Sene 2009 su National geografic dergileri alır okurdum orada hibrid araçlardan bahsederdi. Belli bir hızda bataryayi kullanıp 50/60 km lerden sonra benzine geçeceği yazıyordu çok ilginç gelmişti. Tabi çıktı sonunda yazılanlar gerçek oldu. Bnm merak ettiğim uzun yolda nasıl oluyor hep benzinde mi gidiyor. Ve bu tür araçlar sadece şehiriçi kullanımda mı artısı var. Birde batarya kendini şarjda frene basınca mi yapıyor yoksa normal giderken mi. Sizinde eklemek istediğiniz bişey varsa ekleyin hoşunuza giden araç hakkında.
Sene 2009 su National geografic dergileri alır okurdum orada hibrid araçlardan bahsederdi. Belli bir hızda bataryayi kullanıp 50/60 km lerden sonra benzine geçeceği yazıyordu çok ilginç gelmişti. Tabi çıktı sonunda yazılanlar gerçek oldu. Bnm merak ettiğim uzun yolda nasıl oluyor hep benzinde mi gidiyor. Ve bu tür araçlar sadece şehiriçi kullanımda mı artısı var. Birde batarya kendini şarjda frene basınca mi yapıyor yoksa normal giderken mi. Sizinde eklemek istediğiniz bişey varsa ekleyin hoşunuza giden araç hakkında.
Günaydın, Hybrid araçlar şehir içi kullanımlarda ideal olan araçlardır. Özellikle çok sık dur kalkların yaşandığı büyük şehirler için biçilmiş kaftandır. Şöyle ki; Araç ilk çalışmasından yaklaşık 50 km hıza kadar elektrik motorunu kullanmaktadır. Bunun bazı kuralları var tabi, kalkışlarda gaza ani basmamak o zaman benzin motoruda devreye girecektir. İşin açıkcası Hybrid araçları kullanırken biraz sakin kullanmak gerekiyor hani gaz pedalının altında yumurta varmış gibi

.
Araç kendisini fren sıkarken, gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde şarj eder (mesela yokuş aşağı inişlerde araçta B (Break) diye mod var yokuş aşağı inerken ona alırsak motor freni yapıp daha hızlı şarj ediyor) , akü boşaldığı zaman benzin motoru devreye girerek aküyü şarj etmektedir.
Uzun yolda hem elektrik motoru, hemde benzin motorunu ortak kullanmaktadır. Bu da tasarruf sağlatıyor çünkü araç ivme kazandığı zaman bazı durumlarda mesela 120 ile giderken de sadece elektrik motorunu kullanarak hızı sabit tutabiliyorsunuz. Biraz alışmak ve sürüş stili oluşturmanız gerekiyor.
Yakıt tüketimi olarak bilgi vereyim, şehir içi anlık kullanımlarda iş yeri Hadımköyde, ev Kağıthanede yaklaşık 45 km'dir. 100 km de 3.0 - 3.4 l arası yakıyor.
Hafta sonları Silivriye yazlığa gidiyorum yol boşken 5.0 l yakıyor. Çok sağlam bir uzun yol örneği vereyim, 2018 yılında Yunanistana gittim 5 yetişkin 4 yaşında bir çocuk ve bagaj çakılı vaziyette yaklaşık 2500 km yol yaptım. İstanbula döndüğümde genel ortalamam 6.2 l oldu (bence çok iyi). Yazın genel ortalamayı 4.5 l kadar düşürdüm, kışın pil performansı ve klimanın rezistans kullanımı olduğu için 5.5 -5.8 l arasına çıkıyor.
Ben aracı aldığımdan çok memnunum dolu dolu 3. seneyi bitirdim şu anda bile iyiki almışım diyorum. İnanılmaz keyifli ve sessiz bir sürüşü var, çok rahat hiç yormayan bir araç.