Merhabalar.
Ben Petlası bir kış kullandım. Kullandığım dönemde birgün Ankara Dikmen de şiddetli kar yağışına yakalandım.
Yollar çok hızlı şekilde karla kaplandı. Aracımda Opel Corsa'ydı. O dikmen yokuşlarında araba banamısın demedi. Yokuştan aşağı inerken Audi A6'nın kaydığına şahit oldum, ben normal bir şekilde inmeye devam ettim.
Şimdi yukarıda yazdıklarımdan sonra insanlara neden Petlas tavsiye edemiyorum onu yazayım: Çünkü lastiği sadece bir kış kullandım sonrasında aracımı sattım. Kış lastiklerinde önemli kriterlerden biri de lastiğin erken sertleşmemesi. Ben Petlas'ı hiç bir zaman ikinci bir kış kullanamadığım için çok tavsiye edemiyorum, lastik tavsiyesi isteyenlere.
Evimin önü taksi durağı, taksiciler de Petlas kış lastiklerinden oldukça memnunlar. Hemen hemen hepsi Petlas kullanıyor kış lastiğinde. Bu tek başına sizler için delil olur mu bilmiyorum.
Şunu da eklemek isterim ne Lassa ne de Petlas yurtdışı incelemelerinde boy gösteren lastikler değiller. Haliyle profosyonel testlerde nasıl sonuç verirler bilemiyoruz. Ki kaldıki kış lastiği seçiminde benim en dikkat ettiğim husus kuru zemin frenleme mesafesi. Bu değeri, yurtdışı incelemerinde yer almadıkları için, ne Petlas ne de Lassa için bilemiyoruz. Petlas'ı bir dönem kullanmış olmam ve karda iyi sonuç vermesi tek başına tercih sebebi değil.
Örnek vermek gerekirse ben de yakın zamanda kış lastiği alabilirim henüz kararsızım. Araştırma evremde uygun fiyatlı olduğu için Sava'ya yönelmek istedim. 225/40/18 ebat lastiği 215 liraya bulabiliyordum. Normalde bu ebat kış lastiklerinin 400-650 lira arası fiyatı var.
Sonrasında bu lastiği araştırmaya koyuldum. Şu an 2017 Auto Bild Kış lastiği (225/50/R17) sonuçlarına bakıyorsunuz. Aşağıda yer alan grafik bize karda frenleme mesafesini gösteriyor.
Kardaki frenleme mesafelerine baktığımızda 215 liralık Sava'nın 27.2 metre ile sıralamada 3. olduğunu ve Tr'de kendisinin iki katı fiyatına satılan tüm rakiplerine fark attığını görüyoruz. Yalnız grafiği detaylı incelediğimizde Nokian WR D4'ün 27.7 metre olduğunu, Pirellinin ise 29.8 metre olduğunu gözlemliyoruz. Yani lastiğimiz Sava iki katı fiyata satılan Nokian'dan 0.5 metre, Pirelli'den ise 2.6 metre daha kısa mesafede durma sağlıyor.
Evet test sonuçlarını incelemeye devam edelim şimdide karda dönme performansına bakalım. Bu testte araç belirli bir hızla viraja giriyor ve virajdan çıkma hızı ölçülüyor.
Lastiğimiz Sava burda da inanılmaz bir performansla yine kendinden çok daha pahalı olan Michelin, Nokian ve Pirelli'den daha iyi sonuç veriyor. Viraj hızı Sava 51.9, Michelin 51.2, Nokian 50.9, Pirelli ise 50.2 km . Sava burda kendisinden en uzak rakibi Pirelliye 1.7km fark atmış. Yani 1.7 km daha hızlı dönüyorsunuz, eğer Sava tercih edersiniz. Gerçi bu test sadece bunu söylemez, aynı zamanda karlı zeminde Sava'nın daha iyi bir kontrol sağladığını da gösterir.
Sonuçta kış lastiği alıyoruz, tamam işte karda daha iyi durma, daha iyi kontrol sağlıyor Sava alıp geçelim, bu tablo bizim için yeterli değil mi?
Hayır değil.
Testte yer alan diğer grafikleri incelemeye devam edelim. Şu anda kış lastiklerinin kuru zeminde durma mesafelerine bakıyoruz.
Nokian'ın bu testte 44.7 metrede, Pirelli'nin 43.7 metrede, Michelin'in 45.4 metrede, bizi asıl ilgilendiren Sava'nın ise 46.3 metre de durabildiğini görüyoruz. Rakibi Nokian'dan tam olarak 1.6 metre daha geride durabilmiş. Listede sondan ikinci olarak yer almakta.
Bir diğer grafiğe bakalım, burada ıslak frenleme performansı ölçülmüş.
Burada Pirelli'nin 32.2 metrede, Michelin'in 33.3 metrede, Nokian'ın 35 metrede, Sava'nın ise 36.4 metrede durabildiğini görüyoruz. Nokian'dan tam olarak 1.4 metre, Pirelliden ise 4.2 metre geç durduğunu görüyoruz.
Testin tamamına burdan ulaşabilirsiniz : http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm
Ben daha fazla grafik paylaşmayacağım. Fakat lastik alırken bu testlerin tamamını detaylı incelemek gerekebiliyor. Mesela lastiğin ömrü de yine tek başına tercihinizi değiştirebiliyor. Ben yazlık lastik alırken Conti Sport Contact 5 alacaktım, daha sonra özellikle kullanıcılarının ömrü çok kısa diye belirtmelerinden ötürü Goodyear Asym. 3 'e yöneldim. Neyse konumuza dönelim.
Türkiye'de özellikle Ankara ve İstanbul için konuşuyorum bir kış ortalama 3-4 gün karda sürüş yapmak durumunda kalıyoruz, onun dışında hep ya kuru zemin ya da ıslak zemin üzerinde araç kullanıyoruz. Burdan şunu anlıyoruz bizim için en önemli parametre, kış lastiği satın alırken, ıslak ve özellikle kuru frenleme mesafesi. Tabiki fiyatı da gözardı etmemek gerekiyor. Ben yukarıdaki testi detaylı incelediğimde hemen Pirelli'ye yöneldim. sonrasında 614 lira fiyat etiketini görünce vazgeçtim tabi.
Yukarıdaki grafiklere baktığımızda karda Sava'nın ne kadar iyi performans gösterdiğini görüyoruz. Ben kuru ve ıslak zemin frenleme mesafesini gördükten sonra kolay kolay Sava tercih etmem onu belirteyim. Kış lastiklerini çoğunlukla karsız yollarda kullandığımızı unutmayalım. Örnek üzerinde tekrar vurgulamak gerekirse Sava'nın, kuru zeminde Nokian'dan 1.6 metre, ıslak zeminde ise 1.4 metre daha geç durduğunu gördükten sonra; Sava'nın karlı zeminde Nokian'dan 0.5 metre daha önce durmuş olması benim için çok bir anlam ifade etmiyor.
Mesajımın çok uzun olduğunun farkındayım, umarım açık bir şekilde ifade edebilmişimdir.
Saygılar.