Hangi Motor Yağını Kullanmalıyız?

MagicofOz

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun
Jejejidiidieiejjjjjjsjdjdjdjdjdjd

Herkese merhabalar hocam araniza yeni katildim ilk defa forum sitesine katıldım zonguldakta yasiyorum benim sormak istediğim arac yag hakkinda öncelikle aracim opel astra g clasicc II twinport 1.6 16V Z16XEP 2006 model 158 000 km lpg mevcut 2016 dan buyana kullanmaktayim aracin servis kitapciginda yag sertifikasi ACEA A3 B3 B4
API SL SJ veya GM-LL A 025 VİZKOZİDE 0-30 5 -30 10-30 VEYA 30 DAN YUKSEK YAGLAR KULLANİN DİYOR araci ilk aldigimda 10 40 yag konulmus bende 10 40 yag koydum castrol marka ama arac eksilteme vardi 3 bin km de yag seviye uyari veriyordu ustaya danistim subaplar ve subap lastikler degiscek dedi tam dedik degistik segman degisti vs. Daha sonrasinda Araca suanda shell hx8 5 40 konuldu eksiltme yok masallah ama sesli calismakta zonguldakta yasiyorum yazin max 35 37 derece kışın ise min -10 dereceyi gorur simdi kac numara ve hangi marka yag onerirsiniz yetkili servis 5 30 diyor sanayi deki ustalar 10 40 mobilin sitesi veya motulun sitesine bakiyorum yag secici 5 30 tavsiye etmekteler fakat ACEA C2 C3 karsilamakta yani aslinda onemli olan ACEA degilmidir benim aracin servis kitabinda dexos2 onayi filan yazmiyor demek istediğim onay olmasi yetiyormu dexos2 olmasi opelin tüm modeline oluyormu demektir yani arac ureticinin Belirlemis oldugu Acea kalitesi onemli degilmi braz uzun oldu kusura bakmayin cevaplanirsa memnun olurum..
Onayları desteklese iyi olur fakat çoğu ticari. Örneğin liqui moly 4600 5w30 dexos onaylı ama 4200 değil. Fakat 4200 ün viskozitesi daha iyi. Bu demek değildir ki 4200 kullanamayız. Servis kitapçığında yazan değerler olsa bile sürekli 10w40 kullanılmış araçta 0w40 a düşülürse eksiltme yapabilir. Anladığım kadarıyla sizden önce 10w40 kullanılmış. Siz servise bakmayın reno servisleri yıllar boyu elften başka yağ koyana öcü gözüyle baktılar şimdi castrole geçtiler. :D eğer 5w40 da eksiltme yoksa 10w40 da da yapmaması gerek çünkü sıcak çalışma viskozitesi 40. Eğer siz 5w40 dan memnunsanız devam edebilirsiniz anladığım kadarıyla da gayet memnunsunuz. 10w40 kullanayım derseniz de mobil super2000 tavsiye ederim. Ama bi 5w bi 10w olmasın bence eğer dikiş tutmuşsa siz bundan sonra hep Shell 5w40 kullanın aracınız da ona alışır :)

Sato

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Zonguldak
Onayları desteklese iyi olur fakat çoğu ticari. Örneğin liqui moly 4600 5w30 dexos onaylı ama 4200 değil. Fakat 4200 ün viskozitesi daha iyi. Bu demek değildir ki 4200 kullanamayız. Servis kitapçığında yazan değerler olsa bile sürekli 10w40 kullanılmış araçta 0w40 a düşülürse eksiltme yapabilir. Anladığım kadarıyla sizden önce 10w40 kullanılmış. Siz servise bakmayın reno servisleri yıllar boyu elften başka yağ koyana öcü gözüyle baktılar şimdi castrole geçtiler. :D eğer 5w40 da eksiltme yoksa 10w40 da da yapmaması gerek çünkü sıcak çalışma viskozitesi 40. Eğer siz 5w40 dan memnunsanız devam edebilirsiniz anladığım kadarıyla da gayet memnunsunuz. 10w40 kullanayım derseniz de mobil super2000 tavsiye ederim. Ama bi 5w bi 10w olmasın bence eğer dikiş tutmuşsa siz bundan sonra hep Shell 5w40 kullanın aracınız da ona alışır :)
Hocam 10 40 kullanmayi dusunmuyorum suanda 5 40 var evet eksiltme yok kesinlikle peki soyle sormak isterim ben simdi 5 30 koysam performansta degisiklik olurmu peki

MagicofOz

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun
Hocam 10 40 kullanmayi dusunmuyorum suanda 5 40 var evet eksiltme yok kesinlikle peki soyle sormak isterim ben simdi 5 30 koysam performansta degisiklik olurmu peki
Hocam ilk yazımda da belirttiğim gibi sol taraftaki rakam soğuk çalıştırma viskozitesi, sağdaki sayı ise sıcak. Siz bulunduğunuz iklim ve aracınıza önerilen vizkozileter doğrultusunda istediğinizi koyun. Ancak 5w40da sorun yokken ordan devam edin derim

edward

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
merhaba
Castrol'ün sahtesi de bol ve açıkçası Castrol hiç aklımın ucundan bile geçmedi. Petronas iyi diyorsan, Ümraniye sanayide yetkili satıcı var gidip oradan satın alacağım. Hiç internet ile uğraşamam.
Ya birde wolf lubes var ama doğru düzgün yorum bulamadım.
Bu arada depoda önceki araçtan kalma bir kutu hiç açılmamış shell helix ultra extra var. Ama rahat 6 yaşındadır. Çöp olmuştur diye düşünüyorum ama atmaya kıyamıyorum.
Merhaba. Merakımdan soruyorum da hangi yagı aldınız.

SubaruOutback

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
istanbul
merhaba

Merhaba. Merakımdan soruyorum da hangi yagı aldınız.
Hem vakitsizlik hem de sağlık sorunlarım yüzünden henüz yağ alamadım. Petronas alacağım. Bu seferde petronas olsun bakalım ne değişecek ya da değişmeyecek. Ümraniye'de Teyin diye bir yer buldum. Gidip yerinden almayı planlıyorum.

edward

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Hem vakitsizlik hem de sağlık sorunlarım yüzünden henüz yağ alamadım. Petronas alacağım. Bu seferde petronas olsun bakalım ne değişecek ya da değişmeyecek. Ümraniye'de Teyin diye bir yer buldum. Gidip yerinden almayı planlıyorum.
Bir sorun yaşayacagınızı sanmıyorum. Geçmiş olsun kısa sürede sağlıgınıza kavuşmanız dileğiyle...

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
(Kaliteli bilindik A markası) veya (kaliteli bilindik B markası) araba için gerekli şartnameleri (üretici onayını) karşılandıktan sonra., yağ markası değiştirmenin (son kullanıcının fark edebilceği) kadar dikkate değer bir fark yaratmıyacaktır.,

Aksine sürekli yağ markası değiştirmek de pek iyi bir şey değildir, motorun sağlığı için (bilindik kaliteli bir marka da) karar kılıp, arabanın ömrü boyunca aynı marka yağın kullanılması hem üreticiler hem de yağ konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından önerilmektedir.

Yağ üreticileri zaten her 2-3 senedir bir yağın içeriğinde iyileştirmekler yapmaktadır.

Geçmiş olsun, sağlıklı günler...

Onur40

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Kırşehir
Bu gün indirimden lukoil yağ aldım daha önce hiç kullanmamıştım , inşallah memnun kalırız

SubaruOutback

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
istanbul
(Kaliteli bilindik A markası) veya (kaliteli bilindik B markası) araba için gerekli şartnameleri (üretici onayını) karşılandıktan sonra., yağ markası değiştirmenin (son kullanıcının fark edebilceği) kadar dikkate değer bir fark yaratmıyacaktır.,

Aksine sürekli yağ markası değiştirmek de pek iyi bir şey değildir, motorun sağlığı için (bilindik kaliteli bir marka da) karar kılıp, arabanın ömrü boyunca aynı marka yağın kullanılması hem üreticiler hem de yağ konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından önerilmektedir.

Yağ üreticileri zaten her 2-3 senedir bir yağın içeriğinde iyileştirmekler yapmaktadır.

Geçmiş olsun, sağlıklı günler...
Anacım serviste ne koyduklarını bir bilsem, bir gün motrio bir gün varilden. İlk serviste de açıkçası hiç ilgilenmedim. 126.000km oldu, arada 2 kere yetkisiz serviste yağ değiştirdim, shell istemiştim shell kullanmışlardı. Bu seferde petronas olsun artık. Merak ettim, gerçi aradığım yer telefonalra da bakmıyor. Her an vaz geçip bildiğim yerden shell alabilirim.

MagicofOz

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun

Bugün arkadaşımın 1.3 tce cliosuna mobil süper2000 5w30 koyduk. Mobil artık super serisinde 3000 yerine 2000 serisi ile satmaya başladı 5w30 u. Ancak sağladığı spesifikasyonlarda eksilme yok.

Ben de kendi 1.3 cdti corsamızda bu yağı kullanıyorum, 1.6 benzinli 4af-e (1999 model 110bg) corollamızda ise mobil süper2000 10w40 kullanıyorum

hüdaverdi

Acemi Detaycı
Üye
İl
Ankara
Anacım serviste ne koyduklarını bir bilsem, bir gün motrio bir gün varilden. İlk serviste de açıkçası hiç ilgilenmedim. 126.000km oldu, arada 2 kere yetkisiz serviste yağ değiştirdim, shell istemiştim shell kullanmışlardı. Bu seferde petronas olsun artık. Merak ettim, gerçi aradığım yer telefonalra da bakmıyor. Her an vaz geçip bildiğim yerden shell alabilirim.
Yetkili servis konusunda benim de oldukça kafam karışık. Geçtiğimiz Nisan ayında 0 20 yağ koymuşlardı. Bu seferki bakımda 0 30 yağ koymuşlar. Pek anlayamadım ben bunu. Ne markadır nedir hiç bir bilgim yok. Yetkili servis deyip teslim ediyoruz ama aklım da kalmıyor değil

MagicofOz

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun
Yetkili servis konusunda benim de oldukça kafam karışık. Geçtiğimiz Nisan ayında 0 20 yağ koymuşlardı. Bu seferki bakımda 0 30 yağ koymuşlar. Pek anlayamadım ben bunu. Ne markadır nedir hiç bir bilgim yok. Yetkili servis deyip teslim ediyoruz ama aklım da kalmıyor değil
Bayi hangi markayla anlaşmışsa onu koyuyorlar abi. Ben şeyi sevmiyorum; düzenli olsun araba bi standarta otursun servis bakımlı olsun diyoruz adamlar her seferinde başka yağ koyuyorlar sormak lazım geçenki koyduğunuz mu daha iyiydi yoksa bu mu diye :) civiclerin fabrika dolumu 0w20, benim civicim olsa eğer destekliyorsa 0w30 koyardım ama hadi ben müşteriyim. Ama servisin bir standartı olmalı bence

Son düzenleme:

MagicofOz

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun
Bayi hangi markayla anlaşmışsa onu koyuyorlar abi. Ben şeyi sevmiyorum; düzenli olsun araba bi standarta otursun servis bakımlı olsun diyoruz adamlar her seferinde başka yağ koyuyorlar sormak lazım geçenki koyduğunuz mu daha iyiydi yoksa bu mu diye :) civiclerin fabrika dolumu 0w20, benim civicim olsa eğer destekliyorsa 0w30 koyardım ama hadi ben müşteriyim. Ama servisin bir standartı olmalı bence
Edindiğim bilgiye göre markalar servisler için bülten yayınlıyormuş hangi yağı kullanacakları ile ilgili, marka olarak değil fakat viskozite olarak ne konulacağına markalar belirliyormuş

edward

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul

Bugün arkadaşımın 1.3 tce cliosuna mobil süper2000 5w30 koyduk. Mobil artık super serisinde 3000 yerine 2000 serisi ile satmaya başladı 5w30 u. Ancak sağladığı spesifikasyonlarda eksilme yok.

Ben de kendi 1.3 cdti corsamızda bu yağı kullanıyorum, 1.6 benzinli 4af-e (1999 model 110bg) corollamızda ise mobil süper2000 10w40 kullanıyorum
mobil super 3000 formula R modelinde renault rn 0720 onayı var. Bu yagda 720 onay var mıydı?

edward

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
0w20 yag ile alakalı yag eksiltme vb sorun/şikayet oluştuysa bundan dolayı 0w30 geçilmiş olabilir.

MagicofOz

Konu Sahibi ✔
Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun
mobil super 3000 formula R modelinde renault rn 0720 onayı var. Bu yagda 720 onay var mıydı?
Ben onaylara çok takılmıyorum daha çok viskozite indeksine göre yağ tercih ediyorum hocam. R değil XE koyduk. Ancak bu benim şahsi fikrim tamamen. Örneğin Lm4600 5w30 da dexos2 onayı var Opel için ancak 4200 in viskozite indexi daha iyi. Opel aracımızda sorunsuz kullanmıştım mobil öncesinde.

caner92

Usta Detaycı
Üye
İl
istanbul
En son 2 gün önce bakım yaptırdım aracıma yetkili serviste. Geçen bakım oldugu gibi yine 0-20 hondanın oem type 2 yağı koyuldu. Bugüne kadar bir tek shell de sorun yaşadım. Oda leonu ilk aldıgımda yetkili servis alturdu sanırım shell koymuş, 3-4 bin sonra yag uyarısı vermişti. Tabi eğer pompa eksik basmadıysa varilden serviste ya da düzgün kontrol edilmediyse.
genel olarak kendim koydurdugım zaman liqui moly, Mobil 1 esp tercihimdir. Şu anlık honda oem devam ediyoruz.

SubaruOutback

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
istanbul
Petronas'ın internetteki fiyatı 2021 üretim içinmiş. 2022 olunca fiyat 700 küsürlere çıktı. Bu arada ümraniye'deki yer telefonlara çıkmadı. Bende az önce shell AR-L siparişi verdim. Motulu 767 TL'ye buldum ama satıcıyı motulun sayfasında göremedim, o nedenle de işkillendim. Motulun kendi satış sayfasında yağ 1023 TL , Dacia için o kadar parayı yağa vermek içimden gelmedi. Motulun sahtesi bol olur dediler diye de internetten almak istemedim. Liqui moly'de kendi sayfasında 900 TL. Hiç alışveriş yapmadığım sitelerde biraz daha mantıklı fiyatlar var ama neyse işte o kadar parayı 11 yaşındaki arkadaşa gömmek istemedim.
Petronas diye tutturup Shell aldım :D