Hızlı Soru - Cevap

Paian

Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
-
Öne çıkan konu #4,381
Ben üçüncü yılda araç hidrolik değişimi uyarısı verdiği için yaptırdım ama hiç bir farkı olmadı.
Hmm demek genel olarak 3 yıl olarak belirliyorlar. Gerçi pek etki etmemiş olması lastikleri değiştir mesajı veriyor bana ama yine de buna da el atmak lazım demek ki.
Merhaba dostum. Nasılsın?

Fren hidroliği pek çok kimse tarafından pek önemsenmese de 15 yaşındaki ilk aracımda kaliperin diski frenleme esnasında sıkıp frenleme sona erdiğinde bırakmaması sonucu aracı yakma aşamasına gelen biri olarak tavsiyem, en iyi ihtimal ile 3 en kötü ihtimal ile 5 yılda bir fren hidroliğinin değiştirilmesi gerekiyor.

Zaten kaliperin kitlenmesinin sebebi de fren hidroliğinin işlevini kaybetmesi ve sistemde su buharı oluşarak korozyona neden olmasıdır.

Ustaların çoğu fren hidrolik kabını açar ve oradan ölçüm yapar. Bu yanlış bir yöntemdir. Nedeni ise fren hidroliği soğutma sıvısı gibi devir daim olmaz. Yani frenlemenin olduğu yerdeki hidrolik yağı ile hidrolik kabının içinde bulunan fren hidrolik yağı yer DEĞİŞTİRMEZ. Bu nedenledir ki kaliperlerin arkasındaki tıpalar açılarak hidrolik kabından taze hidroliğin kaliperlere inmesi sağlanır.

Son olarak eklemek isterim. Yerli yersiz fren hidrolik kabının kapağını açarak kontrol etmeye çalışmayın. Çünkü fren hidrolik yağının yapısı gereği hava ile temas ettiğinde direk nemi üzerine çeker ve özelliğini kaybetmeye başlar.
Ooo azizim mesajını gören cennetlik :). İyiyim teşekkür ederim umarım sen de iyisindir :D. Çok değerli bilgiler bunlar. Arabanın kozmetiğine önem veriyoruz(m) da içinde neler olduğuna önem vermemek benim ayıbım olsun. En kısa sürede götürüyorum servise.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Hmm demek genel olarak 3 yıl olarak belirliyorlar. Gerçi pek etki etmemiş olması lastikleri değiştir mesajı veriyor bana ama yine de buna da el atmak lazım demek ki.

Ooo azizim mesajını gören cennetlik :). İyiyim teşekkür ederim umarım sen de iyisindir :D. Çok değerli bilgiler bunlar. Arabanın kozmetiğine önem veriyoruz(m) da içinde neler olduğuna önem vermemek benim ayıbım olsun. En kısa sürede götürüyorum servise.
Buralardayım üstadım. Koşuşturmacaya takıldık gidiyoruz. Gerek iş gerek ev biraz yoğun geçiyor bu dönem. :utan:

İnsan başına gelmeyince bilemiyor bazen. Vakit ve nakit sıkıntın yok ise değiştir gitsin. Kısa sürüyor zaten.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli

Yani 2016 da aracı aldım 2019 da değiltirdiler şuan 2021 gösteriyor.

Paian

Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
-
Buralardayım üstadım. Koşuşturmacaya takıldık gidiyoruz. Gerek iş gerek ev biraz yoğun geçiyor bu dönem. :utan:

İnsan başına gelmeyince bilemiyor bazen. Vakit ve nakit sıkıntın yok ise değiştir gitsin. Kısa sürüyor zaten.
Aman sıkıntı olmasın da yoğunluk gelir geçer. Haftasonu götürüyorum o vakit.
Yani 2016 da aracı aldım 2019 da değiltirdiler şuan 2021 gösteriyor.
Anlaşıldı teşekkür ederim :). Benim araç da 2016 model ve benim de 2019’da değiştir uyarısı geldi. Götüreyim madem ben de.

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Dostlar fren hidroliğinin değiştirilmemesinin frenleme üzerinde belirgin bir etkisi var mıdır? Şundan soruyorum; Volkswagenim uygulamasında bugün benim arabaya servis kaydı düşmüşler. Sordum, 3 yıl olduğu için fren hidroliği değişecek dediler. Bu aralar frenleme biraz güçsüzmüş gibi geliyor bana ama lastiklere bağlıyordum ben.
Hocam bildiğim kadarıyla anlatayım, bu fren hidroliğinin içinde zamanla nem oluyormuş, ısınınca su molekülleri buharlaşıp gaz oluyormuş. Siz frene basınca hava sıkıştırılıyormuş ve fren hidroliği yeteri kadar basınç uygulayamıyormuş. Hava sıkıştırılabilir, sıvı sıkıştırılamaz bir madde. Yani sıvı, ayağınızla oluşturduğunuz basıncı olduğu gibi iletebiliyor ama hava iletemiyor.

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Benim de aynı aracım var daha önce konuşmuştuk. Yalnız benim direksiyon çok çabuk parlak ve yağlı görüntüye ulaşıyor sebebini hala çözemedim. Bu kadar hızlı tekrardan parlak olacağını düşünmezdim. Siz hangi ürünleri hangi sıklıkla uyguluyorsunuz?
Temizlik hafif kirliyse nanolex interior cleaner, fazla kirliyse valet pro leather soap
Besleyici auto finesse hide
Koruyucu Clourlock deri kalkanı
Besleyici kullandıysam birkaç saat bekletip nemli bezle siliyorum sonra koruma uyguluyorum.

Bazı deri koruyucuları parlamayı engelleyemiyor, colourlock bu konuda baya iyi. 1 ay tamamen mat kalıyor. Mesela daha önce gterchniq L1 kullanıyordum o da erken parlama yapıyordu.

Çaylak16

Çaylak Detaycı
Üye
Kwazar foamer almanın arifesindeyim. Elimde modifiye ilposan maxi var ancak boyutu sıkıntıya sokuyor. Benzinlik tayfası olarak köpük yapan pompa alacağım ancak yazılanlar kafamı çok karıştırdı performansı ile ilgili. Önerisi olacak varmıdır.
Hocam şahsi düşüncem elinizdeki modifiye ilposan daha iyidir.modifiye türü ne şekildedir bilemiyorum ama bu pompanın heryeriyle oynamak mümkün.modifiyeye çok acık bir pompa.

Bende kwazarda var şuan bir kenarda bekliyor.beklenti yüksek olunca bende hayal kırıklığı yarattı.kötümü hayır.ufak tefek işler için kullanılır.arabada yıkanır.sürekli pompalamak istiyor basınç çabuk düşüyor.diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi biraz sulu atıyor.bu yüzden ürün sarfiyatı yüksek olması gerekiyor.

İlposandan sonra sizde hayal kırıklığı yaratabilir özelliklede basınç konusunda.atıyorum ilposana 2 litelik karışım hazırlasanız geriye 5 lt reliklerde 3 litre hava ya yer kalıyor.kwazar küçük olduğu için havayıda ona göre alıyor ve bitiyor.

Kendim basınç faktöründen dolayı 10 lt reliğini kullanıyorum. Oldukça memnun olduğumdan kwazarı artık kullanmıyorum.kısacası beklentinizi yüksek tutmaz ve maddi açıdan sıkıntı yoksa düşünülebilir.

Detail 35

Profesyonel Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Geçen günlerde Gyeon AntiFog cam filmi ile uyumlu mu muhabbeti dönüyordu Gyeon Türkiye’den resmî açıklama geldi bu gün. İnstagram hesabımda paylaştım burdan da paylaşayım. “Cam filmi, pleksi camlar, plastik camlar, motorsiklet kaskları, gözlükler ve tüm cam yüzeyler icin uyumludur.”

emirksk

Amatör Detaycı
Üye
Oto şampuanını bir şekilde suyla karıştırıp köpük haline getirip sıkmayı sağlayacak bir cihaz var mı ? Kwazarla hep foam şampuanlarıyla uygulama örnekleri var, ben Meg. Ultimate Wash&Wax tarzı şampunaları püskürtmek istiyorum Kwazar iş görür mü bu konuda ?

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Oto şampuanını bir şekilde suyla karıştırıp köpük haline getirip sıkmayı sağlayacak bir cihaz var mı ? Kwazarla hep foam şampuanlarıyla uygulama örnekleri var, ben Meg. Ultimate Wash&Wax tarzı şampunaları püskürtmek istiyorum Kwazar iş görür mü bu konuda ?
İçerisinde wax olanların bir çoğu iyi bir köpük vermez. Kwazarda aynı şeydir diğerleride. Normal wax içermeyen şampuanlarlada köpük yapılabiliyor.

emirksk

Amatör Detaycı
Üye
İçerisinde wax olanların bir çoğu iyi bir köpük vermez. Kwazarda aynı şeydir diğerleride. Normal wax içermeyen şampuanlarlada köpük yapılabiliyor.
Bazı ürünlere bağımlılığım var bu da onlardan biriydi. Aslında çift kova yıkama yapıyordum bugün her zaman gittiğim yerde hortumu kaldırıp basınçlı su makinesi koymuşlar. Olmayacağını bildiğim halde çaresizce kovaları doldurmayı denedim ama denememle bırakmam bir oldu. Yanımda 5+5er litre su götürecektim sonra hamal gibi uğraşmak yerine foamer almayı düşündüm. Waxlı ve kokusu baya güzel olduğu için Meg sarıyı baya seviyordum ama finalde hızlı cila atıyorum sanırım aynı etkiyi yaratır.

Su ile ön arındırma, kwazar ile yıkama, ovalama ve tekrar durulama yeterli verimi sağlar mı ? Kwazar kullanımı için hangi şampuanı önerirsiniz ?

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Kwazarın köpürtme yetisi diğer foamerlara göre daha az, bu nedenle köpük ya da şampuanı daha bol istiyor. Ben kwazar alırken Slopes'un waxlı şampuanından (w32) almıştım, 150 ml ürün ile iyi köpük veriyordu. 3.72 litresi de 80 tl olduğu için umursamadım açıkçası. Genelde kova şampuanları köpükleriyle meşhur değildir, aksine az köpürür ama sürtünmeyi azaltır, kayganlık verir. Meguiars şampuanı kullanmadım hiç, köpürme yeteneği nasıldır bilemiyorum ama foam lance'te kullanıldığını gördüm, ve köpüğü yeterliydi. Yine de ön yıkama köpüğü olan şampuanlar kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Oran denemek için 1 litre ya da 500 ml su ile çeşitli oranlarda şampuan deneyebilirsiniz. Doğru oranı bulunca da miktarı arttırırsınız. Kwazar için tavsiyem 1.5 litre su ve 150 ml ansf olacaktır. 2 litre su koyarsanız yeterli hava alanı kalmadığı için basınç az olacaktır.

emirksk

Amatör Detaycı
Üye
Kwazarın köpürtme yetisi diğer foamerlara göre daha az, bu nedenle köpük ya da şampuanı daha bol istiyor. Ben kwazar alırken Slopes'un waxlı şampuanından (w32) almıştım, 150 ml ürün ile iyi köpük veriyordu. 3.72 litresi de 80 tl olduğu için umursamadım açıkçası. Genelde kova şampuanları köpükleriyle meşhur değildir, aksine az köpürür ama sürtünmeyi azaltır, kayganlık verir. Meguiars şampuanı kullanmadım hiç, köpürme yeteneği nasıldır bilemiyorum ama foam lance'te kullanıldığını gördüm, ve köpüğü yeterliydi. Yine de ön yıkama köpüğü olan şampuanlar kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Oran denemek için 1 litre ya da 500 ml su ile çeşitli oranlarda şampuan deneyebilirsiniz. Doğru oranı bulunca da miktarı arttırırsınız. Kwazar için tavsiyem 1.5 litre su ve 150 ml ansf olacaktır. 2 litre su koyarsanız yeterli hava alanı kalmadığı için basınç az olacaktır.
ANSF ürünler ile tek yıkama yapsam olur yani, doğru değil mi? Ben hep kwazar ile ön yıkama yapılır diye düşünüyordum. Ben kwazarla köpük sıkıp, sonrasında yıkama eldiveni ile yıkayacağım.

Birde dediğiniz gibi 1.7lt bir karışım tüm arabaya yeterli gelir mi?

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
ANSF ürünler ile tek yıkama yapsam olur yani, doğru değil mi? Ben hep kwazar ile ön yıkama yapılır diye düşünüyordum. Ben kwazarla köpük sıkıp, sonrasında yıkama eldiveni ile yıkayacağım.

Birde dediğiniz gibi 1.7lt bir karışım tüm arabaya yeterli gelir mi?

Sanıyorum biraz kavram karmaşası var ortada, ben tekrar anlatmaya çalışayım. ANSF ürünler dediğiniz ansf tek bir ürün zaten. Acaba ANSF tazrı ürünler mi demek istediniz? Neyse ben de yanlış anlamış olabilirim ama açıklayayım bulunsun, ansf valet pronun bir ürünüdür, ve ön yıkama köpüğü diye geçer. PH nötr yapısı ile boya üzerindeki koruma ürünlerine dokunmadan güvenli temizlik yapar. Ama tüm güvenli temizleyiciler gibi müthiş bir kir sökücülüğü yoktur. Bu nedenle de ön yıkama ardından çoğunlukla hatta her zaman kova yıkamasına ihtiyaç duyulur.

Kwazar venus foamer ise bu ön yıkama köpüklerini ya da şampuanları köpürtmek için kullanacağınız bir alettir, genellikle foam lance erişimi olmayanlar benzinlik köpüğü ya da yıkamaca köpüğü gibi kostik içeren ürünler ile aracını yıkamak istemeyenler için bir alternatiftir. Boyutu ve zahmeti nedeniyle tüm arabayı köpürtmek kolay değildir. Genelde lokal olarak değerlendirilir.

Önce (durulama +) kwazar+ön yıkama köpüğü (+ durulama) ardından yine kwazar+araç şampuanı+yıkama eldiveni (+ durulama) ile yıkama da tercih edilebilir. Çift kova imkanı yoksa yapabileceğiniz en güvenli yöntem kullandığınız yıkama eldiveni sayısını arttırmaktır.

Son soruya cevaben, evet 1,7 lt ortalama bir araca yeter ama çok zahmetlidir, kollarınız ağrır. Benim aracım sedan bir araç, ucu ucuna yetiyordu.

Kwazar ile köpürebilen her şeyi uygulayabilirsiniz, tabi 3 tipi var, biri asidik, biri normal bir diğeri de kimyasal dayanımı olan model. Kullanacağınız ürün özelinde içinden birini tercih etmeniz gerekir.

emirksk

Amatör Detaycı
Üye
Sanıyorum biraz kavram karmaşası var ortada, ben tekrar anlatmaya çalışayım. ANSF ürünler dediğiniz ansf tek bir ürün zaten. Acaba ANSF tazrı ürünler mi demek istediniz? Neyse ben de yanlış anlamış olabilirim ama açıklayayım bulunsun, ansf valet pronun bir ürünüdür, ve ön yıkama köpüğü diye geçer. PH nötr yapısı ile boya üzerindeki koruma ürünlerine dokunmadan güvenli temizlik yapar. Ama tüm güvenli temizleyiciler gibi müthiş bir kir sökücülüğü yoktur. Bu nedenle de ön yıkama ardından çoğunlukla hatta her zaman kova yıkamasına ihtiyaç duyulur.

Kwazar venus foamer ise bu ön yıkama köpüklerini ya da şampuanları köpürtmek için kullanacağınız bir alettir, genellikle foam lance erişimi olmayanlar benzinlik köpüğü ya da yıkamaca köpüğü gibi kostik içeren ürünler ile aracını yıkamak istemeyenler için bir alternatiftir. Boyutu ve zahmeti nedeniyle tüm arabayı köpürtmek kolay değildir. Genelde lokal olarak değerlendirilir.

Önce (durulama +) kwazar+ön yıkama köpüğü (+ durulama) ardından yine kwazar+araç şampuanı+yıkama eldiveni (+ durulama) ile yıkama da tercih edilebilir. Çift kova imkanı yoksa yapabileceğiniz en güvenli yöntem kullandığınız yıkama eldiveni sayısını arttırmaktır.

Son soruya cevaben, evet 1,7 lt ortalama bir araca yeter ama çok zahmetlidir, kollarınız ağrır. Benim aracım sedan bir araç, ucu ucuna yetiyordu.

Kwazar ile köpürebilen her şeyi uygulayabilirsiniz, tabi 3 tipi var, biri asidik, biri normal bir diğeri de kimyasal dayanımı olan model. Kullanacağınız ürün özelinde içinden birini tercih etmeniz gerekir.
Hocam muhtemelen benden ötürü anlam karmaşası var. Kısaca bugüne kadar çift kova ile hortumu olan yerlerde su-kova yıkama-durulama-kurulama yapıyordum ama artık kova ile yıkayamayacağım çünkü hortum olan bir yer kalmadı, hepsi makine getirmiş dolasıyla kostikli köpükte getirmiş. Son yıkamamda mecbur istemeye istemeye kostikli köpük ile yıkamak zorunda kaldım. Ben de kova ile yaptığım işi kwazar ile yapmak istiyorum ama tam olarak bilmiyorum kwazar olayını bu yüzden cilalı şampuan ile kwazar kullanımı mümkün mü merak ediyordum. Yani ön yıkama-ansf benzeri ürün(ön yıkama ürünleri ben yanlış aktarmışım) olmadan su-kwazar ile cilalı şampuan-durulama-kurulama şeklinde yapabilir miyim? Bunun için de kimyasala uygun olanı mı almalıyım? Genelde cilalı şampuanlar kullanıyorum. Mesela Meguiarstan sonra valet pro poseidon deneyeceğim.

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Hocam muhtemelen benden ötürü anlam karmaşası var. Kısaca bugüne kadar çift kova ile hortumu olan yerlerde su-kova yıkama-durulama-kurulama yapıyordum ama artık kova ile yıkayamayacağım çünkü hortum olan bir yer kalmadı, hepsi makine getirmiş dolasıyla kostikli köpükte getirmiş. Son yıkamamda mecbur istemeye istemeye kostikli köpük ile yıkamak zorunda kaldım. Ben de kova ile yaptığım işi kwazar ile yapmak istiyorum ama tam olarak bilmiyorum kwazar olayını bu yüzden cilalı şampuan ile kwazar kullanımı mümkün mü merak ediyordum. Yani ön yıkama-ansf benzeri ürün(ön yıkama ürünleri ben yanlış aktarmışım) olmadan su-kwazar ile cilalı şampuan-durulama-kurulama şeklinde yapabilir miyim? Bunun için de kimyasala uygun olanı mı almalıyım? Genelde cilalı şampuanlar kullanıyorum. Mesela Meguiarstan sonra valet pro poseidon deneyeceğim.

Kimyasala dayanıklı almaya gerek yok, standart olanı yeterli şampuanlar için. Söylediğim gibi, kovaya ya da hortuma erişim yoksa bununla ön yıkama sonrası tekrar doldurarak normal şampuan da atılıp eldivenle geçilebilir. Kova kadar güvenli olmayacaktır, bu nedenle çoklu eldiven kullanmanızı tavsiye ederim, Ama bir de şu var, kova şampuanını herhangi bir sprey şişe ile eldivene sıkarak da kullanabilirsiniz. İlla kwazara gerek yoktur.

Ayrıca kwazara da toplamda 4 litre su gerekecek ben olsam yanıma 10 litrelik iki plastik şişe ve kova alırdım.

Kısacası özet geçeyim,

Evet kwazar ile normal yıkama şampuanı ya da waxlı şampuan da atılabilir. Şampuana bağlı olarak köpürmesi fark edecektir, ama sizin amacınız köpürmesini sağlamak değil eldiven ile boya arasına sürtünmeyi azaltacak bir etken katmaktır. Panel panel yaptığınızda köpük oranı sizi etkilemez, yani köpük ile temizlik amaç değil sizin için, sürtünmeyi azaltmak.

Evet kwazar ile bir arabayı baştan sona geçebilirsiniz, ama çok zahmetlidir.

Her temaslı yıkamadan önce mutlaka bir ön yıkama yapmanız faydanıza olacaktır. İlla köpüklü ön yıkama şart değil, başka ön yıkama çeşitleri ile de bunu yapabilirsiniz.

Forumda konu ile alakalı bir çok kaynak var, biraz bulması zordur ama vaktiniz varsa alternatif yöntemlere ulaşabilirsiniz.

Nonamee

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Naçizane tavsiyem kafanızı karıştırmayın işin içinden çıkamayacaksınız. Kova bu nihayetinde doldurulur su olan yerde horrum olmasa da; hem basınçlı su daha iyi kir söker hortumdan. Secho pompa alıp ön yıkama için prewash yapın. Kwazar paranıza ve zamanınıza yazık olacak başka sistem arayacaksınız.

Mustafa Baylar

Amatör Detaycı
Üye
Bende bir foamer kullanicisi olarak birkac bisey yazmak istedim dediginiz islemi yaparken acayip yorulursunuz ben sadece ön yikamayi pompa ile yapiyorum, eger haznesi daha buyuk bir foamer alirsaniz daha güzel olur 2 lt ile yikamak birde hem ön yikama hem temasli yikama yapacaksaniz, naçizane tavsiyem kapakli kovalardan temin etmeniz bu illa marka olacak diye birsey yok ucuza satilan kapakli kovalar var onlardan alin evde yada sakin su erisimi olan bir yerde guzelce doldurun kovanizi gerekirse biraz eksik doldurun daha sonra arka paspas kisimlara koyun, son olarak meguiars wash and wax i foamerde denemistim köpük normaldi( her foamerde degisiklik gösterebilir) :)

emirksk

Amatör Detaycı
Üye
Yorduğum ve sabırla cevap veren ve bilgi veren diğer üstadlara teşekkür ederim. @nuriksari üstadın önerisi kafama baya yattı. Yanımda da 5+5lt su götürüp pre-wash sonrası çift kova yıkamaya devam edeceğim. Pre-wash olarak Secho FX2 mekanik pompa ve VP Citrus (forumda önerilmiş) kullanmaya karar verdim.