Herkese merhaba. Malum, forumun standartları epey yüksek, üst düzey ürünler kullanılıyor. Hatta ben hariç hemen herkeste en az bir adet Zymöl Wax var . O sebeple Zymöl wax/glaze ürünlerinin içerikleri ile ilgili bir tablo paylaşmak istedim.
İsim Carnauba oranı % Carnauba Türü İdeal Araç
Son olarak carnauba yanında eklenen çözücü ve yağlar da waxın etkisinde önemli unsurlar. Zymöl, muz yağı, hindistan cevizi yağı, kakao yağı, propolis (sanırım bu sadece Zymöl'de var) vs. kullanıyor. Bunların oranlarındaki minör değişiklikler bile waxların uygulama, silme, kalıcılık, parlama gibi özelliklerini oldukça etkiliyor.
@forzaGilles katkısıyla bir kaç ürün daha ekliyorum
Zymöl geçmişte BMW Z3, Honda NSX, Ferrari Dino gibi araçlar için özel waxlar da üretmişler..,
Zymöl Z3 glaze (BMW z3 ve ///M modelleri için);
BMW Z3 Wax is specially formulated to protect and enhance the German BMW paints. A totally abrasive free wax containing nutritive oils, enzymes and #1 Carnauba to replenish and protect both new and older finishes.
Ekli dosyayı görüntüle 1791
Zymöl NSX glaze (Honda NSX için );
NSX Glaze: Developed specifically for the Honda/Acura NSX. From daily driver to show car, NSX Glaze protects the superb tri and quad coat acrylics used over the heavily stressed NSX T3 Aircraft Aluminum coachwork while providing brilliant depth of colour and shine.
Ekli dosyayı görüntüle 1763
Ekli dosyayı görüntüle 1764
Ekli dosyayı görüntüle 1768
Zymöl Falcon's 200 MPH (Ferrari Dino için);
Ekli dosyayı görüntüle 1766
Ekli dosyayı görüntüle 1767
EKLEME
Konuya Zymöl'ün tarihçesi ile ekleme yapayım. Uzun bir yazı olacak. Bu tür konulara ilginiz varsa buyurunuz.
Öncelikle firmanın isminden başlayalım. Söylemesi zor bir isim olunca pek tabii merak ettim nereden geliyor bu isimlendirme diye. İsim Almanca "Enzym(Tr:Enzim)" ve "Öl (Tr:Yağ)" birleşiminden geliyormuş. Firmanın kökeni esasen İsviçre'li bir aile şirketi olan ve aynı şekilde el yapımı doğal içerik kullanılan (enzim içerikli) waxlar üreten Swissol'e (yeni adı Swissvax) dayanıyor. Anwander ailesi formüllerin esas sahibi. Esasen ''Antikwachs'' olarak isimlendirilen orijinal formülleri kendi kullanımları için üretiyorlar. Swissvax'ın şu an ürettiği formüller ise bunların üzerinde oynama yapılarak üretilen formüllermiş. Zymöl'ün hikayesi Swissol'ün ileri gelenlerinden olan Charles Bennett'in (Bundan sonra Charles diyelim) A.B.D.'ye taşınması ve Almanya’ya yaptığı bir gezi ile başlıyor. Bu sürecin öncesini tam olarak bulamadım. Yani neden böyle bir süreç yaşandı bilmiyorum. Belki Amerika'da kontrollü ortamı sağlayamacaklarını düşündüler, belki lojistik vs. problemleri düşündüler belki de orada satış yapmak istemediler bilemiyorum. Neyse Charles abi bildiğim kadarıyla zaten Amerika doğumlu. Amaç aynı formüllerle Amerika'da satış yapmak. Charles bakıyor ki piyasa bu bakımdan boş ancak seri üretim mantığı hakim. Seri üretim ise tamamen kontrollü ortamda el yapımı/butik üretim yapan Swissol prensiplerine aykırı. Şu an Swissvax'ın sitesinde "about us" kısmında halen "The high-grade, complex formulations do not lend themselves to large-scale industrial production. " açıklaması var. Belki de bir taşlamadır bilemem. Sonuç olarak aynı formülleri kullanma işi yatıyor. Yani Zymöl, Swissols’ün Amerika şubesi gibi değil.
Tam tarihi belli olmamakla birlikte 1979-1980 tarihlerinde Almanya’ya gidiyor Charles. Almanya'da gezerken atların arkasına bağlanan eski tahta araçların restore edilişini gören Charles, verniğin üzerine oldukça ilkel bir waxın (Tam olarak Old World olarak tanımlıyor hatta. Formül 1800'lere dayanıyor) sürüldüğünü görüyor. Araç bu;
Ürün ilkel ama elde edilen sonuç onu şaşırtıyor. Özellikle bu tahta araçların uygulama sonrası metal görünümü kazanması epey dikkatini çekiyor. Yine dikkatini çeken hadise bu waxın çok kötü kokuyor olması. Şimdi bayıla bayıla kokladığımız Zymöl waxların temeli ironik şekilde kötü kokusuyla meşhur bir ürüne dayanıyor. Bunun üzerine bu üründen bir miktar satın alıp Amerika'nın yolunu tutuyor. Charles ürünü bir ilaç firmasında kimyager olarak çalışan eşine götürüp tersine mühendislik yaptırarak içeriği hakkında bilgiye erişiyor. Görüyor ki ürünün içeriğinde domuz yağı, fermente edilmiş domuz yağı, büyükbaş hayvan yağı, özellikle Almanya olmak üzere kısıtlı bir bölgede yetişen bir ağaç olan Montan ağacından elde edilen Montan yağı gibi garip içerikler var. Bu arada montan waxı da var. Bu ürün siyah renkli fosilize bir ürün. Neyse Charles anlıyor ki kötü kokunun kaynağı belli ki bu hayvansal yağlar. Bu hayvansal içerikleri teker teker Hindistan cevizi, muz gibi bitkisel yağlar ile değiştiriyor. Pek tabi carnauba da ekliyor. Ancak bu değişimlerden sonra ürettiği ürün ise istediği gibi değil. Hayvansal yağları çıkardıktan sonra doğal enzim noktasında eksik olduğunu farkedip doğanın mucizesi sayabileceğimiz propolisi ekliyor. Propolisi Zymöl’ün anahtar ürünü olarak tanımlayan Charles, piyasadaki diğer tüm ürünlerden farklı olarak oksijene maruz kalmadan aktif hale gelmediği için Zymöl waxlarının uygulanana kadar esasen wax olmadığını enzim karışımı olduğunu söylüyor. Nihayetinde ürettiği üründen memnun oluyor. Zymöl'ün ürettiği ilk wax hepimizin bildiği Zymöl Concours. Şimdiki fiyat etiketi 229 USD. Daha mı memnun olmasın zaten . Bu vesileyle Zymöl kuruluyor. Bu arada Swissol da fabrika gibi bir firma. Ayrılıp Kanada'ya yerleşen bir kişi de orada Victoria Wax'ı kuruyor. Bildiğiniz üzere bu firmanın ürünleri de kalburüstü ürünler.
Neyse hikayeye devam edelim. O tarihte bir adet BMW 5.30 a sahip Charles. Aracını da seviyor BMW buluşmalarına vs. katılıyor. BMW araç kulübü yetkililerinden birisinin aracına uygulama yapıyor ve geçer not alıyor. Onun referansıyla Zymöl’ü tanıtma imkanı buluyor. Sonrasında Ferrari buluşmaları, Oktoberfest vs. derken epey bir network oluşturuyor. Ralph Lauren’in Bugattisi için bir ürün yapıyor (Zymöl Atlantique). Araç geleneksel Pebble Beach araç şovunu kazanıyor. İş bu noktadan sonra büyüyor tabiki. Bir yandan etkinliklere ve markalara katılıyorlar diğer yandan ise isimlerini iyice duyurmak için meydan okurcasına carnauba yüzdesi konusunda rekor bir ürün olan (Zymöl Destiny) yapıyorlar. Buraya bir parantez açıyorum. Araca özel wax işini de öylesine yapmıyormuş Zymöl. Kullanılan metalden, boya kalınlığına, verniğin materyalinden bilmem nesine kadar bakıyormuş. O yüzden bir sürü wax üretmiş adamlar. Konuya geri dönersek Charles yetinmiyor ve Japonya açılımı yapıyor. Bunun iki sebebi olduğu u söylüyor. İlki Japonların kültürel olarak temizliğe daha fazla önem vermesiymiş. Ortalama bir Japon, Amerikalıdan daha fazla aracıyla ilgileniyormuş çünkü kirli araçla gezmek ayıp görülüyormuş. İkincisi de Japonların doğal içerik konusunda daha hassas olmalarıymış. Zymöl piyasaya girince epey seviliyor ve Amerika kıtası dışına da çıkmış oluyor.
Belki iş büyüdüğü ve pazar bakımından kesiştikleri belki de formül vs. sebeplerle Swissol ile karşı karşıya geliyorlar. Swissol’ün ambalaj tasarımları, ürünlerin rengi, kokusu vs. özelliklerin kendi ürünleri ile benzerlik taşıdığını iddia eden Zymöl, fikri haklarının ihlali sebebiyle Swissol’e dava açıyor. Karşılıklı mutabakta vardıktan sonra firmanın ismi Swissvax olarak değiştiriliyor. Sanırım bir iki ürünün (Concours/Concorso olması lazım) formülü de değiştirilmiş ancak tam olarak bilgi bulamadım.
Gelinen noktada Zymöl gitar klavyesi ve davul bakımı ürününden tutun da at (evet bildiğimiz at) bakım ürününe kadar bir sürü ürün üretiyor. Artık yukarıda bahsi geçen Pebble Beach Car Show’a katılan araçların büyük çoğunluğunda da imzası var. Aston Martin gibi çok sayıda firma Zymöl ile birlikte çalışıyor. Boynuz kulağı geçmiş yani. Bizde ürünler pahalı olduğu için çok kişinin erişmesi ve karşılaştırmalı inceleme yapması pek de mümkün olmuyor. Ancak yurtdışında kimisi Swissvax'ı beğeniyor kimisi Zymöl'ü. Hiç kullanmadım ancak bende de Swissvax'ın marka algısı her nedense daha fazla gibi geliyor. Belki de çok fazla kullanan görmediğim içindir.
Bu arada enzim, wax şu bu dedik ve gerçekten de marka hep wax ile tanınsa da geçen yıl çıkardıkları “Quadra” isimli ürün serisi ile sealant bile üretiyorlar. Tabi ki standart birşey yapmıyorlar. Ürünün için de altın var . Ürün bu;
Quadra SuperSealant
Evet dostlar Zymöl ile ilgili bulduğum hikaye bu. Varsa ekleme yapacağınız bilgiler veya hatalı bulduğunuz bir yer bildiriniz. Hadi kalın sağlıcakla.
İsim Carnauba oranı % Carnauba Türü İdeal Araç
- Ebony 38% 90% Beyaz, 10% Sarı Siyah Renk Araçlar
- Rouge 38% 90% Beyaz, 10% Sarı Kırmızı Renk Araçlar
- Creame 33% 100% Sarı Açık Renk Araçlar
- Carbon 37% 100% Sarı Koyu Renk Araçlar
- Concours 47% 90% Beyaz, 10% Sarı Kendileri için ürettikleri wax
- Destiny 51% 100% Beyaz Concours (Gösteri/yarışma vs. gibi çevirebiliriz)
- Titanium 51% 20% Beyaz, 80% Sarı SUV araçlar(Yani daha fazla kirlenen diyebiliriz)
- Atlantique 60% 100% Beyaz Concours+ (Gösteride ben buradayım der)
- Vintage 61% 100% Beyaz Concours++ (İşin artık şov boyutu) Ömür boyu dolum.
- Detail 38% 100% Sarı Her tür araca uygun
- Glasur 56% 100% Sarı Porsche Marka Araçlar
- Ital 47% 90% Sarı, 10% Beyaz İtalyan Üretimi Araçlar
- Royale -- -- Bugatti Royale için. Ömür boyu dolum.
- Solaris 79% Beyaz ve Sap 10 Adet var. 55.000 dolar fiyatı
Son olarak carnauba yanında eklenen çözücü ve yağlar da waxın etkisinde önemli unsurlar. Zymöl, muz yağı, hindistan cevizi yağı, kakao yağı, propolis (sanırım bu sadece Zymöl'de var) vs. kullanıyor. Bunların oranlarındaki minör değişiklikler bile waxların uygulama, silme, kalıcılık, parlama gibi özelliklerini oldukça etkiliyor.
@forzaGilles katkısıyla bir kaç ürün daha ekliyorum
Zymöl geçmişte BMW Z3, Honda NSX, Ferrari Dino gibi araçlar için özel waxlar da üretmişler..,
Zymöl Z3 glaze (BMW z3 ve ///M modelleri için);
BMW Z3 Wax is specially formulated to protect and enhance the German BMW paints. A totally abrasive free wax containing nutritive oils, enzymes and #1 Carnauba to replenish and protect both new and older finishes.
Ekli dosyayı görüntüle 1791
Zymöl NSX glaze (Honda NSX için );
NSX Glaze: Developed specifically for the Honda/Acura NSX. From daily driver to show car, NSX Glaze protects the superb tri and quad coat acrylics used over the heavily stressed NSX T3 Aircraft Aluminum coachwork while providing brilliant depth of colour and shine.
Ekli dosyayı görüntüle 1763
Ekli dosyayı görüntüle 1764
Ekli dosyayı görüntüle 1768
Zymöl Falcon's 200 MPH (Ferrari Dino için);
Ekli dosyayı görüntüle 1766
Ekli dosyayı görüntüle 1767
EKLEME
Konuya Zymöl'ün tarihçesi ile ekleme yapayım. Uzun bir yazı olacak. Bu tür konulara ilginiz varsa buyurunuz.
Öncelikle firmanın isminden başlayalım. Söylemesi zor bir isim olunca pek tabii merak ettim nereden geliyor bu isimlendirme diye. İsim Almanca "Enzym(Tr:Enzim)" ve "Öl (Tr:Yağ)" birleşiminden geliyormuş. Firmanın kökeni esasen İsviçre'li bir aile şirketi olan ve aynı şekilde el yapımı doğal içerik kullanılan (enzim içerikli) waxlar üreten Swissol'e (yeni adı Swissvax) dayanıyor. Anwander ailesi formüllerin esas sahibi. Esasen ''Antikwachs'' olarak isimlendirilen orijinal formülleri kendi kullanımları için üretiyorlar. Swissvax'ın şu an ürettiği formüller ise bunların üzerinde oynama yapılarak üretilen formüllermiş. Zymöl'ün hikayesi Swissol'ün ileri gelenlerinden olan Charles Bennett'in (Bundan sonra Charles diyelim) A.B.D.'ye taşınması ve Almanya’ya yaptığı bir gezi ile başlıyor. Bu sürecin öncesini tam olarak bulamadım. Yani neden böyle bir süreç yaşandı bilmiyorum. Belki Amerika'da kontrollü ortamı sağlayamacaklarını düşündüler, belki lojistik vs. problemleri düşündüler belki de orada satış yapmak istemediler bilemiyorum. Neyse Charles abi bildiğim kadarıyla zaten Amerika doğumlu. Amaç aynı formüllerle Amerika'da satış yapmak. Charles bakıyor ki piyasa bu bakımdan boş ancak seri üretim mantığı hakim. Seri üretim ise tamamen kontrollü ortamda el yapımı/butik üretim yapan Swissol prensiplerine aykırı. Şu an Swissvax'ın sitesinde "about us" kısmında halen "The high-grade, complex formulations do not lend themselves to large-scale industrial production. " açıklaması var. Belki de bir taşlamadır bilemem. Sonuç olarak aynı formülleri kullanma işi yatıyor. Yani Zymöl, Swissols’ün Amerika şubesi gibi değil.
Tam tarihi belli olmamakla birlikte 1979-1980 tarihlerinde Almanya’ya gidiyor Charles. Almanya'da gezerken atların arkasına bağlanan eski tahta araçların restore edilişini gören Charles, verniğin üzerine oldukça ilkel bir waxın (Tam olarak Old World olarak tanımlıyor hatta. Formül 1800'lere dayanıyor) sürüldüğünü görüyor. Araç bu;
Ürün ilkel ama elde edilen sonuç onu şaşırtıyor. Özellikle bu tahta araçların uygulama sonrası metal görünümü kazanması epey dikkatini çekiyor. Yine dikkatini çeken hadise bu waxın çok kötü kokuyor olması. Şimdi bayıla bayıla kokladığımız Zymöl waxların temeli ironik şekilde kötü kokusuyla meşhur bir ürüne dayanıyor. Bunun üzerine bu üründen bir miktar satın alıp Amerika'nın yolunu tutuyor. Charles ürünü bir ilaç firmasında kimyager olarak çalışan eşine götürüp tersine mühendislik yaptırarak içeriği hakkında bilgiye erişiyor. Görüyor ki ürünün içeriğinde domuz yağı, fermente edilmiş domuz yağı, büyükbaş hayvan yağı, özellikle Almanya olmak üzere kısıtlı bir bölgede yetişen bir ağaç olan Montan ağacından elde edilen Montan yağı gibi garip içerikler var. Bu arada montan waxı da var. Bu ürün siyah renkli fosilize bir ürün. Neyse Charles anlıyor ki kötü kokunun kaynağı belli ki bu hayvansal yağlar. Bu hayvansal içerikleri teker teker Hindistan cevizi, muz gibi bitkisel yağlar ile değiştiriyor. Pek tabi carnauba da ekliyor. Ancak bu değişimlerden sonra ürettiği ürün ise istediği gibi değil. Hayvansal yağları çıkardıktan sonra doğal enzim noktasında eksik olduğunu farkedip doğanın mucizesi sayabileceğimiz propolisi ekliyor. Propolisi Zymöl’ün anahtar ürünü olarak tanımlayan Charles, piyasadaki diğer tüm ürünlerden farklı olarak oksijene maruz kalmadan aktif hale gelmediği için Zymöl waxlarının uygulanana kadar esasen wax olmadığını enzim karışımı olduğunu söylüyor. Nihayetinde ürettiği üründen memnun oluyor. Zymöl'ün ürettiği ilk wax hepimizin bildiği Zymöl Concours. Şimdiki fiyat etiketi 229 USD. Daha mı memnun olmasın zaten . Bu vesileyle Zymöl kuruluyor. Bu arada Swissol da fabrika gibi bir firma. Ayrılıp Kanada'ya yerleşen bir kişi de orada Victoria Wax'ı kuruyor. Bildiğiniz üzere bu firmanın ürünleri de kalburüstü ürünler.
Neyse hikayeye devam edelim. O tarihte bir adet BMW 5.30 a sahip Charles. Aracını da seviyor BMW buluşmalarına vs. katılıyor. BMW araç kulübü yetkililerinden birisinin aracına uygulama yapıyor ve geçer not alıyor. Onun referansıyla Zymöl’ü tanıtma imkanı buluyor. Sonrasında Ferrari buluşmaları, Oktoberfest vs. derken epey bir network oluşturuyor. Ralph Lauren’in Bugattisi için bir ürün yapıyor (Zymöl Atlantique). Araç geleneksel Pebble Beach araç şovunu kazanıyor. İş bu noktadan sonra büyüyor tabiki. Bir yandan etkinliklere ve markalara katılıyorlar diğer yandan ise isimlerini iyice duyurmak için meydan okurcasına carnauba yüzdesi konusunda rekor bir ürün olan (Zymöl Destiny) yapıyorlar. Buraya bir parantez açıyorum. Araca özel wax işini de öylesine yapmıyormuş Zymöl. Kullanılan metalden, boya kalınlığına, verniğin materyalinden bilmem nesine kadar bakıyormuş. O yüzden bir sürü wax üretmiş adamlar. Konuya geri dönersek Charles yetinmiyor ve Japonya açılımı yapıyor. Bunun iki sebebi olduğu u söylüyor. İlki Japonların kültürel olarak temizliğe daha fazla önem vermesiymiş. Ortalama bir Japon, Amerikalıdan daha fazla aracıyla ilgileniyormuş çünkü kirli araçla gezmek ayıp görülüyormuş. İkincisi de Japonların doğal içerik konusunda daha hassas olmalarıymış. Zymöl piyasaya girince epey seviliyor ve Amerika kıtası dışına da çıkmış oluyor.
Belki iş büyüdüğü ve pazar bakımından kesiştikleri belki de formül vs. sebeplerle Swissol ile karşı karşıya geliyorlar. Swissol’ün ambalaj tasarımları, ürünlerin rengi, kokusu vs. özelliklerin kendi ürünleri ile benzerlik taşıdığını iddia eden Zymöl, fikri haklarının ihlali sebebiyle Swissol’e dava açıyor. Karşılıklı mutabakta vardıktan sonra firmanın ismi Swissvax olarak değiştiriliyor. Sanırım bir iki ürünün (Concours/Concorso olması lazım) formülü de değiştirilmiş ancak tam olarak bilgi bulamadım.
Gelinen noktada Zymöl gitar klavyesi ve davul bakımı ürününden tutun da at (evet bildiğimiz at) bakım ürününe kadar bir sürü ürün üretiyor. Artık yukarıda bahsi geçen Pebble Beach Car Show’a katılan araçların büyük çoğunluğunda da imzası var. Aston Martin gibi çok sayıda firma Zymöl ile birlikte çalışıyor. Boynuz kulağı geçmiş yani. Bizde ürünler pahalı olduğu için çok kişinin erişmesi ve karşılaştırmalı inceleme yapması pek de mümkün olmuyor. Ancak yurtdışında kimisi Swissvax'ı beğeniyor kimisi Zymöl'ü. Hiç kullanmadım ancak bende de Swissvax'ın marka algısı her nedense daha fazla gibi geliyor. Belki de çok fazla kullanan görmediğim içindir.
Bu arada enzim, wax şu bu dedik ve gerçekten de marka hep wax ile tanınsa da geçen yıl çıkardıkları “Quadra” isimli ürün serisi ile sealant bile üretiyorlar. Tabi ki standart birşey yapmıyorlar. Ürünün için de altın var . Ürün bu;
Quadra SuperSealant
Evet dostlar Zymöl ile ilgili bulduğum hikaye bu. Varsa ekleme yapacağınız bilgiler veya hatalı bulduğunuz bir yer bildiriniz. Hadi kalın sağlıcakla.
Son düzenleme: