Merhaba,
Ön yıkama; temaslı yıkama öncesi yüzeyi çizmemek veya çizilmeyi en aza indirgemek adına yapılan yıkama işlemidir.
Ön yıkamada en çok kullandığımız kimyasallar ph nötr ve alkali kimyasallardır.
Ph nötr kimyasallar hafif toz ve kiri temizlemekte etkilidir. Daha kirli yüzeylerde temizlik için alkali kimyasallar etkilidir.
Her iki grup da zararlı veya zararsız olabilmektedir. Ph nötr şampuanlara alkali temizleyiciler koyulup içerisine asit girilerek ph nötr olarak pazarlanabilir. Dolayısıyla bazı ph nötr şampuanlar korumayı elleyebilmektedir. Tam tersi alkali şampuanlar içerisindeki yardımcı yüzey aktif maddeler ile korumaya minmum zarar hatta zarar vermeden temizlik sağlayabilmektedir. Ph tek başına kriter değildir.
Ön yıkama işlemi iki temel farklı teknik ile yapılabilmektedir. Foam lance vaya köpük pompası yardımı ile, veya prewash da diyebileceğimiz kuru ve kirli yüzeye spreyleme yöntemi. İstisnalar olsa da spreyleme yöntemi yüzeyden daha hızlı akmasına rağmen daha etkili temizlik sağlamaktadır. Bir sonraki yazımda buraya değineceğim.
Sinek böcek kalıntıları, kuş pislikleri ve günlük kirlerde alkali yüzey temizleyiciler ile etkili ön temizlik işlemi tamamlayarak temaslı yıkama işlemi için güvenli yüzey oluşturuyoruz.
Ancak uzun süre yıkanmamış, bakımsız bir vernik yüzeyinde trafik filmi dediğimiz kalıntı tabakası oluşmaktadır.
Bu kirleticiler alkali temizliğin yetersiz kalması sonucu temaslı yıkamada yüzeyin çizilmesine sebep vermekle kalmayıp, vernik yüzeyini örterek netliği ve parlaklığı etkilemektedir. Hatta seramik kaplama üzerinde biriken bu kirleticiler, seramik kaplamanın zayıf gibi görünmesine ve yeterli verim alınamamasına sebep olur.
Bu senaryoda asidik temizleyici sahne alıyor. Yüzeyde biriken kireç, mineraller ve alkali temizleyicilerin temizleyemediği diğer inorganik kirleticileri ve çamuru temizleyerek temaslı yıkama işleminin daha güvenli olmasını sağlayıp hem de uzun süre kire maruz kalmış seramik kaplama yüzeyini canlandırıyor.
Asidik temizleyici olarak
Dk chemie markası
RF asidik kir temizleyiciyi tasarladı. Piyasada bulunan birçok asidik temizleyicinin aksine içerisinde
Hidroklorik asit (HCl) bulunmuyor. Bu da araç için daha güvenli olduğu anlamına geliyor.
İlerleyen süreçte bu ürünün seramik kaplama üzerindeki etkilerini detaylı inceleyeceğiz.
Alkali temizleyici olarak yakından tanıdığımız
b33, magifoam isimli ürünün dahil olduğu grupta bulunan HD alkali temizleyici, yine Dk. chemie markasına ait.
Kirli bir araçta güvenli temaslı yıkama için RF-HD kombine yıkama tekniğini inceledik.
Rf asidik temizleyiciyi 1:5 - 1:10 oranda spey içerisinde hazırlayıp, kuru ve soğuk yüzeye jantlar, davlumbazlar dahil olacak şekilde uyguladık. Az önce bahsettiğimiz prewash yöntemi.
2 dakika bekledikten sonra üzerine 1:10 oranda foam lance ile HD alkali şampuan uyguladık.
2-3 dakika daha bekledikten sonra durulama işlemi yaptım. Peçete testi
Görüldüğü gibi çok az kir çıktı. Sebebi de benzinlikten kalma yılların alışkanlığı basıncı çok açmıyorum

Ortalama 60-70 bar basınç suyu 30 cm mesafeden tuttum.
Başka bir araçta sağ tarafı bazik bir şampuan olan çok sevdiğimiz
autobrite magifoam, sol tarafı asit-baz kombine yıkama tekniği ile yıkadık. (ismi ben uydurdum akılda kalması için)
Magifoam
RF-HD asidik-bazik yıkama
Bundan sonra fotoğraf çekmeyi unuttum. 5 dakika bekledim, duruladım.
Magifoam tarafında 2 kat daha fazla kir vardı
Aynı testi
flowey r1 ile karşılaştırmalı yapacağım. R1 i prewash olarak sprey ile kuru yüzeye uygulayacağım. R1 jant temizleyici olarak kullansak da aslında autobrite citrus wash gibi prewash şampuandır bilginize.
Aynı zamanda
B33-HD karşılaştırması bu konu altında gelecek.
Sonuç
RF-HD yıkama ile yüzeyi trafik filminden çok iyi bir şekilde arındırdık, temaslı temizlikteki çizilmeyi minimalize ettik.
RF isimli asidik ürüne aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
RF-asidik kir temizleyici, 250ml
RF-asidik kir temizleyici, 900ml
RF-asidik kir temizleyici, 5000ml
HD isimli bazik şampuana aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
HD-alkali şampuan, 5 Litre
Yeni denemeler ile konuyu güncelleyeceğim. İsteyen için yabancı bir kaynaktan link bırakıyorum. Keyifli forumlar
Car Wash Chemistry – High vs. Low pH Presoak
---------Güncelleme 04.02.23----------
Flowey B33 - Dk. Chemie Hd karşılaştırması
Araç baya kirli ve ıslaktı, yağmurda kullanım sonrası testi gerçekleştirdim
Aracın sol tarafı B33 (~1:15)
Sağ taraf Hd (~1:10)
İstediğim köpüğü 1:5 oranda alabildim. Yine de b33 e göre daha hızlı aktı. Sonra biraz ürünü kurcaladım, içine bir madde ekledim yüzeye tutunması ve köpük oranı düzeldi. Tüketim azaldı. Kir sökme gücü de bir miktar arttı (neden arttı buraya bu mesajda değineceğim) Yakında formülün güncelleneceğini düşünüyorum
Benim dokunuşum sonrası elde ettiğim Hd köpüğü
-Prewash ürünlerde daha iyi kirin çözüldüğünü ama istisnai durumlar olduğunu söylemiştim. Bu senaryo istisnai durumlardan bir tanesi. Çünkü yüzey ıslak. Prewash kuru yüzeye spreyleme şeklinde uygulandığı için kir ile yoğun temas etmekte. Yüzey ıslakken kire yoğun temas sağlanamayacağından temizlik malzemesinin yüzeyde maksimum süre kalması avantaj oluyor. Bu sebeple foam daha efektif oldu. Her neyse devam ediyorum.-
Peçete testi
B33
Hd
Araba aşırı kirliydi onu belirteyim.
B33 bir miktar daha iyi kir çözdü ama birbirine çok yakın sonuçlar.
-Alkali yıkamada bu işin zirvesi Ad magifoam liderliği yıllardır bırakmıyor..-
İkisi de seramiğe zarar vermedi. Yüksek alkali ve kostikli oldukları için düzenli kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
Güncelleme 04.02.23
Kovada asidik yıkama
Yarım kovaya (7-8 litre su) 60ml dk chemie Rf asidik temizleyici koydum
İyi köpürene kadar oranı arttıracaktım ama yeterli oldu. Beklediğimden fazla köpürdü.
Ön yıkaması yapılmış seramikli araçta temaslı yıkamasını yaptım
İçerisinde HCl olmadığını bildiğim için eldivensiz yıkadım. Herhangi bir tahriş vs. olmadı tabi siz yapmayın

Müthiş bir kayganlığı var bu kadar beklememiştim. Adam's car shampoo, Shiny garage premium sleek shampoo ayarında diyebilirim. Folyodaki ufak tefek su izlerini aldı ve parlaklığı arttı. Seramik kaplama ve yağmur kaydırıcı üzerinde negatif etki gözlemlemedim. Su itişinde azalma olmadı.
Biraz erken kuruma gözlemledim, şamuan oranı arttırılarak veya içerisine bir miktar ph nötr kova şampuanı ile destekleyerek kuruma olayı çözülebilir diye düşünüyorum. Kurusa da hiç problem değil asidik olduğu için su izi oluşması çok zor.
Sonuç
Seramik korumalı ve folyolu araçlarda kullanımını tavsiye edebilirim. Sanmıyorum ama uzun dönem testler sonrası negatif bir durumla karşılaşırsam burayı güncellerim.
Keyifli forumlar