Rotary polisaj makinaları ve orbital makinalar çalışma prensipleri

onurçiko

Konu Sahibi ✔
Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
.
*Rotary
*Orbital
*Dual Action

Arasındaki farklar nedir

Bu soru oldukça sık sorulan ve yeni detailinge merak salan makina alıp kendi polisaj deneyimlerini yaşamak isteyen amatörler arasında çok sorulan bir soru.Nacizene dilimin döndüğünce bu soruya cevap vermeye çalışacağım.Eksik kalan tarafları forumda ki diğer arkadaşlarımda tamamlayacaklardır.

Dual Action ve orbital makinalar;

Bu iki makinanın üzerindeki motorlar ve tahrik üniteleri eksantrik dairesel hareketlerle salınırlarBu tür hareketler boya yakma riskini minimuma indirirler ve daha güvenlidir, çünkü aynı anda tek bir noktaya çok fazla basınç yapma riski neredeyse imkansızdır.Çok fazla basınç uygulandığında titreşen etki durdurulur böylece boyanın korunma ihtimali yüksek olur.Yani tek bir hareket yerine 2. ve 3. haraketleri yaparak boyanın aşırı ısınmasını engeller.Bir resimle anlatmak sanırım daha kolay olacak.

Çünkü bu tür makinalar döndürmek yerine salınım yaptığından, uygun pastalar, pedler, tabanlar kullanıldığı sürece korkunç hareler, hologramları boyanın bitiş noktasına gelecek kadar güçlü değillerdir.Bu güvenlik özelliği makina kullanmak isteyipte boyayı yakmaktan, hareler oluşturmaktan korkan kullanıcıların arasında oldukça populer hale getirmektedir. 
Son yıllarda bu tür makinalar daha çok kullanılmaya başlandı, sebebi daha küçük ve hafif oluşları ile herkesin kullanışını kolaylaştırması.Kontrol edilmesi kolaydır ve çok fazla bir deneyim ve tecrube gerektirmez.Boyutları daha küçük olduğundan dar alanlarda ve küçük alanlarda çalışma kolaylığı sağlamaktadır.Oldukça fazla ped ve taban seçeneği vardır.

Rotary makinalar;

Tek bi dairesel hareketle dönen taban DA ve orbital makinalara göre daha fazla çalışır.
Tabandan yüzeye kullanılan güce direk tahrik denir.Bunun anlamı burgu( tablanın takılgıdığı dişli kısım) doğrudan elektrik motorundan tahrik edidiği anlamına gelir.Bu güçlü bir dönme hareketi ile sonuçlanır.Bu dönme hareketi tek bir hatta saat yönündedir.
Bu durum çok hızlı bir şekilde iş yapabileceğiniz anlamına gelir.Fakat bu durum hızlı bir şekilde boyayı yakabileceğiniz anlamına da gelir.
Bununla birlikte kusursuz bir yüzey için çizik almak gerekir ve bu güce ihtiyacınız olur.Örnegiğn aracınıza kedi çıktı ve boyada tırnak izleri oluştu.bu izler boyada şu şekilde görülecektir.

Bu tür bi çiziği çıkartmak için vernik üzerinde güçlü bir aşındırma yapmanız gerekir, bunu yapmanın en kısa yolu rotary çalışmaktır.Diğer türlü bu boyuttaki bir çiziği almanız çok uzun zamanınızı alabilir.

İkinci bir örnek bazen araçlar fabrika çıkışları boyada portakal kabuğu görünümünde bir boya kusuruyla çıkarlar.Bunu düzeltmek için zımpara yapmak gerekir.Bu zımpara çiziklerini almak için güçlü bir cutting e ihtiyaç duyulur.Bu gücü nasıl alacağınızı artık biliyorsunuz.Yani bu çizikleri almak için agrasif bir çalışmaya ihtiyaç vardır, orbital makinalar çalışma prensibi nedeniyle bu agrasifliği gösteremezler.

Küçük yada büyük çizikler almak için orbital makina almayın çünkü yeterince agrasif değiller.İnce ve sığ çizikleri, hologramları almak için kullanılabilirler.

Unutmayın rotary bir makinayı başarıyla kullanmak için beceri ve tecrübe gerekir.Eğer yaterince deneyimli değilseniz boyaya çok fazla basınç uygulayabilir ve yakabilirsiniz.Bu durumda burayı boyatmaktan başka çareniz kalmaz.Deneyim ve tecrübe kazanmak için çıkma bir kaputta falan çalışabilir deneyimlerinizi  arttırabilirsiniz.Yada yavaş yavaş düşük devirlerde çalışmalar yaparak dneyimlerinizi arttıarabilirsiniz.

Yani arkadaşlar işin özü şudur ki, imkanlarınız el verdiği sürece çizik almak için rotary bir makina, hareleri ve hologramları almak, cila ve parlatma için orbital makina alırsanız çok rahat edersiniz.Böyle bir durumunuz yoksa ilk seçeneğiniz rotary makinadan yana olabilir.

Umarım anltabilmişimdir, çünkü yazana kadar sabah oldu.Baygın gözlerle bu kadar yazabildim.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Faydalı bir konu olmuş gerçekten. Aslında bizim gibi her sene çizik alanlar için dual action ya da orbital makineler ideal. Ancak el altında bir rotary olması gerekiyor.
Eline sağlık abi.

serdar8424

Çaylak Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
uşak
Güzel konu olmuş gece geceTeşekkürler

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Moderatör tarafında düzenlendi:

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Faydalı bir konu olmuş teşekkürler

Sent via my iphone 7 using Tapatalk from DENİZLİ

Murat

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Ankara
Eline sağlık @onurçiko Güzel konu olmuş.

Bir de tabla ve devir konularına değinirsin daha güzel olur.

Ediz

Çaylak Detaycı
Üye
Elinize,emeginize sağlık.alacagimiz makinanın orbital,dual yada rotary olduğunu nasıl anlayacağız?Alacağımız ürünün teknik özelliklerinde mı yazar orbital vs. olduğu?

Son düzenleme:

PassionateDetailing

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
İl
Adana
Elinize,emeginize sağlık.alacagimiz makinanın orbital,dual yada rotary olduğunu nasıl anlayacağız?Alacağımız ürünün teknik özelliklerinde mı yazar orbital vs. olduğu?
orbital makine salınım yapar yani normal dönmez etrafa yayar diyebilirim,rotary ise olduğu yerde döner.

Ediz

Çaylak Detaycı
Üye
Tam demek istediğim bu değildi hocam onu anladım konuyu açan kişinin yazdıklarından hangisi ne tam olarak kavradım fakat ürünü internetten alıcaz diyelim ki orbital mı rotary mı onu nasıl anlicagiz anlamında sormak istemiştim :)

PassionateDetailing

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
İl
Adana
Tam demek istediğim bu değildi hocam onu anladım konuyu açan kişinin yazdıklarından hangisi ne tam olarak kavradım fakat ürünü internetten alıcaz diyelim ki orbital mı rotary mı onu nasıl anlicagiz anlamında sormak istemiştim :)
Başlıkta açıklamada yazmıyorsa boğaz kısmından yani taban ile birleştiği yere bakarsanız anlaşılır.

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
ahahah hocam ben onları ped sanıyordum ya :) teşekkür ederim.
Evet orbitalin ve rotarynin pedleri ayrı olur. Genelde orbital alırız rotaryde de kullanırız. Ama rotary ped kadar ısı sağlayamaz. Orbitale rotary ped takarsanız daha araç bitmeden paramparça olabilir. Defalarca yaşadık en son parçaldığı finiş pedini akasya ağacının üstüne fırlattı benim ortanca kayın çıktı indirdi lastiklerde kullanıyorz şimdi:saskin:

Hakankılıç

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Bursa
Evet orbitalin ve rotarynin pedleri ayrı olur. Genelde orbital alırız rotaryde de kullanırız. Ama rotary ped kadar ısı sağlayamaz. Orbitale rotary ped takarsanız daha araç bitmeden paramparça olabilir. Defalarca yaşadık en son parçaldığı finiş pedini akasya ağacının üstüne fırlattı benim ortanca kayın çıktı indirdi lastiklerde kullanıyorz şimdi:saskin:
Ben rotary makinamda orbital ped kullanma hatasını yaptım ve pedin formu bozuldu sonradan hayata döndürdüm ama kendi pedlerini kullanmak daha iyi oluyor uzun vadede :)

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Ben rotary makinamda orbital ped kullanma hatasını yaptım ve pedin formu bozuldu sonradan hayata döndürdüm ama kendi pedlerini kullanmak daha iyi oluyor uzun vadede :)
Bazı markaların bazı model ürünlerinde bu bahsettiğiniz yaşanıyor. Detailing power spot yeşil gibi. Tabiki bir amaca hizmet eden ürünü o kadar argeyi, çalışmayı emeği çöpe atıp başka amaçlar için kullanmak olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Düzü düzde salınımlıyı salınımlıda kullanarak devam edelim:cicek:
Hayata nasıl döndürdün pedi?

Hakankılıç

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Bursa
Bazı markaların bazı model ürünlerinde bu bahsettiğiniz yaşanıyor. Detailing power spot yeşil gibi. Tabiki bir amaca hizmet eden ürünü o kadar argeyi, çalışmayı emeği çöpe atıp başka amaçlar için kullanmak olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Düzü düzde salınımlıyı salınımlıda kullanarak devam edelim:cicek:
Hayata nasıl döndürdün pedi?
Ben rupes lhr 15 yeşil pedi rotary’de menzerna 2500 ile kullandım pedin kenarları yukarı doğru açıldı haliyle baskıyıda yiyince. 2 - 3 kere sıcak suda beklettim daha sonrada tekrardan kendi makinasında kullanınca düzeldi :super: