Sanayi Tipi Basınçlı Yıkamalarında Köpük Tabancası (Foam Lance) Nasıl Kullanılır ? (REHBER)

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Bilindiği gibi sanayi tipi basınçlı yıkama makinelerinde çeşit çeşit tabanca veya uçlar kullanamamaktayız. Buna bir çözüm olarak kısa tip tabanca, namlu ve foam lance alarak başladım. Daha sonra hortumu makineden ayırdım ve rakorcuya gittim. Tabancanızı satın almadan önce açıklamasından tabanca girişinin uç tipini ve iç çapını öğrenmeniz çok önemli, zira rakorcuda yanlış uç bastırırsanız uyum problemleri yaşayabilirsiniz. Yarım veya üç çeyrek nipel vs. aparatlar bulunsa da metrikten inçe veya tam tersi şekilde olan bağlantı ekipmanlarını bulmak zor olabiliyor. Alacağım tabanca ölçüsünde uç bastırmak için bu tip makinelerin tamirini yapan bir yere gidip çalıştıkları rakorcu olup olmadığını sordum ve Özdemir Rakor Market'e yönlendirdiler. M22x1.5 ölçüsünde iç çapı 13mm + o ring olan ucu 20 lira gibi cüzi bir miktara bastırıp bağlantı işini kolayca hallettim.
Eski hortum çıkışı bu haldeydi.

Eski tabancanın girişi.

Yeni uç bastırmak için referans alınan değerler.

Montaj

Benim aldığım tabanca özellikleri çalışma basıncı 150 bar, maksimum basıncı ise 300 bar. Kendi makinem 170 bar pompa olmasına rağmen 140 barda kullanmaktayım. Sanayi tipi makineler genellikle tetiksiz tip tabancalara uygun ancak bu tarz kullanımda mecbur tetikli kullanmak zorundayız onun için olabildiğince fazla tetiğe basın. Tabancayı tetiksiz kullanırmış gibi kullanarak problem yaşamamayı ümit ediyorum. Ek olarak tavsiye vermek isterim, ben ekipmanları ve tabancayı 1/4 quick plug olarak tercih ettim. Ancak tabanca kısa olduğundan tam bilek kısmından hortum dönemediği için hakimiyet zorlaşıyor. Bunun için de aşağıdaki aparatları dün aldım, bir kaç hafta içerisinde gelir son durumu da aktarırım. Ayrıca aldığınız tabancanın bende 1/4 quick plug olan kısım sıkılanmadan yollanmıştı. Bir kaç dakika sonra su kaçırmaya başlayınca aha tabanca gitti diye ufak bir korku sonrası kafanın gevşek olduğunu anlayıp sıktım ve sorun çözüldü. Kullanmadan sıkmanızı tavsiye ederim.
Bilek kısmının hareket edebilmesi için gerekli aparat.

Bir kaç görsel ve deneme videoları. Özellikle B33 de köpüğe hayran kalınca yanlış yeri çekmişim önemli olan kıvamı göstermek kusura bakmayın. :gulumsemex:

Son düzenleme:

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Tabancanın bilek kısmının hareket edebilmesi için gerekli parça da geldi. Bugün montajı yapmaya çalışacağım. Sağdaki siyah parça tabancaya soldaki sarı parça ise hortuma takılacak. Ayrıca bu sistem ilerde bir kaç tabanca birden kullanabilmesi mümkün kılıyor.

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Makine tetiksiz çalışma sistemiyle çalıştığı için tetiğe basmasanız bile makine çalışırken bilek kısmı malesef dönmüyor. En azından hortum toplarken rahat rahat dönüyor ancak tam istediğimizi elde edemedik tabi ki. Bu arada hortumun tabancaya girdiği yer baya sıkışmıştı. Sökmesi ciddi uğraştırdı en son mengenede açabildim, o arada tabancanın içinie girim kısmı falan çıktı derken sonra içerden su kaçırdı tabancayı söküp o kısmı teflon sararak problemi çözdüm. Bu tarz bir aparat takacaksanız en baştan yapmak lazımmış.

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Tabancanın alt kısmı koptu. :soklux:

Yeni çözüm bulamazsam şu steel tube kısmını yeniden yapıtracağım.

Gelelim yeni fikre, şimdi bu tabancanın profesyonel diye satılan modelde fotoğraflarda iç kısmın aynı olduğu gözüküyor. Bu konuda Bearforce'a mesaj attım, cevap bekliyorum.
Daha yakın olduğum ama daha zor kısma gelirsek ise ülkemizde üretilen ancak çok daha ucuz ve dayanıklı olan tabancaların hem giriş hem de çıkış kısımlarını uydurmayı planlıyorum.
Giriş kısmı için ilk plan yaklaşık 15-20 cm'lik bir rekor yaptırıp bir tarafı m22 erkek (yani kırılan tabancanın girişi), diğer tarafı ise yeni tabancanın girişi şeklinde yaptırmayı planlıyorum. Almak istediğim yerli tabanca bu,

Ancak sıkıntımız quick connector kısmını bu tabancanın çıkış kısmına uydurmak. Eldeki tabancanın üstteki steel tube'den itibaren söktüm, araya nipel atıp önüne quick connectoru takmışlar. Steel tube'ün ucu erkek olduğu için aradaki nipel dişi olarak takılmış. Alacağım tabancanın ise uç kısmı direk olarak dişi olduğu için erkek-erkek nipel ihtiyacım olacak. Yeni haftada neler yapacağım bakalım hayırlısı olsun.
Hırdavatçı, civatacı, tesisatçı kimi bulursam ölçtürüp fikir almayı planlıyorum. Aklımda civata yapan tornacılardan ara nipeli yaptırmak var.

Rodosto59

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
TEKİRDAĞ
Tabancanın alt kısmı koptu. :soklux:

Yeni çözüm bulamazsam şu steel tube kısmını yeniden yapıtracağım.

Gelelim yeni fikre, şimdi bu tabancanın profesyonel diye satılan modelde fotoğraflarda iç kısmın aynı olduğu gözüküyor. Bu konuda Bearforce'a mesaj attım, cevap bekliyorum.
Daha yakın olduğum ama daha zor kısma gelirsek ise ülkemizde üretilen ancak çok daha ucuz ve dayanıklı olan tabancaların hem giriş hem de çıkış kısımlarını uydurmayı planlıyorum.
Giriş kısmı için ilk plan yaklaşık 15-20 cm'lik bir rekor yaptırıp bir tarafı m22 erkek (yani kırılan tabancanın girişi), diğer tarafı ise yeni tabancanın girişi şeklinde yaptırmayı planlıyorum. Almak istediğim yerli tabanca bu,

Ancak sıkıntımız quick connector kısmını bu tabancanın çıkış kısmına uydurmak. Eldeki tabancanın üstteki steel tube'den itibaren söktüm, araya nipel atıp önüne quick connectoru takmışlar. Steel tube'ün ucu erkek olduğu için aradaki nipel dişi olarak takılmış. Alacağım tabancanın ise uç kısmı direk olarak dişi olduğu için erkek-erkek nipel ihtiyacım olacak. Yeni haftada neler yapacağım bakalım hayırlısı olsun.
Hırdavatçı, civatacı, tesisatçı kimi bulursam ölçtürüp fikir almayı planlıyorum. Aklımda civata yapan tornacılardan ara nipeli yaptırmak var.
Bu resimdeki işinizi görür diye tahmin ediyorum.
Torna atölyesinde yaptırabilirsiniz. Ölçülerinde yazıyor.

Bu da aliexpress linki.

TRY 47.68 19%OFF | Bakır M22 14mm ve 15mm erkek konu bağlayıcı hortum bağlantısı adaptörü uydurma yüksek basınç 4500 PSI
3.02US $ 19% OFF|Copper M22 14mm And 15mm Male Thread Connector Hose Coupler Adaptor Fitting High Pressure 4500 PSI|Water Gun & Snow Foam Lance| - AliExpress

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Bu resimdeki işinizi görür diye tahmin ediyorum.
Torna atölyesinde yaptırabilirsiniz. Ölçülerinde yazıyor.

Bu da aliexpress linki.

TRY 47.68 19%OFF | Bakır M22 14mm ve 15mm erkek konu bağlayıcı hortum bağlantısı adaptörü uydurma yüksek basınç 4500 PSI
3.02US $ 19% OFF|Copper M22 14mm And 15mm Male Thread Connector Hose Coupler Adaptor Fitting High Pressure 4500 PSI|Water Gun & Snow Foam Lance| - AliExpress
Teşekkürler, tam bende onlara bakıyordum aklıma diğer kısımla ilgili bir şey geldi. Bu girişin iyi yanı bir şekilde çözümü var yurt içi veya dışından.
Çıkış kısmında dediğim gibi nipel var. Steel tube çıkışını kumpasla ölçtüm M10x1 ölçüsündeydi büyük ihtimal nipeli çıkışı M10'u quick kaplin girişi olan 1/4'e uydurmaya çalıştılar. Yurt içinden 1/4 iki tarafı erkek nipel bulunur diye tahmin ediyorum. O şekilde çıkışı da hallederim, kaldı şimdi quick kaplinin girişinin ne olduğuna bakalım yeni haftada da bununla uğraşalım. :terlisırıtan: İnşallah 1/4'dür de fazla uğraştırmaz. Yarın ilk iş yerli tabancanın üreticisi olan özgür kalıp'ı arayıp giriş ve çıkış bilgilerini öğreneceğim.

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Öncelikle güzel haberler var. Bu sefer iyi esnaflara denk geldiğimiz için hiç biri uğraştırmadı.
Öncelikle yerli tabancayı temin ettik. ZGR Wash marka, üreticisi Özgür Kalıp firması, kendileri ile iletişime geçip derdimi anlattım. Onlar da bizde M22x1,5 diş giriş olması lazım yurt dışına toplu tabancalar için yapıyorduk varsa yapayım dediler. Çok da güzel olmuş açıkçası, tabancanın orjinal girişi M22 olduğu için araya nipel vs. koymaya gerek kalmadı. Direk olarak bilek dönsün diye aldığımız 3/8 Quick plug aparatını taktım. Tabanca çinlilerden kaliteli biraz ağır sadece ancak hiç problem değil. Sadece tabanca olarak alırsanız 175, namlu dahil alırsanız 250 TL dediler bende namluyu da aldım. Namluda nozül ve şu ucundaki plastik koruma fiyata dahil. Tek sıkıntısı namlu kabzesinin açısı uçtaki eğimle aynı eksende değil ancak benim için fiyatına göre sorun değil.
Şimdi gelelim namluyu neden aldığıma, en altta görmüş olduğunuz namlu bizim çinden aldığımız namlu. Bir üstteki ise erkek 1/4 dişe sahip tabancaya girmesi gereken yer var.

Ben bu giriş için

Bu parça ile o namluyu da kullanmayı planlıyorum.

Gelelim kaplin kısmına. Üreticiden bilgi aldık tabancanın su çıkış dişi 1/4 dişi, bizim eski tabancadan çıkan kaplin ise bilmediğimiz dişi bir ölçüydü. Bir kaç hırdavatçı gezdikten sonra Ostim 100. yıl blv üzerindeki MCF Hidrolik'i buldum. Ellerinde sadece paslanmaz nipel olduğunu söylediler bende en azından bağlayayım diye takılmadım açıkçası. Belki en az 30 tane nipel denedikten sonra bir tanesinde karar kıldı yardımcı olan kişi ancak ucu konik olduğu için olmaz dedi, tornaya bağladı konik kısmı düz hale getirdi. Araya pul koydu dişleri teflonladı. 9/16 erkek - 1/4 erkek nipel ile sorunumuzu çözmüş olduk ayrıca bu nipel işlemlerinin tamamına 10 TL verdim.

Bu kadar iş yaptık sıradaki sıkıntı. :(
Tabancayı bağladıktan sonra M22'nin alt kısmından kaçırmaya başladı. Şu siyah kısmın alt tarafından su damlıyor.

Bu parçayı ilk takmak istediğimde kırmızı ile işaretlediğim yerin içindeki 2 tane o ring genişti ve zor geçmişti, bu sefer yokmuş gibi geçti büyük ihtimal o ringler eskidiği için kaçırma yapıyor.

Namlunun giriş aparatı dışında, eski tabancayı tamir ettirebilirsem kaplini yine eski tabancaya aktarıp yeni 1/4 girişli bir kaplin alıp aradaki nipeli de iptal etmiş olacağım. Bir zararı yok ancak yaptıktan sonra daha orjinal olur.

Yeni başlayacaklar için, sadece foam lance kullanmak istiyorlarsa namlulu alıp bir üstte attığım kaplin ve namlu aparatını alıp kullanabilirler. 250 + 20 kargo ile 270 TL tabanca, bu kaplin ve 1/4 quick plug parçasını aliexpresste buldum ancak 50+30 dan 80 tl olan ürün için 20 TL civarı vergi ve 100 TL kargo çıkıyor. Kargo için pazarlık süreci devam etmekte. :smilex:
Eğer yıkama makinenizin hortum çıkışı 3/8 ise Özgür Kalıp'ın elinde 3/8 diş de mevcut.

Son düzenleme:

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Öncelikle güzel haberler var. Bu sefer iyi esnaflara denk geldiğimiz için hiç biri uğraştırmadı.
Öncelikle yerli tabancayı temin ettik. ZGR Wash marka, üreticisi Özgür Kalıp firması, kendileri ile iletişime geçip derdimi anlattım. Onlar da bizde M22x1,5 diş giriş olması lazım yurt dışına toplu tabancalar için yapıyorduk varsa yapayım dediler. Çok da güzel olmuş açıkçası, tabancanın orjinal girişi M22 olduğu için araya nipel vs. koymaya gerek kalmadı. Direk olarak bilek dönsün diye aldığımız 3/8 Quick plug aparatını taktım. Tabanca çinlilerden kaliteli biraz ağır sadece ancak hiç problem değil. Sadece tabanca olarak alırsanız 175, namlu dahil alırsanız 250 TL dediler bende namluyu da aldım. Namluda nozül ve şu ucundaki plastik koruma fiyata dahil. Tek sıkıntısı namlu kabzesinin açısı uçtaki eğimle aynı eksende değil ancak benim için fiyatına göre sorun değil.
Şimdi gelelim namluyu neden aldığıma, en altta görmüş olduğunuz namlu bizim çinden aldığımız namlu. Bir üstteki ise erkek 1/4 dişe sahip tabancaya girmesi gereken yer var.

Ben bu giriş için

Bu parça ile o namluyu da kullanmayı planlıyorum.

Gelelim kaplin kısmına. Üreticiden bilgi aldık tabancanın giriş dişi 1/4 diş, bizim eski tabancadan çıkan kaplin ise bilmediğimiz dişi bir ölçüydü. Bir kaç hırdavatçı gezdikten sonra Ostim 100. yıl blv üzerindeki MCF Hidrolik'i buldum. Ellerinde sadece paslanmaz nipel olduğunu söylediler bende en azından bağlayayım diye takılmadım açıkçası. Belki en az 30 tane nipel denedikten sonra bir tanesinde karar kıldı yardımcı olan kişi ancak ucu konik olduğu için olmaz dedi, tornaya bağladı konik kısmı düz hale getirdi. Araya pul koydu dişleri teflonladı. 9/16 erkek - 1/4 erkek nipel ile sorunumuzu çözmüş olduk ayrıca bu nipel işlemlerinin tamamına 10 TL verdim.

Bu kadar iş yaptık sıradaki sıkıntı. :(
Tabancayı bağladıktan sonra M22'nin alt kısmından kaçırmaya başladı. Şu siyah kısmın alt tarafından su damlıyor.

Bu parçayı ilk takmak istediğimde kırmızı ile işaretlediğim yerin içindeki 2 tane o ring genişti ve zor geçmişti, bu sefer yokmuş gibi geçti büyük ihtimal o ringler eskidiği için kaçırma yapıyor.

Namlunun giriş aparatı dışında, eski tabancayı tamir ettirebilirsem kaplini yine eski tabancaya aktarıp yeni 1/4 girişli bir kaplin alıp aradaki nipeli de iptal etmiş olacağım. Bir zararı yok ancak yaptıktan sonra daha orjinal olur.

Yeni başlayacaklar için, sadece foam lance kullanmak istiyorlarsa namlulu alıp bir üstte attığım kaplin ve namlu aparatını alıp kullanabilirler. 250 + 20 kargo ile 270 TL tabanca, bu kaplin ve 1/4 quick plug parçasını aliexpresste buldum ancak 50+30 dan 80 tl olan ürün için 20 TL civarı vergi ve 100 TL kargo çıkıyor. Kargo için pazarlık süreci devam etmekte. :smilex:
Eğer yıkama makinenizin hortum çıkışı 3/8 ise Özgür Kalıp'ın elinde 3/8 diş de mevcut.
Gayet güzel anlatmışsınız, sorununuzun çözülmeside çok keyif vermiştir. Şu işi videolu tanıtım şeklinde paylaştınız mı, ben kaçırmış olabilir miyim? Meraka şayan doğrusu
Keyifli forumlar

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Gayet güzel anlatmışsınız, sorununuzun çözülmeside çok keyif vermiştir. Şu işi videolu tanıtım şeklinde paylaştınız mı, ben kaçırmış olabilir miyim? Meraka şayan doğrusu
Keyifli forumlar
Aslında videolu anlatım yapılabilir ancak daha yapmadım, daha sonra şu bahsettiğim parçaları alırsam yapabilirim aslında. Sadece ürünlerin testini video olarak paylaşıyorum. Hem MJJC'nin performansı hem de köpüklerin köpürmelerini de görmüş göstermiş oluyorum. Şu yeni yerli tabanca çok hoşuma gitti, onlara da faydası olsun diye yapılabilir. Ya abi ithal tabancalarda, şu kırılan 500 lira civarı profesyonel diye sattıkları 750 civarı, bizim 175 liralık yerli tabanca kozmetik olarak olmasa da iç malzeme kalitesi olarak her türlü basar.

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Aslında videolu anlatım yapılabilir ancak daha yapmadım, daha sonra şu bahsettiğim parçaları alırsam yapabilirim aslında. Sadece ürünlerin testini video olarak paylaşıyorum. Hem MJJC'nin performansı hem de köpüklerin köpürmelerini de görmüş göstermiş oluyorum. Şu yeni yerli tabanca çok hoşuma gitti, onlara da faydası olsun diye yapılabilir. Ya abi ithal tabancalarda, şu kırılan 500 lira civarı profesyonel diye sattıkları 750 civarı, bizim 175 liralık yerli tabanca kozmetik olarak olmasa da iç malzeme kalitesi olarak her türlü basar.
Lavor içinde yaparlar belki özelden bilgilerini rica edebilir miyim.

EmirhanYigiter

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Ufak bir güncel durum belirteyim.
Tabancanın çıkış kısmına nipel koymadan kullanmak için kaplin ve sanayi tipi namluya quick connector'u uzun pazarlık süreci sonunda aldım. Normalde 53 53 ayrı kargo çıkıyor vergi dahil 215'e geliyordu, satıcı güzelliğini yaptı, beklemedeyiz.