Wax mı Seramik(Nano) mi ?

umrdmr

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
Evet arkadaşlar herkesin kafasını kurcalayn bir mesele. Bu sorunun mutlak doğru bir yanıtı yok onu belirteyim. Az önce Youtube da Swissvax'ın yayınladığı bir videoya denk geldim.

Konuşan kişi Swissvax Ceo'su Georg Weidmann. Yani videonun bazı yerlerinde yanlı konuştuğunu düşünebilirsiniz.​

Gelen istekler üzerine video'yu hızlı bir şekilde Türkçe'ye çevirdim aşağıdan okuyabilirsiniz. Sadece parantez içleri bana ait onun dışında ne duyduysam aynen yazdım. Hatalar pek tabi olabilir, hata görürseniz bildirmekten çekinmeyiniz.

Bazen şöyle bir soruyla karşılaşırız; carnauba wax sermaik kaplamaya karşı ne avantajı var, veya tam tersi.

Şöyleki waxlar ve kaplamalar iki farklı hikaye. Seramik veya nano kaplamalar kalıcı tarzda ürünlerdir. Bu ürünler ile aracınızı kalıcı olarak kaplarsınız. Bu uygulamaları yapmak gerçekten meşakkatli bir iştir. Çünkü seramik kaplama yapmadan önce saatlerce veya günlerce polisaj gerektirebilir. Tabi sonucunda waxa göre güzel bir kayganlık ve sert bir yüzey elde ediyorsunuz. Bu da çiziğe karşı daha dayanıklı bir yüzey anlamına geliyor, ki bu iyi bir şey.

Ancak, bu kaplamalar; üreticilerin sizi inandırmak istediklerinin aksine çizilmez değiller. İşte problem tam olarak burda başlıyor. Çünkü bir kaç yıl sonra, seramik kaplama yüzeyinde de çizikler meydana geliyor, waxlar kadar olmasa da yine de çizikler meydana geliyor. Tabiki bu noktadan sonra normal bir wax'lı yüzey kadar kolay polisaj yapılamıyor. Yüzeyden sökülmeleri ve yeniden uygulanmaları gerekiyor. Birincisi bu pahalı bir işlem çünkü baya zaman alıyor, daha öncede söylediğim gibi. Hatta sökmesi uygulamadan daha uzun sürebiliyor. Çünkü sadece kimyasallar ile sökülemeyebiliyor. Önce seramiği kaldırmanız, sonrasın da çiziği yokedip, sonrasında tekrar seramiği uygulamanız gerekiyor.

Eğer aracı wax'lamış olsaydınız herhangi biri bu işlemi yapabilrdi. Bi detaycı, (detailer yani detailing yapan adam böyle çevirince garip oldu farkındayım.) siz, araba hayranı herhangi biri.. Bu kolay bir işlem. İşte waxların seramik kaplamaya göre avantajlı olduğu alan burası. Waxı her zaman, aracın herhangi bir yerine tekrar uygulayabilirsiniz, önüne, arkasına tekerlek yanlarına, logolara vb. Bu şu demek başlangıçtan, yıllar sonra bile sürekli olarak aynı yüzeye bakım yapabilme olanağı verir, seramiklerin uygulama yaptıkça yüzeyden bir parça götürmüş oluyorsunuz. (Dinleyerek çok hızlı çeviriyorum. Burayı tekrar anlatayım, videonun kilit kısmı burası. Şimdi bir aracı aldık Polisaj yaptık, boya seviyesi 130 mikron üzerine wax sürdük. Sonra sildik, veya wax gitti, tekrar wax sürdük. Yani sürekli olarak hep aynı boya yüzeyi üzerinde çalışmış olduk. Öte yandan seramikte ise yüzeye sürdük. 2-3 sene sonra sökmek istedik. Sökerken kullanılan kimyasallar, polisaj veya zımpara ile ister istemez yüzeyden ince veya kalın katman götürdük. Haliyle artık orjinal yüzey üzerinde çalışamayız.) Ancak hiç bir şey yapmadan bile wax'ı en azından senede bir kere yenilemek gerekir. Seramik kaplama da ise bir kaç yıl hiç bir şey yapmanıza gerek yok, ki bu yeni araçlar, kamyonlar, veya kiralık araçlar mesela kullanıp 4 sene sonra aracını kiralama şirketine iade eden biri için-bir kaç yıl sonra bile hiç bir şey uygulanmamış araca göre muhtemelen daha iyi durumdaolacaktır- iyi bir şey.

Fakat bana soracak olursanız; 56 yaşındaki klasik bir araca boya durumunun tarihi bir geçmişi olan araca seramik uygular mısınız diye, hayır uygulamam. Çünkü daha önce de dediğim gibi, yüzeyi kalıcı olarak değiştiriyorsunuz. Yüzeyi kaplıyorsunuz. Wax da ise yüzeyi sadece koruyorsunuz ki her zaman yeniden sökebilirsiniz.

Yukarıda konuşan kişi Swissvax Ceo'su olduğu için yanlı konuştuğunu düşünebilirsiniz yazmıştım. Video'yu tekrar izleyince haksızlık ettiğimi düşünüyorum. Adam aksine ekstradan kibar konuşmuş. Wax'ın daha derin ve sıcak bir parlaklık verdiğinden, uygulama yapmasının çok keyifli olmasından, seramiklerin yüzeyinde kalıcı su lekesi kaldığına vs. hiç değinmemiş.

Ben tercihimi Wax'dan yana kullanıyorum genelde. Şu an için çok vaktim olmadığı için uzun uzun anlatamayacağım, fakat çıplak elle arabaya okşayarak wax sürmek hoşuma gidiyor uzun lafın kısası. :D

Sizin tercihiniz hangisi, ve neden, bir kaç cümleyle açıklayabilirsiniz.​

aLmera41

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Kocaeli
Şu an 2015 clio aracim var ve ilk aracim. Üzerinde polisaj yaptim, rötuş yaptim, sonax hizli ciladan tut, fusso wax ina kadar istedigim gibi oynadim.
Eger sıfır araç veya sifira yakin bir Mercedes yada Bmw alirsam, Recep abiye @akhisar rica edip veya reklam gibi olmasin ama yine kocaeli başiskelede uygulamalarini takip ettiğim Gökhan Tanta' ya seramik kamplama uygulamasi yapip, üstüne her yikamadan sonra uygulayabilecegim hizli cila tarzinda birşey tercihim olurdu.

Moderatör tarafında düzenlendi:

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Ben aracı mı bayiden çıkarttıktan sonra bir hevesle seramik yaptırmıştım ama pişman oldum. Söktüm gitti. Zaten özenli yıkadıktan sonra çizme işini minimize ediyoruz. Biz detaycılar arabalarıyla ugraşmayı seven adamlarız. Ha bu seramik çizilmez etmez bir meret olsa eyvallah fakat çizilmeye direnci belki wax a göre biraz fazla olsada çiziliyor bu bir gerçek. Uygulaması çok zor,  sökme ayrı mesele. Diyelim bir yerini çizdin lokal bir işlem yapacaksınız uyraştırır.waxı istediğin zaman sök uygulama yap tekrar uygula yani pratik.  Ayrıca bir carnauba parlaklığı yakalayazsınız. Gibi gibi bir sürü bedenden ötürü wax diyorum.

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Wax diyorum swissvax amcaya sonuna kadar katılıyorum. Sonuçta swissvax uzakdogudan bi firmaya çok kolaylıkla seramik yaptırıp satabilecek bi firma.
6-7 tane seramik uygulamam oldu bence şuanda mevcut teknoloji deki seramik glass coat kaplamanın avantajından çok dez avantaj larını gördüm.

1. Parlamıyor wax çok daha iyi parlıyor.
2. Kireç ve çamur izi arabayla vedalaşmıyor yapışıp kalıyor uzaklaştırmak için polisaja kadar gidiyor koruma zarar görüyor. Waxda çamur izi çogu zaman waxın etkisi geçinde yok olup gidiyor.

3.bahsedilen gibi çizik direncini göremedim araba çizilecekse çiziliyor.

4. Belli bir süre sonra 6-8 ay gibi puslu bir yüzey oluşabiliyor ve bu durum polisajla gidiyor.

5.uygula çok keyifsiz ve sıkıcı çok kolay ve zor olan versiyonlardan ürün uyguladım silme keyfi waxı tutmuyor çok sıkıcı ve zor bir hal alabiliyor.

5. Swissvax amcanın dedigi gibi çizige müdahele olmuyor olsada yüzeyden ürün gidiyor.

6. Waxtaki gibi uzun süre raf ömrü yok ürün artsada kısa sürede kullanılmayacak hale geliyor.

7. Waxa göre Su iticilik uzun sürüyor ama 5-6 ay sonra yüzey parlaklıgı ilk polisaj ve uygulamaya göre çok zayıflıyor tekrar polisaj yapma parlatma ihtiyacında ürün gidiyor.

İlk aklıma gelenler bunlar mevcut teknolojide glass coat seramik uygulamayı düşünmüyorum.

Şu aralar yaptıgım ve çok iyi parlaklık aldıgım yöntem.

1-2 hafta içerisinde arabayı düzenli çizmeden yıkama bu çok önemli.!!!

Birkaç yıkamada bir Kurulama yapmadan önce ıslak araca qd türü ürünler sıkıp kurulama.

2 ay gibi sürede kil eliven ile temizlik.

Wax etkisi geçen 2-3 panele takip edip yıkamalardan sonra m600 ile silip üstüne wax uygulaması.

Çizik oluşan lokal yer varsa polisaj genelde temizlik polisajı oluyor.

5-6 ayda bir final ürünleriyle temizlik polisajı.

Sent via my iphone 7 using Tapatalk from DENİZLİ

emre-sti

Acemi Detaycı
Üye
İl
Odessa
Swiss wax amca nano seramik ürettirse adıyla çelişecek. Yolların birikimi ve marka değerini bitirmiş olacak 1.5 ve 1 yıllık iki aracında hikari Diamond var üzerine 1 2 ayda bir sonax bsd ve cg v07 geçiyorum sonuçtan memnundum ancak Süleyman abi öyle diyorsa muhalefet edemem. Kaldı ki benim kullandığım arabalar birisi opak beyaz diğeri metalik gümüş gri bu sonuca ulaşmamda etkenler bunlardır birde seramik te aklıma takılan en önemli mevzuu bu ürün vernige tutunuyor ancak bırakırken zarar veriyor mu Şahin de opak beyaz vernik yok sonucu göreceğiz legacy takibinde.

Sene başlarındaki glasur indirimini degerlendirmedik önümüzdeki maçlara bakacağız artık

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
emre-sti' Alıntı:
Swiss wax amca nano seramik ürettirse adıyla çelişecek. Yolların birikimi ve marka değerini bitirmiş olacak 1.5 ve 1 yıllık iki aracında hikari Diamond var üzerine 1 2 ayda bir sonax bsd ve cg v07 geçiyorum sonuçtan memnundum ancak Süleyman abi öyle diyorsa muhalefet edemem. Kaldı ki benim kullandığım arabalar birisi opak beyaz diğeri metalik gümüş gri bu sonuca ulaşmamda etkenler bunlardır birde seramik te aklıma takılan en önemli mevzuu bu ürün vernige tutunuyor ancak bırakırken zarar veriyor mu Şahin de opak beyaz vernik yok sonucu göreceğiz legacy takibinde.

Sene başlarındaki glasur indirimini degerlendirmedik önümüzdeki maçlara bakacağız artık

Aslında swissvax ın birkaç tane nano adı altında sık sil ürünü var. Amca 1960-70 model boyası kıymetli bi aracım var bunun üzerine çizilme vs garantisi olmayan hariçten yapışıp katman olan sonunda araçtan uzaklaştırmak sıkıntı olan bir ürünü aracıma sürmezdim diyor. Koyu araçta glasür bir kaç yıkamada bir ıslak araca qd sıkıp kurulama işleminden parlaklık olarak çok memnunum.

sleep_r

Çaylak Detaycı
Üye
otomobille uğraşmayı sevenler için kesinlikle wax açık ara önde derim. uygulama ve deneme kolaylığı ile birinci planda. deneme kolaylığı hafife alınacak bişey değil, eş dost veya sample ürün ile bi panelde dener beğenirseniz aynı ürüne devam edersiniz. nano kaplamalarda bu durum çok zor. genelde ya hep ya hiç ilkesi önplanda. işin içinde hobi olunca insan farklı şeyler almak uygulamak ufaktan bi koleksiyon yapmak istiyor. çekmecesinde doğal-hybrid bilimum çeşit wax olan birçok detaycı vardır ama o raflara malesef nano coatingler dizilmiyor. en azından açıldıktan sonra :)

umrdmr

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
Gelen istekler üzerine video'yu hızlı bir şekilde Türkçe'ye çevirdim aşağıdan okuyabilirsiniz. Sadece parantez içleri bana ait onun dışında ne duyduysam aynen yazdım. Hatalar pek tabi olabilir, hata görürseniz bildirmekten çekinmeyiniz.

Bazen şöyle bir soruyla karşılaşırız; carnauba wax sermaik kaplamaya karşı ne avantajı var, veya tam tersi.

Şöyleki waxlar ve kaplamalar iki farklı hikaye. Seramik veya nano kaplamalar kalıcı tarzda ürünlerdir.  Bu ürünler ile aracınızı kalıcı olarak kaplarsınız. Bu uygulamaları yapmak gerçekten meşakkatli bir iştir. Çünkü seramik kaplama yapmadan önce saatlerce veya günlerce polisaj gerektirebilir. Tabi sonucunda waxa  göre güzel bir  kayganlık ve sert bir yüzey elde ediyorsunuz. Bu da çiziğe karşı daha  dayanıklı bir yüzey anlamına geliyor, ki bu iyi bir şey.

Ancak, bu kaplamalar; üreticilerin sizi inandırmak istediklerinin aksine çizilmez değiller. İşte problem tam olarak burda başlıyor. Çünkü  bir kaç yıl sonra,  seramik kaplama yüzeyinde de çizikler meydana geliyor, waxlar kadar olmasa da yine de çizikler meydana geliyor. Tabiki bu noktadan sonra normal bir wax'lı yüzey kadar kolay polisaj yapılamıyor. Yüzeyden sökülmeleri ve yeniden uygulanmaları gerekiyor. Birincisi bu pahalı bir işlem çünkü baya zaman alıyor, daha öncede söylediğim gibi. Hatta sökmesi uygulamadan daha uzun sürebiliyor.  Çünkü sadece kimyasallar ile sökülemeyebiliyor. Önce seramiği kaldırmanız, sonrasın da çiziği yokedip, sonrasında tekrar seramiği uygulamanız gerekiyor.

Eğer aracı wax'lamış olsaydınız herhangi biri bu işlemi yapabilrdi. Bi detaycı, (detailer yani detailing yapan adam böyle çevirince garip oldu farkındayım.) siz, araba hayranı herhangi biri.. Bu kolay bir işlem. İşte waxların seramik kaplamaya göre avantajlı olduğu alan burası. Waxı her zaman, aracın herhangi bir yerine tekrar uygulayabilirsiniz, önüne, arkasına tekerlek yanlarına, logolara vb. Bu şu demek başlangıçtan, yıllar sonra bile sürekli olarak aynı yüzeye bakım yapabilme olanağı verir, seramiklerin uygulama yaptıkça yüzeyden bir parça götürmüş oluyorsunuz. (Dinleyerek çok hızlı çeviriyorum. Burayı tekrar anlatayım, videonun kilit kısmı burası. Şimdi bir aracı aldık Polisaj yaptık, boya seviyesi 130 mikron üzerine wax sürdük. Sonra sildik, veya wax gitti, tekrar wax sürdük. Yani sürekli olarak hep aynı boya yüzeyi üzerinde çalışmış olduk. Öte yandan seramikte ise yüzeye sürdük. 2-3 sene sonra sökmek istedik. Sökerken kullanılan kimyasallar, polisaj veya zımpara ile ister istemez yüzeyden ince veya kalın katman götürdük. Haliyle artık orjinal yüzey üzerinde çalışamayız.) Ancak hiç bir şey yapmadan bile wax'ı  en azından senede bir kere yenilemek gerekir. Seramik kaplama da ise bir kaç yıl hiç bir şey yapmanıza gerek yok, ki bu yeni araçlar, kamyonlar, veya kiralık araçlar mesela kullanıp 4 sene sonra aracını kiralama şirketine iade eden biri için-bir kaç yıl sonra bile hiç bir şey uygulanmamış araca göre muhtemelen daha iyi durumdaolacaktır- iyi bir şey. 

Fakat bana soracak olursanız; 56 yaşındaki klasik bir araca boya durumunun tarihi bir geçmişi olan araca seramik uygular mısınız diye, hayır uygulamam. Çünkü daha önce de dediğim gibi, yüzeyi kalıcı olarak değiştiriyorsunuz. Yüzeyi kaplıyorsunuz. Wax da ise yüzeyi sadece koruyorsunuz ki her zaman yeniden sökebilirsiniz.

Yukarıda konuşan kişi Swissvax Ceo'su olduğu için yanlı konuştuğunu düşünebilirsiniz yazmıştım. Video'yu tekrar izleyince haksızlık ettiğimi düşünüyorum. Adam aksine ekstradan kibar konuşmuş. Wax'ın daha derin ve sıcak bir parlaklık verdiğinden, uygulama yapmasının çok keyifli olmasından, seramiklerin yüzeyinde kalıcı su lekesi kaldığına vs. hiç değinmemiş.

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Çeviri için Teşekkürler @umrdmr

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Öncelikle çeviri için teşekkürler @umrdmr

Ben kendi araçlarımızda ilk zamanlar, verilen yüksek vaatler nedeniyle nano korumalara yönelmiştim.
Ancak zamanla karşılaştığım, matlaşma, kireç lekesi, boya yüzeyine kir işlemesi (muhtemelen nano ürüne) ve en önemlisi çiziklere müdahale edememe gibi sorunlar nedeniyle tekrardan waxlara yöneldim.
İşin maddi kısmını hiç bir zaman düşünmedim.
Ancak şunu gözlemledim, düzenli aralıklarla ve düzgün şampuanlar ile yıkanan, boya temizliği, polisajı ve waxı ihmal etmeden uygulanan araçların görüntüsü uzun vadede daha canlı kalıyor.

Hepimiz güneşin, kuş pisliğinin, asit yağmurlarının ve kostik içeren şampuanların araç üzerindeki yıpratıcı etkisini biliyoruz. Fırçadan bahsetmiyorum bile..

İşin diğer bir tarafı da, boya bakımı ve koruması anlamında eşit şartların olduğu düşünülürse, kapalı garajda korunan araçlar, diğerlerine göre daha diri kalacaktır.

Ayrıca, nano uygulama yapacaksanız, öncesi, uygulama sırası ve sonrasında muhtemelen yıpratıcı bir süreç sizi bekliyor.
Su iticilik gittiğinde, vaat edilen koruma hala yüzeyde mi değil mi insan şüpheye düşüyor.

Kahve kültürümün olmadığı, klasik işten eve ve evden işe gidip gelen, rutin bir hayatı olan vatandaş olarak :D , belirli aralıklarla aracımı okşayarak stres atmayı seviyorum.

İşte bu sebeplerdendir ki aracıma wax uyguluyorum :)

technologyst

Profesyonel Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
kahramanmaraş
Öncelikle tşkler emeğine sağlık@umrdmr ayrıca wax varken canım sıkıldı değiştiririm :) seramik bana hiç hitap etmedi detaycı adam seramik yapmaz her hafta wax dener :) şaka bir yana fusso varken seramiğe ihtiyaç duymadım duymayacagımda üstüne şuan wet coat essence konsantre kullanıyorum ve kafam acaip rahat sorunsuz. Waxın seramiğe göre bana göre bir dez avantajı yok aksine tamamen avantajı var hem ucuz hem toplamda katı waxlar daha üzüm ömür çıkarıyor. Mesela 1 kutu fusso yaklaşık 5 kere yapar Buda 2 yılı geçirir yaklaşık. Hayat devam ediyor seramik koruyacak olsa insanları kaplarlardı :)

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
O zaman bi wet coat essence konsantre icin urun tanitimi, sulandirma orani, dayaniklilik vs. gibi parametleri detayli anlatan bir konu bekliyorum ben kendi adima :)
Merak ettigim bir urun olur kendileri.

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Galapagos

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Bende waxtan yanayım.Gyeon mohsu tam satın alacakken süleyman abi vazgeçirmişti.İyiki geçirmiş diyorum.Wax sürdükten sonra parlaklığı izlemek farklı bi keyif.

Dr HCD

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Konuyu hortlatıyorum kusurabakmayın ama aklıma takılan bir şey var aşağıya kendi aracım megane üzerinde fusso vardı bu fotoda yağmur yağmıştı üzerindeki kir görselde
Diğer araç da seramikli(markasını bilmiyorum) yine temizdi ve aynı yağmuru yedi ertesi gün kir durumları yine foto bırakıyorum
İki arabada temizdi 2 gün yağmur yağdı ikisi de yol yapmadı park halinde idi

Bu da seramikli araç

Yani ben arabamı mıncıklamayı seviyorum ama şu toz ve kir toplama olayına çözüm bulamadım ve seramikli yüzeyler bariz kaygan bu kir toplama Fussoya da özgü olabilir emin değilim canım wax istiyor ama bunları görünce de canım sıkılıyor:confused:
Şeytan diyor ki kolay sökülen parlak bir seramik at her yaz yenile diyor:komik:

umrdmr

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
Konuyu hortlatıyorum kusurabakmayın ama aklıma takılan bir şey var aşağıya kendi aracım megane üzerinde fusso vardı bu fotoda yağmur yağmıştı üzerindeki kir görselde
Diğer araç da seramikli(markasını bilmiyorum) yine temizdi ve aynı yağmuru yedi ertesi gün kir durumları yine foto bırakıyorum

Bu da seramikli araç

Yani ben arabamı mıncıklamayı seviyorum ama şu toz ve kir toplama olayına çözüm bulamadım ve seramikli yüzeyler bariz kaygan bu kir toplama Fussoya da özgü olabilir emin değilim canım wax istiyor ama bunları görünce de canım sıkılıyor:confused:
Fusso aslinda çok kır toplamaz, araca herhangi bir quick wax uyguluyor musunuz, yıkama sonrasında . Belki o sebep oluyor olabilir.

Khan

Acemi Detaycı
Üye

Bu da seramikli araç

fussoya özgü fusso yağmurdan sonra böyle çamur gibi kalıyor maalesef.
Gyeon mohs, onlarca hızlı cila wax uygulayıp kullanan biri olarak vakit ve yer imkanı varsa wax; yoksa seramik kaplama. Seramikte sanki yüzey daha kaygan ve temizliği toz tutması daha iyi. Şimdi aracımda 1 yılı geçkin seramik var ve artık kapalı garajım evimin yanında dolayısıyla artık waxa geçeceğim ben de

Dr HCD

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Fusso aslinda çok kır toplamaz, araca herhangi bir quick wax uyguluyor musunuz, yıkama sonrasında . Belki o sebep oluyor olabilir.
Hayır uygulamıyorum ben bu sorunu fussoda gördüm wax planet solarized kullanmıştım onda ilk yıkamaya kadar biraz toz toplama vardı ama ilk yıkamadan sonra böyle değildi. Fusso üzeri glaze atınca kirlenme durumu azaldı benim fussoda da bir sıkıntı olabilir tabii:dusun: