Öncelikle markalar arasında baktığımızda Türkiye’ye gelmeyen bir çok yağ firması var veya özel siparişle gelen bunlardan biri amsoil. Viskozite index ve değerleri muhteşemdir tüm yağlarında. Ülkemizde ise Liqui moly ve Mobil bayrağı göğüsleyen 2 marka. Overall baktığımızda kötü yağları yok. Bazı değerlerde Lm iyiyken, mobil markası kirlilik testlerinde dünya zirvesinde yer alan marka. Aradan fırlayan bazı yağlar var mesela petrol ofisi maxima 5w30 ve 0w20 castrol shell ve opetten daha iyi kimyasal değerler sunuyor . 10w40 da ise Opet sürpriz yapıyor bize. Genelleme yaparsak eğer, en akışkan yağ yağın düşük viskoziteli ve Yüksel viskozite indexine sahip olan yağdır. İstisnai durumlar tabi ki olabiliyor. Mesela donma noktası daha iyi olan bir yağın viskozite indexi düşük olabiliyor. Şimdi ben öncelikle viskozite nedir neye göre yağ seçimi yapılır anlatayım. Sonrasında soru varsa alırım
Yağın başındaki rakam ve sonrasında gelen W , yağın soğuktaki akışkanlık değeridir. w ise winter yani KIŞ kelimesinin baş harfidir. yani 0w30 yağın başındaki 0, soğuktaki viskozite değeridir.
Peki viskozite nedir? Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirençtir. Yani bu değer azaldıkça, sıvının akmaya karşı direnci azalacağından, daha akışkan olduğunu anlarız.
Yani 0w30 'un soğuk akışkanlığı, 5w30 'un soğuk akışkanlığından fazladır. İlk rakamın geçerliliği yağımız ısınana kadardır. yağımız ısındıktan sonra ikinci ve asıl rakam işlevlik kazanır.
Şimdi burada, yaygın bilinen “şu motora şu yağ konur” kanaatinin AKSİNE, yaşadığımız yerin ve yağın kullanılacağı mevsim periyodunun ortalama değerini tespit ediyoruz.
Mesela bölgemiz akdeniz, yağ değişim periyodumuz da yaz olsun.
bu yağın kullanılacağı periyodda geceleyin en düşük sıcaklığı 10 derece olarak değerlendirelim, gündüz ise en fazla 40 derece civarı diyelim.
5w bir yağ, hem daha ekonomik hem de daha mantıklı olacaktır. Sıcak değeri ise w40 olan yağ, daha yüksek koruma sağlayacaktır. (W den sonraki sayı, kendisinden -5 derece düşük ve +5 derece yüksek sıcaklıklarda etkili olur.)
Hem aracımızın el kitabına ( artık bazı markalar yazmıyor ) Hem de üreticilerin yayınladığı viskozite endeksine bakıyoruz. ( dikkat, bu işlemi manuel yapıyoruz, arama motoru gibi servisleri dikkate almıyoruz )
Bu şekilde kullanmamız gereken yağı kolaylıkla tespit ediyoruz. Dikkat etmemiz gereken husus;
yağın iki değeri arasındaki rakam 30 ve fazlası kadar açıldıkça, mineralin bu değişimi karşılaması mümkün olmadığından, sentetik moleküllere başvurulduğu, bunun da maliyeti arttırdığıdır. tabi sentetik moleküllerin minerale göre ömrü daha uzundur.
Mesela ; 15w40 yağ mineral bir yağdır, ucuzdur. 10w40, yarı sentetiktir biraz daha pahalıdır, 5w40 tam sentetiktir, daha da pahalıdır. 0w yağlar ise en yüksek koruma değerine sahip oldukları için en pahalı yağ kategorisidir.
En Yüksek koruma aralığına geniş yağ değeri 0w40 dır. Kışları daha akışkan yazları ise sıcak havaya daha dayanıklıdır.
0w30 ise 0w40 dan daha ince bir yağdır ve eğer kış için ayrı yağ kullanıyorsanız bu durum için idealdir. 0w20 de öyle...
5w30 ise ülkemizde ve dünyada en yaygın olan yağdır. -30 ile +35 dereceye kadar optimum koruma sağlar. 0w30 a ne gerek var derseniz; 0 5 den daha akışkandır ve daha akışkanı varken bütçe yetiyorsa 0 tavsiye edilir. Ancak 5w30 yazın 0w40 a nazaran biraz daha düşük koruma sergiler. 5 ilk çalıştırmada daha kalın. 40 ise ısınan motorda daha kalındır. 5w40 5w20 10w40 ve bir çok farklı yağ modelleri mevcuttur. Siz kendi yaşam koşulunuza uygun olan değeri bulup alınız. (Koşulları göz önüne alırken kış veya yaz için gittiğiniz tatil yerlerinin de sıcaklıklarını düşünün.) Benim size tavsiyem bütçeniz yeterse 0w40, Ancak ideal olsun el yakmasın diyorsanız 5w30. Peki neden 5w40 değil derseniz. 0 zaten ilk çalıştırmada akışkandır ve soğukta zorlanmaz, 40 da sıcakta zorlanmaz. 5w30, 0 dan İlk çalıştırmada kalın, ısınan motorda ise daha incedir. 5w40 ise ondan da kalın olacağı için kış şartlarında idealin dışına çıkar. Bu yüzden 5w30 daha dengeli bir yağdır. Ancak yazları kavurucu sıcak olan bir yerde iseniz 5w50 kullanan insanlar bile oluyor. Adana gibi bir yerde 5w40 idealdir mesela. Bütçe yeterse tabi ki 0w40 ancak bazı markalar 0w40 yağlara onay vermiyor. Ben marka onaylarına fazla takılmıyorum benim için öncelik kimyasal değerleri yağın spesifikasyonları ancak onaya takılan kişiler için 0w30 en akışkan yağlardan birisidir. Honda ve diğer Japon üreticiler 0w20 yağ ile fabrikadan çıkarlar ancak el kitapçığında alternatif viskozite değeri de sunarlar. Keza hybrid motorlu araçlarda 0w16 kullanan bile var ancak burdaki sebep, o motorun çalışma prensibinin içten yanmalıysa göre farklı olmasından kaynaklanıyor. Çok fazla değişken var. Sizin önceliğiniz önce yaşadığınız koşullar olsun sonrasında ise viskozite indeksleri
Bana sorarsanız eğer kardeşim sen ne kullanıyorsun diye, benim kuzenim Chiptuning ve yağ bayisi ondan dolayı amacımız yüksek yağ sıcaklığına ulaşmayan yağlar seçmekti. 5 binde 1 yağ değişimi yapardık araç Seat Leon 1.6 tdi büyük turbolu. Artık rutin kullandığımız yağ liqui moly Synthoil 0w40 oldu. Üstelik yakıt tasarrufuna yönelik bir yağ. Babamın arabası ise Toyota corolla ae11 onda mobil süper2000 kullanıyoruz. Dedemin corsa 1.3 dizelinde uzun yıllar mobil süper 3000 5w30 kullandık ancak bir sonraki tercihimiz maxima 5w30 Ga olacak, son olarak amcamın dizel hyundai i20 sinde ise mobil esp 5w30 ancak sıradaki bakımda liqui moly top tec 4200 kullanıcaz

neden 0w değil hiçbiri derseniz. Corolla ilk alındığından beri 2010 a kadar servis bakımlı kalmış ve hep mobil super2000 kullanılmış o yüzden değiştirmedik çok da memnunuz zaten atmosferik corolla zeytin yağı ile de gidiyor

Corsa için 0w30 denedim ancak pahalı bir yağ maalesef Samsun’da olduğumuz için Kara kış da görmüyoruz kavurucu sıcak da. Aynı şey i20 için de geçerli. Ancak ben kendi arabamı alma Şeref’ine ulaşırsam tercihim 0w40 liqui moly Synthoil energy den yana olur. Mobil new Life çok iyiydi ancak artık 0w40 da Fs serisi var. O da güzel. En sevmediğim yağ ise motul. Çok uzun oldu kusura bakmayın umarım faydam dokunur