merhaba ;
bu gün ilaçlama pompası modifiye yapıyorum.. 22 tl maliyetli
aslıda bu yılan hikayesine dönmüş tam anlamıyla verim alınamamış bir konu. zamanında bende denemeler yaparak kendimce birkaç pompa yaptım. kişisel begeniye baglı olarak şahsen tatminkar bir seviye yakalayabildim. uzun süredir bu pompaları kullanıyorum. araç yıkamaktan çok jant davlumbaz vb yerlerin temizliginde işimi kolaylaştırıyor.
aslında bu modifiye işini epoca alarak hiç girmek istememiştim. ama epoca isteklerimi karşılayamadı. 1 lt hacim, yorucu kısa pompa çubugu gibi eksileri beni modifiye işine yönlendirdi. epoca burda çok işime yaradı kullandıkları yaptıkları sistemi örnek alarak daha başarılı oldum. ülkemize başka üründe girmeyince kolları sıvadık yeniden
gelelim esas konumuza, ilaçlama pompası diyoruz ama daha önce yapılanları bilenler bilir her pompa bu iş için uygun degil. yani şu ürün olurmu bu ürün olurmu gibi soruların tek cevabı hayır. olmaz.
benim kullandıgım pompa sıvının-köpügün yalpaze şeklinde çıkışını saglamak için kullandıgımız nazul diye adlandırdıgımız aparatı içine alabilen bir yapıya sahip oldugundan bu iş için en ideal pompa şeklidir.
yapım aşaması başlasın . nazul uç kısma takıldıktan sonra pompadan gelen sıvının köpürebilmesi için iki aşamadan geçmesi gerekiyor.
1. havayla karışma
2. sürtünme
hava karışımı : pompa içinde bulunan hortuma açtıgımız iki ufak delikle gerçekleşmiş oluyor.
sürtünme: uç kısımda bulunan nazulun hemen arkasına yerleştirdigimiz 2 adet keçe yardımıyla gerçekleşiyor.
peki bunlar teoride bu eşkilde gerçekleşirken pratikte nasıl yapılacak bölümüne gelelim .
havayla karışım için;
iç borunun en üst kısmımdan bir parmak 2-3cm aşasına ölçü alarak çift taraflı delik açıyoruz. bunun için ben mantar pano raptiyesi kullandım. direk delebirsiniz . eliniz biraz bu işlere yatkınsa yine bir çakmak vasıtasıyla raptiyeyi biraz ısıtıp fazla oyanatmadan hızlı ve kolayca deligi açabilirsiniz. seçim sizin. direk delmelerde bir miktar sag-sol esnetmesi deligin daha simetrik olmasını saglar.
ama belirtmem gereken en mühim konu bu delik çok önemli. nekadar geniş açılırsa o kadar hava, sıvıya karışacak ve köpük o seviyede az olacak . bir o kadarda küçük açılırsa bu sefer köpük çok sulu olacaktır.
verdigim raptige ölçüsü tam ideal köpük seviyesini yakalamanıza yardımcı olacak.
delim sonrası karşı taraftanda birkez daha ilk sokulan tarafa işlemi yenileyin esnetmeyle beraber. deliklerin çevresinde çapaklanmalar oluşursa ki bir tarafta mutlaka olacak bir falçata yardımıyla çapakları pürüzsüzleştirebilirsiniz.
sürtünme için ;
bu zamana kadar bir çok ürün kullanıldıgı gördüm ama bu işin ürünü kalın keçe. evet bildiginiz keçe. resimlerde verdigim sarı keçeler epoca firmasının kullandıkları pompadan çıkan keçeler.
bende hemen izmirliler bilir kemeraltında bir tuhafiyeciden 1 tl karşılıgında bir parça kesilmiş kalın keçe aldım. sizde kendi ilinizde el işleri yapan örgü yün satan yerlerde eminimki bulabirirsiniz.
çeşitli renklede ölçülerde olarak satılıyor. benim aldıgım tahminimce 40- 50 kez kullanabilecek kadar bana yeter.
ama bu şekliyle hiçbi işe yaramıyor.

daire yuvarlak şeklinde kesilmesi gerekli uç kısıma girebilmesi için . ilk makasla kesmeye çalıştım sizde makat vb birşeyle kesebilirsiniz. ama benim simetri takıntım oldugu için pek içime sinmedi .illaki tam yuvarlak olacak.
evde kullanımı sonlanmış bozuk bir musluk içini alt kısmından önce eğe ve sonra kalın - ince adım adım zımparayla jilet keskinliginde incelttim. keçeleri kalıp gibi üstene bastırıp çevirerek kestim .
resimde herşey ortada.
bu iki aşamayı bu şekilde tamamadıktan sonra gerisi çorap sökügü gibi geliyor.
eger pompanızı köpük harici yine sprey şeklinde kullanmak isterseniz degiştire degiştire, iç boruyu hiç delmeyin başka bir evde kullanılan camsil gibi şişelerin içinden çıkaracagınız boruyu delip kullanın .hem orjinali bozulmaz hemde iki işlevide yerinegetirebilirsiniz. bende bu şekilde kullanıyorum. başka bir şişeden çıkma hortum biraz kalın geldi ve uç kısmından kalemtraşla açarak tam oturmasını sagladım.
pompanın uç kısmında bulunan videlama bölümüne sıvı akımını önlemek kesmek adına bir önlem almak gerekebilir. bunuda teflon bantla yapıyoruz. uç kısmı çok sıkmamak gerekli arada 2-3 mm kalması lazım . konulan keçelerin çok sıkışıp işlevini yitirmesi için .gerçe sorun degil elde çok keçe var.

kirlendikçe degiltirebiliriz.
pompamız artık hazır. ama hangi pompa ?
ben pompaları ( bende 3 tane var) izmir çankaya bit pazarından aldım. 15 tl karşılıgında . nazulları 6 tl erdemboya 1 tl keçe toplamda 22 tl harcadım
pompa çok çeşitli yerlerde çok farklı fiyatlara satılıyor. size tavsiyem bulundugunuz ilin nalburlarına gitmeniz. internetten saçma fiyatlara almamanız. buna gerçekten üzülürüm.
aslında bu pompanın tek artısı nazul uyumu. hiç ugraşmadan bu uzun yazımdakiler 1-2 dk da yapılıyor.
nazul olayı biraz zahmetli erdem boyada bulunan nazul 110 derecege 08 açıklıkta. epoca da gelen nazul 06 ölçülerinde. 06 bence daha iyi atıyor. kişisel biraz.
ipucu :
videolarda ve resimlerde 1/20 , 100ml valet pro neutral ph snow foam kullanılmıştır. sadece jant temizliginde buna ek bir şampual (20ml) eklenmiştir. oyunu kuralına göre oynamak gerek.

pompanın kendi uçu. normalde sıvı atımı için resimdeki iki parça, iç - dıç şekilde siyah parça içinde vidalanıyor. zaten bu siyah aparat nazul alabildigi için bu pompa seçildi.
ve son olarak resimler ve videolar. İyi seyirler.