Seramik korumalı araçlar asidik şampuanla yıkanmalı

DetayDeposu

Konu Sahibi ✔
Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
Herkese merhaba, burada çoğumuzun araçları seramik kaplı ve çoğumuz araçlarımızı ph dengeli şampuan veya ön yıkama ürünleriyle yıkıyoruz. Peki bu ürünlerin yüzeyde kireçlenmeye sebep olacağını hiç düşündünüz mü? Açıkçası ben de dahil hiç aklımıza gelmezdi.

Seramik kaplı araçların en büyük problemi hiç şüphesiz kireç gibi minerallerin yüzeyde tutunma sorunudur. Bu kireçlenme şehirden şehire ve kullanılan şebeke suyuna göre artar veya azalır.

Araçlarımızın dış yüzeyinde organik ve mineral olmak üzere iki çeşit kir meydana gelir. Yüzeye tutunan bu kirlerden organik olanları alkali dediğimiz Ph değeri 7’den büyük olan temizleyiciler temizler. Yani Ph 8-14 arası yüksek bazik(alkali) temizleyiciler yüzeye tutunmuş organik kirleri temizler. Kireç gibi seramik yüzeyine tutunmuş mineral kalıntıları ise Ph değeri 7 altında olan hafif asidik veya asidik temizleyiciler temizler. Ph dengeli şampuanlar ise bu iki tür kirler için kir çözme konusunda tarafsız kalır. Bundan dolayı yıkama esnasında taze kireç lekelerine karşı işlevsiz kalır ve aynı zamanda yeni oluşan kireç lekelerini engelleyemez.

Seramik kaplamalar ilk çıktığı yıllarda wax veya türevleri boya koruyucu ürünler gibi muamele gördü. Yani Ph dengeli ürünlerle yıkamaları tavsiye edildi. Ancak seneler geçtikte yapılan araştırmalar sonucunda seramik kaplamalı araçlara wax muamelesi yapılmayacağı, tam tersine uygulanan seramiğin ph tölerans aralığına göre önce bazik ön yıkamayla organik kir temizliği, ardından hafif asidik veya asidik şampuanlarla asidik yıkama yapılarak kireç ve mineral lekelerinin engellenmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.

Ancak buradaki ana kriter aracın boya yüzeyinde yer alan seramik korumanın hangi Ph tölerans aralığına sahip olduğunu bilmektir.
Yani X marka seramik kaplama Ph5-10 aralığında dayanıma sahipse siz Ph-11 ve ph-4 yıkama ürünleriyle yıkarsanız aracınızın seramik kaplamasına zarar vermiş olursunuz. O yüzden kullanacağınız ürünün ph değerleri ve sahip olduğunuz seramik korumanın ph töleranslarına bağlı kalarak ürün seçimi yapmak zorundasınız.

hafif asidik veya asidik şampuanlar yüzeydeki oluşmuş taze kireç lekelerini temizler ve aynı zamanda ön yıkama esnasında oluşacak kireç lekelerini engeller.

Günümüzde bir çok marka artık seramik korumalar için özel asidik şampuanlar üretmektedir. O yüzden seramik korumalı araçlara wax muamelesi yapmak kireç lekesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara
@Tonyukuk07 Tesekkurler Güzel bilgilendirme olmuş.
Yalniz ben kendi tecrübemi yazayim bu zamana kadar ki sayisizca yaptigim uygulamada ben kireç lekesine denk gelmedim,kullandigimiz su normal sebeke suyu.

Aslinda Kireç in oluşmasindaki sebep Bulunan bölgenin Suyunun Fazlaca Kireçli olmasi.
Yikandiktan sonra İslak Birakilmasi.
Günes altinda kurulamakta geç kalmak.
Kis aylarinda uzun süre yikanmamasi.

Yapilan en büyük hata ise Seramikli Araçlarda yolculuk esnasinda böcek lekesi,Toz vs oldugunda Herhangi bir yer petrolde su tutayim devam edeyim sorunudur.
Yada Uzun Süre Yagmur Altinda kalmiş aracin yikanamamasi gibi nedenler.
Seramik in Su itiş gücünün azaldiginda destekleyici ürün ün kullanilmamasi.

Malesef Seramik Konusunda hala Yanlis olan bilgiler dogruymuş gibi agir basiyor.Uygulamaci tarafindan verilen bilgiler insanlari malesef çok yaniltiyor,çevremde bir cok kisiye şahit oldum.

eddy35

Amatör Detaycı
Üye
İl
izmir
Bilgiler için teşekkürler, peki wax kullanılan araçta asidik şampuan etkisi ne olur sizce? Yani rutin yıkamada değilde 3-4 yıkamada bir asidik şampuan ile yıkansa waxı ne derece etkiler ?

DetayDeposu

Konu Sahibi ✔
Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
Ne güzel bilgiler :) @Tonyukuk07 Müsait zamanında bu konuyu kamera kayıttayken konuşalım, + K2 v.b. konuşalım herkez öğrensin :D
Arda hocam olabilir konuşalım güzel olur. :)
Ben bu konuda 2-3 aydır araştırma yapıyordum anlamadığım noktalar mevcuttu. Ancak Frankfurt fuarı
@Tonyukuk07 Tesekkurler Güzel bilgilendirme olmuş.
Yalniz ben kendi tecrübemi yazayim bu zamana kadar ki sayisizca yaptigim uygulamada ben kireç lekesine denk gelmedim,kullandigimiz su normal sebeke suyu.

Aslinda Kireç in oluşmasindaki sebep Bulunan bölgenin Suyunun Fazlaca Kireçli olmasi.
Yikandiktan sonra İslak Birakilmasi.
Günes altinda kurulamakta geç kalmak.
Kis aylarinda uzun süre yikanmamasi.

Yapilan en büyük hata ise Seramikli Araçlarda yolculuk esnasinda böcek lekesi,Toz vs oldugunda Herhangi bir yer petrolde su tutayim devam edeyim sorunudur.
Yada Uzun Süre Yagmur Altinda kalmiş aracin yikanamamasi gibi nedenler.
Seramik in Su itiş gücünün azaldiginda destekleyici ürün ün kullanilmamasi.

Malesef Seramik Konusunda hala Yanlis olan bilgiler dogruymuş gibi agir basiyor.Uygulamaci tarafindan verilen bilgiler insanlari malesef çok yaniltiyor,çevremde bir cok kisiye şahit oldum.
Sefa hocam söyledikleriniz doğru, ancak söylediklerinizden dolayı hafif asidik veya asidik şampuan kullanılması öneriliyor. Güneş altında tıkama yaparken kuruyan taze lekeleri olay esnasında engelliyor. Veya yüzeye tutunmuş taze mineralleri temizliyor.

eğer araç uzun süre yıkanmadıysa zaten asidik şampuan da tek başına yeterli olmuyor.

Bilgiler için teşekkürler, peki wax kullanılan araçta asidik şampuan etkisi ne olur sizce? Yani rutin yıkamada değilde 3-4 yıkamada bir asidik şampuan ile yıkansa waxı ne derece etkiler ?
bu durum sadece Seramik için geçerli. Wax korumalı araçlar için en güvenli yöntem nötr şampuanlar kullanmak olacaktır. Özellikle carnauba özlü waxlarda hem alkali hem asidik ürünler kullanılması tavsiye edilmez.

Ancak yabancı forumlarda birisi Sonax PNS korumalı araçta düzenli asidik şampuanla yıkama yapıyor ve nötr şampuana göre boncuklanma daha uzun süre yüzeyde kalıyor sebebi de tamamen yüzeyde mineral oluşumunun minimum olması.

Eaglemre

Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Elimizde bir asidik sampuan da mi bulundursak, yoksa pril ile girissek mi :sırıtan1:

bende @Tonyukuk07 hocama katiliyorum, arac boncuklama yaptigi icin su uzerinde kuruyor ve tum kirec ve kirler dairesel
Seklinde arac uzerinde kuruyor. Bnlarin temizlenmesi icin arada daha agir sampuanlar kullanilmasi bana da mantikli geliyor. @Tonyukuk07 hocam hangi sampuani onerirsiniz bu durum icin?

EmirhanYigiter

Uzman Detaycı
Üye
Geçenlerde @Mugzy 'nin aracında Carpro'nun ürününü denedik. Araçta uzun süredir hibrit wax vardı, 50ml deneme ürünü aldığımız için sadece 5L kova yıkama çıkıyor. Önce normal çift kova yıkamasını yaptık arkasından Descale ile bir tur geçti. Yani wax yıkılmadım ama ayakta da değilim modundaydı, biz fayda beklerken bir tık daha zayıflatmıştı. Bir kere de Fusso gibi tam sentetik waxda denemek lazım belki orada işe yarar.

DetayDeposu

Konu Sahibi ✔
Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
Elimizde bir asidik sampuan da mi bulundursak, yoksa pril ile girissek mi :sırıtan1:

bende @Tonyukuk07 hocama katiliyorum, arac boncuklama yaptigi icin su uzerinde kuruyor ve tum kirec ve kirler dairesel
Seklinde arac uzerinde kuruyor. Bnlarin temizlenmesi icin arada daha agir sampuanlar kullanilmasi bana da mantikli geliyor. @Tonyukuk07 hocam hangi sampuani onerirsiniz bu durum icin?
hocam marka olarak bir çoğu üretti ama Türkiye’de satışı olanlar WS, Shiny Garage, Gold Stuff, Labocosmetica Purifica falan.

Purifica ve Reflected Sour Wash çok iyi gördüğüm kadarıyla bu konuda.

ama ezbere almamak lazım aracımızdaki seramik markasının ph tölerans aralığıyla şampuanın Ph değerine bakarak uygun olanı seçin.
Geçenlerde @Mugzy 'nin aracında Carpro'nun ürününü denedik. Araçta uzun süredir hibrit wax vardı, 50ml deneme ürünü aldığımız için sadece 5L kova yıkama çıkıyor. Önce normal çift kova yıkamasını yaptık arkasından Descale ile bir tur geçti. Yani wax yıkılmadım ama ayakta da değilim modundaydı, biz fayda beklerken bir tık daha zayıflatmıştı. Bir kere de Fusso gibi tam sentetik waxda denemek lazım belki orada işe yarar.
Carpro’nun ürünü yanılmıyorsam ph5-6 dolaylarında. Kovada biraz daha yükseliyor nötr’e yaklaşıyor.

ancak asidik şampuanlarda ph yükselmesinin veya nötre yaklaşmasının bir önemi yok içeriğindeki eklenti maddeler yine de işini yapıyor

tamercakir

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ Çorlu
Bu bilgiler ışığında hem ön yıkama için hem de kova için şampuan önerebilecek var mı? Hali hazırda magifoam - purple velvet ikilisini kullanıyorum. Bir etkisi zararı olur mu bu ürünlerin seramiğe?

DetayDeposu

Konu Sahibi ✔
Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
Bu bilgiler ışığında hem ön yıkama için hem de kova için şampuan önerebilecek var mı? Hali hazırda magifoam - purple velvet ikilisini kullanıyorum. Bir etkisi zararı olur mu bu ürünlerin seramiğe?
Bu tamamen sizin kullandığınız seramik kaplama markasının belirtmiş olduğu ph tölerans aralığına bağlı.

Örneğin Ph 4-11 arası dayanışma sahip bir seramik kaplamayı ph12 alkali bir şampuanla yıkarsanız muhtemelen seramiğiniz zarar görecektir.

Bir de ph her şey değildir. İçeriğine ağır kimyasal koyup Ph değerini de düzenleyicilerle gerçeğinden farklı gösterir o da tehlikeli bir durum.

Dorukkutluay

Firma Yetkilisi
Üye
İl
İstanbul
Bu tamamen sizin kullandığınız seramik kaplama markasının belirtmiş olduğu ph tölerans aralığına bağlı.

Örneğin Ph 4-11 arası dayanışma sahip bir seramik kaplamayı ph12 alkali bir şampuanla yıkarsanız muhtemelen seramiğiniz zarar görecektir.

Bir de ph her şey değildir. İçeriğine ağır kimyasal koyup Ph değerini de düzenleyicilerle gerçeğinden farklı gösterir o da tehlikeli bir durum.
Merhaba;

Sanayi her gün gelişiyor...

ve endüstri yeni geliştirdikleri ürünleri, hammaddeleri satmak için eskileri kötüleyebiliyor...

Ph'ın her şeyi ifade etmediği gibi, asidik yada bazik olmasının da her şeyi ifade etmediğini belirtmekte fayda var.

Prensipte asidik ürünlerle yol filmi, kir ve çamuru temizlemek çok daha kolay ve etkili olduğu bir gerçek. Bazik ürünlerin de organikleri çözdüğü.

Bu sebeple iyi bir seramik ürünü uygulaması doğru yapılmış ise tolerans dahilinde ki asidik ön yıkama yardımcıları ile kir, çamur ve yol filmini yumuşatmak yüzeyin çizilmesini azaltmak/engellemek adına oldukça önemlidir. Ancak burada en önemli unsur seramik ve seramiğin uygulaması...

Maalesef bazı uygulamacıların pasta yaptıktan sonra yüzeyi doğru temizleyicilerle, tam ve mükemmel bir şekilde silmeden seramik sürdüklerine şahit oldum !

Çoğunun gerekçesi uzun yıllardır böyle yapıyorum gayet de güzel oluyor, saf ipa rengi bulanıklaştırıyor, alkol çiziyor, vb....

Doğru temizlik, hazırlık yapılmadığında pasta yağı ve diğer bileşenleri seramikle vernik katı arasında kalıyor ki dünyanın en kaliteli seramiğini de kullansa tutunması ve dayanımı ne kadar doğru oluyordur gibi bir soru sürekli aklımda...

Hatta bazı kullanıcıların çok dayanıklı ve etkili olan ancak sadece IRT ile kurutulması gereken seramikleri doğal kurutma ile kuruttuğu için tam ve doğru sonuca ulaşamadıklarını gördüm .

Bunlardan dolayı ilk önce doğru yıkama, demir tozu, kil, yüzey hazırlığı, dolgu yapmayan pasta kullanımı, sonrasında yüzeyin doğru temizlenmesi asidik veya bazik yıkmanın etkisinden daha önemli bir husus.

Bir başka deyişle işin A, B, C'si...

Kireçle ilgili konu da suyun yüzeyde kurumaması şeklinde özetlenebilir aslında. Kullanılan seramiğin veya bakım ürünün su ve kir iticilik özelliği sağlıklı durumda ise veya yıkama sırasında su itici şampuanlar (bizim ürünlerimizden CS), kurutma yardımcıları (bizim ürünlerimizden wet coat) uygun şekilde ve ortamda kullanılıyorsa , kalan az miktarda su uygun havlular ile tamponlayarak yüzeyden alınıyorsa kireç ve çizik problemi olmayacaktır. Tek başına asidik veya bazik kireç, çizik, vb istenmeyen unsurlar için yeterli değildir.

Ön yıkama yardımcıları, şampuanlarının temel esprisi yüzeydeki kiri temassız veya mekaniksiz olarak maksimum seviye de almasıdır, bu sebeple tüm ön yıkama ürünleri ph dengeli kova ve eldiven şampuanlarına göre daha etkili ve güçlüdür. Bu etkili ve güçlü ön yıkama ürünlerini kova veya mekanikte sürekli ve düzenli kullanmak kesinlikle doğru olmayacaktır.

Kaba kiri akıtılmış, yol filmi zayıflatılmış olan yüzeyde kova ve eldiven şampuanları kullanılabilir.

Ancak hiç bir marka güneş altında ve özellikle sıcak bölgelerde ki uygun olmayan yıkama şartlarında su izi, kireç lekesi, vb konusunda bir garanti veremez, eşyanın tabiatına aykırıdır.

Piril vb bulaşık deterjanları oldukça agresif ve yağ çözme özelliği sebebiyle araç üzerindeki koruma ürünlerinin birçoğu için tehlike oluşturan ürünlerdir.

Bildiklerim bu yönde, umarım faydalı olmuştur.

Selamlar