Motor yağları hakkinda onerileriniz nelerdir?

Okan48

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Marmaris
Birazda shelden konusalım o zaman kullanan varmı aranızda önceki yağım eksikmiyordu shel koydum eksiltiyor yahut shel koydum eksiltmiyor aracın sesi değişti gibi yorumlar ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Ozgur_gs_91' Alıntı:
Shell, en son yağı doğalgazdan sentezlenen bir yağ, tam sentetikler baya iyi, temiz bir yağ. Farklı teknoloji ile üretilmesi zaten bunu gösteriyor
Deneme şansın oldu mu Özgür, ya da düşünüyor musun.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
onurçiko' Alıntı:
Ozgur_gs_91' Alıntı:
Shell, en son yağı doğalgazdan sentezlenen bir yağ, tam sentetikler baya iyi, temiz bir yağ. Farklı teknoloji ile üretilmesi zaten bunu gösteriyor
Deneme şansın oldu mu Özgür, ya da düşünüyor musun.
Bizim 301 de deniyicem yakın zamanda alıpta, farkına bakıcam.

Eraycan

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Ordu
Daha önceki aracımda tek sefer Motul xclean efe kullandım mobil 1 esp ye göre rolanti sesi azalmıştı. Yağ eksiltme gibi bir problemle karşılaşmadım. Ama shell yağlarını özellikle son seri dogalgaz sentezli yağlarını çok merak ediyorum. Çok övgü ile bahsediliyor. Birde orjinal bulma açısından daha sıkıntısız shell istasyonlarda rahatlıkla bulunabilir.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Araç yağınızı değiştirmek için 15-20k kilometreleri beklemeyin. En büyük tavsiyem ve vasiyetimdir :D

babapars

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Kayseri
_CaN_' Alıntı:
Araç yağınızı değiştirmek için 15-20k kilometreleri beklemeyin. En büyük tavsiyem ve vasiyetimdir :D
Çok haklısın bakımları erken yapmakta fayda var üstelik sadece motor yağı değil üretici tavsiyesiyle şanzıman yağını da değiştirmek şart! ben yakın zamanda şanzıman yağı değişim inanın cok fark ediyor

Detail Guy

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
İl
Belirtilmedi
Yağ değişimi ile aracın sesi değişiyor araç rahatlıyor.KM dolmasa bile yılı dolduğu zaman yağınızı değiştirmeyi ihmal etmeyin

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Moderatör tarafında düzenlendi:

Samet

Acemi Detaycı
Üye
İl
Kahramanmaraş
@_CaN_ Hocam Astra aracımızın yağ değişim zamanı geldi. Mobil 1 new life 0-40 koymak istiyorum ama bidonlar hep 4 lt. Astra 4,5 lt alıyor. Siz nasıl çözüyordunuz bu konuyu :)

Yoksa Motul 5-30 alacağım.

etuhanatasever

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Bursa
Motul'dan şaşmıyorum linea varkende motul kullanıyordum şimdi fr var rodaj bitince onada motul koydum. Motul candır :)

Samet

Acemi Detaycı
Üye
İl
Kahramanmaraş
_CaN_' Alıntı:
Samet@_CaN_  Hocam Astra aracımızın yağ değişim zamanı geldi. Mobil 1 new life 0-40 koymak istiyorum ama bidonlar hep 4 lt. Astra 4,5 lt alıyor. Siz nasıl çözüyordunuz bu konuyu :)

Yoksa Motul 5-30 alacağım.

Görmediniz galiba alıntı yapayım dedim :)

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Liqui Moly top tec 4400 5W30 + Ceratec karışımının 100 derecede yapılan testi. Fikir vermesi açısından paylaşıyorum. Ceratec kullanan arkadaşlar yorumlarını paylaşırsa sevinirim.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Liqui Moly top tec 4400 5W30 + Ceratec karışımının 100 derecede yapılan testi. Fikir vermesi açısından paylaşıyorum. Ceratec kullanan arkadaşlar yorumlarını paylaşırsa sevinirim.

Ben bütün araçlara koydum, daha sessiz çalıştığını söyleyebilirim araçların, aşınma testi tabiki yapamam ama, tabi yağ liqui moly değil.

DetayDeposu

Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye

Mesleğimden ötürü ve mezuniyet araştırma görevimin yağlar üzerine olduğundan ötürü olaya biraz hakim olduğumu söyleyebilirim.
Liqui Moly benim nezdimde dünyanın en iyi yağlarını üreten firmadır. şu an sürtünme ve aşınmayı en aza indiren yağ kendilerinde mevcuttur. Molibdenum Disulfide etken maddesi patenti kendilerine aittir ve bu etken madde sayesinde uçak motoru yağları ve akabinde otomotiv sektörüne de girerek araçlar için de yağ üretmeye başlamıştır. Türkiye’de pek değeri bilinmeyen yağ markasıdır ancak hem Türkiye’de hem de yurt dışında arabalarımıza bizzat Liqui moly koyarız. Benim için yağda sürtünde ve vizkozite ana kıstastır. Ve çevremde dizel araca sahip kime önerdiysem motor sesinin bariz azaldığı tepkilerini aldım.

ancak ülkemizde şöyle bir yanlış var. Mesela golf araç kullanıcısı castrol yağ kullanıyor ve bunu şiddetle çevresindeki tüm herkese öneriyor. Ya da motul kullanan ford sahipleri bunu yapıyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Araç üreticisi yağ konusunda hangi sertifika şartı koşuyorsa ona uyulmalıdır. Örneğin benim aracıma Dexos1 Genetic2 sertifikası olan yağlar girmek zorundadır. Ben tutup bu sertifikaya sahip olmayan Castrol ya da mobil1 koyarsam aracıma kötülük etmiş olurum. O yüzden yağ markası fanatikliği ülkemizde çok tehlikeli boyuttadır. Adam 15 sene önce sahip olduğu araca castrol koymuş ya da motul koymuş memnun kalmış, ondan sonra aldığı tüm araçlarda da fanatiktik edip aynı yağı koyuyor ve ısrarla çevresine öneriyor. Sonra düşük hacimli turbo beslemeli motorlarda LSPI ye bağlı sekman piston kırma muhabbetleri yaşanıyor.

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Mesleğimden ötürü ve mezuniyet araştırma görevimin yağlar üzerine olduğundan ötürü olaya biraz hakim olduğumu söyleyebilirim.
Liqui Moly benim nezdimde dünyanın en iyi yağlarını üreten firmadır. şu an sürtünme ve aşınmayı en aza indiren yağ kendilerinde mevcuttur. Molibdenum Disulfide etken maddesi patenti kendilerine aittir ve bu etken madde sayesinde uçak motoru yağları ve akabinde otomotiv sektörüne de girerek araçlar için de yağ üretmeye başlamıştır. Türkiye’de pek değeri bilinmeyen yağ markasıdır ancak hem Türkiye’de hem de yurt dışında arabalarımıza bizzat Liqui moly koyarız. Benim için yağda sürtünde ve vizkozite ana kıstastır. Ve çevremde dizel araca sahip kime önerdiysem motor sesinin bariz azaldığı tepkilerini aldım.

ancak ülkemizde şöyle bir yanlış var. Mesela golf araç kullanıcısı castrol yağ kullanıyor ve bunu şiddetle çevresindeki tüm herkese öneriyor. Ya da motul kullanan ford sahipleri bunu yapıyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Araç üreticisi yağ konusunda hangi sertifika şartı koşuyorsa ona uyulmalıdır. Örneğin benim aracıma Dexos1 Genetic2 sertifikası olan yağlar girmek zorundadır. Ben tutup bu sertifikaya sahip olmayan Castrol ya da mobil1 koyarsam aracıma kötülük etmiş olurum. O yüzden yağ markası fanatikliği ülkemizde çok tehlikeli boyuttadır. Adam 15 sene önce sahip olduğu araca castrol koymuş ya da motul koymuş memnun kalmış, ondan sonra aldığı tüm araçlarda da fanatiktik edip aynı yağı koyuyor ve ısrarla çevresine öneriyor. Sonra düşük hacimli turbo beslemeli motorlarda LSPI ye bağlı sekman piston kırma muhabbetleri yaşanıyor.

Biraz daha anlatsaydınız da daha uzun uzun okusaydım dedim içimden :) Ne güzel bilgiler bunlar.

İdris

Usta Detaycı
Üye
İl
Bursa
@Tonyukuk07, ustad sertifika demisken 10/40 demis uretici ben bunu 5/30 yapsam buda kotuluge girermi ben yapmadim ama cevremdekiler honda gurubu motul ve 5/30 koyuyuolar benzin&lpg araclarimiz hondada motul japon gurubu diye favori yaglar arasinda

DetayDeposu

Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
@Tonyukuk07, ustad sertifika demisken 10/40 demis uretici ben bunu 5/30 yapsam buda kotuluge girermi ben yapmadim ama cevremdekiler honda gurubu motul ve 5/30 koyuyuolar benzin&lpg araclarimiz hondada motul japon gurubu diye favori yaglar arasinda
İdris bey, üreticinizin kullanma klavuzu ya da internet sitesine girerek araç numaranızı yazdığınız zaman yağ ile ilgili özel şartların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz ki %99 tüm firmalarda bu vardır. Orada teknik spesifikasyonlardan onay sertifikası şartları kontrol edilebilir(örneğin; ACEA, SN Vw 5000 serisi, GM, BMW MB).
Mesela şu an internetten herhangi bir yağ markasının bidonunu inceleyin üzerinde onayların yer aldığı bölüm mutlaka vardır ve oradan aracınızın sertifika onayını teyit edip yağ alımı gerçekleştirmelisiniz.

sorunuza gelecek olursak onun cevabını ben vermem. Çünkü aracınız kaç model ve hangi motora sahip bilmiyorum. Şimdi siz aracınıza biraz daha ince yağ koymaya çalışıyorsunuz. Eski tekniklerle üretilen araçlarda kalın yağ verilirdi. Sebebi ise üretimden kaynaklı metal parçalar arası boşluklar fazla olduğundan 20w40 gibi kalın yağlar konulurdu ama zamanla teknoloji gelişti ve çok daha mükemmel üretim teknikleri ile motor elemanları arasındaki boşluk minimuma indi. 5w30 0w20 gibi ince yağlara uyumlu artık araçlar. Yani toparlayacak olursam sizin araç üreticiniz 10w40 öneriyorsa sizin 5w30 koymanız motor metal boşluğu için biraz fazla ince gelebilir. Siz el kitabı ya da teknik sitenize gidip araç şasi numarası ile yağ bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

DetayDeposu

Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
Biraz daha anlatsaydınız da daha uzun uzun okusaydım dedim içimden :) Ne güzel bilgiler bunlar.
Çok şey öğrendiğim forumda bu gibi bilgiler az kalır hocam :) Almanca bu firmanın geçmişini okumuştum. Yağlar o denli sürtünmeyi azaltıyor ki, ikinci dünya savaşında yağ sistemi darbe alan uçaklar yağ tankı boşalmasına rağmen sistemde kalan yağlar ile güvenli bir şekilde iniş gerçekleştirebilmişler. Bunu öğrendiğimde vay be demiştim :)

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik

Çok şey öğrendiğim forumda bu gibi bilgiler az kalır hocam :) Almanca bu firmanın geçmişini okumuştum. Yağlar o denli sürtünmeyi azaltıyor ki, ikinci dünya savaşında yağ sistemi darbe alan uçaklar yağ tankı boşalmasına rağmen sistemde kalan yağlar ile güvenli bir şekilde iniş gerçekleştirebilmişler. Bunu öğrendiğimde vay be demiştim :)
Cevaplar için çok teşekkür ederim. Çok güzel bilgiler mevcut.

Araçların her model ve farklı motorları için önerdiği onaylara sahip yağı kullanmadı. Bu dediğiniz o kadar önemli ki anlatamam. Koy usta 10-40 araba kendine gelsin düşüncesinin hakim olduğu piyasada siz ısrarla aracınıza uygun yağı isteyince insanların size bakışı değişiyor.

Mesela benim aracımda ki motora sahip olan araçlar için Peugeot, psa b71 2312 onayının olması gerektiğini söylüyor.