Merhabalar. Bu aralar basınçlı yıkama makinesi arayışına girdim. Düşündüğüm 2 model var.
1- Karcher K5 Power Control - 145bar
2- Einhell TE-Hp170 - 170bar
Karcher ile ilgili çok fazla yorum ve video var, ancak einhell in 170 barlık modeli ile ilgili bir elin parmaklarını geçmiyor. Benim bildiğim belli başlı özellikleri ve farkları:
-İkisinin de pompası metal, ikisi de 10 m hortum ile geliyor.
-Su debisi Einhell 440lt/s, Karcher 500lt/s.
-İkisinin de fiyatı hemen hemen aynı.
Einhell marka çok fazla ürünü kullandım ve hala kullanıyorum. Şarjlı vidalamadan tutun da, şarjlı jet taşı, şarjlı dekupaj, şarjlı testere... vs.... Kaliteli malzelemeleri var, yarı yolda bırakmadı. Ama şöyle bir hissiyatım var. Örneğin Einhell'in gücü diğer marka makinelere göre daha düşük kalıyor. Sanki zorlanıyor gibi geliyor. Şimdi 170Bar diye bu modeli alırsam, sanki o basınçlara çıkmaz diye düşünüyorum.
Sizlerin de görüşleri benim için çok önemli, şimdiden teşekkür ederim.
Not: Bir de bilen birisi lütfen beni şu Karcher K5 modelinin Power Control ile Full Control arasındaki farkı yazabilir mi, Bazı yerlerde kutunun üstünde Power Control yazıyor, bazısında da Full Control yazıyor. Tam olarak farkı nedir. Bayiye sordum. O da bilmiyor
Bu arada elinde bu özellikleri yakın makine olup da, satmak isteyenler benimle irtibata geçebilirler

En az 145-150 bar, temiz, hor kullanılmamış, ve fiyatı abartılmamış olmak kaydı ile.
Öncelikle almayı düşündüğünüz cihazların (gerçek teknik özelliklerini) yazayım., çünkü bu ürünlerin sitelerinde, internette gördüğünüz ve broşürlerde okuduğunuz teknik değerler cihazların gerçek değerlerini yansıtmamaktadır..,
K5 ‘in basınç değeri: 145 bar değildir., aynı şekilde bahsettiğiniz Einhell cihazın basınç değeri: 170 bar değildir..!! Bu cihazlar bu kadar yüksek basınç değerlerine çıkabilseydi o zaman kimse yüksek rakamlar ödeyip profesyonel cihazlar almazdı

Üreticiler cihazların basınç değerlerinde ufak bir hileye başvururlar., Normal şartlarda bu cihazların o kadar yüksek basınç değerlerine ulaşması imkansızdır.! Bir yıkama makinesinde cihazın su basıncı ilk önemli kriter değildir.! Su basınç gücü 2.ci önemli kriter bilee değildir., bunun sebebini yazının devamında detaylarıyla açıklayacağım.,
Öncelikle cihazların gerçek teknik değerlerini paylaşalım;
K5 Power Control
-Motor gücü: 2,1 kW
-Su basıncı: 125 bar
-Su çıkış gücü/debisi: 450 litre/saat
-Pompa materyali: alüminyum pompa
-Hortum uzunluğu: 10 metre (sorduğunuz soruya cevap: k5 full control ‘de hortum uzunluğu 8 metredir., bunun haricinde 2 cihaz haricinde bir fark yoktur)
-Hortum materyali: sert plastik
-Ses seviyesi: 76/92 desibel
Einhell TE-HP 170
-Motor gücü: 2,3 kW
-Su basıncı: 120 bar
-Su çıkış gücü/debisi: 360 litre/saat
-Pompa materyali: ?? bilinmiyor sitesindeki açıklamalarda göremedim
-Hortum uzunluğu: 10 metre
-Hortum materyali: sert plastik
-Ses seviyesi: 82/96 desibel
Buradan zaten şunu anlamışsınızdır, Einhell aslında oldukça verimsiz bir cihaz., Einhell, Bosch gibi markalar buzdolabı, matkap vs.. aklınıza gelebilecek her şeyi üretir., her şeyi bir şekilde üretirler (fason ürettirirler) ama uzmanlık alanları hiç bir zaman yıkama makinesi üretmek olmadığını zaten siz de tahmin edersiniz., konumuza dönecek olursak.,
Yıkama makinalarında maximum çalışma basıncı ve nominal çalışma basıncı (işletme basıncı) olarak 2 farkı değer olur., yıkama makinaları (isterse o cihaz 10 bin liralık bir cihaz olsun) hiç bir zaman
max. basınçta çalışmazlar..!! sadece (bahçe duvarı ve bahçe taşlarını) temizlemekte kullanılan kir sökücü nozul ile bu değerlere (kısa süreli) olmak kaydıyla çıkarlar., ancak kir sökücü nozul ile yıkama yapmak boyaya zarar vereceği için o aparat ile araç yıkanmaz.!!
Aynı şey cihazların su çıkış gücü (su debisi) içinde geçerlidir., üreticiler ufak bir hileye başvurarak cihazların maximum su debisi değerlerini yazmayı tercih etmektedirler., ancak dediğim gibi bu değerler gerçeği yansıtmamaktadır., ürünleri “gerçek” teknik değerlerini ancak kullanım klavuzlarından görebilirsiniz.,
Yıkama makinesi almayı düşünen insanlar ilk önce cihazın basınç gücüne bakıyor., ancak yıkama makinesinde basınç gücü bakılması gereken ilk öncelik asla olmamalıdır., X marka bir cihazda su basıncı ne kadar yüksek olursa olsun esas önemli olan cihazın su debisi yani su çıkış gücüdür., Cihazın su çıkış gücü yüksek olmadıktan sonra su basıncının yüksek olmasının hiç bir anlamı olmayacaktır.,
Peki su debisi neden bu kadar önemli..? Şöyle açıklayayım., X marka nominal su basıncı 180 bar 350 lt./saat bir cihazımız olsun., evet bu cihazın su basıncı oldukça iyi olabilir fakat su debisi çok düşük olduğu için aracınızı yıkarken kiri veya şampuanı akıtmak için uzun süreler su tutmanız gerekir çünkü cihazın pompalayabildiği su miktarı vasat olduğu için yeteri kadar suyu pompalayamaz., bunun neticesinde yıkama süreniz uzar ve olması gerekenden daha fazla yorulursunuz.,
Bütçeniz ne kadar..? bilmiyorum fakat K5 gibi amatör cihazlara para vermektense alınacaksa bir kez alıp uzun yıllar kullanabileceğiniz Karcher HD 5/11P modeli gibi pro seri bir cihaz almanızı öneririm., böyle bir cihazı uzun yıllar kullanırsınız., en önemlisi yıkama yaparken daha az yorulursunuz., bunun neticesinde yıkama yapmak yorucu olmaz keyif alırsınız.,
K5 veya Einhell gibi amatör makinelerde cihazın basınç değeri 180 bar bilee olsa suyun basıncı 10-15 cm mesafenden sonra düşer., bu yüzden tabancayı sürekli yakından tutarak yıkama yapmanız gerekir., yakından yıkama yapmanın bazı riskleri vardır., pro seri cihazlarda böyle bir sorun olmaz.,
Karcher HD 5/11p teknik özellikleri ve size sağlayacağı avantajlar;
-Motor gücü: 2,2 kW
-Nominal su basıncı: 110 bar
-Max. su basıncı: 160 bar
-Su debisi (su çıkış gücü): 490 lt/saat
-Pompa materyali: prinç/çelik/alüminyum pompa
-Hortum uzunluğu: 10 metre
-***Hortum materyali: çelik takviyeli kauçuk
-Ses seviyesi: 73/89 desibel
-***Otomatik basınç tahliyesi
-***Pirinç silindir kafası
-***EasyForce tabanca
Cihazın *** ile işaretlediğim özelliklerine biraz açıklık getirmek gerek., pirinçten yapılma silindir kafası sadece pro seri cihazlarda bulunan bir özelliktir., pirinç silindir kafası pompanın ve pistonların aşınmasını önler, cihazın aşırı ısınmasını engeller., performans kaybı yaşamadan daha uzun süreler yıkama yapmanıza olanak verir ve cihazın uzun ömürlü olması adına çok önemli bir özelliktir., cihazın bir nevi kalbi diyebiliriz.,
K5 gibi amatör cihazların hortumu pvc sert plastiktir., hortumun sert plastik olması neticesinde hortum sürekli dolanır/katlanma yapar., yıkama esnasında sinir bozucu oluyor., yıkama esnasında aracın etrafında gezinirken yıkamayı yarıda kesip dolanan hortumu sürekli düzeltmeniz gerekir., fakat 5/15p gibi pro seri cihazlarda hortum çelik takviyeli kauçuktan olduğu için kıvrılma/dolanma gibi sorunlar yaşamazsınız.,
-Amatör cihazlarda yıkama yaparken mola verdiğiniz zamanlarda veya bir telefon geldiği zaman tetiği bıraktığınız anda cihaz kapanır ancak pompa sürekli basınç altında beklemede kalır., bu makinenin pompasının stres altında kalması anlamına geliyor., bunun neticesinde motor yıpranır ancak HD 5/11p gibi pro seri cihazlarda (otomatik basınç tahliyesi) olduğu için yıkamaya ara verdiğiniz anda cihaz pompanın basıncını %80 oranında düşürür., bu sayede cihaz gereksiz yere stres altında bekleme yapmaz., cihazın ve pompanın ömrü uzamış olur.,
-Pek çok markanın amatör veya pro seri cihazlarında tabancanın tetiği ön kısımdadır., bu yıkama yaparken tetiğe sürekli basılı tutmanız anlamına gelir., cihazın çalışmasıyla tabanca geri teper ve yıkama esnasında siz sürekli bu güce karşı koymak için sürekli tetiğe basılı tutmanız neticesinde kolunuz ve parmaklarınızın kasılmasına ve yorulmanıza sebebiyet verir ancak Karcher HD serilerindeki EasyForce tabanca sayesinde tabancanın tetik kısmı elinizin avuç içine gelecek şekilde tasarlandığı için yani tabancanın arka kısmında konumlandırdıkları için yıkamaya başladığınız anda tetiğe bir kez bastığınızda cihazın çalışmasıyla tabanca geriye doğru teper ve tetiğe sürekli basma ihtiyacı ortadan kalkar., bu sayede kolunuz ve parmaklarınızda ağrı hissetmezsiniz., yani yorucu bir yıkama yapmamış olursunuz..,
-Ayrıca pro cihazlarda (namlu kısmı) oto yıkamacıların makinelerinde olduğu gibi namlunun ucu “hafif eğimli” olduğu için aracın tavanı gibi yüksek bölgeleri yıkarken kolunuzu gereğinden fazla yukarı kaldırmanıza gerek kalmaz., size avantaj sağlar yorulmanızı önler., namlunun eğimli olması çamurluk içi gibi bölgeleri yıkarken kolaylık sağlar., Ayrıca namlu kısmı 360° derece dönebildiği için tabancayı bileğiniz ile çevirmek zorunda kalmazsınız.
Detaycı olarak bizler genelde sıcak bahar/yaz aylarında yıkama yaptığımızı düşünürsek K5 gibi amatör cihazların motoru bir süre sonra ısınır ve cihazın performansı düşer., K5 gibi bir cihaz ortalama 25-30 dk. hizmet vermek üzere tasarlanmıştır., peki bu cihaz daha uzun süre hizmet veremez mi..? Elbette verir ama pompa uzun süreli çalışma neticesinde ömründen yemiş olur., HD 5/11p ise 1 saat kesintisiz hizmet verir ve uzun süre çalışmasının ne motoruna ne de pompasına hiç bir zararı olmaz., Amatör bir cihaz bozulduğu anda tamiri pek mümkün değildir., yeni bir cihaz almaktan başka şansınız yoktur.,
K5 ölçüleri ile HD 5/11p modeli kıyaslarsak., 5/11p modeli K5 ‘in neredeyse yarısı kadardır., evde veya garajınızda makineyi nerede saklıcam gibi dertleriniz olmaz.,
Karcher sitesinde HD 5/11p fiyatı: 5.600 tl. fakat bu ürünün liste satış fiyatıdır, bayiler ile görüşün genelde bayiler ilk başta liste fiyatından fiyat çekerler ancak fiyat soran biri değilde gerçek alıcı olduğunuzu söyleyip biraz pazarlık yaptığınızda bu cihazı 4.800-5.000 tl. gibi rakamlara rahatlıkla alabilirsiniz., bayiler gerçekten alıcı olduğunuzu anladıklarında iskonto yapıyorlar., Bayiler zaten cihazları %20-30 arası iskonto ile aldıkları için kendilerine güzel kâr bırakıyor., tabii bu o bayinin yıllık satış rakamlarına merkezden aylık çektiği ürün adedine göre değişkenlik gösterir., zaten cihazı karcher merkezden bile alsanız %5 iskonto yapacaklardır.,

yani demem o ki bayinin elinde cihaz varsa güzel bir pazarlıkla %10-15 arası iskontolu alabilirsiniz.
Karcher HD 5/11 P
Kärcher HD 5/11 P
Karcher Pro HD 200
https://www.hepsiburada.com/karcher-pro-hd-200-basincli-yikama-makinesi-p-HBCV00000DJNH9 fiyat olarak biraz daha uygun fiyatlara satılıyor., görünüş olarak tamamen aynı cihaz tek farkı bu cihazda
130 bar nominal basınç.,
170 bar max. basınç değeri var.,
Su debisi: 400 lt./saat
diğer tüm teknik değerleri ve özellikleri tamamen aynıdır., cihazın tek dez-avantajı diyebileceğimiz tekerlekleri yok., bu yüzden yıkama yapacağınız alana omuz askısı ile veya elde taşımanız gerekir., nette en uygun 4.700 tl. yazmışlar., bayilerde 4200-4.500 tl. gibi rakamlara bulunabilir., bu cihaz her bayide olmayabilir ama karcher istanbul merkez showroom da ve ankara merkez showroom da kesin ellerinde vardır. Bir ara merkez showroom ‘a aksesuar almak için uğradığımda sitesinde olmayan pek çok cihazın aslında ellerinde olduğunu ve piyasaya göre indirimli fiyattan sattıklarını görmüştüm., ama nedense merkez showroom ‘lar telefon ile görüşmelerde liste fiyatı ne ise onu söyleyip 1 uruş indirim yapmıyorlar., zaten genelde telefonlarını da açtıklarına pek şahit olmadım., aksesuar almak için mağazaya gittiğimde sitede olmayan cihazların çoğunun ellerinde olduğu gördüm., 1-2 cihazın fiyatını sordum liste fiyatı neyse onu söylediler., iyi de söylediğiniz cihazın fiyatı ile sergileme amaçlı koyduğunuz aynı cihazın üzerinde yazan rakam niye farklı..? Sizin söylediğiniz rakama aldanıp ürünün üzerinde yazan kampanyalı fiyata bakmasam dediğimde personel arkadaş üzerindeki miskinliği bırakıp benimle ilgilenmeye ancak o zaman başlamıştı., tuhaf bir çalışma şekillleri var., telefonları genelde açmazlar sanki zorla mal satıyor gibi tutum içinde oluyorlar ama bakıyor ki müşteri fiyat sorup çıkmıcak o zaman liste fiyatından fiyat vermeyi bırakıp adam akıllı fiyat veriyorlar..