Ben genel olarak PPF'e çok nadir koşullar harici karşı biriyim ancak tartışmada herkesin kendi yaşadığı durumlara göre olduğu için anlaşmazlık olduğunu düşünüyorum. Ben hiç bir aracıma yaptırmadım, çevremde de sadece bir kişide vardı. Ancak söküm aşamaları ile ilgili bir kaç olaya hem şahit oldum hem de filmci bir abim ile uzun uzun sohbet etmişliğimiz oldu.
Öncelikle PPF olarak PVC, TPH, TPU filmler kullanılıyor. Siz TPU da yaptırsanız kalitesiz bir filmse sökerken uğraştırabilir. TPU olup hem de kalitesiz yapışkan olan filmler de olabilir (o kadar vizyonsuz firma var mıdır bilmem ama ülkemizde hep ucuz filmler arandığı için defolu vs. ne bulursa getiriliyor maalesef). Hammadde olarak PVC'ye doğru geriledikçe kalitesiz marka da çoğalıyor tabi.
Ayrıca anlaşmazlıktaki en büyük sorun kullanım şartları. Ülkemizde TPH film yaptıracak olsam kesinlikle 2 yılı geçmem, TPU filmlerde de 3 yılı. İlla PVC yaptıracak olursam da 1 sene sonunda söker atardım açıkçası. Çünkü benim aracım 7/24 dışarıda ve kar, çamur, tuz, yağmur, güneş vs. her türlü dış etkene maruz kalıyor. Filmlerin en büyük düşmanı da güneş olduğu için az güneş görmüş nispeten iyi koşullarda saklanmış veya kaliteli bir PVC film uygulanmış bir araç ise sorun yaşamamış olmanız böyle bir sorun olmaz diye görmezden gelmek olur açıkçası.
Öyle filmlere denk geldim bir olayı paylaşayım, 2 yıl önce W212 FL aracın filmini sökmek istemişler inanın boyacı canından bezdi. Sanayi usulü pürmüzle ısıtıp kaputtaki filmi kaldırmışlar, kaputta 2 bölgede yoğun ve büyük yapışkan kalıntıları mevcuttu. Aracın modeline istinaden bayi çıkışlı uygulansa bile en fazla 5-6 yıllıktır diye tahmin ediyorum yani. O 2 bölgedeki yapışkan için çeşitli kimyasallar denediler inanın selülozik tineri üstüne döküp bekletilmesine rağmen en ufak yumuşama dahi yoktu. 1 gün boyunca gaz yağı, selülozik tiner ve polish'i üstübüne döküp elle kazıya kazıya anca çıkarabildiler. Tabi arkasından da ton farklılıkları kaldı, bir şey demedim ancak kaputun komple zımpara ve pasta yapılması gerekiyordu. Ki bu film yanıp çatlamamış sadece sararma başlamış ve boyacı da sökelim demiş.
Arkadaşımın aracında ise komple çatlamış sararmayı geçmiş kararmış durumdaydı yanlış hatırlamıyosam oda 3-4 yıl civarı kalmıştı. Ben alttaki boya yanmıştır kesin demiştim ama kurtulmuştu kaput. Tabi serviste söktükleri için sökerken ne kadar uğraştılar bilemiyorum.
Ayrıca bu tarz malzemelerde söküm yapılan mevsim bile etkiliyor. Yani örnek vermek gerekirse Ankara'da yazın 40 derece sıcakta hatta güneşte ise çok daha rahat sökersiniz hem de sökerken film esner. Ancak kışın sıfırın altındaki sıcaklıklarda film de çok daha zor esneyeceği için sökerken kesinlikle farklı bir deneyim yaşarsınız.