Paslardan Arınma, Restorasyon ve Detay Uygulamaları

ormancı

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Herkese merhaba.
Yaklaşık beş hafta kadar önce işlerden vakit buldukça başladığım ve @Pro nun yarışma için son 6 gün demesiyle "Ben de yetiştirebilirsem bu yarışmada yer alsam mı?" diye düşünerek katıldığım bir etkinlik oldu. Fotoğraflardan yana sd kart kaynaklı şansızlıklarım oldu. Bazı aşamaları fotoğraflar bozuk olduğundan affınıza sığınarak çektiğim videolardan görüntü alarak paylaşmaya çalıştım.

Aracım 2008 model Ssangyong Actyon Sports 4x4 kamyonet. Araç, geçtiğimiz senenin sonu ve bu yılın ilk ayları itibariyle ailecek katıldığımız yüksek rakımdaki faaliyetlerde yolların donmaması adına uygulanan çokça tuza ve solüsyona maruz kaldı. Şasede, diğer mekanik aksamların olduğu bölümlerde yer yer paslanmalar oluştu. Bu pasların en çok göründüğü yer arka diferansiyelin olduğu bölüm, panhard kolu ve diff bağlantı kolları.

Uygulamada kullandığım ekipmanlar:
Klpro avuçiçi taşlama makinesi
Gaz maskesi ve koruyucu gözlükler
M14 dişli burgu telli fırça
Çeşitli taşlama zımparaları
Plastik saplı tel fırçası
Çeşitli sert fırçalar
Stargil fırçalar
Spark ve bim bezleri
Veta pompa 2 lt.
Gazyağı
Araç altı sehpalar
Hidrolik kriko

Uygulamada kullandığım kimyasallar:
Koch Chemie GS
B33 ve Ceviz karışımı
Zymöl şampuan
Mr.Fix Seramik
TW Sealant
%25 lik Nitrik asit çözeltisi
%25 lik Hidroklorik asit çözeltisi
Hammerite direkt pas üstü çekiçlenmiş görüntülü siyah boya
Akfix siyah sprey boya
Motip ısıya dayanıklı siyah boya

Araç altını fotoğrafları şu şekilde:

1/20 lik B33 ile ön yıkama ile son arazi macerasından kalan kirlerin ön yıkamasını yapıyorum.

Alt tarafı durulayıp şasi içine su basıp kirin akmasını sağlıyorum;

Daha sonra aracın ön lastiklerini söküp aracı sehpaya alıyorum ve lastik detaylarına giriyorum. Lastikleri temizledikten sonra jantların iç kısımlarını boyadım.

Sağ ön taraftaki paslı bölgeye önceden hazırladığım %25 lik Nitrik asit çözeltisi ile müdahale ediyorum.
Sol ön taraftaki paslı bölgeye ise %25 lik Hidroklorik asit çözeltisi ile müdahale ediyorum Burada iki farklı asidik kimyasalların etkilerini merak ettiğimden böyle bir uygulama yaptım. Gözlemlerime göre nitrik asit daha hızlı şekilde pası sökmeyi başardı. Pas sökme işlemi ardından ceviz ve b33 karışımı yapıp duruladım. Koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanmayı unutmadım.

Sol ön rot kolu körüğü yırtılmıştı. Körüğü ve kolu yenisiyle değiştirdim.
Pas sökme işlemini tamamladıktan sonra antipas ile metal bölümlere müdahale ettim,
Poryaları motip ısıya dayanıklı sprey boya ile boyadım.

Ön takımların pas sökme, yıkama, durulama, kurulama, antipas ve ısıya dayanıklı boya işlemleri bittikten sonra şaselerin ve diferansiyellerin pas sökme, yıkama, durulama, kurulama, antipas ve son olarakta diferansiyellere mr.fix seramik diğer bütün kalan alt bölgeye de tw sealant yapma işlemlerine geçtim.

Şasi ve difflerde avuçiçi taşlama makinesine taktığım burgulu çanak tel fırça çok işime yaradı.

50/50 seversiniz :)

Öncesi / Sonrası

Difflere mr.fix, araç altına komple tw sealant.
Kışa girmeden durumu gözlemleyip bir kat daha mr.fix seramik atacağım.
Kış sonunda kar, buz, çamur, tuz ve solüsyonlarla olan mücadelesine hep beraber şahit oluruz.

Gerçekten son saniye yetiştirdim. Hatta youtube video ile uğraşıyorum bir yandan :)
Videoda farklı bir şeyler yapmaya çalıştım.
Zaman ayırdığınız için teşekkürler,

Son düzenleme:

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Valla emeğinize sağlık hocam, bu kadar dar alanda eğilerek çalışmak büyük eziyet. :) Bide gif ile yolladığınız küçük resimler çok beğendim. :)

ormancı

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Valla emeğinize sağlık hocam, bu kadar dar alanda eğilerek çalışmak büyük eziyet. :) Bide gif ile yolladığınız küçük resimler çok beğendim. :)
Araç ne kadar yüksekte olsa ve de sehpa ile yükseltsemde alt kısımda çalışmak gerçekten sabır istiyor.
gif leri beğenmene sevindim. aceleden hepsini yükleyemedim. Videoyu izlemeni öneririm naçizane. Bir de en son arabayı alt üst yıkayıp tw sealant yaptığım fotoları ve videoyu eklemeyi unutmuşum çaktırma :komik:

carking58

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Abi ellerine sağlık, imrenerek baktım tüm işlemlere :) Her ne kadar bu kadar detaylı olmasa da ben de babamın aracı için minik tamiratlar yapmaya çalışıyorum favorilerime eklediğim bir uygulama oldu seninki. Özellikle işlemler sonrası diferansiyele Mr.Fix uygulaması, doğru yerde olduğumu bir kez daha gösterdi bana :deli:

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator
Elinize emeğinize sağlık, hem sabır hem el yatkınlığı lazım o da sizde varmış harika görünüyor uygulama maşallah diyelim :)

ormancı

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Abi ellerine sağlık, imrenerek baktım tüm işlemlere :) Her ne kadar bu kadar detaylı olmasa da ben de babamın aracı için minik tamiratlar yapmaya çalışıyorum favorilerime eklediğim bir uygulama oldu seninki. Özellikle işlemler sonrası diferansiyele Mr.Fix uygulaması, doğru yerde olduğumu bir kez daha gösterdi bana :deli:
Çok teşekkür ederim. Pedermobildeki trimleri söküp detaylandırıp geri takmak inan daha da zordur bence; senin de ellerine sağlık. 30 mayısta master @onurçiko nun paylaştığı ve mr.fix in de aralarında bulunduğu seramik testi konusunu görünce bir aydınlanma geldi bana. Depoda boş boş yatan mr.fix i sahalara sürme zamanı geldi diye düşünüp uyguladım.

Elinize emeğinize sağlık, hem sabır hem el yatkınlığı lazım o da sizde varmış harika görünüyor uygulama maşallah diyelim :)
Çok teşekkürler üstat bir şeyler yapmaya çalıştım kendi çapımda. Zaman ve imkan olsa ahh...

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.
@ormancı Hocam elllerine sağlık, benimde aracın altına bi operasyon düzenleyesim gelmedi değil videoyu izleyince. :heyecan:Yarışmaya son 10 dk ile katılmayı başardın.:alkis:

Detail 35

Profesyonel Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
bayılıyorum söyle restorasyonlara keşke 20 dklik bir video şeklinde izleyebilsem uygulamanızı :)

ormancı

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
@ormancı Hocam elllerine sağlık, benimde aracın altına bi operasyon düzenleyesim gelmedi değil videoyu izleyince. :heyecan:Yarışmaya son 10 dk ile katılmayı başardın.:alkis:
Hocam elektrikler kesikti son anda yetiştirdim ödevimi :taraa: Şimdi sırada çamurluk içlerine yalıtım var :)

bayılıyorum söyle restorasyonlara keşke 20 dklik bir video şeklinde izleyebilsem uygulamanızı :)
Teşekkürler hocam. Aslında şarj bitmesin diye elektrik bile çekmiştim telefona ama sd kartın azizliğine uğradım. Kurtarabildiğim foto ve videolarla anca bu kadar çıktı.

ege

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
izmir
@ormancı, bey. ellerinize saglık. çok büyük emek var. biraz detayling dışı kalsada lakin son o ceramic kaplama işin rengini degiştirmiş.
güzel günlerde kirletin.

iyi detaylar.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Ellerinize sağlık. Bence yarışmanın bitimine az bir süre kala çok geçerli bir konu olmuş. Aracın altı gerçekten seviye atlamış. Maşallah :nazar:

Bu arada kriko ile kaldırma gifine bittim :alkis:

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Ellerine emeğine sağlık, çok güzel olmuş, seramik olayı efsane olmuş, demek buymuş aldığın fikir. Ne de güzel olmuş.

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Herkese merhaba.
Yaklaşık beş hafta kadar önce işlerden vakit buldukça başladığım ve @Pro nun yarışma için son 6 gün demesiyle "Ben de yetiştirebilirsem bu yarışmada yer alsam mı?" diye düşünerek katıldığım bir etkinlik oldu. Fotoğraflardan yana sd kart kaynaklı şansızlıklarım oldu. Bazı aşamaları fotoğraflar bozuk olduğundan affınıza sığınarak çektiğim videolardan görüntü alarak paylaşmaya çalıştım.

Aracım 2008 model Ssangyong Actyon Sports 4x4 kamyonet. Araç, geçtiğimiz senenin sonu ve bu yılın ilk ayları itibariyle ailecek katıldığımız yüksek rakımdaki faaliyetlerde yolların donmaması adına uygulanan çokça tuza ve solüsyona maruz kaldı. Şasede, diğer mekanik aksamların olduğu bölümlerde yer yer paslanmalar oluştu. Bu pasların en çok göründüğü yer arka diferansiyelin olduğu bölüm, panhard kolu ve diff bağlantı kolları.

Uygulamada kullandığım ekipmanlar:
Klpro avuçiçi taşlama makinesi
Gaz maskesi ve koruyucu gözlükler
M14 dişli burgu telli fırça
Çeşitli taşlama zımparaları
Plastik saplı tel fırçası
Çeşitli sert fırçalar
Stargil fırçalar
Spark ve bim bezleri
Veta pompa 2 lt.
Gazyağı
Araç altı sehpalar
Hidrolik kriko

Uygulamada kullandığım kimyasallar:
Koch Chemie GS
B33 ve Ceviz karışımı
Zymöl şampuan
Mr.Fix Seramik
TW Sealant
%25 lik Nitrik asit çözeltisi
%25 lik Hidroklorik asit çözeltisi
Hammerite direkt pas üstü çekiçlenmiş görüntülü siyah boya
Akfix siyah sprey boya
Motip ısıya dayanıklı siyah boya

Araç altını fotoğrafları şu şekilde:

1/20 lik B33 ile ön yıkama ile son arazi macerasından kalan kirlerin ön yıkamasını yapıyorum.

Alt tarafı durulayıp şasi içine su basıp kirin akmasını sağlıyorum;

Daha sonra aracın ön lastiklerini söküp aracı sehpaya alıyorum ve lastik detaylarına giriyorum. Lastikleri temizledikten sonra jantların iç kısımlarını boyadım.

Sağ ön taraftaki paslı bölgeye önceden hazırladığım %25 lik Nitrik asit çözeltisi ile müdahale ediyorum.
Sol ön taraftaki paslı bölgeye ise %25 lik Hidroklorik asit çözeltisi ile müdahale ediyorum Burada iki farklı asidik kimyasalların etkilerini merak ettiğimden böyle bir uygulama yaptım. Gözlemlerime göre nitrik asit daha hızlı şekilde pası sökmeyi başardı. Pas sökme işlemi ardından ceviz ve b33 karışımı yapıp duruladım. Koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanmayı unutmadım.

Sol ön rot kolu körüğü yırtılmıştı. Körüğü ve kolu yenisiyle değiştirdim.
Pas sökme işlemini tamamladıktan sonra antipas ile metal bölümlere müdahale ettim,
Poryaları motip ısıya dayanıklı sprey boya ile boyadım.

Ön takımların pas sökme, yıkama, durulama, kurulama, antipas ve ısıya dayanıklı boya işlemleri bittikten sonra şaselerin ve diferansiyellerin pas sökme, yıkama, durulama, kurulama, antipas ve son olarakta diferansiyellere mr.fix seramik diğer bütün kalan alt bölgeye de tw sealant yapma işlemlerine geçtim.

Şasi ve difflerde avuçiçi taşlama makinesine taktığım burgulu çanak tel fırça çok işime yaradı.

50/50 seversiniz :)

Öncesi / Sonrası

Difflere mr.fix, araç altına komple tw sealant.
Kışa girmeden durumu gözlemleyip bir kat daha mr.fix seramik atacağım.
Kış sonunda kar, buz, çamur, tuz ve solüsyonlarla olan mücadelesine hep beraber şahit oluruz.

Gerçekten son saniye yetiştirdim. Hatta youtube video ile uğraşıyorum bir yandan :)
Videoda farklı bir şeyler yapmaya çalıştım.
Zaman ayırdığınız için teşekkürler,

Vallahi bravo, emek dolu bir uygulama ve yetiştirmek için girdiğin tempoyuda düşünürsek maşallah demekten başka bişi düşmüyor:nazar:
Tutunma kabarma gibi durumlar yaşanmaz inşallah sıfır gibi olmuş:mutlu:

PcCoPaT

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Bursa
Maaşallah çok güzel olmuş. Bu kadar emek ve detay isteyen işler yapılırken, aynı anda güzel ve detaylı çekimler yapmak gerçekten çok zor. Hatta bu sitede zaman geçiren insanlar için bence bu işleri yapmak daha kolay ve keyifli aynı anda çekim yapmak daha zor gibi geliyor :))

ormancı

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
@ormancı, bey. ellerinize saglık. çok büyük emek var. biraz detayling dışı kalsada lakin son o ceramic kaplama işin rengini degiştirmiş.
güzel günlerde kirletin.

iyi detaylar.
Teşekkür ederim üstadım.

bu çok fazla :D detay ama
Maşallah elinize kolunuza sağlık. aracında böyle bir şeye çok fazla ihtiyacı varmış.
Teşekkürler. Gerçekten çil çil paslanma haddinden fazlaydı. Kışın tuzlu yollar sonrası alt yıkamayı atlamamak gerekli ne yazık ki.

Ellerinize sağlık. Bence yarışmanın bitimine az bir süre kala çok geçerli bir konu olmuş. Aracın altı gerçekten seviye atlamış. Maşallah :nazar:

Bu arada kriko ile kaldırma gifine bittim :alkis:
Teşekkürler hocam. Gif ler fena olmadı gerçekten de.

Ellerine emeğine sağlık, çok güzel olmuş, seramik olayı efsane olmuş, demek buymuş aldığın fikir. Ne de güzel olmuş.
Mr.fix i görünce bir aydınlanma yaşadım o an üstadım. 3 günlük boyanın üzerine uyguladım seramiği. Umarım boyadan uçması gereken gazlar uçmuştur 3 günde :)

ormancı

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Vallahi bravo, emek dolu bir uygulama ve yetiştirmek için girdiğin tempoyuda düşünürsek maşallah demekten başka bişi düşmüyor:nazar:
Tutunma kabarma gibi durumlar yaşanmaz inşallah sıfır gibi olmuş:mutlu:
Teşekkürler hocam. Üç günlük boya üzerine yaptığım seramik düşündürüyor biraz acaba yeni boyayı kötü etkiler mi diye. Bakalım zaman gösterecek durumu.

@ormancı Ellerine, emeğine, bütçene ve paylaşımına sağlık :) Gerçekten çok emek var :)
Çok teşekkür ederim üstadım. :tesekkurr:

Ellerinize sağlık farklı bir uygulama olmuş :)
Çok teşekkürler hocam :tesekkurr:

Maaşallah çok güzel olmuş. Bu kadar emek ve detay isteyen işler yapılırken, aynı anda güzel ve detaylı çekimler yapmak gerçekten çok zor. Hatta bu sitede zaman geçiren insanlar için bence bu işleri yapmak daha kolay ve keyifli aynı anda çekim yapmak daha zor gibi geliyor :))
Çok teşekkürler. Çekim yapmak ayrı bir bilgi birikim gerektiriyormuş. Video editleyip youtube a yüklemek bile başlı başına çok farklı bir olaymış. Ben uygulamadan daha çok video işlerinde zorlandım açıkçası