Yeni başlayanlar için, benzinlikte araç yıkamak için öneri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

optimur

Konu Sahibi ✔
Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Selamlar,

Forumu yakın zamanda keşfettim ve Hızlı - Soru Cevap konusundan bazı sorularım olmuştu. Belki başkalarına da faydalı olabilir diye düşündüm ve tek bir yerde tüm sorularımı toplamak istedim. Şimdiden destekleriniz için çok teşekkürler.

Sıfır omoda5 bir aracım var, gtechniq ultra seramik kaplama yaptırdım. Parlaklığı korumak ve saçma sapan fahiş fiyatlara, fırça ile aracı yıkatmak istemediğim için akşamları benzinlikte kendim yıkamak istiyorum. Önerilerinizde belki etkisi olarak diyerek de kapalı garajda aracı tuttuğumu belirteyim.

@Sefa46 ve @emirhaneness hocalarımın önerisiyle PURESTAR DUPLEX TWIST TOWEL 45X75 CM kurulama havlusu ve PURESTAR COLOUR POP WASH PAD yıkama pedi aldım. Baya bir eksik var henüz :)

İlk olarak çift kova tekniği ile yıkama yapmayı planlıyordum fakat benzinlikte bu tekniği uygulamanın zor olacağını düşünmeye başladım + hem iyi kova fiyatları da gerçekten pahalı hem de araç bagajında yer kaplamasını çok istemiyorum.

Daha sonra xiaomi lastik basıncı pompası ile modifiye edilmiş köpük pompalarına denk geldim ve daha iyi bir seçenek olacağını düşündüm.

Bu aleti sadece ön yıkama amacıyla mı kullanabiliriz yoksa aracı köpükledikten sonra yıkama pedi ile temizleyebilir miyiz? Bu sayede çift kova gerekliliğinden kurtulabilir miyiz? Eğer kurtulabiliyorsak sizce hangi şampuanlar, ekipmanlar(köpük pompası vs) alınmalıdır.

Diğer konulardaki, plastik aksamların temizlenmesi, dikkat edilmesi gereken konulardaki önerilerinize de açığım.

Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler.

Erkan KOCAKAYA

Uzman Detaycı
Üye
İl
Bartın
Selamlar,

Forumu yakın zamanda keşfettim ve Hızlı - Soru Cevap konusundan bazı sorularım olmuştu. Belki başkalarına da faydalı olabilir diye düşündüm ve tek bir yerde tüm sorularımı toplamak istedim. Şimdiden destekleriniz için çok teşekkürler.

Sıfır omoda5 bir aracım var, gtechniq ultra seramik kaplama yaptırdım. Parlaklığı korumak ve saçma sapan fahiş fiyatlara, fırça ile aracı yıkatmak istemediğim için akşamları benzinlikte kendim yıkamak istiyorum. Önerilerinizde belki etkisi olarak diyerek de kapalı garajda aracı tuttuğumu belirteyim.

@Sefa46 ve @emirhaneness hocalarımın önerisiyle PURESTAR DUPLEX TWIST TOWEL 45X75 CM kurulama havlusu ve PURESTAR COLOUR POP WASH PAD yıkama pedi aldım. Baya bir eksik var henüz :)

İlk olarak çift kova tekniği ile yıkama yapmayı planlıyordum fakat benzinlikte bu tekniği uygulamanın zor olacağını düşünmeye başladım + hem iyi kova fiyatları da gerçekten pahalı hem de araç bagajında yer kaplamasını çok istemiyorum.

Daha sonra xiaomi lastik basıncı pompası ile modifiye edilmiş köpük pompalarına denk geldim ve daha iyi bir seçenek olacağını düşündüm.

Bu aleti sadece ön yıkama amacıyla mı kullanabiliriz yoksa aracı köpükledikten sonra yıkama pedi ile temizleyebilir miyiz? Bu sayede çift kova gerekliliğinden kurtulabilir miyiz? Eğer kurtulabiliyorsak sizce hangi şampuanlar, ekipmanlar(köpük pompası vs) alınmalıdır.

Diğer konulardaki, plastik aksamların temizlenmesi, dikkat edilmesi gereken konulardaki önerilerinize de açığım.

Hayırlı olsun, kazasız belasız sürüşler dilerim. Bende benzinlik ile başlayan serüven, apartman çıkmaz sokakta olduğu için apartman önüne hortum çekip öyle yıkıyorum. Bunu genelde akşam saatlerinde yapıyorum. Temassız yıkama ile başlayıp, kova yıkama ile devam ediyorum. Tavsiye ederim, imkanın varsa. Ya da benzinliğe sabah benim gibi 07.00 de gitmen gerekiyor. Hatta bir sabah biri bekliyordu sırada, " hiç bekleme dayı sıra gelmez dedim" Sabahın köründe bizim gibi olması lazım :) .
Benim de bir sorum olacak. Omoda5 benimde radarımda olan bir araç, tecrübelerini paylaşır mısın? Şimdiden teşekkürler.

Cycl3s

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Selamlar, hoşgeldiniz.

Bende benzinlikte yıkıyorum, ön yıkama şampuanı sonrası suyla temassız duruladıktan sonra tekrar ön yıkama şampuanı ve temaslı yıkıyorum. Temaslı yıkarken kaportanın en çok kir aldığı alt kısımlara eldiveni sürmemeye çalışırım kirlenmesin diye, önce kaportayı yıkayıp sonra en son altlarını eldiven ile geçip durulayıp kurulamaya geçiyorum. Bazen iki eldiven kullanıyorum aracın pislik durumuna göre. Aracımda seramik kaplama mevcut ve her yıkamamda durulama sonrası Wax ile bir nebze koruma altına alıyorum. belki sürdüğüm Wax 1 ay dayanacak ancak ben her yıkadığımda yenilemeyi tercih ediyorum.

Ön yıkama köpüğü atmak için Akbel diye bir pompa var onu kullanıyorum, nozul olarak modifiyeli geliyor satın aldığınızda onun dışında hava pompasıyla modifiyeye ihtiyaç duymadım 5 dakikada köpüklüyorum genelde.
Ön yıkama şampuanı olarak üç çeşit şampuanım var, sonax ın turuncu şampuanı, adbl active foam ve aurobrite magifoam. Magifoam biraz sert ve güçlü bir şampuan fiyat olarakda ucuz değil. Gerçekten çok kirli olursa sadece magifoam ile yıkıyorum ilk yıkamayı yoksa adbl veya sonaxı tercih ediyorum her iki yıkamada da.

jantlarda @Sefa46 hocamdan temin ettiğim Meguiars Wheel brigtener, Wax olarak yine kendisinden aldığım Meguiars xpress veya adbl sentetik kullanıyorum. Dış plastik akşamlar ne kadar güzel yıkarsak yıkayalım bazen istediğimiz gibi olmuyor onu da yine Sefa hocamdan aldığım Meguiars 40 ile çözdüm.

Bu şekilde yıkamada aracımda gerçekten bir çizilme gözlemlemedim ama tabi ki çift kovanın yerini tutmaz. İlla ki ufacık kılcal çizikler belki oluyordur. çift kovanın yerini tutmasa da ben sonuçtan memnunum diyebilirim, en azından dışarıda ne olduğu bilmediğimiz bir yıkama yaptırmaktansa kalitesinden şüphe etmediğimiz ürünler ile belli bir kalitede aracı yıkamak araca olası bir Polisaj ihtiyacını çift kovaya çok yakın bir şekilde geciktirecektir

optimur

Konu Sahibi ✔
Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Hayırlı olsun, kazasız belasız sürüşler dilerim. Bende benzinlik ile başlayan serüven, apartman çıkmaz sokakta olduğu için apartman önüne hortum çekip öyle yıkıyorum. Bunu genelde akşam saatlerinde yapıyorum. Temassız yıkama ile başlayıp, kova yıkama ile devam ediyorum. Tavsiye ederim, imkanın varsa. Ya da benzinliğe sabah benim gibi 07.00 de gitmen gerekiyor. Hatta bir sabah biri bekliyordu sırada, " hiç bekleme dayı sıra gelmez dedim" Sabahın köründe bizim gibi olması lazım :) .
Benim de bir sorum olacak. Omoda5 benimde radarımda olan bir araç, tecrübelerini paylaşır mısın? Şimdiden teşekkürler.
Hocam yorumunuz için çok teşekkür ederim. Temassız yıkama sonrası çift kova mı devam ediyorsunuz yoksa ön yıkama sonrası tek kova tek elviden ile mi devam ediyorsunuz? Benim için de belki ilk olarak ön yıkama sonrası tek kova, tek eldiven ile yıkamak iyi ve hızlı bir seçenek olabilir. Benzinlik dışında bir imkan maalesef şu an için mümkün değil :(
Aracı henüz çok yeni aldım fakat oldukça memnunum baya donanımlı bir araç olduğunu söyleyebilirim. Yakıt olarak biraz fazla fakat bunu göze alarak aldım ben. https://www.youtube.com/@taneraltin2624 bu kanalda arkadaş baya detaylı anlatımlar yapıyor, araç ile alakalı detaylı bilgi sahibi olmanız açısından göz atmanızı öneririm.

Selamlar, hoşgeldiniz.

Bende benzinlikte yıkıyorum, ön yıkama şampuanı sonrası suyla temassız duruladıktan sonra tekrar ön yıkama şampuanı ve temaslı yıkıyorum. Temaslı yıkarken kaportanın en çok kir aldığı alt kısımlara eldiveni sürmemeye çalışırım kirlenmesin diye, önce kaportayı yıkayıp sonra en son altlarını eldiven ile geçip durulayıp kurulamaya geçiyorum. Bazen iki eldiven kullanıyorum aracın pislik durumuna göre. Aracımda seramik kaplama mevcut ve her yıkamamda durulama sonrası Wax ile bir nebze koruma altına alıyorum. belki sürdüğüm Wax 1 ay dayanacak ancak ben her yıkadığımda yenilemeyi tercih ediyorum.

Ön yıkama köpüğü atmak için Akbel diye bir pompa var onu kullanıyorum, nozul olarak modifiyeli geliyor satın aldığınızda onun dışında hava pompasıyla modifiyeye ihtiyaç duymadım 5 dakikada köpüklüyorum genelde.
Ön yıkama şampuanı olarak üç çeşit şampuanım var, sonax ın turuncu şampuanı, adbl active foam ve aurobrite magifoam. Magifoam biraz sert ve güçlü bir şampuan fiyat olarakda ucuz değil. Gerçekten çok kirli olursa sadece magifoam ile yıkıyorum ilk yıkamayı yoksa adbl veya sonaxı tercih ediyorum her iki yıkamada da.

jantlarda @Sefa46 hocamdan temin ettiğim Meguiars Wheel brigtener, Wax olarak yine kendisinden aldığım Meguiars xpress veya adbl sentetik kullanıyorum. Dış plastik akşamlar ne kadar güzel yıkarsak yıkayalım bazen istediğimiz gibi olmuyor onu da yine Sefa hocamdan aldığım Meguiars 40 ile çözdüm.

Bu şekilde yıkamada aracımda gerçekten bir çizilme gözlemlemedim ama tabi ki çift kovanın yerini tutmaz. İlla ki ufacık kılcal çizikler belki oluyordur. çift kovanın yerini tutmasa da ben sonuçtan memnunum diyebilirim, en azından dışarıda ne olduğu bilmediğimiz bir yıkama yaptırmaktansa kalitesinden şüphe etmediğimiz ürünler ile belli bir kalitede aracı yıkamak araca olası bir Polisaj ihtiyacını çift kovaya çok yakın bir şekilde geciktirecektir
Çok teşekkürler hocam. Oldukça uygulanabilir bir yöntem gibi gözüküyor. Belki ön yıkama sonrası tek kova ile de devam edilebilir. Bu katlanabilir basit plastik kovalar var ya yer problemi de olmaz :)

Pompa konusunda da gördüğüm kadarıyla baya bir seçenek var. Bu konuyu açtıktan sonra akbel markasını da gördüm. Bu yenilerinde sanırım şişe içerisindeki hortumu delmeye ve keçe vs eklemeye ihtiyaç kalmıyor ama emin değilim.

Meguiars 40 ürününün farklı konularda da önerildiğini gördüm fakat sanırım küçük boyutlarda satılmıyor, büyük boyutlar da oldukça pahalı :) Aynı konu içerisinde "Auto Brite Pink Sheen Plastik Parlatıcı ve Koruyucu" ürününün de ismi geçiyordu fakat birebir aynı görevleri görüyorlar mı emin değilim. Bir de hocam bu ürünler yalnızca dış plastik aksamlar için mi kullanılmalı? İç plastik aksamlarda da kullanılabilir mi veya kullanılmalı mı?

Çok teşekkürler.

Cycl3s

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Hocam yorumunuz için çok teşekkür ederim. Temassız yıkama sonrası çift kova mı devam ediyorsunuz yoksa ön yıkama sonrası tek kova tek elviden ile mi devam ediyorsunuz? Benim için de belki ilk olarak ön yıkama sonrası tek kova, tek eldiven ile yıkamak iyi ve hızlı bir seçenek olabilir. Benzinlik dışında bir imkan maalesef şu an için mümkün değil :(
Aracı henüz çok yeni aldım fakat oldukça memnunum baya donanımlı bir araç olduğunu söyleyebilirim. Yakıt olarak biraz fazla fakat bunu göze alarak aldım ben. https://www.youtube.com/@taneraltin2624 bu kanalda arkadaş baya detaylı anlatımlar yapıyor, araç ile alakalı detaylı bilgi sahibi olmanız açısından göz atmanızı öneririm.

Çok teşekkürler hocam. Oldukça uygulanabilir bir yöntem gibi gözüküyor. Belki ön yıkama sonrası tek kova ile de devam edilebilir. Bu katlanabilir basit plastik kovalar var ya yer problemi de olmaz :)

Pompa konusunda da gördüğüm kadarıyla baya bir seçenek var. Bu konuyu açtıktan sonra akbel markasını da gördüm. Bu yenilerinde sanırım şişe içerisindeki hortumu delmeye ve keçe vs eklemeye ihtiyaç kalmıyor ama emin değilim.

Meguiars 40 ürününün farklı konularda da önerildiğini gördüm fakat sanırım küçük boyutlarda satılmıyor, büyük boyutlar da oldukça pahalı :) Aynı konu içerisinde "Auto Brite Pink Sheen Plastik Parlatıcı ve Koruyucu" ürününün de ismi geçiyordu fakat birebir aynı görevleri görüyorlar mı emin değilim. Bir de hocam bu ürünler yalnızca dış plastik aksamlar için mi kullanılmalı? İç plastik aksamlarda da kullanılabilir mi veya kullanılmalı mı?

Çok teşekkürler.
akbel pompalarda herhangi bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç olmuyor hazır geliyor birde yanında keçe yedek gönderiyorlar ancak ben çok sayıda yıkama yapmama rağmen keçe değişikliğine ihtiyaç duymadım henüz

Meguiars 40’ın aslında geniş bir kapsamı var ancak ben dış plastiklerde kullanmayı tercih ediyorum. @Sefa46 hocam ürünü benden daha iyi tanır bilir, belki kullanım amaçlarıyla ilgili bir iki yorumunu dinleyebiliriz

Erkan KOCAKAYA

Uzman Detaycı
Üye
İl
Bartın

Çok teşekkürler.
Ön yıkama sonrası, çift kova tek eldiven yıkaması yapıyorum. Teşekkür ederim öneri için.

Yangsagan

Amatör Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Selamlar,

Merhaba,
Ben yıllardır benzinliklerde yıkama eziyetine katlanıyorum. Detaycılığın kuralları pek orada işlemiyor. Hele ki benim gibi İstanbul daysanız. Zaten benzinlikler dahil her yer kalabalık, insanlar tahamülsüz.
1. Aşama atıl yerde en az 3 mümkünse daha fazla peronu olan benzinlik bulmak. Mümkün olduğu kadar da pahalı ve ters sapa bir yerde olsun.
2.aşama hazırlık. Evden çıkarken 2 kere inip çıkıyorum taşımanızı kolaylaştıracak ürünler tercih edin.
3. Zamansız saatlerde gidin. Sabah çok erken ya da gece çok geç. Ben gece gidiyorum ama çiğ düşmesi vs. Çok oluyor kışın. Ama sakin olduğu için katlanmam gerekiyor.
4. Pompacılarla aranızı iyi tutun. Yasak burası vs. Diyip gönderebilirler. (Benim aracım elektrikli) müşterileri de değilim.

Ayrıca gittiğinizde direkt perona girmeyin. Fren diskleriniz sıcak olur, zarar verebilirsiniz. Frene basmadan ya da çok az basarak gitmeye çalışın.

Ben şöyle yapıyorum.
İlposan ın 5lt lik ilaçlama pompası modifiyeli olarak var bende 6-7 senedir kullanıyorum. Fena değil durumu.
İlposan içine sıcak su (kaynar değil tabiki) ve ön yıkama şampuanı koyuyorum. Bir de 5lt lik su bidonuna yine sıcak su ve kova şampuanı karışımını önden hazırlıyorum.
Normalde yıkamaya jantlardan başlamak gerek tabi ama malum su için 2-3 gibi bir süre var. Her jant ile ayrı işgilenemediğimden.
Benzinliğe gidince.
1. Aşama jantlara ya demirtozu sökücü ya da jant temizleyici ürünlerden kullanıyorum. Ayrıca arabanın yoğun çamur olan marşpiyel, davlumbaz, arka tampon altı gibi alanlara da sıkıyorum. Önden hazır olan 5lt ılık su+ön yıkama şampuanı olan ilposan ı pompalayıp tüm aracı dönüyorum.

Sonra 1tur yıkama

Sonra katlanır kovaya 5lt ılık su+kova şampuanı karışımını boşalıyorum. Şöyle yukardan atıyorum ki iyice köpürsün. Eldivenle ön lü arkalı olarak geçiyorum.
(Evet çift kova yapmıyorum ama güzel bir ön yıkama şampuanı+katil makine+tabi ki koruyucu hidrofobik bir yüzeyle çift kovaya nispeten çok daha az ihtiyaç oluyor bence)
Eldiveni mutlaka ters düz yapıyorum

2.tur yıkama

Kovada şampuanlı su kalıyor, fırçaları içine atıyorum. İlposan da da köpük kalıyor. Jantları ve davlumbazları tek tek elimden geldiğince detaylı yapmaya çalışıyorum. Hızlı olmak lazım, kurumaması için.

3.tur yıkama.

Sonra aracı spot altına bir yere alıp kurulama işlemini ve varsa cila işlemi vs. Yapıyorum.

İçi içinde evden kablosuz süpürgeyi getiriyorum. Ya da aracım elektrikli olduğu için normal kablolu süpürgeyi takıyorum arabama süpürüyorum.

Benim bulduğum en pratik yöntem bu. Ama benzinlikte detaycılık eziyete dönüyor

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara
akbel pompalarda herhangi bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç olmuyor hazır geliyor birde yanında keçe yedek gönderiyorlar ancak ben çok sayıda yıkama yapmama rağmen keçe değişikliğine ihtiyaç duymadım henüz

Meguiars 40’ın aslında geniş bir kapsamı var ancak ben dış plastiklerde kullanmayı tercih ediyorum. @Sefa46 hocam ürünü benden daha iyi tanır bilir, belki kullanım amaçlarıyla ilgili bir iki yorumunu dinleyebiliriz
Meguiars 40 Markanin Profesyonel Kategori ürünüdür.Kalitesi Mükemmeldir.

3.79 Lt Galon seklinde satiliyor.

Diş ve İç Aksam Plastiklerin ve Kaucuk olan tüm malzemelerin Temizliginde ve Korumasinda kullanilmaktadir,Yagli bir yüzey birakmaz,Dis Plastiklerde ideal iç plastiklerde Parlak bir goruntu verebiliyor tabi bu arac durumuna bagli Marka Model farkediyor bu durum.

optimur

Konu Sahibi ✔
Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Meguiars 40 Markanin Profesyonel Kategori ürünüdür.Kalitesi Mükemmeldir.

3.79 Lt Galon seklinde satiliyor.

Diş ve İç Aksam Plastiklerin ve Kaucuk olan tüm malzemelerin Temizliginde ve Korumasinda kullanilmaktadir,Yagli bir yüzey birakmaz,Dis Plastiklerde ideal iç plastiklerde Parlak bir goruntu verebiliyor tabi bu arac durumuna bagli Marka Model farkediyor bu durum.
Hocam malum hem fiyat hem de bir kişi için oldukça fazla :) Alternatif F/P öneriniz var mıdır?

mustafacagri

Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Benzinlikten benzinliğe şartlar değişiyor. Peronlu benzinlik bence birincil tercih sebebi. Ek olarak tabanca tazyik durumu da iyi olmalı. İnsanlar genelde köpüğü iyi, kalan süre LED ekranda yazıyor vs diye farklı benzinlik tercih ediyor. Bu tarz aksesuar olmayan peronlar daha cazip geliyor bana :D

Benzinlikte süpürge dert olduğu için çakmaklık girişli süpürge denedim(black decker). İstediğim verimi alamayınca mini turbo blower aldım şarjlı. Ondan memnunum, hazne ufak ama rutin temizlikte iş görüyor.

Yıkama öncesi sıcak disk konusu mühim. Ne kadar dikkat etsem de malesef diskte titreme var bende. Bu süreçte zaman kazanma anlamında paspasları kenarda su olan yerde fırçalayıp asıyorum. O sırada alta foam+Xiaomi pompa ile ön yıkama şampuanı sıkmaktayım. Ön yıkama şampuanı çalışırken (jant lastik ve davlumbaza da pompadaki artan ön yıkama şampuanı sıkmış oluyorum) lastikleri lastik temizleyici ile lastik fırçasıyla temizliyorum. Jantlarda biraz kara düzen ilerliyorum açıkçası durumları çok iyi olmadığı için. R1 sıkıp yüzeyi yumuşak davlumbaz fırçası ile fırçalıyorum vaktim darsa benzinlik şartlarında (ama bunu tavsiye etmem :D ) vaktim bolsa kova yıkaması sonrası artan kovadaki suya jant eldivenimi daldırıp jantları jant eldivenimle geçiyorum, kolların arasını da jant fırçasını kovaya daldırıp hallediyorum.

Ön yıkama ve jant lastik sonrası komple duruluyorum, jant lastik ve davlumbaz tazyik yiyince büyük oranda kendine geliyor. Çok gözüme batarsa kova yıkamasıyla arabayı dolandıktan sonra bi kez daha jant lastiği yüzeysel geçiyorum(çok nadirdir).

Kova yıkamasında tek kova 3-4 eldivenle+dirt trap ile ilerliyorum, çift kovayı araba etrafında dolandırmak zor geliyor.

Kova yıkaması sonrası durulayınca da boncuk durumu tatmin etmezse sprey ürünlerle koruma yeniliyorum. Benzinlik yıkaması olduğu için eskisi kadar uğraşıp m700 le sileyim temizleyeyim diyecek kadar vaktim olmuyor :(

Lastik parlatıcıyı da benzinlikte değil evin önünde sürüyorum. Bu sayede lastikler bi nebze olsun kuruyor uygulama yapmadan önce. Geceden sürünce sabaha kadar parlatıcının kuruma şansı oluyor ve kaportaya sıçratma min seviyede oluyor.

Genel olarak kısıtlı sürede benzinlik yıkaması böyle bende ;) gönül ister ki her şeyi kuralına göre uygulayabilelim ama coğrafya kaderdir diyip elden gelenin iyisini yapmaya çalışıyoruz naçizane... YTD misali yazdıklarım kendi uyguladıklarımdan ibaret. Yani işi hızlandırabilecek şeyler çıkabilir, ama detail kafasından uzak da kalabilir :)

nodrac

Çaylak Detaycı
Üye
İl
istanbul
jantlara ya demirtozu sökücü
Her yıkamada demir tozu sökücü kullanıyor musunuz? Benim arabada i-pedal rejenaratif fren kullanıyorum neredeyse disk fren hiç kullanmıyorum. Sadece geri geri gelirken park yaparken vs.... Birde bu demir tozu sökücüler kaportaya boyaya uygulanıyor mu? Bir zararı var mı?

Yangsagan

Amatör Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Her yıkamada demir tozu sökücü kullanıyor musunuz? Benim arabada i-pedal rejenaratif fren kullanıyorum neredeyse disk fren hiç kullanmıyorum. Sadece geri geri gelirken park yaparken vs.... Birde bu demir tozu sökücüler kaportaya boyaya uygulanıyor mu? Bir zararı var mı?
Demirtozu sökücüyü çok nadir kullanıyorum malum pek fren kullanmadığımız için. İçten yanmalı aracımı yıkarken kullanıyordum. Zaten ayda 1 anca yıkama yapabiliyorum. Kaportaya uygulayabilirsiniz tabi ki. Ancak uzun süre tutmayın kurumasın. Islakken sıkıp sonra durulayın.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

emirhaneness

Uzman Detaycı
Üye
İl
Gebze
Merhabalar. Öncelikle benzinlikte yıkıyorsanız ya sabah cok erken gitmeniz gerekiyor 7-8 gibi yada gece 10-11 gibi gitmeniz gerekiyor aksi taktirde pompacılarla cok sorun yaşarsınız insanlarda bekliyor sabah veya gece gitmeniz en iyisi olacaktır. Elinizden geldiğince bilindik petrolleri tercih edin az kullanılan benzinlikler kuyu suyu kullanıyor araçta aşırı kireç izi yapıyor leke kalıyor hep araçta. Benzinlikte çift kova yıkama yapmanız cok zor isterseniz ikinci bir eldiven alıp tek kova çift eldiven kullanabilirsiniz. Bende 2 yıldır benzinlikte yıkıyorum imkanınız varsa evinizin onunde yıkamak cok iyi birşey. Benzinlikle ev arası uzaksa diskler ısınıyor sonra basınclı su gelince çatlama riski var zararlı oluyor diskler için.
Çinden 90 tlye sipariş ettiğim grit guardımı elime alıp ucuzluk fuarına gittim uyan kovayı tek tek aradım 20 ltlik bi kova buldum 30-40 tl idi galiba ama grit guard kullanıcaksanız elinize alıp tek tek deneyerek bakmanız gerekiyor kovaya tam uyması gerekiyor yoksa ya tam oturmaz yada suyla birlikte havaya kalkar.
Manuel köpük pompası olarak şuanda marolex axel 3000 var elimde çok memnunum cok güzel köpük atıyor ama aracınız büyükse böyle pompalara şarjlı hava makinesi şart yoksa kolunuz cok agrır sürekli hava pompalamaktan. Akbeli daha öncede kullandım tecrübe ettim hazır modifiyeli halini ben tavsiye etmem kesinlikle para israfı içine ne kadar şampuan koyarsam koyayım düzgün köpük atmıyor yani o traş köpüğü gibi olan köpüğü atmıyor sürekli suyla karışık şampuan atıyordu en sonunda onu bırakıp marolexe geçtim suanda 1.8lt ılı suya 20-25 ml magifoam koyuyorum tam kıvamında köpük atıyor. Şampuanı ne kadar fazla koyarsanız o kadar yoğun köpük atıcaktır buda ekstra hava pompalamak ekstra yoruculuk demektir.
Ben ilk olarak benzinliğe gittiğimde jantlardan başlarım ;
1- Jant temizleyici olarak sefa abinin hediyesi Meg Wheel Brightener sıkıp biraz beklerim.(Eskiden elimde demirtozu temizleyici vardı sürekli ondan kullanırdım sürekli kullanmak iyi değilmiş sonradan öğrendim siz 1 ayda bir kullanın yeterli olucaktır. :) )
2- Marolex pompama hazırladığım ön yıkama şampuanını jant aralarına sıkıp jant fırçası ile fırçalarım.
3-Sonrasında yine marolex pompasındaki şampuanı jant yüzeylerine sıkıp soft detay fırçası ile yüzeyi fırçalarım.
4-Lastiklere duruma göre çok kirliyse asperox çok kirli değilse 1:10 KC MZR sıkıp biraz bekleyip üstüne marolex pompadaki şampuanı sıkıp lastik fırçası ile fırçalarım.
5-Davlumbazlara 1:10 KC MZR sıkıp üstüne marolex pompadaki şampuanı sıkıp farklı lastik fırçamla davlumbazları fırçalarım
Dört tekerede aynı işlemleri yapıp marolex pompadaki şampuanı aracın üstüne sıkarım. Plastik aksamları Work Stuff Albino serisi fırça ile fırçalarım.
Sonrasında aracı durulayıp öncesinde benzinliğin hava su bölümünde doldurduğum kovamı alıp tekrardan aynı yere gidip kovaya sams detailing shampoo (tavsiye etmem iyi köpürmüyor) sıkıp güzelce köpürttükten sonra tavandan başlayıp yukarıdan aşağı olucak şekilde temaslı yıkama yaparım.
Sonrasında tekrar duruladıktan sonra aracı gölge biryere çekip ilk camlardan baslayıp güzelce kurularım.
Hızlı cila uygulayıp camları cam temizleyici ile temizlerim.
Dış plastik aksamlar için yine Sefa abiden aldığım Meg m40 ürünü seramik takozuna sıkıp güzelce parlatırım (ne parlak ne mat cok güzel bi görüntüsü var )
Aracın ön davlumbazları plastik oraları duruma göre Sarp deri vinil koruyucu veya Meg M40 ile parlatırım arka kısımlar halı kaplama oralara birşey sürmüyorum.
Lastikleri Cartainerin lastik parlatıcı aplikatörü ve Meg Endurance ile parlatıyorum ama tavsiyem eviniz benzinlikle yakınsa evin önünde parlatın jant aralarından su akıyor lastik parlatıcıya hoş durmuyor.
En son eve gelip yolda aynaların altından akan suları silip bitiririm.

Erkan KOCAKAYA

Uzman Detaycı
Üye
İl
Bartın
Bu konuda forumda daha önce okuduğum kadarıyla; yılda iki kere jantlara yeterli. Boya konusunda bilmiyorum. Ppf kaplı olunca gerek olur mu bilemedim. Birde araç sürekli dışarda kalmiyorsa ve uzun yola da gitmiyorsa bence gerek yok diye düşünüyorum. Bulunduğunuz yerdeki hava koşulları da önemli. Belki o da yılda bir gibi,. ( Reel olarak bakışım budur)

optimur

Konu Sahibi ✔
Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Herkese yorumları için çok teşekkürler. Oldukça faydalı oldu benim için. İlk yıkama sonrası ben de yorumlarımı ve kullandığım ekipman/ürünleri paylaşacağım. Fırsat bulursam da detaylı açıklamalarınızın bir özet halini ilk mesaja eklemeye çalışacağım.

Çinden 90 tlye sipariş ettiğim grit guardımı elime alıp ucuzluk fuarına gittim uyan kovayı tek tek aradım 20 ltlik bi kova buldum 30-40 tl idi galiba ama grit guard kullanıcaksanız elinize alıp tek tek deneyerek bakmanız gerekiyor kovaya tam uyması gerekiyor yoksa ya tam oturmaz yada suyla birlikte havaya kalkar.
Valla tebrik ederim hocam çok mantıklı. Ama gelen ürüne uygun kova bulmak baya zor olur diye tahmin ediyorum. Aliexpressten tam istediğim gibi katlanabilir kovasıyla birlikte bir tane buldum fakat onun da kargo ücreti yüksek baya.

emirhaneness

Uzman Detaycı
Üye
İl
Gebze
Herkese yorumları için çok teşekkürler. Oldukça faydalı oldu benim için. İlk yıkama sonrası ben de yorumlarımı ve kullandığım ekipman/ürünleri paylaşacağım. Fırsat bulursam da detaylı açıklamalarınızın bir özet halini ilk mesaja eklemeye çalışacağım.

Valla tebrik ederim hocam çok mantıklı. Ama gelen ürüne uygun kova bulmak baya zor olur diye tahmin ediyorum. Aliexpressten tam istediğim gibi katlanabilir kovasıyla birlikte bir tane buldum fakat onun da kargo ücreti yüksek baya.
dediğim gibi grit guardı sipariş edin elinize ulaştığında grit guardı yanınıza alıp gidip bi ucuzluk fuarına uygun kovayı tek tek deneyerek uyanı alın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...