Detaylı Lastik Temizliği ve Koruması

Noname

Konu Sahibi ✔
Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Herkese merhaba,

Hemen hemen herkesin konularında lastik temizliği ile ilgili kısım kısım anlatımlar olmuştur, ama sadece buna ait bir konu olmaması nedeniyle bu konuyu kendi uygulamalarımdan ayrı bir başlık altında paylaşmak istedim.

Diğer uygulamalarım için bu linki inceleyebilirsiniz;

Cilala Parlat.

Arabayı pek sık kullanmadığım için kışlıkları değiştirme ihtiyacı hissetmedim ama lastiğin yapısının bozulmaması için en kısa zamanda yazlıklara geçiş yapacağım. Hazır sokağa çıkma yasağı da varken yazlıkları eve çıkardım ve temizledim.

Anlatımı oldukça sadece tutmaya çalışacağım, amacım bir nebze olsun lastik temizliği detayı hakkında fikir verebilmek. Araba üstünde de uygulama şekli hemen hemen aynıdır. Jant takılı ve lastik sabitken çalışması biraz daha zordur, kullanılan malzemeler ve kullanım yöntemi değişmez.

Lastik temizleme için ihtiyaç listesi;

Lastik temizleme fırçası,
Detay fırçası,
Güçlü bir apc ya da degreaser,
Güçlü bir şampuan,
Şart değil ama varsa dedike bir lastik temizleyici.
Kurulamak için bez.

Yazlıkları temizlemeden muhafazaya almıştım, bu nedenle de yağmurun, çamurun, tuzun, yol pisliklerinin hepsi lastik üzerindeydi.

Bimden aldığımız sarı degreaser ile lastiklerin ön ve arka yüzüne sıkıp bir müddet bekledim. Gerçekten yağı kiri çok iyi çözdü.

Ardından çok kuvvetli sayılabilecek bir oranda hazırladığım B33 ve su karışımını modifiyeli veta pompa yardımıyla köpük formunda lastiğe uygulayıp bir süre bekledim. Ve fırçaladım. Ara dere yerler için detay fırçası kullandım, fakat detay fırçasının ucunu kesip biraz daha dirençli ve sert olmasını sağlamıştım. Eğer normal detay fırçasıyla müdahale etmeye çalışırsanız böyle kirli bir lastikte faydasını göremezsiniz.

Kiri çok rahat görebilirsiniz, bu işlemi bir kaç kez tekrarladım, köpük fırçaladığınızda beyaz oluncaya kadar işleme devam etmelisiniz. Degrease, apc, ya da çok güçlü bir şampuan, elinizde ne var kullanabilirsiniz. Yalnız yağdan ve eski korumadan arındırmak için tavsiyem duruma göre bir degreaser bulundurmanızdır.

Gerçek beyaz budur :)

Artık lastik tertemiz, ama ben tetenek adamım, demir tozu sökücü uyguladım lastiğe, fırça ile yaydım, sonra tekrar apc ile fırçalayıp duruladım.

Before afterları severiz ;)

Temizlik ardından lastiği korumaya almaya geldi sıra, bunun için tercihim turtle wax jet black oldu. Zaten lastik boyası gibi bir şey bu ürün, ürünü nur lef lef ayakkabı süngeri ile 2 kat olacak şekilde lastiğe uyguladım. Bu arada öncesinde kuru lastiğe 1:1 oranda ipa ile temizledim ki koruma iyi tutunsun.
Katlar arası çok beklemedim, çünkü balkonda uyguladım ve hava çok sıcaktı, hemen kurudu diyebilirim. Bu üründe kat atılacaksa kış aylarında 5-10 dakika beklenmeli.
Aşağıdaki tek kat sürülmüş hali.

50:50 yapalım, yine tek kat uygulanmış hali;

TW Jet Black Tire kullanma sebebim lastiğin solmuş rengi geri kazandırmak istememdi. TW Ceramic Spray Coating arkasında lastiklere de uygulanabileceği yazıyordu. Bu affeder miyim? Tabii ki etmem :)

Bir kaç fıs her lastiğe geçtim ardından kuru bezle üzerinden geçip fazlalıkları aldım.
Sonuçta hem görünüm hem koruma olarak iyi duruma gelmiş bir lastik seti elde ettim.

Bu da final;

Ceramic'in 24 saat kürleşme süresi var, bu süre dolunca belki bir kat daha uygularım. Duruma göre su iticilik videosu da çekmeye çalışırım :)

Herkese teşekkürler.

Güncelleme - 17.05.2020

Detaylı Lastik Temizliği ve Koruması

Son düzenleme:

es026

Usta Detaycı
Üye
İl
Eskişehir
Hocam elinize sağlık çok güzel bi konu olmuş. Lastik ceramic deneyiminizi merak ediyorum açıkçası.

Noname

Konu Sahibi ✔
Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Emeğine sağlık Ömer hocam.:alkis:
Hocam elinize sağlık çok güzel bi konu olmuş. Lastik ceramic deneyiminizi merak ediyorum açıkçası.
Ellerine sağlık abi,rehber niteliğinde çok güzel bir paylaşım ve uygulama olmuş. :)
eline sağlık abi çok güzel mis gibi olmuslar
Teşekkürler Beyler.

Elinize sağlık. Veta pompa'dan memnun musunuz ?
Veta'dan memnunum, modifiyesinde problemler yaşamıştım üzerine düşemediğim için ama doğru ayarı buldum sonunda. Secho'dan bir farkı yok gözümde.

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.
Ellerine sağlık Ömer hocam, kisliklari bende geçen gün temizleyip kaldırdım yalnızlıklara geçiş yaptık :)
Diğer kullanim zamanına kadar lastikleri kirli halde bekletmemek lazım ;) Konu için teşekkürler.

Noname

Konu Sahibi ✔
Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Elinize sağlık ak pak ve kara olmuşlar.
Teşekkür ederim :)

Ellerine sağlık Ömer hocam, kisliklari bende geçen gün temizleyip kaldırdım yalnızlıklara geçiş yaptık :)
Diğer kullanim zamanına kadar lastikleri kirli halde bekletmemek lazım ;) Konu için teşekkürler.
Teşekkür ederim ne demek :)

Doğru söylüyorsun Ahmet Hocam, depolamadan önce bu temizlikleri yapmak gerek. Ama benim mazeretim var, ben bu sezon lastikleri değiştirmeyi düşünüyordum. Bunları da atarım ya da satarım diyordum. Şartlar ne gösterir bilemedim başka masraflarım da olacak, bir sezon daha bineyim dedim bunlara.

ffsahin

Usta Detaycı
Üye
İl
Kayseri
Elinize sağlık , güzel uygulama olmuş . Kışlıkları çıkartabilirsem artık bende benzer bir uygulama yapmayı planlıyorum.

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
İl
Denizli
Ellerine sağlık sıfır lastik bundan daha iyi görünmezdi. Ceramic coatin finale katkısı oldumu siyahlatma açısından.

DENİZLİ

Shirb13

Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Abi çok güzel bir konu ve uygulama olmuş. Emeğine sağlık.

Hepsi bir yana tüm bu işlemleri yengeye rağmen evde yapıp paylaşman tekrar kazak erkeklere bir meydan okuma mı yoksa ? :mutlu:

Noname

Konu Sahibi ✔
Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Elinize sağlık , güzel uygulama olmuş . Kışlıkları çıkartabilirsem artık bende benzer bir uygulama yapmayı planlıyorum.
Teşekkür ederim :)

Ellerine sağlık. Temiz lastikleri seviyorum <3
Kim sevmez ki :) hele de temiz davlumbazla birleşince harika bir manzara :) teşekkürler

Ellerine sağlık sıfır lastik bundan daha iyi görünmezdi. Ceramic coatin finale katkısı oldumu siyahlatma açısından.

DENİZLİ
Teşekkür ederim abi, daha yeni bir lastik daha iyi görünecektir, benimkiler temizken dahi eski duruyorlardı. Ceramic'e gelince ilk başta bir katkısını gözlemedim,biraz parlaklık bolca kayganlık kattı. Bakalım kürleşince bir şey değişir mi.

Abi çok güzel bir konu ve uygulama olmuş. Emeğine sağlık.

Hepsi bir yana tüm bu işlemleri yengeye rağmen evde yapıp paylaşman tekrar kazak erkeklere bir meydan okuma mı yoksa ? :mutlu:
Teşekkürler İbrahim :) Evde yapılacak bir kaç iş vardı onları tamamlayınca izin almak kolay oldu :)

Eline sağlık benimde aklımdaydı temizleyip öyle arabaya takayım diyorum
İhmal etmeden yap :) pompada doğru ayarı buldum bu arada, keçe yerine sünger koydum, deliği de tek ve biraz daha büyük olacak şekilde ayarladım tamamdır :) Teşekkürler.

carking58

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Lastik temizliği nasıl yapılmalı, harika bir rehber olmuş. Hem anlatım hem de fotoğraflarla şahane, elinize emeğinize sağlık. :nazar:
Bu arada dikkatimi çekti de banyoda temizlenmiş o lastikler sanırım, virüs sebebiyle Kayseri'ye geldim geleli annemden vize almaya çalışıyorum bende yazlık jantları banyoda yıkayayım diye ama sürekli red yeyip duruyorum :)

KaiZeN

Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Ömer hocam eline sağlık, tertemiz olmuş lastikler. Hem de banyoda :halay:.. Ben balkonda yapmayı düşünüyordum bir yoklama yapmamla vazgeçmem bir oldu :komik: Carbon collective platinum wheels i alıp getirebilirsem bende güzel bir temizlik yapmayı düşünüyorum. En kötü dayanamayıp Dr beasleys wheel seal uygulayacağım.. Tabi benimkiler jantlı olduğu için ağırlıklı jant üzerine bir bakım olacak :mutlu:

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Çok güzel bir konu olmuş ellerinize sağlık. Baya kirliymiş lastikler. Şimdi seramik korumalı lastik mi oldu bunlar ? :)