Mystery of sudden 'purple' orange solved
Evet bu seferki fantastik buluş İsviçreli bilim adamlarından değil Avustralyalı bilim adamlarından gelmiş ve bizi yakından ilgilendiriyor. Yıllardır nice detaycı babayiğitlerin kelimenin tam manasıyla burunlarından getiren, onları adeta hayata küstüren, evlat olsa sevilmeyecek demirtozu temizleyicilerin doğal bir alternatifi bulunmuş gibi.
Olayın özeti şu; kadının birisi çocuğuna portakal kesip veriyor yesin diye. Bir bakıyor ki portakal bir süre sonra renk değiştirmiş. Kadının da eli nasıl boşsa artık dur ben bu hadiseyi bir araştırayım diyor. Polisti şuydu buydu derken olay adli tıbba kadar gidiyor

. Onlar da bu anı beklemiş gibi başlıyorlar incelemeye. Kan, su, idrar vs. örneği alıyor ama bir şey bulamıyorlar. Sonra bıçak ve bıçak bileyleme zımbırtısını inceliyorlar (Ama öyle böyle değil. Adamlar delil poşetine falan almış.) ve anlıyorlar ki meselenin kaynağı bu. Bıçak bilenirken ortaya çıkan mikro boyuttaki metal parçaları, portakaldaki bir madde ile etkileşime giriyormuş.
Üşenenler için haber metnindeki ilgili kısmı ekliyorum;
"The results revealed that anthocyanins - a naturally occurring antioxidant in oranges - had reacted with iron particles from the newly sharpened blade, he said."
Sizin için üşenmedim ve neymiş bu "anthocyanin" diye araştırdım. Şöyle bir açıklama düşmüşler "Çoğu antosiyanin asidik koşulda kırmızı olur ve düşük asili koşulda maviye döner."
Portakal mevsimi olmayınca deneyemedim ama merakımı celbetti pek tabii. Hem mis gibi narenciye kokar hem de C vitamini alır jantlar

.