelecekte bizleri bekleyen inceleme ve araştırma konularınız var mı ? Biraz spoiler rica edebilirmiyiz?
- Herhangi bir konuda pratiğe geçmeden önce mantığını-verilerini incelemeyi ve bir sistematiğe oturtmayı tercih ederim. Sun Tzu – Savaş Sanatı’ndan bir alıntı yapayım; “Başkasını ve kendini bilirsen, yüz kere savaşsan tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne de başkasını bilmezsen, her savaşta tehlikedesin.” Bizim memleket her konuda neyi niye yaptığını bilmeyen gelenekçi uzmanlarla doludur.
Bu sebeple bazı konularda bilgi bankası yapmak istiyorum. Amatör detaycılar temelini öğrenir, usta detaycılar da misal kullanmadığı bir ürünü kıyaslama imkânı bulur. Söz gelimi birisi bir uygulamayı gördüğünde neden o ürünün seçildiğini anlasın. Veya kendi durumuna göre sarı değil de turuncu pad tercih edebilsin gibi. Bu kapsamda bir süredir çeşitli markaların compound/polish/glaze ürünlerini bir tabloda tasniflemeye çalışıyorum. Sağolsun @onurçiko da yardım ediyor.
10. Denemek isteyip deneyemediğiniz ürünler var mı? Hangi ürünler?
- Fiyatından ari olarak düşünürsek sunumlarını da beğendiğim için Mitchell & King Fortitude denemek isterdim. Bir de CNS Bodyguard Ceramic Coat. Özellikle mevsim şartları Ankara’da zor geçtiği için CNS’yi merak ediyorum.
11. Her detaycının hayatında bir kere de olsa kullanmalı dediğiniz ürünler var mı? Varsa hangi ürünler?
- Sanırım Zymöl Glasur. Bir de Ford Shelby 67 ama o ayrı konu.
12. Sizce detaycının aracı hangi renk olmalı?
- Rengi gece bakıldığında siyah olarak anlaşılmayacak ölçüde koyu bir renk olmalı bence. Yeni araçlardaki kurşuni grileri ve kırmızıları çok seviyorum. Ancak bence aracın rengi kadar hatları da çok önemli. Japon araçları biraz daha gösteriyor harcanan emeği.
13. Hayatta yapmaktan en çok mutlu olduğunuz şeyler nelerdir ?
- Bir ege kıyısında yanımda gitarım, kahvem ve kitaplarım olsun başka çok da bir şey istemem.
14. Gelecekte yapılacaklar listenizin ilk üç sırasında neler var?
- Bucket list çok yaptım kendime ancak belirli bir yaştan sonra beni sınırladığını farkettim. Hayat sürprizlerle güzel, olduğu gibi kabul ediyorum. Yaşamak şakaya gelmez şiiriyle kapatayım sohbeti;