Alkol (Dezenfektan) Hasarı Çözümü

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Genel Bilgiler:
Alkol higroskopik (nem çekici) ve solvent (çözücü) özellikleri nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Pandemi nedeniyle önceden araç içi ve dışında temkinli kullandığımız bu maddeleri detay harici sebeplerle sıklıkla kullanmaya başladık. Ancak araç içerisinde kullanım arttıkça iç trimlerde kontrolsüz temaslar da artmaya başladı. Higroskopik özelliği nedeniyle özellikle deri alanlarda çatlama-yırtılmaya, solvent özelliği nedeniyle boyalı alanlarda, vernikli ahşaplarda diskolorizasyona, plastik aksamda (özelikle piyano black alanlarda) mikro porların oluşmasına, renk solmalarına neden olmaktadır.

Amaç:
Bu yazıyı hazırlamama neden olan durum da vites konsolu üzerinde sürekli dezenfektana maruz kalan plastik trimlerin can sıkıcı düzeyde renk değişimine uğramasıydı.

Sonuç:
Alkolün iç trimlerde neden olduğu hasarın en önemli nedeni; ilk sırada temas süresi, ikinci sırada alkol derişimi. Temas süresi uzadıkça hasar belirgin ölçüde artıyor. Zaten dezenfektan olarak ideal derişimin %70 civarında (%90 altında) olmasının mantığı da bu. %90 üzerindeki derişimlerde özellikle absolü alkol (%99,9) çok hızlı buharlaştığı için mikroorganizmalara etkin süre boyunca temas edip hücre duvarlarını denatüre edemiyor, su ile derişimi azaltılınca daha uzun sürede buharlaştığı için dezenfeksiyonda daha başarılı oluyor.

Öneriler:
-Alkol bazlı olmayan dezenfektanların kullanımı; fiyat/performans açısından mantıklı değil, el mahkum kullanacağız :)
-Sıçramaları-damlamaları azaltmak için jel yapıda dezenfektanlar daha mantıklı
-TEMAS SÜRESİ’ni kısaltmak; iç trimlere temas eden dezenfektanı hızla uzaklaştırmak. İdeal olanı nemli bez kullanmak (çoğu dezenfektanda etkinliği arttırmak için ilave olarak aldehit vs. mevcut). Ancak kuru bez hatta elinizle bile olsa hızla silip ortamdan uzaklaştırmak önemli.

Çözüm:
Bu biraz acemi usulü oldu. Lekeler o kadar canımı sıktı ki trimlerde ortaya çıkacak aşınma izleri o kadar sıkmaz dedim ve giriştim. 1/10 Valet Pro APC ile temizledikten sonra elimde farlar için eskiden olan Meguiars PerfectClarity Cleaning Solution’u Gyeon View’ın uygulama takozu ile sahaya uyguladım. Önce nemli sonra da kuru mikrofiber bez ile sildim. Finalde de Gyeon Preserve uyguladım. Bazı alanlarda fazla aşındırmaya neden olsa da önceki hali kadar gözüme takılmıyor.

Sol alt köşede fazla aşınan alanlar mevcut

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Emeklerinize sağlık, beyin fırtınası yapıp çözümünü bulmuşsunuz. Biraz deneme yanılma usulü olmuş ama bizede hem örnek hemde çözüm yolu oldu teşekkürler. :) Bazı yerlerde fazla aşındırma oldu demişsiniz, biraz daha nazik davransak herhalde onunda önüne geçebiliriz.

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Emeklerinize sağlık, beyin fırtınası yapıp çözümünü bulmuşsunuz. Biraz deneme yanılma usulü olmuş ama bizede hem örnek hemde çözüm yolu oldu teşekkürler. :) Bazı yerlerde fazla aşındırma oldu demişsiniz, biraz daha nazik davransak herhalde onunda önüne geçebiliriz.
Teşekkür ederim hocam. Fazla aşınan alanlar dediğiniz gibi aceleye/dikkatsizliğe geldi. Trimlerin açılı olduğu köşelerde baskıya bağlı aşınma fazla oldu, açılanmanın her iki yanını tek tek ve takoz yerine uygulama pedi ile yapmak daha nazik olabilirdi.

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.
Elinize emeğinize sağlık,şu süreçte dikkat edilmesi gereken bir konuya çözüm bulmuşsunuz :):alkıssx:

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Eline sağlık. Yine de eski haline göre oldukça iyi olmuş.
Yazı da gayet bilgilendirici ve güzel olmuş.
Teşekkür ederim hocam, eski halinden iyi bence de, hatta mutlu hissettiriyor :)

bu konuda çok mağdur olan vardı. Bu siteyi seviyorum :) bilgilendirme için teşekkürler.
Estağfurullah rica ederim, forum sayesinde az zamanda çok yol alıyor insan :)

Elinize sağlık.. Başlığı görünce kaçak alkol ile ilgili bir başlık sandım ne yalan söyleyeyim :D Benim de aynı sorun direksiyon ile var. Kolonya, dezenfektan sürüp direksiyonu tuta tuta aynaya döndü direksiyon.
Teşekkür ederim, o da zararlı hocam :D

Elinize emeğinize sağlık,şu süreçte dikkat edilmesi gereken bir konuya çözüm bulmuşsunuz :):alkıssx:
Teşekkür ederim hocam, acemi işi oldu ama forum sayesinde yol-yordam öğreniyoruz :)

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Çok güzel bir işlem olmuş ellerinize sağlık. Alttan sanırım plastiğin kendi rengide gri gibi. Hiç sırıtık durmuyor sanırım. Before and after şok edici :eek:

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Aydınlatıcı açıklama için teşekkür ederim. Ayrıca bulduğunuz çözüm gerçekten işe yaramış. Sizin de dediğiniz gibi önceki haline göre neredeyse göze hiç takılmıyor. Tebrikler :alkıssx:

Murat

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
Ankara
Sırf bu pandemiden ötürü bekar kalacağım. Eşime arabada kolonya sıkma diyorum. Arabaya oturunca kolonyayı çıkarıyor.

Gidişatımız şöyle olacak:
Hakim - Evladım neden arabadan attın?
Ben - Arabada kolonya sıkıyordu.

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara
Sırf bu pandemiden ötürü bekar kalacağım. Eşime arabada kolonya sıkma diyorum. Arabaya oturunca kolonyayı çıkarıyor.

Ayni durumdayiz en son senin Jeeple Turkiye turuna gezmeye cikariz hocam :sırıtan1:

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Çok güzel bir işlem olmuş ellerinize sağlık. Alttan sanırım plastiğin kendi rengide gri gibi. Hiç sırıtık durmuyor sanırım. Before and after şok edici :eek:
Teşekkür ederim :) Köşede açık gri görünen yer ışık parlaması, plastiğin rengi koyu gri, parlayan alanın yukarısında noktasal ve çizgisel şekilde aşındı. Ama sırıtmıyor.
Aydınlatıcı açıklama için teşekkür ederim. Ayrıca bulduğunuz çözüm gerçekten işe yaramış. Sizin de dediğiniz gibi önceki haline göre neredeyse göze hiç takılmıyor. Tebrikler :alkıssx:
Beğenmenize sevindim hocam, faydalı olduysa ne mutlu. Teşekkür ederim :begenixx:

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir

Hocam bizimki ikna oldu artık, jel dezenfektana geçtik :)

mustafacagri

Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Elinize sağlık. Malum süreçte çok yaşanan bir durum malesef. Önceki araçta soft kaplama denen kısımlara kolonya damlaması sonucu komple kavlamış ve masraflı şekilde sıfırlarını almam gerekmişti. Bu sebeple kendimce aldığım önlem olarak araca binmeden ellerimi aracın dışına uzatıp kolonya sıkıp daha sonra da kurulayıp direksiyonu vs tutuyorum. Soft kaplama olan kapı kolu, tuş gibi yerlerde geri dönüş daha zor oluyor :) aydınlatıcı konu için de ayrıca teşekkür ederim

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Elinize sağlık. Malum süreçte çok yaşanan bir durum malesef. Önceki araçta soft kaplama denen kısımlara kolonya damlaması sonucu komple kavlamış ve masraflı şekilde sıfırlarını almam gerekmişti. Bu sebeple kendimce aldığım önlem olarak araca binmeden ellerimi aracın dışına uzatıp kolonya sıkıp daha sonra da kurulayıp direksiyonu vs tutuyorum. Soft kaplama olan kapı kolu, tuş gibi yerlerde geri dönüş daha zor oluyor :) aydınlatıcı konu için de ayrıca teşekkür ederim
Teşekkür ederim, ne kadar az temas o kadar iyi :)
Emeğine sağlık eski haline göre gayet iyi olmuş.

DENİZLİ
Teşekkür ederim hocam