Bugün Aracınızda Ne Değişiklik Yaptınız?

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
1 yıl güzel ömür bence hadi hadi en eski 10w40 yağlarda bile böyleydi 1 yıl yada 10000 km diye. Şimdi ortalık tam sentetik, ful sentetik hangisini alacağını kafan karışıyor. Tabiki gönül liqui moly spesifik istiyor ama oda 250₺ den bulabilirsen. En uygun en kaliteli bu yağı bulduk totalde 180₺ çözdük işi.

Dizel, turbolu ve otomatik bir arabam olursa ki ben bu üçlüyü takdir ederim. O zmn yağ bakım aralığı zaten kısaltırım. İçindeki yağ yine aynı esp 15000 ömrü var 12000 kmdir kullanıyordum boşaltırken hala kahverengiydi. Benzin-LPG temiz yakıt, temiz yakıt temiz yağ demek. Aşırı beslenmiş bir motor değil, güzel atmosferik, mevsim şartları Mardinde güzel daha ne olsun.

Arkadaşın 1.4 tdi yağını liqui moly aldı onunda 15.000 ömrü var 9000 de yine beraber değiştik katran gibi yağ çıktı ki normal. Hani bakım masrafları neden yükselsinki ideali, ekonomik ömrü varken. Sonuna kadar, hatta km aşırtarak devam etmekten bahsetmiyorum tabi ki. Dizel sevmiyorum onun için kafam rahat. Ki zaten tüm dünya sonunda kabul etti dizelin iş makinası yakıtı olduğunu.

Dizel kullanan varsa alınmasın artık yazdığıma ne diyim. Selametle
Bu kadar eski bir gönderiyi alıntı yapmam normalde ancak yağlar ile ilgili biraz daha araştırma yapmanızı öneririm. Çünkü yağın kahverengi kalması işlevini tam olarak yerine getirebiliyor anlamına gelmiyor ne yazık ki. Her yağın bir hths değeri vardır. Spor otomobillerde bu değerin yüksek olması, ekonomi amaçlı olan araçlarda ise bu değerin düşük olması tavsiye edilir ya da işin doğası gereği zaten öyledir.. Mesela 10-60 bir yağda bu değer 8 ise 0-30 bir yağda bu değer 3 civarıdır. Yağ ısınıp soğudukça ve strese maruz kaldıkça bu değer bozulmaya başlar. Sadece bu değil tabii ki bozulan. Viskozitesi de bir süre sonra belirtilen değerleri tutturamayabilir. Ülkemiz hava şartları, trafik durumu ve yakıt kalitesi göz önüne alındığında maalesef motor yağlarından çok fazla şey bekler olduk. Mesela Subaru bazı modellerinde, araç "ağır kullanım şartları" denilen sürüş özellikleri ile kullanılıyor ise 3750 mil de bir yağın değiştirilmesini tavsiye eder. Nedir bu ağır kullanım koşulları? Kirli hava, kirli yakıt, kısa mesafe sürüşleri, çok fazla dur kalk yapmak gibi gibi.

Yani yağınızı sık değiştirmek için aracın aşırı beslemeli olmasına gerek yok. Evet yüksek basınçlar altında çalışan motorlarda motul gibi liqui moly gibi üst seviye yağları tercih etmek yerinde olacaktır. Ancak bu demek olmuyor ki sizin motorunuz 15k km boyunca yağını eskitmeyecek.

Neyse bu konu için sayfalarca mesaj yazsam az gelir. Kaba taslak açıklamaya çalıştım. Beni yanlış anlamayın lütfen. Amacım bilgi paylaşımı.

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Bu kadar eski bir gönderiyi alıntı yapmam normalde ancak yağlar ile ilgili biraz daha araştırma yapmanızı öneririm. Çünkü yağın kahverengi kalması işlevini tam olarak yerine getirebiliyor anlamına gelmiyor ne yazık ki. Her yağın bir hths değeri vardır. Spor otomobillerde bu değerin yüksek olması, ekonomi amaçlı olan araçlarda ise bu değerin düşük olması tavsiye edilir ya da işin doğası gereği zaten öyledir.. Mesela 10-60 bir yağda bu değer 8 ise 0-30 bir yağda bu değer 3 civarıdır. Yağ ısınıp soğudukça ve strese maruz kaldıkça bu değer bozulmaya başlar. Sadece bu değil tabii ki bozulan. Viskozitesi de bir süre sonra belirtilen değerleri tutturamayabilir. Ülkemiz hava şartları, trafik durumu ve yakıt kalitesi göz önüne alındığında maalesef motor yağlarından çok fazla şey bekler olduk. Mesela Subaru bazı modellerinde, araç "ağır kullanım şartları" denilen sürüş özellikleri ile kullanılıyor ise 3750 mil de bir yağın değiştirilmesini tavsiye eder. Nedir bu ağır kullanım koşulları? Kirli hava, kirli yakıt, kısa mesafe sürüşleri, çok fazla dur kalk yapmak gibi gibi.

Yani yağınızı sık değiştirmek için aracın aşırı beslemeli olmasına gerek yok. Evet yüksek basınçlar altında çalışan motorlarda motul gibi liqui moly gibi üst seviye yağları tercih etmek yerinde olacaktır. Ancak bu demek olmuyor ki sizin motorunuz 15k km boyunca yağını eskitmeyecek.

Neyse bu konu için sayfalarca mesaj yazsam az gelir. Kaba taslak açıklamaya çalıştım. Beni yanlış anlamayın lütfen. Amacım bilgi paylaşımı.
Sağ olasın dostum niye yanlış anlaşılsın. Bilgi paylaşmak içindir ;)

Yine aydınlattın bizi

green_spell

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Yerli newmix markasının jant ilacını test ettim güzel ben begendim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Elinize/emeğinize sağlık,
Çoklu eldiven yöntemini biliyoruz ama çoklu fırça yöntemi de görmüş olduk :taraa:

muratyz

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Dardanel
Yerli newmix markasının jant ilacını test ettim güzel ben begendim

Hocam temizlikte güzel görünüyor ama fırça takımı daha güzel :) yerde duran kalın fırçayı nerden temin ettiniz?

Paian

Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
-
Hocam temizlikte güzel görünüyor ama fırça takımı daha güzel :) yerde duran kalın fırçayı nerden temin ettiniz?

Geçenlerde buna benzer bir fırçayı Bauhaus'ta görmüştüm. Hatta indirim vardı sanırım 11 TL gibi bir fiyatı vardı.

smtcglr

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
İl
İstanbul - Beylikdüzü
@oguztiryaki abi ile modifiye ettiğim secho fx5 i denedik, ilk deneme de kafama göre su koydum ve 50 ml Floweyb33 koydum. Suyu kafama göre koyma sebebim secho da ölçü yeri yok ne kadar su koydum göremiyorum. Suyu az daha fazla olsa daha iyi olacak kanısındayım.

Bi kaç ufak ayarla daha iyi sonuç alacağım inşallah, şu an atımı biraz yavaş o da keçeden olabilir.. Arabayı köpük içinde bırakıp duruyorum sokaktan geçenler bu salak napıyo diyo muhtemelen :komik::komik:

Son düzenleme:

ege

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
izmir
@oguztiryaki abi ile modifiye ettiğim secho fx5 i denedik, ilk deneme de kafama göre su koydum ve 50 ml Floweyb33 koydum. Suyu kafama göre koyma sebebim secho da ölçü yeri yok ne kadar su koydum göremiyorum. Suyu az daha fazla olsa daha iyi olacak kanısındayım.

Bi kaç ufak ayarla daha iyi sonuç alacağım inşallah, şu an atımı biraz yavaş o da keçeden olabilir.. Arabayı köpük içinde bırakıp duruyorum sokaktan geçenler bu salak napıyo diyo muhtemelen :komik::komik:

Maşallah elinize saglık başarılı bir çalışma çıkmış ortaya.zamanla ürün-su oranında oturur. Güzel günlerde kullanın.

smtcglr

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
İl
İstanbul - Beylikdüzü
Eyvallah @ege üstad teşekkür ederim emeğin çok, benzinlik tayfa için güzel alet oldu kanımca :) Su Şampuan oranı için secho ya elimle çizmem lazım kaç litre nereye geliyor göremiyorum.

ege

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
izmir
Eyvallah @ege üstad teşekkür ederim emeğin çok, benzinlik tayfa için güzel alet oldu kanımca :) Su Şampuan oranı için secho ya elimle çizmem lazım kaç litre nereye geliyor göremiyorum.
Plastik Bi mezür al oranlarda da işine yarar. Litre işaretlerini belirler karışını da onda yaparsın.