Ateş parçasına genel temizlik - Durmak yok parlamaya devam

batikankodak

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ/Çorlu
Öncelikle içerik olarak arabaya her yerine temizlik ,koruma ve en son Jayswax Jellybean uygulaması ile boyayı da korumaya aldık.
Birkaç haftadır arabada çeşitli detaylar yapıyorum ve nihayet komple bir detay yapmış olduk. Kimi günler arasında Uzun yol , kiminde yağmur varken kiminde 2 araba pek kullanılmadan 2 gün sonra yine detay yaptık ve bu detayları tek bir yere topladım.

Öncesinde arabayı iç dış güzelcene yıkamıştım. Hatta jantlara hafif bir demir tozu uygulaması da yaptım ki ileride jantı temizlerken demirtozları nitekim daha az olsun istedim

Bende de şuanlık yıkama makinesi şartlardan dolayı yok fakat elimden geldiği kadarıyla arabayı ilk günkü kondisyonuna döndürmeye çalıştım.

Ön not olarak şunu ekleyelim. Detaycı için ilk yer sonra yıkama makinesi şart. Pek değil yanlızca 2 kere fl kullanmama rağmen arabayı son fl deneyiminden beri pek yıkayasım gelmiyor. Ama bende yıkama makinesi olmadığı için hortum ucuna takılan sarı uç başlıktan aldım ki çoğu durumda da kendisi yetti. Ama araba yıkamanın pek kolay olmadığını söyleyebilirim.

GÜN 1

Araba hafif temizdi zaten , Öncelikle bütün ürünleri ve ekipmanı hazırladım ve bahçeye bi güzel yayıldım. Ürünleri terasa serip krikoyu hazırladım ve sonuç ortada

Tek kriko ile çalıştığımdan aracın hafifçe kaldırıp bıraktım.Yani davlumbaz aralarına elim girse yeterli

Önce zaten aşırı pis olmadığından suyla kaba kirini bi akıttık daha sonra GS -B33 ile bol bol davlumbazı köpükledik. Daha sonra janta r1 ile müdahale ettik. Başta jant fırçası ile jantın içini sonra detay fırçası ile jantın ön yüzünü fırçaladıktan sonra tekrar davlumbaza Bh hd surfex fısfıslayıp fırçalamaya giriştim ve bh sonrası eski yıkamadan kalan sarpın etkisi

foto url alma

Daha sonra yine surfexi lastiklere sıkıp bu sefer lastikleri fırçaladım. Lastikleri fırçalayıp küçük ve kısa boylu detay fırçası ile ilk lastik sonra davlumbaza girdik. Özellikle davlumbaz vidaları ve etrafını iyice fırçaladım. Daha sonra bol su ile durulayıp ön davlumbazlarda m700 e başvurduk. Hem yılların kalıplaşmış kiri hemde hafiften zifte benzer lekeler vardı. 2 ayrı bez kullanarak elimin girdiği her yeri m700 ile sildim

M700 sonrası fısfıs ile ev13 sıkıp bir daha duruladım ve kurulayıp Her yere leflef sünger ile Yerli ve milli SARP sürdüm

Şimdi sizi temiz davlumbazlarla baş başa bırakayım

ücretsiz görsel

jpg png çevirme

gif oluştur

Biraz uzaktan komple temizken şu şekilde gözüküyor ;

GÜN 2

Farklı bir gün yine takım taklavatı hazırladık Uzatmayı terastan çektim , süpürgeyi sandalyeyi hazırlayıp başta arabayı havalandırdım ve daha sonra içe giriştim.

Başta eşikleri ve pedalları vp apc ile fırçalayıp geri kalan trimleri Spritz ile sık sil şeklinde geçtim.

Daha sonra süpürgeyi açtık ve süpür babam süpür

Tam belli değil ama bi kirli bırakayım ;

Arkada bolca ayak izi , önce koltukların arkasını süpürdüm.
Daha sonra ilk arka koltukları sonra koltukları yatırıp arkasını sonra arka tabanı , sonra ön kısma yine koltuk ve taban şeklinde süpürme kısmını bitirdik.

Daha sonra elbise fırçası ile koltukları fırçaladım , yine sert kıllı başka bir fırça ile de bütün taban halısını fırçalayıp yine süpürdüm

Daha sonra temiz yüzeye önce hafifçe su sıkıp yüzey nemli iken Bimde bi ara satılan bi tarafı magic sünger diğer tarafı mavi lifli süngerin magic tarafına VP CC , yüzeye de 2/3 fıs vp cc sıkıp önce koltukları sonra taban halısını çitiledim. Bu çitileme işlemlerinden sonra ilk nemli-ıslak bir bezle yüzeydeki kir- ürünü almak için silip sonrasında kuru bezle detaylıca sildim. Ve camları açık şekilde zaten ıslak olmayan yüzeyi kurumaya bırakıp havalandırdım.

Daha sonra paspasları koymadan önce yine spritz ile bir kere geçip yerlerine koydum ve sonuçlar :

Hazır iyice kurumasını beklerken tekrar BH hd surfexi yardıma çağırdım , sağolsun yanında 4-5 kulak çöpünü de yardıma getirdi.

Ve ilk detay fırçası sonra kulak çöpü yardımıyla bütün fitilleri temizledim.

GÜN 3

Araya birkaç gün yağmur girdi mecburen havaları ve uygun zamanı kolladım. Bu sefer bir hafta sonu gününde , Cuma günü arabanın dışını yıkayıp cumartesi hazır araba akşamdan beri çalışmıyor iken yine gs ve hd surfex , birkaç fırça ,bezleri ve pompayı kaptığım gibi arabaya indim . Kapalıdan Hemen açık otoparka çıkarıp köşeye geçtim . Motor aşırı pis değildi, yani pis hali bile çoğu kişi nedir bu ne pisliği diyecek vardır ama bu kadar detaylı dip köşe temizliğinde olmazsa olmazımdır.

Önce ön yıkama pompası ile (modifiye edilmemiş hali) komple ıslattım.Bu sefer maganda adını verdiğim gs-hd surfex karışımını fısfısla fıslayıp ilk üst kısımları SGCB detay fırçası ile alt kısımları da eğik uzun saplı fırça ile fırçaladım. Daha sonra yine pompa ile azcık su fıslayıp ilk ıslak sonra kuru bez ile elimin erdiği her yeri kuruladım. Evet yukarıya bilerek mp ve pss yazmadım çünkü onları evde unutmuşum. Hazır eve çıkacağım vakit kaputu hafif yarı açık bırakıp evde kalan ürünleri aldım. Bu sırada tamamen kurumuş oldu.

Normalde sıkıp ertesi gün silecektim ama ertesi gün işimiz olduğu için bu gün bitirmem gerekiyordu , bende başta mp yi motorun her yerine fısladım.

Mp nin kurumasını beklerken pss yi fitillere uyguladım. Önce kapı fitilleri , sonra dış fitil ve tirimler – silecekler ve silecek altına da yine pss uyguladım.Pss yi uygularken bildiğimiz sarı wax süngeri kullandım.

Bizim leonların ayna altları siyah trim plastiği aynı zamanda arka tampon altı difizör de aynı şekilde. Buraları da yine pss geçtim. Aynı zamanda camlara ertesi gün yine yağmur beklendiği için final touch geçtim (ama neyseki yağmur yağmadı)

Pssden sonra yine geçen koltuk temizliğinden kalan vp cc ye çok az , sulandırılmış vp apc ekleyip bir bezi bu karışımla ıslattım , kaput altını ve yalıtım süngerini sildim. Sonra da kuru bezle yine komple kaput altını bir kere daha geçtim , kaput altı da temizlendikten sonra pss yi uyguladığım süngerle motorda kalan mp yi sildim. Zaten sünger hafif pss liyken mpli yüzeyi süngeri yıkamadan sildim ve bence EFSANE görüntü ortaya çıktı.

Yani değişik yöntem denedim ve bence oldukça şahane gözüküyor. Sanırım mp için ayrı bez kullanmamıştım

Benim hoşuma giden , o efsane sonucu şöyle bırakayım. Sizlerden de geri dönüş bekliyorum

batikankodak

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ/Çorlu
GÜN 4

Motor yıkama öncesi dışını da detaylı temizlediğimden nitekim araç temiz sayılırdı , sadece 400 km civarında uzun yol yapıp birkaç gün şehiriçinde kullandığım için ön tarafta sineklerden başka pek bişey yoktu.

Bende bu 4.detay gününde yine benzinliğe giderek camlar ve yukarısını sprey formda ev13- bh autofoam , diğer yerleri köpüklü ev 13 -bh surfex karışımı ile ön yıkama yaptım. Bu yukarıda bahsettiğim yıkamada fitilleri de fırçaladım şimdiye çok iş olmasın diye.

Daha ön yıkama bitti derken dışardan bi sesler gelmeye başladı, meğersem metal tavana düşen yağmur sesleri imiş ☹

Ama biz durur muyuz , Bu ön yıkama sonrası tampon detayları, ızgara gibi küçük yerleri gs-ev13-b33 karışımı ile fırçaladım. Yine aynı karışımı lastiklere sıkıp fırçaladım. Davlumbazlara da sıktım ve tazikli suyla duruladım. Daha sonra , (zaten belirttiğim gibi araç pis olmadığı için) Demirtozu uygulaması yaptım. Canavar RRR ile 550 ye 150 ml su şeklinde 4 jant ve bütün kaportaya bolca fısladım. Birkaç dk bekleyip jantların ön yüzünü detay fırçası ile fırçaladım. Sonra ilk tazikli suyla daha sonra kovayla duruladım (bu demirtozu işlemi bitene kadar yağmur durdu )

Araç kırmızı renk olduğundan boyada görmek çok çok zor , fakat çözünen demir tozları yerde şu şekilde gözüküyor .

siteden toplu fotoğraf indirme

Daha sonra geldik kova yıkamamıza ; Çift kova çift eldiven , aynı zamanda grid guardlı ve eldivenleri bazen paneller arası durulayıp su dolu kovaya sokuyorum.

Aracı kovayla yıkadıktan sonra kurulamadan biraz suyunun süzülmesini bekledim, bu arada kullandığım eşyaları toplayıp diğerlerini hazırladım.

Evdeyken hazırladığım 1 lt lik vp morlu kil kaydırıcı karışım ;

Ve soft99 soft kil ile kil uygulamamızı yapıp kilimi bitirdim sanırım. Kil yapacak arkadaşlara şunu öneriyorum. Araca yapacağınız kili 2 ye bölün. Bir kaba nispeten sıcak su koyup killeri içine atın. Benzinliğe gelene kadar soft kil iyice yumuşamış ve kolaylık ile yoğurup şekil verip uygulayabiliyorum. Daha kaputu kille geçtikten sonra ilk kilim elimden kaydı yere düştü , tabi bu kili kullanmak olmaz. Kili ters çevirip birazcık yıkayıp yere değmeyen kısmıyla ön jantlara kil yaptım. 2.kil parçası ile araca devam ettim

Kilden sonra tamponlara kalan vp karışımını fıslayıp bitirdim. Bilerek fazla hazırladığım ve pompada kalan ev13 karışımı ile birdaha köpük geçip tekrar aracı duruladım ve sonrasında kuruladım.

Kuruladığım vakit yüzey ve yansımalar şu şekilde :

Araç kuru iken fitilleri ve siyah parçaları maskeledim ;

İlk maskeleme tecrübem oldu,bantı da ilk defa kullandım.Bu yüzden başta yapamasam da sonradan güzelce yaptığımı düşünüyorum.

Maskeledikten sonra esasen yüzey temizliği yapmak ve swirli azcık da alabilmek adına Kaplımbağa (tw) Hare gidericiyi uyguladım

Gün 5

Aslında akşam dinlenip ertesi gün waxa niyetlenmiştim fakat birden iş çıktı ve Pasta sonrası yine bi uzun yol yaptık. Hem köy hem mezarlıkta gezince biraz toz oldu , bu nedence sonraki gün yine ekipman – ürünler ve pompamı alıp benzinliğin yolunu tuttum. Başta paspasları ve pedallara gs-b33-ev13 karışımı ile el attık.

Daha sonra ev13 ile ön yıkamaya , r1 ile jantlara yine ev13 ile köpük ve paspasları temizlediğim karışım ile davlumbazlara giriştim

Davlumbazlarımı da fırçaladıktan sonra her yeri duruladım ve Yine çift kova çift eldiven ile temaslı yıkama yaptım.

Daha sonra spark ve kardeşi ile bütün her yeri kurulayıp eve gidip açığa girdim

Direk Jayswax jellybean seramik waxımıxı kırmızı sgcb pad ile uygulamaya başladık. Bu kırmızı pad sarılara göre biraz daha yumuşak ve azcık daha etli. O yüzden waxta onu tercih ettim

Genel olarak arabayı 2 ye bölüp uyguladım. İlk kısım uygulayıp beklerken jantları 3d final touch ile geçtim sonra waxı sildim. Waxı silerken kısa tüylü baldwipe ve gentleman bez kullandım ve gayet kolay silindi.Üstüne 500 gsm lik wax bezi ve süpercleandan 40*80 440 gsm lik büyük wax havlusu ile parlatma yaptım. Wax bezi büyük olduğundan katla katla sik şeklinde yaptım.Hem rengi hem uygulaması gayet güzel

Sol twix waxlı sağ twix silinmiş :

Kaputu sildikten sonra bir daha wax uyguladım. Hazır başlamışken yan çamurluklara da 2.katı uyguladım.

Bunların kürleşmesini de beklerklen eşikleri , paspasları spritz ile silip silecek , silecek altları ve fitillere pss uyguladım. En sonda birkaç yere ek olarak ultra protectantı sürdüm.

Sonrasında ön kısımları bir daha sildik ve sonuçlar :

Akşamına yine hazırlanıp yola çıktık ;

Tahmini 450/500 km sonrasında şu şekilde idi ;

image to jpg

Kaputtaki ışık kırılması aslında el izine gelmiş, mola verdiğimde genel kontrol için kaputu açıp baktım. Hem gözle de motora bakıyorum eksik-gedik varmı diye , tabi elimin izini foto çektikten sonra gördüm tabi hemen hafiften sildim temiz bezle.

Genel olarak da pss- sarp gibi ürünler biraz toz çekiyor, en son üstünden bezle geçtiğimde ciddi şekilde toz çekmesinin azaldığını gördüm. Aynı zamanda jelly seramik wax yüzeyi ilk başta bebek poposu gibi yaptı ve koku olarak uygularken bayıldım. Tabi yüzeyde koruma olduğundan bu uzun yolda gayet başarılı , yani gece yol yapmama rağmen pek sinek böcek vs yapışmadı

Celal

Uzman Detaycı
Üye
Maşallah,el atılmamış yer kalmamış..elinize sağlık harika bir uygulama olmuş

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Ellerine ve emeğine sağlık. :alkıssx: Güzel bir elden geçmiş araç. :nazar: Naçizane bir tavsiyem olacak. Helezonların arasından görünen körükleri ve çevresini jant fırçası- detay fırçası kombinasyonu ile temizlerseniz daha güzel bir sonuç ortaya çıkar.

batikankodak

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ/Çorlu
Maşallah,el atılmamış yer kalmamış..elinize sağlık harika bir uygulama olmuş
Ellerine ve emeğine sağlık. :alkıssx: Güzel bir elden geçmiş araç. :nazar: Naçizane bir tavsiyem olacak. Helezonların arasından görünen körükleri ve çevresini jant fırçası- detay fırçası kombinasyonu ile temizlerseniz daha güzel bir sonuç ortaya çıkar.
Abi zaten aslında temizledim daha doğrusu fırça ve elim girdiği kadar temizlemeye çalıştım. Hem tek kriko ile çalıştığımdan dolayı çok da kaldırmadan yaptım ve koruma yada herhangi bir ürün sürmediğim için direk belli oluyor açıkçası

@batikankodak eline saglik güzel temizlik olmuş.:)
sağol valla abi, sende dediysen sanırım işlem başarılı

batikankodak

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ/Çorlu
Eline emeğine sağlık hikaye tadında özetlemişsin :)
Elinize sağlık detaylı güzel bir konu olmuş güle güle kirletin:)
Elinize sağlık. Böyle uygulama ve anlatımlara bayılıyorum.
Elinize emeğinize sağlık, sıkılmadan okudum tertemiz olmuş,
güle güle kirlensin
Elinize emeğinize sağlık

Sağolun teşekkürler