Hızlı Soru - Cevap

Mertcankbr

Usta Detaycı
Üye
İl
Manisa
Öne çıkan konu #13,281
Selamlar arkadaşlar,
Dün başımdan şöyle bir olay geçti,
1-Dün sabah aracımın yanına gittim,
2-Yağını ve suyunu kontrol ettim, herşey normaldi 30 saniye arabayı rolantide çalıştırdıktan sonra hareket ettim,(Hava soğuk idi sıcaklık 2 derece falandı.)
3-20km gittikten sonra aracım soğutma sıvısı eksik uyarısı verdi,
4-Aracimi sağa çektim stop ettim,motor kaputunu açtım oda ne soğutma kabında hiç antifiriz yok,
5-Bagajimda konsantre antifiriz ve saf suyum vardı 1:1 karıştırarak soğutma kabına doldurdum,
6-Tekrar hareket ettim 500metre gitmeden gene soğutma sıvısı eksik uyarısı verdi,
7-indim motor kaputunu açtım gene soğutma kabında hiç antifiriz yok,
8-Tekrar soğutma kabına antifiriz safsu karışımı yaptım doldurdum devam ettim,
9-Servise gittim,
10-Aracimi bırakmam gerektiğini kontrol edeceklerini,sisteme basınç yapacaklarmış,
11-yapilan tüm testlerde ne kaçak,nede normal olmayan bir durumla karsilasmadiklarini söylediler,(Basınç, bağlantı noktası,hortumlar,egr kontrolu yapmışlar.)
12- sisteme Brava adında antifiriz koymuşlar,
Aşağıya resmini koydum,
Bu antifirizi bilen varmı,
Bu durumla karşılaşan oldumu,
Bunu yapan Bosch Car Servis,
Aracım Volkswagen Caddy MK3
2014 model 25binde.

Hocam yüksek ihtimalle devirdaimden
Vw kroniği gibi birsey devirdaim arızası sık görülüyor
Kapaktanda atma ihtimali var ama bir anda boşalması hiç normal değil inş servis tıkayıcı atmamıştır içine
Vw önerdiği antifiriz de g13 olması gerekiyor
Motul kullanabilirsiniz gönül rahatlığı ile

tolu_en

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Hocam kaçak yada herhangi sorun gözükmüyor ise birden nasıl bıraktığını vs öğrenebildiniz mi ?

Markayı çok bilmiyorum ama şöyle bi tabir var, kırmızı antifriz varsa aynı renkten devam yeşil varsa yeşile devam.Genelde çoğu markada kırmızı kullanıyorlar ama markalar ile çok bi bilgim yok açıkçası

Bana göre antifiriz değil bunun birden boşalması önemli, 2 kere olduğuna göre bi sıkıntı olmuş olmalı
Gittiğim bosch car servisinde en son bakımını yaptırmıştım.
Son bakımı 10.12.2020 tarihinde yaptırmıştım,Son bakımda 1Lt antifiriz ilave etmişler,
Olayın olduğu tarih 28.01.2021,son bakımdan 45 gün sonra oldu bu durum,
Bakım yapıldıktan sonra,45 gün boyunca arabamı ancak 100km ancak kullandım,
45 gün içinde yaptığım 100km'de ancak 5-10km kısa mesafeler,
Ve eminim'ki bu yaptığım 5-10km kısa mesafelerde soğutma fanları çalışmamıştır,(Radyatör sistemindeki)
Klimayı zaten hiç çalıştırmadım bile,
Geri kalan zamanlarda aracım kapalı garajda hep yattı,
En son yaptığım 20km mesafede ben klimatik sistemi açmıştım,
Yani ac motoru,radyatör çalışmaya başladı,
Suya ihtiyaç duydu,
Soğutma haznesindeki sıvıyı komple çekti aldı,
Bana göre servis eksik antifiriz koydu,
İnatla bunu kabul etmediler,
Ama bana kalırsa durum bu,
Neden olduğunu bulamadılar,
herşey normalmiş,
Yukarıdaki anlattıklarımı ervislede paylaştım,
Olmaz eksik koymayız falan filan,
Bugün 100km yol yaptım,klima açık, tüm fonksiyonlar aktif eksiltme yapmadı.
Tüm fanlar çalışıyordu.

Son düzenleme:

batikankodak

Usta Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ/Çorlu
Son bakımı 10.12.2020 tarihinde yaptırmıştım,Son bakımda 1Lt antifiriz ilave etmişler,
Ve eminim'ki bu yaptığım 5-10km kısa mesafelerde soğutma fanları çalışmamıştır,(Radyatör sistemindeki)
Suya ihtiyaç duydu,
herşey normalmiş,
Tüm fanlar çalışıyordu.

Bence de servis hatası gibi duruyor,hatta girdiğin km yi büyük ihtimal not etmişlerdir,ordan da bulabilirsin km si vs. Umarım tekrar olmaz veya daha büyük işler gelmez ama yine de başka ustaya sorulabilir.

bugra09

Çaylak Detaycı
Üye
Suya ihtiyaç duydu,
herşey normalmiş,
Tüm fanlar çalışıyordu.
Dediğiniz gibi suyu sistemde komple devirdaim ettirmeden teslim etmişler bence aracı

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Selamlar arkadaşlar,
Dün başımdan şöyle bir olay geçti,
1-Dün sabah aracımın yanına gittim,
2-Yağını ve suyunu kontrol ettim, herşey normaldi 30 saniye arabayı rolantide çalıştırdıktan sonra hareket ettim,(Hava soğuk idi sıcaklık 2 derece falandı.)
3-20km gittikten sonra aracım soğutma sıvısı eksik uyarısı verdi,
4-Aracimi sağa çektim stop ettim,motor kaputunu açtım oda ne soğutma kabında hiç antifiriz yok,
5-Bagajimda konsantre antifiriz ve saf suyum vardı 1:1 karıştırarak soğutma kabına doldurdum,
6-Tekrar hareket ettim 500metre gitmeden gene soğutma sıvısı eksik uyarısı verdi,
7-indim motor kaputunu açtım gene soğutma kabında hiç antifiriz yok,
8-Tekrar soğutma kabına antifiriz safsu karışımı yaptım doldurdum devam ettim,
9-Servise gittim,
10-Aracimi bırakmam gerektiğini kontrol edeceklerini,sisteme basınç yapacaklarmış,
11-yapilan tüm testlerde ne kaçak,nede normal olmayan bir durumla karsilasmadiklarini söylediler,(Basınç, bağlantı noktası,hortumlar,egr kontrolu yapmışlar.)
12- sisteme Brava adında antifiriz koymuşlar,
Aşağıya resmini koydum,
Bu antifirizi bilen varmı,
Bu durumla karşılaşan oldumu,
Bunu yapan Bosch Car Servis,
Aracım Volkswagen Caddy MK3
2014 model 25binde.

Öncelikle koydukları antifiriz aracınız için uygun değil., rengi kırmızı/pembe diye adlandırılan önüne gelen her antifiriz her araca uymaz., VW araçlarına uygun olan antifiriz G13 tip antifirizdir., G13 bulamazsanız bunun yeni versiyonu olan G12 Evo kullanılmalıdır., bunların haricindeki antifirizler motorun soğutma ve korozyona karşı korumasını olumsuz etkiliyecektir.., buna istinaden vw 'lerde kronik sorun olan devirdaim arızası gelme ihtimali artacaktır.,

Servisin yaptığı ilavede muhtemelen o an antifiriz seviyesi dib seviyedeydi ve onların yaptığı ilave sonucu seviye ideal konuma geldi zannedildi ama soğutma suyu (hava yapatığından) yapılan ilave seviyenin hatalı okunmasına/yorumlandı., antifiriz seviyesi aşırı azalırsa sistemin içine hava girer, sistemin havası alınmadan yapılan ilave sıkıntılar çıkarır., gittiğiniz özel servis bunu fark etmesi gerekirdi..

tolu_en

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
@tolu_en faturada miktar belli değil mi veya kamera sistemi vardır serviste?
Asıl bomba araca konulan antifiriz miktarı ortaya çıkınca patladı,
Faturada 1 adet yazıyor,bu bir adet 3'mü,5'mi diyince,benle ilgilenen bayan 1 litre deyince herşey ortaya çıktı,
Yazarak bazı şeyleri atlaniyor,
Keşke başımdan geçen durumları sözlü anlatsamda bir program yazıya dökse,
Sözde isim yapmış servise gidiyordum.
Şimdi asıl soru şu,
Sisteme basınç uyguladılar,
Bağlantı noktalarını bozduysa,gevşettiyse, hortumların birleşme noktalarını actiysa 2 gün sonra buralar atarsa nolcak,
Kontrol etmişler,
Koyduğumuz antifiriz miktarı gibi kontrol ettiyseniz vay halimize dedik,
Pişmiş kelle gibi sırıttılar,
Dikkat etmesem,nolcakti,
Bugün hangimiz bagajında,
Antifiriz ve saf su bulunduruyor,
Sorarım size,
Bagajimda Vag grubu onay kodlu 1litre konsantre antifiriz ve 1 litre saf su vardı.
Hemen ilave ettim,

tolu_en

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Şimdi servisin koyduğu bu antifirizi komple sistemden uzaklaştırıp yerine motulun bu antifirizini koymak olacak ilk işim,
Koymak istediğim antifirizin resmini aşağıya bırakıyorum,
Fikrinizi almak isterim,
Değişim için İstanbul Anadolu yakasında tavsiyeniz varmıdır?
Diğisim için hep aklımı kurcalayan soruda şu;
İçerdeki antifirizi sistemden uzaklaştırmak için sisteme şebeke suyumu basıyorlar,
Güvenim kalmadığı için bu nasıl olmalı sizden tavsiye rica ediyorum.
Avrupa yakasında Formen Motors var.

Mertcankbr

Usta Detaycı
Üye
İl
Manisa
Şimdi servisin koyduğu bu antifirizi komple sistemden uzaklaştırıp yerine motulun bu antifirizini koymak olacak ilk işim,
Fikrinizi almak isterim,
İçerdeki antifirizi sistemden uzaklaştırmak için sisteme şebeke suyumu basıyorlar,

Bende vw araç kullandığım için durum dikkatimi çekti öncelikle geçmiş olsun umarım birdaha yaşamazsınız
Motul autocool yeni çıkardıkları ürün su karışımı hazır yani su koymanıza gerek yok ama autocool ultralar konsantre buna dikkat etmekte fayda var
Eğer eliniz yatkınsa değiştirmesi çok basit alt korumayı söktükten sonra radyatörün alt kısmında tapası var ordan boşaltıp yeni sıvıyı koyup fan açmasını bekleyip üstüne ekliyorsunuz ve bitiriyorsunuz
Eğer ben tüm sistemi temizlemek istiyorum derseniz boşalttıktan sonra saf su ile sistemi doldurup yine fan açıp ve suyu boşaltıp tekrar aynı işlemi yapabilirsiniz
Sistemde hava kalma olayına dikkat edin biraz kullandıktan sonra kontrol edip soğutma sıvısı eklemeyi unutmayin

tolu_en

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Bende vw araç kullandığım için durum dikkatimi çekti öncelikle geçmiş olsun umarım birdaha yaşamazsınız
Motul autocool yeni çıkardıkları ürün su karışımı hazır yani su koymanıza gerek yok ama autocool ultralar konsantre buna dikkat etmekte fayda var
Eğer eliniz yatkınsa değiştirmesi çok basit alt korumayı söktükten sonra radyatörün alt kısmında tapası var ordan boşaltıp yeni sıvıyı koyup fan açmasını bekleyip üstüne ekliyorsunuz ve bitiriyorsunuz
Eğer ben tüm sistemi temizlemek istiyorum derseniz boşalttıktan sonra saf su ile sistemi doldurup yine fan açıp ve suyu boşaltıp tekrar aynı işlemi yapabilirsiniz
Sistemde hava kalma olayına dikkat edin biraz kullandıktan sonra kontrol edip soğutma sıvısı eklemeyi unutmayin
Bende vw araçlarda boşaltma tapası olmadığını,
Boşaltma için soğutma haznesine bağlanan üstteki hortumun sökülmesi gerektiğini biliyordum.
İlgininiz ve cevabınız için teşekkür ediyorum.

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Fikrinizi almak isterim,

Sistemi tamamen boşaltmak için araç servis moduna alınarak motorun sirkülasyon motorları aktif edilir., Bilgisayar yardımıyla araç servis moduna alınarak sirkülasyon motorları ve devirdaim pompası yardımıyla sistemdeki tüm sıvı tahliye ediliyor., işlem başladığında sistem 20-30 dk. boyunca çalışarak tüm sıvıyı tahliye ediyor., işlem başladığında araç kontrolü devralıyor kendisi otomatik olarak işlemi yapıyor.,

Aynı şekilde yeni antifiriz dolumu da bu şekilde yapılyor ve sistemin içinde hava kalmaması için sirkülasyon motorları sürekli çalışarak hava tahliyesini sağlıyor.,

Sistemin içinde olası en ufak hava kalması ciddi riskleri olduğundan eski usül kaloriferi çalıştırma yöntemi geleneksel yöntem artık gerek kalmadı.,

Sistemdeki sıvıyı tamamen değişmesi için yaklaşık 8-9 litre arası antifirize ihtiyacınız olacak.,

Hortumlardan birini sökerek antifirizi boşalmak istediğinizde sistemin içindeki sıvıyı tamamen boşalmak mümkün olmuyor., bu şekilde yapılan işlemde en fazla 3-4 litre civarı sıvı boşalır., yani bu şekilde bir uygulamada eski sıvıyı tamamen boşaltmak mümkün olmuyor.

Alacağınız antifirizin üzerinde üretim tarihi veya son kullanma tarihi yazar buna dikkat edin., Genelde raf ömrü markadan markaya değişmekle beraber 3-5 yıl arası raf ömrü oluyor.,

Kullanıma hazır olanın avantajı saf su ile uğraşmıyorsunuz direkt dolduruyorsunuz ama hazır karışımlar biraz pahalı olur., Saf olarak alırsanız %50 G13 antifiriz %50 saf su şeklinde dolum yapılmalı., saf şekilde satılanlar fiyatları uygun olur.,

Bu işten anlayan aracı PC yardımıyla servis moduna alacak yetkin bir servis bulmanız lazım..

tolu_en

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Bu işten anlayan aracı PC yardımıyla servis moduna alacak yetkin bir servis bulmanız lazım..
Uyarınız için teşekkür ediyorum,
Konum olarak İstanbul'da görünüyorsunuz,bende İstanbul'dayım.
Bu işlemi yapacak,sizin tavsiye edeceğiniz işinin ehli yer biliyorsanız yönlendirme yaparmisiniz?

SaNToS

Uzman Detaycı
Üye
İl
İzmir
merhaba aracımın jantları yeni boyandı koruma için soft99 fusso mu kullaniyim yoksa jant için özel auto finesse rims mi önerirsiniz ısıya dayaniklilikla bir farkı olurmu jant waxı gereklimi ?

eagle_gt

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
merhaba aracımın jantları yeni boyandı koruma için soft99 fusso mu kullaniyim yoksa jant için özel auto finesse rims mi önerirsiniz ısıya dayaniklilikla bir farkı olurmu jant waxı gereklimi ?
Fusso jantlarda biraz hızlı şekilde etkisini kaybediyor ısıdan dolayı. Bende fk1000p almıştım şuanlık memnunum uygulayalı 1,5 ay oldu boncuklanma neredeyse yok ama jantlar hala çok kolay temizleniyor. Forumda hala satışta ise angelwax bilberry wheel wax satılıyordu oda çok övülen bir ürün onada bakabilirsiniz.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

SaNToS

Uzman Detaycı
Üye
İl
İzmir
Fusso jantlarda biraz hızlı şekilde etkisini kaybediyor ısıdan dolayı. Bende fk1000p almıştım şuanlık memnunum uygulayalı 1,5 ay oldu boncuklanma neredeyse yok ama jantlar hala çok kolay temizleniyor. Forumda hala satışta ise angelwax bilberry wheel wax satılıyordu oda çok övülen bir ürün onada bakabilirsiniz.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
auto finesse rims icin ne diyorsunuz ? fussodan iyi dayanırımı

Ozdemirli

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Fikrinizi almak isterim,

Neden bu işlemi düzgün yapmayan servise, hatalarının telafisi amacıyla yaptırmıyorsunuz? Adamlar bir işi düzgün yapamamış madem, düzeltsinler...