Hızlı Soru - Cevap

frugasmis

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İzmir
Öne çıkan konu #18,001
Merhaba sevgili dostlar, 2 ay önce Astra H hakim gri renk arabamı aldım. Kendi çapımda valet pro poseidon ve iki kova tekniği ile aracımı yıkıyorum. Yıkama ve kurulama işleminden sonra arabanın parlaklığını artıracak ürünler önermenizi rica ediyorum. Wax mı yoksa hızlı cila mı? Hakim gri metalik bir renk ve buna uygun ürünleri denemek isterim. Elle uygulanabilir ürünler olması önceliğimdir.

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Merhaba sevgili dostlar, 2 ay önce Astra H hakim gri renk arabamı aldım. Kendi çapımda valet pro poseidon ve iki kova tekniği ile aracımı yıkıyorum. Yıkama ve kurulama işleminden sonra arabanın parlaklığını artıracak ürünler önermenizi rica ediyorum. Wax mı yoksa hızlı cila mı? Hakim gri metalik bir renk ve buna uygun ürünleri denemek isterim. Elle uygulanabilir ürünler olması önceliğimdir.
Merhaba, aracın polisajı yapıldı mı?

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Valla benden önceki sahibi yaptırdı mı bilmiyorum, ben yaptırmadım. Araçta ufak çizikler olduğuna göre yaptırmamıştır diye düşünüyorum.
işi bir miktar bilimsel yönünden anlatayım belki soruyu sorma şekliniz veya arayışınız değişir.

Soldaki yansıma bozuk yüzeydeki yansıma, sağdaki düzgün vernik yüzeyindeki yansıma. Işığın yansıma oranı ve yüzeye bağlı yansıma netliğini parlaklık olarak yorumlarız. -vernik altındaki boya katmanı yansıma arkasında fon oluşturur, koyu fon üzerine görüntü net düşeceği için iyi parladığı izlenimi oluşur. Karmaşıklaştırmamak için renk olayına girmeden anlatacağım, yani aracınızın rengini göz ardı edelim-
Kullanılan doldurucu ürünler ile her ikisini de arttırabilirsiniz. Ancak bir miktar. Yüzeyin kondisyonu parlaklıktaki ana etkendir.
Peki nedir bu doldurucu ürünler?
Hemen hemen her ürün :) evet, hızlı cila, wax..

Size tavsiyem bir kil temizliği sonrası kullanacağınız herhangi bir ürün ile daha güzel bir görüntü yakalayabilirsiniz. Kil temizliğiyle yukarıda paylaştığım fotoğrafın sağ tarafında gördüğünüz kontaminasyonu temizleyeceksiniz. 'paint contamination'
Sonrasında ne kullanırsanız kullanın az bir miktar parlayacaktır. Fazlası için polisaj şart.

frugasmis

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İzmir
işi bir miktar bilimsel yönünden anlatayım belki soruyu sorma şekliniz veya arayışınız değişir.

Soldaki yansıma bozuk yüzeydeki yansıma, sağdaki düzgün vernik yüzeyindeki yansıma. Işığın yansıma oranı ve yüzeye bağlı yansıma netliğini parlaklık olarak yorumlarız. -vernik altındaki boya katmanı yansıma arkasında fon oluşturur, koyu fon üzerine görüntü net düşeceği için iyi parladığı izlenimi oluşur. Karmaşıklaştırmamak için renk olayına girmeden anlatacağım, yani aracınızın rengini göz ardı edelim-
Kullanılan doldurucu ürünler ile her ikisini de arttırabilirsiniz. Ancak bir miktar. Yüzeyin kondisyonu parlaklıktaki ana etkendir.
Peki nedir bu doldurucu ürünler?
Hemen hemen her ürün :) evet, hızlı cila, wax..

Size tavsiyem bir kil temizliği sonrası kullanacağınız herhangi bir ürün ile daha güzel bir görüntü yakalayabilirsiniz. Kil temizliğiyle yukarıda paylaştığım fotoğrafın sağ tarafında gördüğünüz kontaminasyonu temizleyeceksiniz. 'paint contamination'
Sonrasında ne kullanırsanız kullanın az bir miktar parlayacaktır. Fazlası için polisaj şart.
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, dediğiniz şekilde önce kil temizliği yapıp doldurucu ürünler kullanacağım. Tabi çok büyük fark beklemek yanlış olur, sonuçta aracımın boyası o kadar da kötü durumda değil. Geçen yıkamıştım fotoğrafını paylaşıyorum. Kil ve hızlı cila gibi tavsiyeleriniz nedir?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, dediğiniz şekilde önce kil temizliği yapıp doldurucu ürünler kullanacağım. Tabi çok büyük fark beklemek yanlış olur, sonuçta aracımın boyası o kadar da kötü durumda değil. Geçen yıkamıştım fotoğrafını paylaşıyorum. Kil ve hızlı cila gibi tavsiyeleriniz nedir?
Kil eldiveni veya vp turuncu kil, autobrite mor kil kullanabilirsiniz. Minimum çizik maksimum temizlik dengesi en iyi autobrite purple coarse mor kilde.

Koruyucu olarak dk.chemie glaze, vonix carnauba plus, vonix blend ceramic sprey gibi ürünler güzel bir görüntü oluşturur diye düşünüyorum. Boncuklanma beklentiniz yüksekse vonix blend ceramic sprey.

hsn5894

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Merhabalar,
Good stuff tıre dressing mat isimli mat lastik parlatıcı ürünü aldım bölünmüş şişede parlatan adamlarda fakat bildiğimiz tiner kokuyor henüz kullanmadım normalmidir sizce?

EmirhanYigiter

Uzman Detaycı
Üye
Merhabalar,
Good stuff tıre dressing mat isimli mat lastik parlatıcı ürünü aldım bölünmüş şişede parlatan adamlarda fakat bildiğimiz tiner kokuyor henüz kullanmadım normalmidir sizce?
Ürün solvent içerikliyse olabilir, yıllarca 3D Magic Dressing kullandım oda mazottan hallice kokuyordu yani. :smilex:

eynipa

Acemi Detaycı
Üye
İl
istanbul
Arkadaşlar merhaba ,

Yeni alacağım aracın jantları resimdeki gibi parlak siyah olacaktır.Hatayı cok bellı edecegınden koruma yöntemi olarak tavsiyelerinizi dinlemek isterim.( marka-model , seramik,wax vs.. )

Virgo

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
arkadaşlar selam bu işi yeni hevesliyim ve öğrenmek istiyorum. şuanda elimde 2 tane araç var deneme yapabileceğim ve ikisi de siyah renkte . Biri 2005 model tucson diğeri ise 2017 c180 . Bu araçlara pasta cila yapmak istiyorum. Sırası ile hangi işlemleri yapmalıyım ve hangi ürünleri kullanmalıyım.

Aslında tam olarak merak ettiğim konu bir araç kirli olarak bir detailing garajına girdiğinde çıkana kadar yapılan işlemler bu işlemler yapılırken kullanılan cihazlar ve ürünleri merak ediyorum.

Bu işlemler için nelere dikkat etmeliyim hangi hataların geri dönüşü yok bunları öğrenmem gerekiyor.

Bu konuda forumda çok fazla kaynak var biraz araştırma yaptım lakin okudukça kafam karışıyor. Aslında bir nevi eğitim gibi bir durum, ücretini vererek eğitim veren bir yer varsa almak isterim.

Konu ile ilgili tavsiye edebileceğiniz youtube kanalı kişi veya firmalar varsa tavsiye etmenizi rica ederim.

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara
arkadaşlar selam bu işi yeni hevesliyim ve öğrenmek istiyorum. şuanda elimde 2 tane araç var deneme yapabileceğim ve ikisi de siyah renkte . Biri 2005 model tucson diğeri ise 2017 c180 . Bu araçlara pasta cila yapmak istiyorum. Sırası ile hangi işlemleri yapmalıyım ve hangi ürünleri kullanmalıyım.

Aslında tam olarak merak ettiğim konu bir araç kirli olarak bir detailing garajına girdiğinde çıkana kadar yapılan işlemler bu işlemler yapılırken kullanılan cihazlar ve ürünleri merak ediyorum.

Bu işlemler için nelere dikkat etmeliyim hangi hataların geri dönüşü yok bunları öğrenmem gerekiyor.

Bu konuda forumda çok fazla kaynak var biraz araştırma yaptım lakin okudukça kafam karışıyor. Aslında bir nevi eğitim gibi bir durum, ücretini vererek eğitim veren bir yer varsa almak isterim.

Konu ile ilgili tavsiye edebileceğiniz youtube kanalı kişi veya firmalar varsa tavsiye etmenizi rica ederim.
Merhaba Detailing ve Polisaj Yaziyla yazilamayacak kadar zor ve anlaşilmazdir,her ne kadar birseyler anlatsakta mutlaka eksik birseyler olacaktir o yüzden İstanbul dasiniz @Berkay hocam la bir irtibat kurmanizi öneririm :)

Son düzenleme:

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara
Arkadaşlar merhaba ,

Yeni alacağım aracın jantları resimdeki gibi parlak siyah olacaktır.Hatayı cok bellı edecegınden koruma yöntemi olarak tavsiyelerinizi dinlemek isterim.( marka-model , seramik,wax vs.. )

Şimdiden hayirli olsun benim bir önceki aracimda bu sekilde siyah piano black boyali jantti,ben 1 kez koruma kullandim onun haricinde kullanamadim,çizilme vs olmadi dikkat ettigim icin bir ara meguiars in Wheel Detail Spray i vardi aerosol onu kullaniyordum iyiydi ancak artik TR ye gelmiyor.

Kesinlikle Naylon,Plastik Firca ile Fircalamamaniz gerekiyor,Mikrofiber Jant Fircasi Temin etmeniz gerekiyor,

Jant Korumasi için Poorboys Whell Sealant Kullandim cok memnun kaldim ancak bulmaniz cok zor.
Carbon Collective Whell coat buda güzeldi.

Suan Good Stuff Rims Detailer var di onu denedim oda tatminkar sonuc veriyor.

İGL,Carpro,Gyeon un Jant Seramikleri var kullanip tecrube etmedim bunlardan birinide kullanabilirsiniz ancak uygulamasi zahmetldir.:)

mirafiori

Uzman Detaycı
Emektar Detaycı
Üye
İl
İstanbul

En başta dikkat etmeniz gereken bilen biri ile polisaj yapmanız gerekir, boyaya ciddi zararlar verilebilir.

Kirli araç garaja girdi polisaj dahil çıkışını yazıyorum;

Araç garaja girer, önce jant lastik davlumbaz temizliği yapılır, bu kısımda detay fırçası, davlumbaz fırçası, jant temizleyici ve su ve sampuan karışımı işinizi görecektir.

Ardından ön yıkamaya geçilir, araç polisaj yapılacağı için sökücü özelliği olan misal Flowey B33 gibi bir şampaun ile yıkanabilir, durulanır ve temaslı yıkamaya geçili yıkama yöntemi size kalmış fakat hakim sistem çift kovadır, araç kurulanır, ardından demirtozu temizliği yapılır, ıslakkende yapılabilir, tercih sizin, ardından kil temizliği yapılır, araç güzelce kurulanır, yüzey temizleyici tarzı bir ürün ile yüzey polisaja hazır hale getirilir. Yüzey tespiti yapılır, çizikler nasıl giderilebilir diye incelenir ve reçete çıkar, misal benim aracım Dacia sandero yumuşak bir boyaya sahip ve sıfır çizik olsun diye düşünmüyorum, reçetem 1. aşama Dk Chemie 303 rotarty makine + keçe, 2. aşama yine Dk chemie 303 orta orta yumuşak sünger orbital makine ile 2 aşamada polisajımı bitirebilirim. Atıyorum elimde olan ürünlerden birşey yapama gerekirse, Keçe + Menzerna 400 yada 2500 / Orta yumuşak sünger + Refinish 2 gibide olabilir. Doğru ışık ile gözlem yapılarak çizikler istenilen seviyeye getirilere, harede bırakmadan işlem sonlandırılır. Pastanın toz durumunda göre yıkama yapılabilir. Yada uygun bir yüzey temizleyici ile silinir.

Sonrası koruma işi wax sürerseniz wax, seramik derseniz seramik işlem bu şekilde.
Plastik, lastik vb. yerler uygun ürünler ile korumaya alınır.

Sitemizde bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlarımız daha farklı önerilerde de bulunabilir. Benim youtube kanalım mevcut uygulamadan ziyade ürün inceleleri mevcut o konuda yol gösterici olabilir.

Özetle bu şekilde Sefa nında dediği gibi yazı ile biraz zor :) Özet geçmiş oldum.

Son düzenleme:

Virgo

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
almış fakat hakim sistem çift kovadır, araç kurulanır, ardında
En başta dikkat etmeniz gereken bilen biri ile polisaj yapmanız gerekir, boyaya ciddi zararlar verilebilir.

Kirli araç garaja girdi polisaj dahil çıkışını yazıyorum;

Araç garaja girer, önce jant lastik davlumbaz temizliği yapılır, bu kısımda detay fırçası, davlumbaz fırçası, jant temizleyici ve su ve sampuan karışımı işinizi görecektir.

Ardından ön yıkamaya geçilir, araç polisaj yapılacağı için sökücü özelliği olan misal Flowey B33 gibi bir şampaun ile yıkanabilir, durulanır ve temaslı yıkamaya geçili yıkama yöntemi size kalmış fakat hakim sistem çift kovadır, araç kurulanır, ardından demirtozu temizliği yapılır, ıslakkende yapılabilir, tercih sizin, ardından kil temizliği yapılır, araç güzelce kurulanır, yüzey temizleyici tarzı bir ürün ile yüzey polisaja hazır hale getirilir. Yüzey tespiti yapılır, çizikler nasıl giderilebilir diye incelenir ve reçete çıkar, misal benim aracım Dacia sandero yumuşak bir boyaya sahip ve sıfır çizik olsun diye düşünmürum, reçetem 1. aşama Dk Chemie 303 rotarty makine + keçe, 2. aşama yine Dk chemie 303 orta orta yumuşak sünger orbital makine ile 2 aşamada polisajımı bitirebilirim. Atıyorum elimde olan ürünlerden birşey yapama gerekirse, Keçe + Menzerna 400 yada 2500 / Orta yumuşak sünger + Refinish 2 gibide olabilir. Doğru ışık ile gözlem yapılarak çizikler istenilen seviyeye getirilere, harede bırakmadan işlem sonlandırılır. Pastanın toz durumunda göre yıkama yapılabilir. Yada uygun bir yüzey temizleyici ile silinir.

Sonrası koruma işi wax sürerseniz wax, seramik derseniz seramik işlem bu şekilde.
Plastik, lastik vb. yerler uygun ürünler ile korumaya alınır.

Sitemizde bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlarımız daha farklı önerilerde de bulunabilir. Benim youtube kanalım mevcut uygulamadan ziyade ürün inceleleri mevcut o konuda yol gösterici olabilir.

Özetle bu şekilde Sefa nında dediği gibi yazı ile biraz zor :) Özet geçmiş oldum.
Hocam çok teşekkür ederim. Evet dediğiniz gibi yazı ile tabi ki zor olur, en azından okuyarak başlangıç konusunda fikir almak işe kaba taslak azda olsa hakim olmak istiyorum. Çok fazla detaylı ve teknik bilgi olunca işe dışardan basit düzeyde bakamıyoruz.

Sizin youtube kanalınız nedir .

eynipa

Acemi Detaycı
Üye
İl
istanbul
Şimdiden hayirli olsun benim bir önceki aracimda bu sekilde siyah piano black boyali jantti,ben 1 kez koruma kullandim onun haricinde kullanamadim,çizilme vs olmadi dikkat ettigim icin bir ara meguiars in Wheel Detail Spray i vardi aerosol onu kullaniyordum iyiydi ancak artik TR ye gelmiyor.

Kesinlikle Naylon,Plastik Firca ile Fircalamamaniz gerekiyor,Mikrofiber Jant Fircasi Temin etmeniz gerekiyor,

Jant Korumasi için Poorboys Whell Sealant Kullandim cok memnun kaldim ancak bulmaniz cok zor.
Carbon Collective Whell coat buda güzeldi.

Suan Good Stuff Rims Detailer var di onu denedim oda tatminkar sonuc veriyor.

İGL,Carpro,Gyeon un Jant Seramikleri var kullanip tecrube etmedim bunlardan birinide kullanabilirsiniz ancak uygulamasi zahmetldir.:)
Öncelikel ayrıntılı cevabınız ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim Sefa bey .
Temizlik için mikrofiber fırca + kuzu yunu eldıven hazır malum yenı araca yeni malzemeler şart :)
Seramik için ortam ve ekipman müsait aklımdaki ilk plan bu ;)