Zymöl Tarihcesi ve Wax/Glaze Karşılaştırma Tablosu

Paian

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
Katılım
25 Kas 2017
Mesajlar
1,541
Beğeniler
3,734
İl
-
#1
Herkese merhaba. Malum, forumun standartları epey yüksek, üst düzey ürünler kullanılıyor. Hatta ben hariç hemen herkeste en az bir adet Zymöl Wax var :). O sebeple Zymöl wax/glaze ürünlerinin içerikleri ile ilgili bir tablo paylaşmak istedim.
İsim Carnauba oranı % Carnauba Türü İdeal Araç
  1. Ebony 38% 90% Beyaz, 10% Sarı Siyah Renk Araçlar
  2. Rouge 38% 90% Beyaz, 10% Sarı Kırmızı Renk Araçlar
  3. Creame 33% 100% Sarı Açık Renk Araçlar
  4. Carbon 37% 100% Sarı Koyu Renk Araçlar
  5. Concours 47% 90% Beyaz, 10% Sarı Kendileri için ürettikleri wax
  6. Destiny 51% 100% Beyaz Concours (Gösteri/yarışma vs. gibi çevirebiliriz)
  7. Titanium 51% 20% Beyaz, 80% Sarı SUV araçlar(Yani daha fazla kirlenen diyebiliriz)
  8. Atlantique 60% 100% Beyaz Concours+ (Gösteride ben buradayım der:))
  9. Vintage 61% 100% Beyaz Concours++ (İşin artık şov boyutu) Ömür boyu dolum.
  10. Detail 38% 100% Sarı Her tür araca uygun
  11. Glasur 56% 100% Sarı Porsche Marka Araçlar
  12. Ital 47% 90% Sarı, 10% Beyaz İtalyan Üretimi Araçlar
  13. Royale -- -- Bugatti Royale için. Ömür boyu dolum.
  14. Solaris 79% Beyaz ve Sap 10 Adet var. 55.000 dolar fiyatı :D
Yukarıdakilerin haricinde başka ürünler de var ancak içerik konusunda tam bilgi bulamadım. Zamanım oldukça araştırır eklerim. Dikkat edileceği üzere ürünün carnauba oranı kadar hangi tür carnauba içerdiği de önemli. Bildiğiniz üzere bu materyal Brezilya'daki bir tür palmiye ağacının yapraklarından elde ediliyor. Ağaç bunu üreterek yüksek sıcaklıklara karşı yapraklarının nemini koruyor. En kaliteli carnauba, kuzey bölgelerdeki ağaçların genç yapraklarında oluyor. Bu yapraklar işlenerek sarı renkte T1 Carnauba (en üst derece) parçacıkları elde ediliyor. Öte yandan beyaz carnauba ile ilgili olarak kesin bir bilgi yok yani esasen beyaz carnauba diye doğrudan bir ürün yok. Araştırdığım kadarıyla bazı ender/üst düzey carnaubalar bir kez daha işlemden geçirildikten sonra beyaz carnauba elde ediliyormuş. Bunların farkı; beyaz olan daha ender ve daha parlak iken sarı olan daha yaygın daha az parlak ancak daha dayanıklı. Dolayısıyla yukarıdaki tabloda şov amaçlı olan yani parlaklığın daha önemli olduğu ve fazla dayanım beklenmeyen waxlarda ağırlıklı olarak beyaz carnauba kullanılmış. Titanium gibi dayanılılığın daha ön planda olduğu ürünlerde ise sarı canauba kullanılmış.

Son olarak carnauba yanında eklenen çözücü ve yağlar da waxın etkisinde önemli unsurlar. Zymöl, muz yağı, hindistan cevizi yağı, kakao yağı, propolis (sanırım bu sadece Zymöl'de var) vs. kullanıyor. Bunların oranlarındaki minör değişiklikler bile waxların uygulama, silme, kalıcılık, parlama gibi özelliklerini oldukça etkiliyor.

@forzaGilles katkısıyla bir kaç ürün daha ekliyorum
Zymöl geçmişte BMW Z3, Honda NSX, Ferrari Dino gibi araçlar için özel waxlar da üretmişler.., :)

Zymöl Z3 glaze (BMW z3 ve ///M modelleri için);
BMW Z3 Wax is specially formulated to protect and enhance the German BMW paints. A totally abrasive free wax containing nutritive oils, enzymes and #1 Carnauba to replenish and protect both new and older finishes.

Ekli dosyayı görüntüle 1791

Zymöl NSX glaze (Honda NSX için );
NSX Glaze: Developed specifically for the Honda/Acura NSX. From daily driver to show car, NSX Glaze protects the superb tri and quad coat acrylics used over the heavily stressed NSX T3 Aircraft Aluminum coachwork while providing brilliant depth of colour and shine.

Ekli dosyayı görüntüle 1763

Ekli dosyayı görüntüle 1764

Ekli dosyayı görüntüle 1768

Zymöl Falcon's 200 MPH (Ferrari Dino için);

Ekli dosyayı görüntüle 1766
Ekli dosyayı görüntüle 1767






EKLEME
Konuya Zymöl'ün tarihçesi ile ekleme yapayım. Uzun bir yazı olacak. Bu tür konulara ilginiz varsa buyurunuz.

Öncelikle firmanın isminden başlayalım. Söylemesi zor bir isim olunca pek tabii merak ettim nereden geliyor bu isimlendirme diye. İsim Almanca "Enzym(Tr:Enzim)" ve "Öl (Tr:Yağ)" birleşiminden geliyormuş. Firmanın kökeni esasen İsviçre'li bir aile şirketi olan ve aynı şekilde el yapımı doğal içerik kullanılan (enzim içerikli) waxlar üreten Swissol'e (yeni adı Swissvax) dayanıyor. Anwander ailesi formüllerin esas sahibi. Esasen ''Antikwachs'' olarak isimlendirilen orijinal formülleri kendi kullanımları için üretiyorlar. Swissvax'ın şu an ürettiği formüller ise bunların üzerinde oynama yapılarak üretilen formüllermiş. Zymöl'ün hikayesi Swissol'ün ileri gelenlerinden olan Charles Bennett'in (Bundan sonra Charles diyelim) A.B.D.'ye taşınması ve Almanya’ya yaptığı bir gezi ile başlıyor. Bu sürecin öncesini tam olarak bulamadım. Yani neden böyle bir süreç yaşandı bilmiyorum. Belki Amerika'da kontrollü ortamı sağlayamacaklarını düşündüler, belki lojistik vs. problemleri düşündüler belki de orada satış yapmak istemediler bilemiyorum. Neyse Charles abi bildiğim kadarıyla zaten Amerika doğumlu. Amaç aynı formüllerle Amerika'da satış yapmak. Charles bakıyor ki piyasa bu bakımdan boş ancak seri üretim mantığı hakim. Seri üretim ise tamamen kontrollü ortamda el yapımı/butik üretim yapan Swissol prensiplerine aykırı. Şu an Swissvax'ın sitesinde "about us" kısmında halen "The high-grade, complex formulations do not lend themselves to large-scale industrial production. " açıklaması var. Belki de bir taşlamadır bilemem. Sonuç olarak aynı formülleri kullanma işi yatıyor. Yani Zymöl, Swissols’ün Amerika şubesi gibi değil.

Tam tarihi belli olmamakla birlikte 1979-1980 tarihlerinde Almanya’ya gidiyor Charles. Almanya'da gezerken atların arkasına bağlanan eski tahta araçların restore edilişini gören Charles, verniğin üzerine oldukça ilkel bir waxın (Tam olarak Old World olarak tanımlıyor hatta. Formül 1800'lere dayanıyor) sürüldüğünü görüyor. Araç bu;
1.jpeg

Ürün ilkel ama elde edilen sonuç onu şaşırtıyor. Özellikle bu tahta araçların uygulama sonrası metal görünümü kazanması epey dikkatini çekiyor. Yine dikkatini çeken hadise bu waxın çok kötü kokuyor olması. Şimdi bayıla bayıla kokladığımız Zymöl waxların temeli ironik şekilde kötü kokusuyla meşhur bir ürüne dayanıyor. Bunun üzerine bu üründen bir miktar satın alıp Amerika'nın yolunu tutuyor. Charles ürünü bir ilaç firmasında kimyager olarak çalışan eşine götürüp tersine mühendislik yaptırarak içeriği hakkında bilgiye erişiyor. Görüyor ki ürünün içeriğinde domuz yağı, fermente edilmiş domuz yağı, büyükbaş hayvan yağı, özellikle Almanya olmak üzere kısıtlı bir bölgede yetişen bir ağaç olan Montan ağacından elde edilen Montan yağı gibi garip içerikler var. Bu arada montan waxı da var. Bu ürün siyah renkli fosilize bir ürün. Neyse Charles anlıyor ki kötü kokunun kaynağı belli ki bu hayvansal yağlar. Bu hayvansal içerikleri teker teker Hindistan cevizi, muz gibi bitkisel yağlar ile değiştiriyor. Pek tabi carnauba da ekliyor. Ancak bu değişimlerden sonra ürettiği ürün ise istediği gibi değil. Hayvansal yağları çıkardıktan sonra doğal enzim noktasında eksik olduğunu farkedip doğanın mucizesi sayabileceğimiz propolisi ekliyor. Propolisi Zymöl’ün anahtar ürünü olarak tanımlayan Charles, piyasadaki diğer tüm ürünlerden farklı olarak oksijene maruz kalmadan aktif hale gelmediği için Zymöl waxlarının uygulanana kadar esasen wax olmadığını enzim karışımı olduğunu söylüyor. Nihayetinde ürettiği üründen memnun oluyor. Zymöl'ün ürettiği ilk wax hepimizin bildiği Zymöl Concours. Şimdiki fiyat etiketi 229 USD. Daha mı memnun olmasın zaten :). Bu vesileyle Zymöl kuruluyor. Bu arada Swissol da fabrika gibi bir firma. Ayrılıp Kanada'ya yerleşen bir kişi de orada Victoria Wax'ı kuruyor. Bildiğiniz üzere bu firmanın ürünleri de kalburüstü ürünler.

Neyse hikayeye devam edelim. O tarihte bir adet BMW 5.30 a sahip Charles. Aracını da seviyor BMW buluşmalarına vs. katılıyor. BMW araç kulübü yetkililerinden birisinin aracına uygulama yapıyor ve geçer not alıyor. Onun referansıyla Zymöl’ü tanıtma imkanı buluyor. Sonrasında Ferrari buluşmaları, Oktoberfest vs. derken epey bir network oluşturuyor. Ralph Lauren’in Bugattisi için bir ürün yapıyor (Zymöl Atlantique). Araç geleneksel Pebble Beach araç şovunu kazanıyor. İş bu noktadan sonra büyüyor tabiki. Bir yandan etkinliklere ve markalara katılıyorlar diğer yandan ise isimlerini iyice duyurmak için meydan okurcasına carnauba yüzdesi konusunda rekor bir ürün olan (Zymöl Destiny) yapıyorlar. Buraya bir parantez açıyorum. Araca özel wax işini de öylesine yapmıyormuş Zymöl. Kullanılan metalden, boya kalınlığına, verniğin materyalinden bilmem nesine kadar bakıyormuş. O yüzden bir sürü wax üretmiş adamlar. Konuya geri dönersek Charles yetinmiyor ve Japonya açılımı yapıyor. Bunun iki sebebi olduğu u söylüyor. İlki Japonların kültürel olarak temizliğe daha fazla önem vermesiymiş. Ortalama bir Japon, Amerikalıdan daha fazla aracıyla ilgileniyormuş çünkü kirli araçla gezmek ayıp görülüyormuş. İkincisi de Japonların doğal içerik konusunda daha hassas olmalarıymış. Zymöl piyasaya girince epey seviliyor ve Amerika kıtası dışına da çıkmış oluyor.

Belki iş büyüdüğü ve pazar bakımından kesiştikleri belki de formül vs. sebeplerle Swissol ile karşı karşıya geliyorlar. Swissol’ün ambalaj tasarımları, ürünlerin rengi, kokusu vs. özelliklerin kendi ürünleri ile benzerlik taşıdığını iddia eden Zymöl, fikri haklarının ihlali sebebiyle Swissol’e dava açıyor. Karşılıklı mutabakta vardıktan sonra firmanın ismi Swissvax olarak değiştiriliyor. Sanırım bir iki ürünün (Concours/Concorso olması lazım) formülü de değiştirilmiş ancak tam olarak bilgi bulamadım.

Gelinen noktada Zymöl gitar klavyesi ve davul bakımı ürününden tutun da at (evet bildiğimiz at) bakım ürününe kadar bir sürü ürün üretiyor. Artık yukarıda bahsi geçen Pebble Beach Car Show’a katılan araçların büyük çoğunluğunda da imzası var. Aston Martin gibi çok sayıda firma Zymöl ile birlikte çalışıyor. Boynuz kulağı geçmiş yani. Bizde ürünler pahalı olduğu için çok kişinin erişmesi ve karşılaştırmalı inceleme yapması pek de mümkün olmuyor. Ancak yurtdışında kimisi Swissvax'ı beğeniyor kimisi Zymöl'ü. Hiç kullanmadım ancak bende de Swissvax'ın marka algısı her nedense daha fazla gibi geliyor. Belki de çok fazla kullanan görmediğim içindir.

Bu arada enzim, wax şu bu dedik ve gerçekten de marka hep wax ile tanınsa da geçen yıl çıkardıkları “Quadra” isimli ürün serisi ile sealant bile üretiyorlar. Tabi ki standart birşey yapmıyorlar. Ürünün için de altın var :). Ürün bu;
Quadra SuperSealant

2.png

Evet dostlar Zymöl ile ilgili bulduğum hikaye bu. Varsa ekleme yapacağınız bilgiler veya hatalı bulduğunuz bir yer bildiriniz. Hadi kalın sağlıcakla.
 
Son düzenleme:

emredkmn

Çaylak Detaycı
Üye
Katılım
13 Kas 2017
Mesajlar
234
Beğeniler
22
İl
İstanbul
#3
Güzel araştırma, detaylı bi yazı olmuş. Tebrik ederim. Titanium sahibi olmama rağmen zymöl hakkında bu kadar bilgiye sahip değildim. Teşekkürler hocam
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Dragstar

Sensei
Moderator
Site Kurucusu
Katılım
27 Eki 2017
Mesajlar
5,154
Beğeniler
10,623
Yaş
46
İl
Denizli
#4
Güzel paylaşım ellerine saglık


Sent via my iphone x using Tapatalk from DENİZLİ
 

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
Katılım
1 Şub 2018
Mesajlar
663
Beğeniler
1,165
Yaş
42
İl
Istanbul
#5
Çok güzel bir çalışma olmuş., Bu arada Solaris 'in carnauba oranı %79 muşş :cool:
Altın kaplama Ferrari alan araplar için üretilmiş wax diyebiliriz.,  :para: Gerçi kum fırtınaları ve çöl tozlarının bol olduğu 55 °C sıcaklıkta kavurucu güneşte o pahalı araçları ne yapsalar boş...
 

Paian

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
Katılım
25 Kas 2017
Mesajlar
1,541
Beğeniler
3,734
İl
-
#6
@forzaGilles" Gözden kaçmış 79 olarak düzelttim. O ürün "en olmak için yapılmış gibi ama ne olsa arabayı altınla kaplatan adamları kesmez :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

umrdmr

Usta Detaycı
Üye
Katılım
28 Eki 2017
Mesajlar
982
Beğeniler
1,335
Yaş
33
İl
Ankara
#7
@Paian Hocam eline sağlık çok güzel olmuş.

Yalnız Zymol Ital %90 sarı %10 beyaz. İlgilendiğim bir wax olduğu için hemen farkettim :)

Bu arada benim anladığım beyaz carnauba biraz daha parlak, ama sarı daha uzun ömürlü ve koruyucu. Yanılıyor olabilirim tamamen kendi çıkarımım.

Bir de zamanında da dikkatimi çekmişti Zymol neye göre ürünlerini wax veya glaze olarak ayırıyor bilen var mıdır ? Mesela Zymol Ital'e de Glaze diyor, wax değil ? Kullanım kolaylığı olabilir belki bilmiyorum, ya da ürünün sertliği. Zymol ital için fakir adamın concourse'si deniyor, Zymol'ün en kolay uygulanabilir ürünü diyen de var.

Tekrar teşekkürler konu için.

Edit: Bir de solaris de bile %79 carnauba olması, %100 carnauba yazan ürünlerin sadece içeriğindeki waxın tamamının carnauba olduğunu belirtiyor ona kesin kanaatimi getirdi. Yoksa 250ml'in tamamı carnauba değil.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Paian

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
Katılım
25 Kas 2017
Mesajlar
1,541
Beğeniler
3,734
İl
-
#8
@umrdmr Mesaj portalında tablo ekleme olmadığı için hata olmuş. Düzelttim şimdi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Paian

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
Katılım
25 Kas 2017
Mesajlar
1,541
Beğeniler
3,734
İl
-
#9
umrdmr' Alıntı:
@Paian Hocam eline sağlık çok güzel olmuş.

Yalnız Zymol Ital %90 sarı %10 beyaz. İlgilendiğim bir wax olduğu için hemen farkettim :)

Bu arada benim anladığım beyaz carnauba biraz daha parlak, ama sarı daha uzun ömürlü ve koruyucu. Yanılıyor olabilirim tamamen kendi çıkarımım.

Bir de zamanında da dikkatimi çekmişti  Zymol neye göre ürünlerini wax veya glaze olarak ayırıyor bilen var mıdır ? Mesela Zymol Ital'e de Glaze diyor, wax değil ? Kullanım kolaylığı olabilir belki bilmiyorum, ya da ürünün sertliği. Zymol ital için fakir adamın concourse'si deniyor, Zymol'ün en kolay uygulanabilir ürünü diyen de var.

Tekrar teşekkürler konu için.

Edit: Bir de solaris de bile %79 carnauba olması, %100 carnauba yazan ürünlerin sadece içeriğindeki waxın tamamının carnauba olduğunu belirtiyor ona kesin kanaatimi getirdi. Yoksa 250ml'in tamamı carnauba değil.

Kendi waxını üretme konusunu epey araştırmıştım hatta burada da fikir teatisi yapmıştık. Dediğiniz doğru kutunun içi tamamen carnauba olmuyor. Bildiğiniz üzere parafin (mum yani) ve beeswax da wax olarak geçiyor. Özellikle parafinin beading kapasitesi yüksek olduğu için  kullanılıyor ancak parlaklığı düşürüyor tabiki. %100 carnauba denmesinin sebebi parafin, sentetik polimer veya beeswax bulunmadığı anlamına geliyor. Aynı zamanda tamamen carnaubadan oluşan bir waxın uygulanması da pek mümkün değilmiş. Zira ürünlerin içine konan yağlar ve çözücüler olmasa parçalanma, sürülememe, silinememe problemleri oluyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Detail Guy

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
Katılım
27 Eki 2017
Mesajlar
1,042
Beğeniler
743
İl
Belirtilmedi
#11
Klavyene ve eline sağlık konu için teşekkürler faydalı konu


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
Katılım
26 Eki 2017
Mesajlar
2,826
Beğeniler
9,017
İl
Türkiye
#12
@Paian  ellerine sağlık teşekkürler, güzel tablo olmuş...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
Katılım
27 Eki 2017
Mesajlar
7,878
Beğeniler
20,308
Yaş
44
İl
antalya
#15
Büyük zevkle okuduğum konulardan biri oldu gerçekten, eline emeğine sağlık.Teşekkür ederim.
 

multispace

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Üye
Katılım
7 Kas 2017
Mesajlar
776
Beğeniler
1,037
Yaş
35
İl
samsun
#16
On numara konu olmus. Kendimi zymol dolu bir odada hayal ettim bir an :)
 

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
Katılım
27 Eki 2017
Mesajlar
5,785
Beğeniler
8,441
Yaş
35
İl
Bilecik
#17
Güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş.

Elinize sağlık :)
 

Can

Çaylak Detaycı
Üye
Katılım
7 Kas 2017
Mesajlar
284
Beğeniler
22
İl
Balıkesir
#20
Elinize sağlık. Çok güzel bir bilgilendirme olmuş...


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi