Susuz Motor Temizliği ve Koruma

BlaJKeagle

Amatör Detaycı
Üye
Konu için teşekkürler.
Çalışan motoru temiz motora tercih edenlerdenim.:of: Belkide temizlerken bozulmuş makinelerle çok uğraştığımdan biraz temkinli yaklaşıyorum diyeyim.

Elektrikli ekipmanlarda uluslararası standartlarla belirlenmiş IP koruma sınıfları mevcut. Ip koruma sınıfı yükseldikçe suya hatta basınçlı suya karşı dayanıklılık artar. Yani çalışırken suya maruz kalan bir sistem basınçlı su altında zarar görmez diyemeyiz. Hatta bir ekipman yüksek IP koruma sınıfına sahip olsa dahi zaman ve çevre etkisiyle bu özelliğini yitirebilir.

Bu bilgileri motor bilgisiyle harmanlamak lazım. Bilmediğim bir alan olduğu için motor yıkanmaz diyemem. Ama basınçlı su tutmam için birinin beni ikna etmesi lazım oda pek mümkün değil. :sarki:
IP Nedir ? | | Tormin

Berkay

Konu Sahibi ✔
Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Konu için teşekkürler.
Çalışan motoru temiz motora tercih edenlerdenim.:of: Belkide temizlerken bozulmuş makinelerle çok uğraştığımdan biraz temkinli yaklaşıyorum diyeyim.

Elektrikli ekipmanlarda uluslararası standartlarla belirlenmiş IP koruma sınıfları mevcut. Ip koruma sınıfı yükseldikçe suya hatta basınçlı suya karşı dayanıklılık artar. Yani çalışırken suya maruz kalan bir sistem basınçlı su altında zarar görmez diyemeyiz. Hatta bir ekipman yüksek IP koruma sınıfına sahip olsa dahi zaman ve çevre etkisiyle bu özelliğini yitirebilir.

Bu bilgileri motor bilgisiyle harmanlamak lazım. Bilmediğim bir alan olduğu için motor yıkanmaz diyemem. Ama basınçlı su tutmam için birinin beni ikna etmesi lazım oda pek mümkün değil. :sarki:
IP Nedir ? | | Tormin
Bilgi için teşekkürler. Basınç değerlerini kpa olarak vermiş. Basit bir hesaplama yaparsam 1 bar yani 1mm2 yüzeye 0,1 newton kuvvet = 100 kpa ya eşit.
Yerçekimi ivmesi "g" yaklaşık 9,8 n/kg olduğunu düşünürsek;
100kpa = 0,01 kg yani 1mm2 lik yüzeye yaklaşık 10 gr su dayanımı var demek. Dakikada kullanılan su hacminin de sınırları belirlenmiş !
Yıkama makinesini 150 bar olduğunu düşünürsek bununla motor yıkandığında elektrik aksamının dayanabileceğinin yaklaşık 150 katı gücte suya maruz kalacağı anlamına geliyor.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Konu için teşekkürler. Susuz yıkamak bir kısım kullanıcı için risksiz olarak tercih edilebilir.

Ancak ben su ile yıkamayı tercih ediyorum. Araç kaputunun altında bulunan tüm elektronik cihazlar (tüm beyinler) eğer işlem görmemiş ve yazılım amaçlı açılıp tekrar kapatılmamış ise su alması biraz imkansız. Çünkü ona göre üretiliyorlar. Tabii ki yıkamacıların çok kuvvetli basınçlı sularını motora en yakın şekilde tutun demiyorum.

Motoru su ile yıkayacaksanız beyinden daha önemli 2 yer var. Birincisi alternatör, ikincisi hava filtresi. Bu iki yer beyinden daha önemli. Çünkü beyin gibi izole bir ortamda değiller.

Sizin önceki yorumlarınızda bahsettiğiniz gibi benim aracımda da sağ farda 2 sol farda 2 olmak üzere toplam 4 tane led aydınlatma elektroniği (beyin) var. Onların dışında bir tane aracın kendi beyni ve otomatik şanzımanın beynini de eklersek motor kaputunun altıda gözle görülebilir toplamda 6 tane elektronik cihaz (beyin) bulunuyor. Bunlardan en çok su gören şanzımanın beyni. Çünkü aracın alt kısımlarına doğru ve yağmurda su görmesi muhtemel bir yerde.

Yukarıda da bahsettiğim, yağmurlama şeklinde motora su tuttuğunuz zaman, aracınız için önemli yerleri de kapattığınızda hiç bir sorun yaşamazsınız. Yıkamadan sonra da aracın motoru kuruyana kadar rölantide çalıştırdınız mı tamamdır..

Kendi aracım ve babamın aracı olmak üzere toplamda 7 kere motor yıkadım ve şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım. Tabii bu hiç bir zaman yaşamayacağım anlamına da gelmiyor :hava:

Berkay

Konu Sahibi ✔
Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Murat beyin söylediği gibi su vurmaktan kastım aslında basınçlı su vurmak. Yağmurlama şeklindeki veya buharlı yıkamayı kasdetmemiştim. Yağmurlama şeklinde yıkama yapmak içinde dediğiniz gibi önemli yerleri illaki kapatmak lazım. Benim alternatörü değil yalıtmak, parmağınızın ucuyla uzanıp dokunabilmek imkansız. Kaputun altında akü yok farkındaysanız çünkü yer yok. Akü bagajda. Resme bir daha dönüp bakabilirsiniz. Yanlış anlaşılma olmasın benim için en uygun yöntem bu, benimkine benzer bir sürü araç olduğunu düşündüğüm için paylaşımda bulundum.

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Murat beyin söylediği gibi su vurmaktan kastım aslında basınçlı su vurmak. Yağmurlama şeklindeki veya buharlı yıkamayı kasdetmemiştim. Yağmurlama şeklinde yıkama yapmak içinde dediğiniz gibi önemli yerleri illaki kapatmak lazım. Benim alternatörü değil yalıtmak, parmağınızın ucuyla uzanıp dokunabilmek imkansız. Kaputun altında akü yok farkındaysanız çünkü yer yok. Akü bagajda. Resme bir daha dönüp bakabilirsiniz. Yanlış anlaşılma olmasın benim için en uygun yöntem bu, benimkine benzer bir sürü araç olduğunu düşündüğüm için paylaşımda bulundum.
Paylaşım için tekrar teşekkürler.

Sent via my iphone x using Tapatalk from DENİZLİ

Umut Aksoy

Acemi Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar, konuyu uzun bir aradan sonra hibrit araç motorunu nasıl temizleyebiliriz diye hortlatmak istedim. Aslında yeni konu açsam mı diye düşündüm, fakat gerekirse sonra ayırırız diye buradan devam etmek istedim.

Hibrit araç motorları daha fazla elektrik sistemlerine sahip olduğu için ne gibi bir temizleme olabilir, hangi ürünleri kullanabiliriz yada yok önemli değil sadece bu konuda ki gibi susuz olsa yeterli olur.. siz üstadlarımla konuşalım, tartışalım istedim.

Aslında bu konuyu Toyota servisine sordum, Onlarda haliyle kesinlikle normal bir yıkama yapılamayacağını, sadece hafif nemli bezle silinmesi gerektiğini söylediler, geçen sene yine bu mevsimlerde sadece hafif nemli bir bezle sildim fakat sonuç çok tatmin edici olmadı hatta plastik yerleri için Sonax'ın genel araç temizleyicisi ürünü vardı onu da sıkmıştım. Şu an ki durum fotoğrafta gördüğünüz gibi.

Kaput kapağı içindeki yalıtımı sadece elektrik süpürgesiyle çekmiştim, korktuğum için ıslak birşeyle temzilemedim, bu yalıtım malzemesini neyle temizleyebiliriz? Fotoğraflarda gördüğünüz gibi kenarları preslenmiş, diğer tarafları yumuşak ve daha dolgun bir yapıya sahip.

Berkay

Konu Sahibi ✔
Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar, konuyu uzun bir aradan sonra hibrit araç motorunu nasıl temizleyebiliriz diye hortlatmak istedim. Aslında yeni konu açsam mı diye düşündüm, fakat gerekirse sonra ayırırız diye buradan devam etmek istedim.

Hibrit araç motorları daha fazla elektrik sistemlerine sahip olduğu için ne gibi bir temizleme olabilir, hangi ürünleri kullanabiliriz yada yok önemli değil sadece bu konuda ki gibi susuz olsa yeterli olur.. siz üstadlarımla konuşalım, tartışalım istedim.

Aslında bu konuyu Toyota servisine sordum, Onlarda haliyle kesinlikle normal bir yıkama yapılamayacağını, sadece hafif nemli bezle silinmesi gerektiğini söylediler, geçen sene yine bu mevsimlerde sadece hafif nemli bir bezle sildim fakat sonuç çok tatmin edici olmadı hatta plastik yerleri için Sonax'ın genel araç temizleyicisi ürünü vardı onu da sıkmıştım. Şu an ki durum fotoğrafta gördüğünüz gibi.

Kaput kapağı içindeki yalıtımı sadece elektrik süpürgesiyle çekmiştim, korktuğum için ıslak birşeyle temzilemedim, bu yalıtım malzemesini neyle temizleyebiliriz? Fotoğraflarda gördüğünüz gibi kenarları preslenmiş, diğer tarafları yumuşak ve daha dolgun bir yapıya sahip.
İzolasyon malzemesini 1:10-1:5 arası bir oranda apc ile süngerle geçip arkadan fırçalayıp nemli bezle silebilirsiniz. Sökülüyorsa daha rahat olur. Temizlik için zaten konuda anlatılan gibi yaparsanız hiç risk almamış olursunuz bence :)

srknatmn

Usta Detaycı
Üye
Würth susuz motor temizleyici denedinizmi hiç?Ben 1 kez kullanmıştım fena iş görmemişti.Yine 2 tüp almıştım kışın,bu aralar tekrar bir denerim olmadı

Berkay

Konu Sahibi ✔
Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Würth susuz motor temizleyici denedinizmi hiç?Ben 1 kez kullanmıştım fena iş görmemişti.Yine 2 tüp almıştım kışın,bu aralar tekrar bir denerim olmadı
Ne iyi diyebilirim ne kötü diyebilirim, etkili bir temizlik sağlamaz. Koruma aşamasında ürünün yüzeye tutunmasını olumsuz etkileyebilir. Fiyatının ürünü olmadığını düşünüyorum.

Erkan KOCAKAYA

Uzman Detaycı
Üye
İl
Bartın
Merhaba,
Çok fazla sorulan ve genellikle yanlış yapılan bir konu "motor temizliği"
Genellike köpük sıkılır, fırçalanır ve su tutulur. Yıkamacıların sıcak motora basınçlı su tuttuğunu bile görüyoruz. Çoğu servis basınçlı su tutarak yıkıyor, özel cihazla buhar kullanarak doğru ve güvenli temizlik yapan yer çok az.
Günümüz modern araçlarda çok fazla elektronik sistem olduğundan eski karbüratörlü araçlar gibi sigorta kutusunu ve karbüratörü yalıt sonra vur suyu mantığı işlemiyor.

Bir kaç örnek vererek detaylı temizlik işlemlerine başlamak istiyorum.
Konu biraz uzun olacak affınıza sığınıyorum.

Turbo- EGR etrafındaki bağlantılar, aşağıda katalizör kısmındaki görünmeyen kablolar elektronik devreler ve etrafındaki bağlantılar. Farkettiyseniz turbo üzerinden çıkan kablolar da açıkta
Ekli dosyayı görüntüle 6054

Hava filtresi sensörü
Ekli dosyayı görüntüle 6055

Sigortanın yanındaki fişler, soketler
Ekli dosyayı görüntüle 6056

ECU
Ekli dosyayı görüntüle 6057

Farların beyni ve elektronik ünitesi. Her iki tarafta mevcut.
Ekli dosyayı görüntüle 6058

Motor bloğunun arkasındaki kablolar, bağlantılar. Motorun üzerindeki plastik kapağı kaldırırsanız altındaki kablolar ve enjektörlerden oluşan orduyu görünce temizlemekten vazgeçersiniz :)
Ekli dosyayı görüntüle 6059

Fişler soketler
Ekli dosyayı görüntüle 6060

Ve aşağıda görünmeyen alternatör...

Buna su vurulur mu yada yalıtmak mümkün mü yorumu size bırakıyorum :)

Peki kendi imkanlarımızla nasıl temizlik ve koruma yapabiliriz ? İnceleyelim

Kirli halinin görüntüleri
Ekli dosyayı görüntüle 6061

Ekli dosyayı görüntüle 6062

Ekli dosyayı görüntüle 6063

Ekli dosyayı görüntüle 6064

Temizlik için ihtiyacımız olan malzemeler:
Kir durumuna göre 1:5 ila 1:10 arası seyreltilmiş apc - jant temizleyici(detailforum ceviz veya yine apc de olabilir, ben jant temizleyici tercih ettim) - yarım kova su- sünger - kestirme fırça - mikrofiber bezler

Ekli dosyayı görüntüle 6065

Kovanın içine 50 - 100 ml kadar jant temzileyici katıyoruz (dediğim gibi farklı bir kimyasal da olur fark etmez)
Ekli dosyayı görüntüle 6066

Üst kısımları süngerle temizliyoruz. Süngeri kovaya daldırıp fazla suyunu sıkıyoruz sadece nemli olacak.
Ekli dosyayı görüntüle 6067

Kurumasına izin vermeden siliyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 6068

Diğer girintili-çıkıntılı ve süngerin girmediği yerleri fırçanın üzerine bir yada iki fıs apc sıkıp temizliyoruz. Fırçayı ara sıra kovada yıkayıp bezle fazla suyu kuruluyoruz.
Eğer motor çok kirliyse öncesinde basınçlı pompa içerisine ceviz veya apc karışımı hazırlayıp toz şeklinde çalışacağınız bölgeye sıkın

Ekli dosyayı görüntüle 6069

Ekli dosyayı görüntüle 6070

Ekli dosyayı görüntüle 6071

Ekli dosyayı görüntüle 6072

Beyin
Ekli dosyayı görüntüle 6073

Ekli dosyayı görüntüle 6074

Aşağıda görsellerde hava filtresi sensörü gibi hassas ve kurulamanın zor olcağı yerleri aynı şekilde fırçaya bir fıs apc sıkarak hafifçe fırçalıyorum

Ekli dosyayı görüntüle 6075

Aşağıda ok işaretiyle gösterdiğim fren hidroliği sensörüdür. Özellikle bu kısımlarda hassas çalışalım.
Ekli dosyayı görüntüle 6076

BURASI ÖNEMLİ
Yukarıdaki gibi yerleri kurulama imkanı olmadığı için jant temizleyici katkılı suda fırçayı yıkayıp fazla suyunu beze sildikten sonra tekrar hafifçe fırçalıyorum. Bu sayede apc ile kaldırdığınız kirleri almış oluyorsunuz. Kendi haline kurumaya bırakın bu şekilde iz kalmayacaktır.

Ekli dosyayı görüntüle 6077

Diğer detaylar..
Ekli dosyayı görüntüle 6078 Ekli dosyayı görüntüle 6079

El girmeyen boşlukları fırçaladıktan sonra bu şekilde kuruyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 6080

Üzerinde sarı fren işareti bulunan kab fren hidroliğidir. Bunu temizlerken kesinlikle sarsmadan yerinden oynatmadan hafifçe temizliyoruz. Hatta çok kirli değilse hiç dokunmayın
Ekli dosyayı görüntüle 6081

Temizlik bittikten sonra koruma işlemime geldik. Herhangi bir plastik koruyucu ürün olabilir. Yağlı ürün kullanmayın toz toplar. Koch-chemie MotorPlast - NanoMagicPlastCare - Meguiars Engine Dressing - V.R.C (vinyl & rubber care) tarzı ürünler uygundur. Ben autoglym vrc kullanıyorum. Hafif yağlı ama antistatik özelliği oluğu için pek toz toplamıyor.

Beze sıkıp uyguluyorum
Ekli dosyayı görüntüle 6082

Kıyı köşelere bezin kenar fitillerini kullanarak ulaşıyorum
Ekli dosyayı görüntüle 6083

Sonuç fotoğrafımız
Ekli dosyayı görüntüle 6084

Rehber niteliğinde bir konu olsun istedim. Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Herkese teşekkür ederim..
Şu sıralar tam ihtiyaç olan bir konu idi. Emeğine sağlık.

Erkan KOCAKAYA

Uzman Detaycı
Üye
İl
Bartın
Böyle bir konum olduğunu bile unutmuşum :) teşekkürler
Master detailing yerine baktım. Benjm İstanbul'da geldiğim yere baya yakın, daha önce haberim olsaydı yazın aracı alınca size getirirdim. (Foruma aracı aldiktan sonra dahil oldum) .Aracı da İstanbul'dan aldım. Bu yaz kısmet ise geleceğim. :)