T10 Led Uygulama ve Ledler Hakkında Notlar

Eraycan

Konu Sahibi ✔
Amatör Detaycı
Üye
İl
Ordu
Havaların soğuk olması ve kar yağmasından dolayı detay çalışmalarına ara verdim ancak tabi ki arabamdan ayrı vakit geçirmedim ::) Madem detay yok o zaman aydınlatma çalışmalarına başlama zamanı gelmiştir .
İlk önce ampullerle ilgili kısa bilgiler vereceğim. 
Ledler genel olarak üç katagoriye ayrılıyor.
- Smd ledler
-Cob ledler
-Cree ledler
Ömür , performans ve aydınlatma olarak en iyisi Cree ledler iken Cob ledler orta Smd ledler ise düşük seviyedir. Fiyatları da yine aynı şekilde Cree ledler en pahalısı Smd ledler en ucuzu olacak şekilde sıralanır. 
  Normalde bizim araçlarımızda halojen ampuller bulunur. Halojen ampullerin ortasında filaman denilen direnci oldukça yüksek bir tel bulunur. Bu telin üzerinden akım geçirdiğimizde elektriksel yükler zorlanır ve sonucunda ısı ve de ışık açığa çıkar. 
Ancak ledlerin çalışma yapısı daha farklıdır ve halojen ampuller kadar ısınmazlar aynı zamanda daha az enerji harcarlar ve daha iyi aydınlatırlar. Ömür olarak ise yine ledler halojen ampullerden çok daha uzun süre dayanırlar. 
Smd ledler şerit ledlerde kullanılan oldukça çok T10 ve T20 çeşiti bulunan led çeşitidir. Ancak ben smd led yerine araç içerisinde Cob led tavsiye ederim. Cob ledler smd ye göre daha homojen bir ışık veriyor ve kullanım ömrü daha uzun.
Cree led ler ise led dünyasının en havalıları. Cree ledlerde sürücü devre kullanılıyor ve daha komplike bir yapıdalar. Cree ledler dış aydınlatma kullanılırsa daha iyi olur.

Cree ledlere bir örnek 

Smd ledlere örnek 

Bu ise benim aldığım ve iç aydınlatmada kullanacak olduğum t10 cob led ve yanında yine aydınlatmalardan çıkan dipsiz T10 halojen ampul. Ledin linkini konunun sonuna ekleyeceğim.

Benim aracımın aydınlatma lambalarının tamamı T10 leddi ve aliexpress üzerinden bir satıcıdan sipariş verdim ürün yaklaşık iki hafta olmadan elime ulaştı bugünde araca uyguladım. Ampul değişimi çok kolay halojeni söküp aynı yuvaya ledi takıyorsunuz. Ancak ledler + ve - kutuba duyarlı yani taktınız yanmadı ise ters çevirip deneyin yanacaktır. Araç içerisinde ki led değişiminde kolay kolay arıza lambası yanmayacaktır.

Geçelim benim uygulamama :)

Erinmedim gecede bir kaç poz aldım :)

Şimdi gelelim plaka aydınlatmasına ve arıza lambası yakması mevzuna :)
Ledler halojen ampullere göre oldukça düşük akım çekerler ve araç beyninin kontrol ettiği noktalara (plakalık,sinyal,geri vites lambası) led takarsak beyin oraya çok az akım gittiğini ve orada ki lambanın bozulmuş olduğunu düşünür. Bunu engellemek için piyasada dekoderler satılıyor.

Nedir bu arıza lambasının yanmasını engelleyen dekoder ?
Aslında sadece bir dirençtir. Yani orada ki halojen ampulün çektiği kadar akım çeker ve bunu ısıya dönüştürür. Böyle olunca araç beyni oraya normal akım gittiği için lambanın sağlam olduğunu düşünür ve arıza uyarısı vermez. İlla kullanacak olursak bu dekoderi sac bir yüzeye sabitlememiz gerekir. Isınacağı için etki ettiği yüzeye zarar verebilir. 
Eğer dekoder kullanmak istemiyorsak başka bir yol olarak söktüğümüz halojen ampulü paralel bağlayarak dekoder gibi kullanabiliriz. Ancak lambayı görünmeyen bir yere almalı yine soğutmasını iyi yapmalıyız. Bende şu an dekoder olmadığı için plaka yarım kaldı :)

T10 ledin aliexpress linki 
https://tr.aliexpress.com/item/Newest-T10-W5W-LED-car-interior-light-cob-cree-marker-lamps-DC-12V-reverse-bulb-dome/32642236592.html?aff_platform=aaf&cpt=1517262501122&sk=6mia6uv&aff_trace_key=ef3b30952c1146d0931524625d6bd91a-1517262501122-02322-6mia6uv&terminal_id=cdf4d51a292649d3a2afc93426eeb853

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
RE: T 10 Led Uygulama ve Ledler Hakkında Notlar

Eray abi eline sağlık çok güzel konu olmuş. Yakışmış beyaz ledler.

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
T 10 Led Uygulama ve Ledler Hakkında Notlar

Ellerine saglık eray yakışmış.

Sent via my iphone x using Tapatalk from DENİZLİ

MuratYARDIM

Amatör Detaycı
Moderator
İl
Ordu

Gayet guzel ve is gorecek bilgiler icin tesekkurler

Detail Guy

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
İl
Belirtilmedi

Eline sağlık abi.Bilgilendirici güzel bir konu olmuş.Araca halojenden daha çok yakışmış

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya

Eline sağlık Eray, uzun araştırmalar sonucu muradına erdin.

Yunus

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Adana

Aydinlatici bilgiler icin tesekkurler. Iyi gunlerde kullanin.

SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

dati_bubu

Amatör Detaycı
Üye
İl
Kocaeli

@Eraycan Anlatım ve uygulama çok güzel olmuş elinize sağlık. Yaptım oldu değil de böyle açıklayıcı uygulamaların hastasıyım

Fatih Şahin

Moderatör tarafında düzenlendi:

serdar8424

Çaylak Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
uşak

Eray çok teşekkür ederim ayrıntılı bilgilendirme incelemen için.
Sen den plaka da kullanabileceğim bir cree led tavsiyesi alabilir miyim yurtiçi yada yurtdışı farketmez.

Eraycan

Konu Sahibi ✔
Amatör Detaycı
Üye
İl
Ordu

serdar8424' Alıntı:
Sen den plaka da kullanabileceğim bir cree led tavsiyesi alabilir miyim yurtiçi yada yurtdışı farketmez.
Plaka aydınlatması için cree led tavsiye edemem. Cree ledler çok fazla ışık verdikleri için plakada kullanılması çok gereksiz olur. Onun yerine link verdiğim t10 lar daha iyi bir alternatif olur. Hem fiyat olarak daha uygun hem işlevsellik olarak. Ama plaka aydınlatma da arıza lambası yakabilir onun için bir dekoder bağlaman lazım:)

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik

@Eraycan abi aracına güzel bir güncelleme yapmışsın. Ellerine sağlık detaylı anlatım ve bol fotoğraf için.

Benim aracımın fabrika çıkışı tüm iç aydınlatmalar led. Ancak memnun değilim. Mesela senin karanlıkta çektiğin fotoğrafta güzel bir aydınlatma elde ettiğin görünüyor.

Benim iç aydınlatmalar yandığı zaman (önler ve arkalar) seninki gibi bir aydınlatma elde edemiyorum.

Daha iyi anlaşılması için bu akşam bir kaç fotoğraf çekeceğim.

ozeba

Çaylak Detaycı
Üye
İl
zonguldak

Faydali bilgiler icin tesekkurler. Arac icini led e cevirince gorunum cok guzellesiyor gercekten

umrdmr

Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara

Bu da bir nevi detay, detay olunca illaki temizlik olması gerekmiyor sonuçta :)

Yalnız aklımda hiç olmayan bir uygulamayı aklıma soktun abi, ben de alayım da yapayım özellikle arka aydınlatma yetersiz gibi benimde.

6 tane alsak yeterli oluyor mu abi araç için. Sanki ayak aydınlatmalarını bundan yapsak biraz çiğ durur gibi.

Bir de son olarak bu aydınlatmların kapı aydınlatmaları için de kullanabilir miyiz ? Kapı açılınca kapı altında yanan aydınlatma için soruyorum.

Eraycan

Konu Sahibi ✔
Amatör Detaycı
Üye
İl
Ordu

@_CaN_" bir fotograf at bakalım Can nasıl seninkiler. Birde almadan önce lamba tipine bakman lazim mutlaka hepsi t10 olmayabilir.
@"umrdmr aracında kac tane varsa ondan biraz fazla alman iyi olur bozulursa hemen değişirsin. Birde Umur ampul tipi önemli almadan once söküp mutlaka bak her iç aydınlatma t10 olmayabilir. Ampul tipini dogru bulduktan sonra istedigin gibi kullanabilirsin

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Türkiye
@Eraycan güzel bilgiler için teşekkürler abi bilmeyenler için baya yararlı bir konu olmuş. Uygulama süper olmuş ellerine sağlık. 
İç ve dış aydınlatmaya yönelik bir kaç ürün tavsiyesi atayım ilk mesaja eklersin.. 

Favori t10 ürünüm : Link
Alternatif : Link
Sofit Led : Link
Fren - Sinyal Led : Link
Flexible Drl Led : Link

serdar8424

Çaylak Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
uşak

Eraycan' Alıntı:
serdar8424' Alıntı:
Plaka aydınlatması için cree led tavsiye edemem. Cree ledler çok fazla ışık verdikleri için plakada kullanılması çok gereksiz olur. Onun yerine link verdiğim t10 lar daha iyi bir alternatif olur. Hem fiyat olarak daha uygun hem işlevsellik olarak. Ama plaka aydınlatma da arıza lambası yakabilir onun için  bir dekoder bağlaman lazım:)
Anladım tamam o zaman verdiğin linkteki ürünlerden alayım ;)

Eraycan

Konu Sahibi ✔
Amatör Detaycı
Üye
İl
Ordu
@serdar8424 dur sana bir link daha vereyim ama alttaki linktekini ben kullanmadım sadece aklinda bulunsun :)

10 ADET T10 W5W LED araç İç işık Silika jel COB işaretleyici lamba 12 V 194 501 Yan Kama park ampul canbus oto araba styling
http://s.aliexpress.com/e6b2MbQB?fromSns=Copy to Clipboard
(from AliExpress Android)

serdar8424

Çaylak Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
uşak
Teşekkürler ;) şimdi aklıma geldi de benim plakalar t10 mu bilmiyorum ama :D bi bakayım ben.

dati_bubu

Amatör Detaycı
Üye
İl
Kocaeli
@Eraycan Hocam benim Polo da tavan önler T10 orta sofit duylu,Şimdi benim kafama takılan soru bunların arasın da ışık şiddeti ve renk tonu farki olur mu.

Fatih Şahin