İç Bakım Konusunda Kafa Karışıklıkları. Deri, Torpido, Plastik Aksam Vs.

Dorukkutluay

Firma Yetkilisi
Üye
İl
İstanbul
Kamera normalde görünmeyen ne varsa göstermiş :smilex::smilex:

Durum bu şekilde arkadaşlar, havalar kötü olduğu için de bir süredir yıkamadım zaten bahçe hortumlarını falan don olmasın diye boşalttım.

Bölgenizde güvendiğiniz bir oto deri döşeme atölyesinden tüm derilerin değişimi ile ilgili destek almanızı öneririm

uygar2580

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
İlerleyen zamanlarda komple yeni döşeme yaptırabilirim, bütçemi şimdilik aracın mekanik sorunlarını halletmeye önceliklendirdim, eski sahiplerinden kalma genel kirliliği temizlemek için bir süre idare edecek bir bakıma ihtiyacım var şu aşamada diye düşünüyorum. Direksiyon kaplama hatta daha spor bir model ile değiştirmeyi de düşündüm fakat fiyatlar uçmuş, kendi direksiyonuma farklı bir tasarım yaptırabilirim.

Dorukkutluay

Firma Yetkilisi
Üye
İl
İstanbul
İlerleyen zamanlarda komple yeni döşeme yaptırabilirim, bütçemi şimdilik aracın mekanik sorunlarını halletmeye önceliklendirdim, eski sahiplerinden kalma genel kirliliği temizlemek için bir süre idare edecek bir bakıma ihtiyacım var şu aşamada diye düşünüyorum. Direksiyon kaplama hatta daha spor bir model ile değiştirmeyi de düşündüm fakat fiyatlar uçmuş, kendi direksiyonuma farklı bir tasarım yaptırabilirim.
Ne olur yanlış anlamayın, yumuşatmadan dümdüz ileriye dönük referans olması açısından yazıyorum...

Otomobil derilerinin yüzeyinde pigment katı (boya katı) ve onun da üzerinde şeffaf kalıcı koruma sağlayan üst kaplama (vernik) katı bulunur.

Bakımsızlıkla ilk önce üst kaplama katı hasar görür. Üst kaplama hasar gördüğünde; ele yapışma, yüzeyde parlaklık veya bulanıklaşma başlar.

Üst kaplama kısmı ile olarak hasar gördüğünde ise hasarlı yerlerden deri suyu/sıvıları emmeye başlar. Bu sebeple de kullanımla birlikte açık renklerde koyu izler, koyu renklerde bulanık ve hasarlı kısımlarda yağlı hissiyat oluşur.

Önlem alınmaz, restore edilmez, kullanılmaya devam edilirse deri tüm sıvıları, vücut terini, terdeki yağı emer renk kayıpları, deride sertleşme, bollaşma ve bazen de çekme görülür.

Sizin aracınızda bunların hepsi var ve deriyi bir arada tutan yegane şey kir. Kir ortadan kalktığında şapka düşer kel görünür....

Hasarların hepsi bağırmaya başlar,

Önceden fark etmediğiniz hasarlar görünür,

Önceden ufak görünen hasarlar büyür,

Yağ çözen bir apc, sözde muhteşem bir deri temizleyici, vb kullanırsanız tüm çatlaklardaki yağlar kısmen alınacağı için çatlaklar beyaz beyaz daha da belirginleşir,

Temizlik sırasında bol bol boya çözülür, bez simsiyah olur,

Çözülen boyayı kir olarak düşünürseniz bu hasarlı kısımları daha da büyütürsünüz,

Bu kadar yüzey hasarı olan deriyi ıslatarak yada daha da kötüsü buharla temizlemeye çalışırsanız deriyi tamamen deforme eder, sertleştirir ve ÇOK daha fazla rengin çözülmesine sebep olursunuz.

Çok uğraşır, görümü daha da bozar ve deri yüzeyini çok daha keyifsiz bir hale sokarsınız.

Bütçeniz müsaitse döviz bahsedildiği kadar yükselmeden yeniden kaplatmanızı acilen tavsiye ederim

Yeniden kaplatılma sırasında otomobillere özel olarak uygun şekilde üretilmiş otomobillik doğal derilerle kaplatmanızı ŞİDDETLE tavsiye ederim. Otomobillerde kullanılması gereken derilerin sıkılığı, UV-Sürtünme-Islak-Ter-vb dayanımı yüksek olmalıdır, dana derisi olması yeterli değildir!

Otomobillere uygun olarak üretilmemiş bir deri ile değiştirildiğinde kısa bir sürede yoğun kullanılan kısımlarda yüzey hasarları oluşacaktır.

Otomobillere uygun olan doğal deriler bütçenize uygun değilse otomobillere uygun üretilmiş suni deriler ile değişim yaptırabilirsiniz.

Değişim yapılacağı zaman otomobillere uygunluğunu muhakkak denetlemenizi ve aldığınız yerden konuyla ilgili gerekli bilgi/garanti, vb almanızı ÖNEMLE tavsiye ederim.

uygar2580

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Estağfurullah, doğru bilgi, doğru bilgidir. :)

Siz sektörde olduğunuz için çok daha iyi anlıyorsunuz, işin içine girdikçe doğru bilinen yanlışlar da ortaya çıkıyor doğal olarak. Detaylı anlatımınız için tekrar teşekkür ederim. Deri döşemenin nasıl deforme olduğunu anlatmışsınız. Düzeltmeye çalışırken daha kötü duruma geleceğini fark ettim.

Anladığım kadarıyla bu deriyi restore etmenin pek yolu yok ( süngerle amatör / geçici boyama vs.), temizlemeye çalışarak daha da üzerindeki kaplama materyallere zarar vereceğim.

Yeniden kaplamadan kastınız şuan araç üzerinde bulunan döşemenin komple sökülüp yerine yenisinin yaptırılması sanırım. Acil olması kısmı mevcut kaplamanın daha çok eskimemesi adına mı ? zaten atılacak eğer yenisini yaptıracaksak.

Doğal deri ve yapay deri arasında belirgin his ve materyal farkı var evet, gerçek deriden yana tercih ederim.

Bu araçtaki koltuk + kol dayama derilerinin değişimi tahmini ne kadar bütçe ister ?

Tekrar detaylı bilgilendirme, ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

Dorukkutluay

Firma Yetkilisi
Üye
İl
İstanbul
Estağfurullah, doğru bilgi, doğru bilgidir. :)

Siz sektörde olduğunuz için çok daha iyi anlıyorsunuz, işin içine girdikçe doğru bilinen yanlışlar da ortaya çıkıyor doğal olarak. Detaylı anlatımınız için tekrar teşekkür ederim. Deri döşemenin nasıl deforme olduğunu anlatmışsınız. Düzeltmeye çalışırken daha kötü duruma geleceğini fark ettim.
Yapmayı düşündüğünüz temizlik işlemi ile herhangi bir düzelme olmaz, kir kalkınca hatalar daha da belirginleşir

Anladığım kadarıyla bu deriyi restore etmenin pek yolu yok ( süngerle amatör / geçici boyama vs.), temizlemeye çalışarak daha da üzerindeki kaplama materyallere zarar vereceğim.
Bu hale gelmiş bir deri son kullanıcılar tarafından 23-2-2023 bilgimize göre hiç bir şekilde restore edilemez. Profesyonel ürün ve yöntemlerle ise sadece müzede sergilenmek amacıyla restore edilebilir. Yapılacak profesyonel restorasyon sonrası deriler günlük olarak kullanılırsa, deri özelliğini yitirdiği için kullanımla birlikte kısa sürede deforme olacaktır. Bu kadar kötü araç derilerinde yapılacak restorasyona yııllardır bataklığa gökdelen inşaa etmek benzetmesini kullanırım...

Yeniden kaplamadan kastınız şuan araç üzerinde bulunan döşemenin komple sökülüp yerine yenisinin yaptırılması sanırım. Acil olması kısmı mevcut kaplamanın daha çok eskimemesi adına mı ? zaten atılacak eğer yenisini yaptıracaksak.
23-2-2023 sabahında 1€=20,10TL. Tüm uzmanlar ciddi artış olacağını söylüyor. Acele etmenizdeki amaç fiyat artışından etkilenmemeniz

Doğal deri ve yapay deri arasında belirgin his ve materyal farkı var evet, gerçek deriden yana tercih ederim.
Bütçe müsaitse isabetli olur. Ancak değişim sonrası doğru ürünlerle ilk günden korumaya alın

Bu araçtaki koltuk + kol dayama derilerinin değişimi tahmini ne kadar bütçe ister ?
Otomobillerde yoğunluğumuz sebebiyle uygulama yapmıyoruz. Otomobiller için üretilmiş, kalite standartları olan derileri kullanan itibar ettiğiniz oto döşemecilere sormanızı tavsiye ediyorum.

Tekrar detaylı bilgilendirme, ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.
Rica ederim

Dorukkutluay

Firma Yetkilisi
Üye
İl
İstanbul
Sitesinde aracınız 3 yaşın altında ise kalkan, 3 yaşın üstünde ise koruyucu kullanmanız öneriliyor. Bütçe varsa alta koruyucu üste kalkanda olur. Ama yaşa göre birini kullanmakta yeterli olur
Tüm bu soruları bu kadar geç görmüş olmaktan dolayı üzgünüm.

Deri Koruyucunun içinde, UV filtresi ve yüzey koruma özelliğinin yanı sıra; deriyi içeriden besleyen yağlar, waxlar, antioksidanlar bulunmaktadır. Deri koruyucu derinin kayıp ettiği yağı geri verebilmek, kayıp etmeye başladığı elastikiyeti korumak amacıyla üretilmiştir ve temel esprisi yüzey koruması da oluştursa napa tipi deriyi (yüzeyi boyalı, üst kaplamalı) içinden beslemektir. Bu sebeple 3 yaşından büyük napa tipi derilere önerdiğimiz bir üründür.

Deri Kalkanın amacı ise deri, suni deri ve plastik yüzeyleri korumaktır. Deri Kalkanı da UV filtresi ve antioksidanlar içerir. Yüzey akışkanlığını arttırır, kirlenmeyi geciktirir, sürtünmeyi azaltır ve böylelikle yüzey hasarlarının oluşumunu engeller.

Direksiyon, vites topuzu, vb kısımlar gerilerek döşendiği, yapıştırıldığı için esneklik, sertleşme vb unsurlar çok söz konusu değildir. Gerekli olan temel koruma yüzey korumasıdır. Bu sebeple birincil tercih Mat veya Ekstra Mat Deri Kalkanı olmalıdır.

Deri Koruyucu ve Deri Kalkanı

Erkan KOCAKAYA

Uzman Detaycı
Üye
İl
Bartın
Merhabalar, pandemi kısıtlamalarından sonra arabaya zaman ayırmaya karar verdim. 1 haftadır okuyorum kafam patates oldu :) Mesela bir temizlik ürününde karar kılıyorum, 5 dk sonra başka bir yazı okuduğumda karar verdiğim ürün alakasızmış :) Yani bu işin tek doğrusu yok sanırım.
Öncelikle aracım 2015 model volvo v40 ve ilk sahibiyim.

İlk olarak yarı deri, yarı süet koltuklar ve direksiyon için deri temizleme, bakım ve onarım için TURTLE WAX bakım ve onarım kremini aldım, burayı okuduktan sonra iptal ettim. Onun yerine VALET PRO DERİ TEMİZLEYİCİ ve GYEON Deri Koruma sipariş ettim.

Sonra, torpido, döşeme kısacası genel temizlik için ilk önce Sonax APC sipariş ettim yine burayı okuduktan sonra onu da iptal ettim agresif ürünler olduğu için. Bu yüzden KOCH CHEMIE PO aldım... Ancak kimi yerde bu ürünün sadece deri ve kumaşta kullanılması gerektiği, diğer yerlerde kullanımının uygun olmadığı, bu yüzden koch chemie GS ürününün genel temizleyici olarak kullanılması gerektiğini okudum kafam karıştı... valet pro deri temizleyici aldığım için koch PO almam anlamsız mı oldu şimdi :)
Valet pro deri temizleyici aldığım için PO anlamsız olacaksa bunun yerine APC olmamak kaydıyla hem torpido hemde genel iç temizleyici bir ürün almam mantıklı mı olacaktır. Sonax ın kokpit mat effect olabilir mi.
Soru güzel, cevapları ayrı güzel. Baya bilgi birikimi olan bir paylaşım olmuş. Teşekkür ederim.

F01

Çaylak Detaycı
Üye
Merhabalar. 2016 passat b8 comfortline aracım var. Aracımı çok kullanmıyorum. Dolayısı ile sık detay yapmıyorum. Bu bağlamda komple iç detay uygulaması yapacağım. Tavan, taban halısı, koltuklar, ön torpido(göğüs kısmı) yumuşak plastik kapı döşemeleri için, temizlemesek daha iyiydi dememek adına ürün arayışı içerisindeyim. Deri temizliği için deriklinik TLS hafif deri temizleyici ürününü edindim. Tavan, kapılardaki kumaşlar ve kumaş direk kaplamaları için WURTH araç içi temizleyici (köpük) ürününde karar kıldım. Ama özellikle torpido(göğüs kısmı) ve yumuşak plastik kapı döşemeleri ve tüm plastikler için güvenilir. Kesinlikle yüzeye zarar vermicek sadece temizleme amaçlı ürüne karar veremedim. Koltukları koltuk temizleme cihazıyla vakumlayarak temizleyeceğim. O alanda da herhangi bir temizleyici kararına varamadım. Torpidoda ve yumuşak plastik kapılarda kullanım sonrası nemli bezle durulayıp iyice yüzeyden ürünü arındıracak olsamda güvenli bir ürün arıyorum. TLS hafif deri temizleyici ile torpido(göğüs kısmı) ve yumuşak plastikler sert plastikler temizlenir mi bilemedim. Denemedim. Sektörde uygulama yapan arkadaşlar ile işin profesyonellerinden bu konuda destek bekliyorum. En nihayetinde aracı hep nemli bez ile temizledim. Hiç harici bir ekipman ürün kullanmadım. Biraz obsesiflik var tercih konusunda . İyi forumlar…

lafons

Çaylak Detaycı
Üye
İl
İzmir