Plastik Muhafaza Tamiri

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Sevgili üstadlarım, karantina günlerini değerlendirmek adına ne yapabilirim diye düşünürken aklıma babamın aracının motor ve şanzuman alt plastik muhafazlarındaki kırık/çatlaklar geldi. Aslında yenilerini almayı düşünüyorduk uzun zamandır ancak orijinallerinin fiyatı 1.500-2.000 lirayı bulunca askıda kalmıştı. Zira o fiyat iki plastik koruma için oldukça pahalı geldi doğrusu. Yan sanayi ürünler var ama kullanan herkes hiç takmasaydık daha iyiydi diyor. Maalesef kaliteli bir muadil marka üretimi de bulunmamakta.

Gelelim sadede. Aşağıda örnek bir fotoğraf eklediğim üzere hastamız 2 parçadan oluşuyor ve yapısı nispeten esneyebilen yumuşak bir plastikten. Kırmızı ile çizdiğim bölgelerden çatlakları mevcuttu biz aldığımızda ve önceki sahibi tel ısıtıp çatlağın her iki yanından çevirerek dikişe benzer bir tamir yapmış ancak artık bu onarım da kifayetsiz kalmış durumda.

İlk etapta aklımda parçaları güzelce temizleyip çatlak olan yeri Sun-Fix ile boydan boya doldurmak vardı. İnternetten benzer tamir işleri için epoksi yapıştırıcıların da kullanılabileceğini okudum. Okudukça da soru işaretler artınca sizlere danışayım dedim. Temel beklentim onarım sonrasında parçanın esnekliğini çok kaybetmemesi. Parçaların yük taşıyan bir durumu yok, sadece aerodinamik amaçlı aracın altını kapatıyor. Dolayısıyla rüzgar ve iklim şartlarına karşı koyacak mukavemet ve esneklikte olması yeterli.

Benzer bir onarımı daha önce yapmış veya bu iş için uygun bir ürün önerisi olan herkesten destek rica eder, şimdiden teşekkürlerimi sunarım :)

Shirb13

Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Hocam benzer bir onarımı daha önce yapmadım ama söküp bir kaportacı da plastik kaynak yaptırmak sizin işinizi mütemadiyen çözecektir.

SeYYaH

Acemi Detaycı
Üye
İl
Sakarya
Kaportacılarda delikli sac olur. Yada hoparlör üstündeki delikli sac kapak ta olabilir. Plastiğin kalınlığı müsaitse parçalar halinde kesilip kor haline gelene kadar ısıtılıp üstüne bastırmak işe yarar diye düşünüyorum. Aralıkları kısa tutarsanız ve önlü arkalı yaparsanız işe yarayacağını düşünüyorum.

Saint_33

Amatör Detaycı
Üye
Plastik kaynağı yapan bir abimiz vardı şöyle demişti Yapışacak ürün aynı hammadde’den yapılmışsa birbirine yapışır.Çok zor bir uygulama değil aslında kendinizde yapabilirsiniz sadece biraz tecrübe.Bence uygulamayı yaptıktan sonra parça siyah ise siyah Dyson ile doldurup fazlalıklarını aldınız mı işlem tamam.Yanlışım varsa düzeltin

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.
Çatlak yüzeye bez bant yapıştırıp sonrasında üzerine güçlü bir yapıştırıcı veya epoksi sorunu çözebilir. Veya @SeYYaH 'ın dediğini gibi delikli sac ısıtıp ilgili yerlere yapıstırmak da ayrı bir çözüm olabilir.

Murat

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Ankara
Epoksi plastiğe tutunamayabilir. Çelik macunu iş görür mü?

Atocan

Profesyonel Detaycı
Üye
İl
Ankara
Yapmadım ama yapılırken yanında bulundum delikli saç parçasını hoparlör kapağının biraz daha geniş delikleri olanı küçük tüpte ısıtıp içine gömülene kadar bastırıp fısfıs şişeye su koyup soğutup plastik kaynak gibi yaptı çift taraflı taptı yalnız hem arkadan hem önden ön tarafta 10 cm arayla arkada 15 cm arayla gibi düşünün sonrasında çekomastik dyson tarzı ürünle sıvadı orayı baya da güzel olmuştu

edit: alçı çekilirken kullanılan köşelere konulan köşebent senin içini görür hırdavatçılarda da vardır kesin

ege

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
izmir
ihtiyacınız bu ürün . esneklik sorunu yaşamadan. yapıp isterseniz mat plastik boyasıyla boyayabilirsiniz. şurada içerik mevcut ama stok gözükmüyor.
bulamazsanız videoda anlatıldıgı gibi benzer bir çift fazlı çabuk kuruyan bir ürünü delikler olması ve sebebiyle daha hızlı güzel bir işlemle işinizi görecegini düşünüyorum.

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Hocam benzer bir onarımı daha önce yapmadım ama söküp bir kaportacı da plastik kaynak yaptırmak sizin işinizi mütemadiyen çözecektir.
Plastik kaynağı yaptırmayı düşündüm ama bu karantina günlerinde bana biraz meşgale olsun diye kendim yapabilir miyim bir şansımı deneyeyim dedim. :)

Kaportacılarda delikli sac olur. Yada hoparlör üstündeki delikli sac kapak ta olabilir. Plastiğin kalınlığı müsaitse parçalar halinde kesilip kor haline gelene kadar ısıtılıp üstüne bastırmak işe yarar diye düşünüyorum. Aralıkları kısa tutarsanız ve önlü arkalı yaparsanız işe yarayacağını düşünüyorum.
Bu yönetmi bir araştırayım ben aklıma epey bi yattı. Bu telleri kaynattıktan sonra üstüne bir de @Atocan üstadın dediği gibi dyson tarzı ürünle kapatırsam içime sinen bir sonuç alırım gibi :)

Plastik kaynağı yapan bir abimiz vardı şöyle demişti Yapışacak ürün aynı hammadde’den yapılmışsa birbirine yapışır.Çok zor bir uygulama değil aslında kendinizde yapabilirsiniz sadece biraz tecrübe.Bence uygulamayı yaptıktan sonra parça siyah ise siyah Dyson ile doldurup fazlalıklarını aldınız mı işlem tamam.Yanlışım varsa düzeltin
Şuan için delikli sacı ısıtıp yapıştırdıktan sonra üzerini dyson vb. ürünle kapatma fikri aklıma yattı, sanırım o yolu tercih edeceğim gibi.

Çatlak yüzeye bez bant yapıştırıp sonrasında üzerine güçlü bir yapıştırıcı veya epoksi sorunu çözebilir. Veya @SeYYaH 'ın dediğini gibi delikli sac ısıtıp ilgili yerlere yapıstırmak da ayrı bir çözüm olabilir.
Üstadım bez bant sonradan bırakmaz mı bu yöntemi tam anlayamadım ?

Yapmadım ama yapılırken yanında bulundum delikli saç parçasını hoparlör kapağının biraz daha geniş delikleri olanı küçük tüpte ısıtıp içine gömülene kadar bastırıp fısfıs şişeye su koyup soğutup plastik kaynak gibi yaptı çift taraflı taptı yalnız hem arkadan hem önden ön tarafta 10 cm arayla arkada 15 cm arayla gibi düşünün sonrasında çekomastik dyson tarzı ürünle sıvadı orayı baya da güzel olmuştu

edit: alçı çekilirken kullanılan köşelere konulan köşebent senin içini görür hırdavatçılarda da vardır kesin
Şuan en mantıklı yol bu gibi geldi, yarın bir fizibilite yapacağım, çok teşekkürler :)

ihtiyacınız bu ürün . esneklik sorunu yaşamadan. yapıp isterseniz mat plastik boyasıyla boyayabilirsiniz. şurada içerik mevcut ama stok gözükmüyor.
bulamazsanız videoda anlatıldıgı gibi benzer bir çift fazlı çabuk kuruyan bir ürünü delikler olması ve sebebiyle daha hızlı güzel bir işlemle işinizi görecegini düşünüyorum.

Üstadım tavsiye için çok teşekkür ederim öncelikle. Yukarıda arkadaşların dediği gibi delikli sac ile kaynak + dyson benzeri bir ürünle sıvamak mı yoksa bu yapıştırma işi mi daha uzun ömürlü olur benim için bilemedim. Aslında bu yola çıkarken sizin gönderdiğiniz tarzı bir ürünle yapıştırmak vardı aklımda ama delikli sac tavsiyesi sanki daha sağlam bir sonuç elde ederim fikrini oluşturdu bende.

Bir de bu metotta şöyle bir durum dikkatimi çekti. Gönderdiğiniz örnek videoda parça boyu uzamış oldu arada yapıştırıcı ürün olduğu için. Benim tamir etmem gereken parçanın ise neredeyse 14-15 farklı yerden sabitlemek için vidası var. Yani parçanın boyutlarında oynama yapma şansım neredeyse yok. Dolayısıyla yapıştırılacak iki çatlak yüzey arasına videodaki gibi yapıştırıcı katmanı olmadan doğrudan birleştirerek de sonuç almak mümkün olur mu?

ege

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
izmir
@carking58, bey tabi bu bahsettiginizi denemek lazım. iki parça matkap deliklerinin açılma amacı bir çeşit sanal vide mukavemeti artırmak .bir sıfır olarak yapıştırılırsa bu tutunma yine o noktalardan güç alacaktır. tabi o bahsettiginiz boşluk esneklik için bırakılmış gibi .tabi denemeden kesin bir bilgiye erişim zor.

delikli saç için daha prof würth uygulaması var belki o da yardıncı olur. izleyeceginiz yol açısından. onun videosunuda ekleyeyim.

iyi detaylar.

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
@carking58, bey tabi bu bahsettiginizi denemek lazım. iki parça matkap deliklerinin açılma amacı bir çeşit sanal vide mukavemeti artırmak .bir sıfır olarak yapıştırılırsa bu tutunma yine o noktalardan güç alacaktır. tabi o bahsettiginiz boşluk esneklik için bırakılmış gibi .tabi denemeden kesin bir bilgiye erişim zor.

delikli saç için daha prof würth uygulaması var belki o da yardıncı olur. izleyeceginiz yol açısından. onun videosunuda ekleyeyim.

iyi detaylar.
İlginiz için tekrardan teşekkür ederim. Sanırım gönderdiğiniz videoda delikli sac ile tampon onarımı yapılıyor. Aslında benim tamir edeceğim parça da sıradan bir tampon kadar esneyebilse yeterli olur, bu durumda tamponda bu şekilde onarım yapılabilmesi beni esneklik açısından da cesaretlendirdi doğrusu.