Mert'in Amatör Detay Paylaşımları

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
L300'ün muayenesi yapıldı. Arka koltuğun emniyet kemerinin tokasının karşılığı mal yüklerken kırılmıştı. Arkaya pek binen olmadığı için yaptırmakla uğraşmadım. Binenlere de kemer taktıramıyoruz zaten. O yüzden çok üstelememiştim. Bu araçların orijinal arka koltuklarında emniyet kemeri olmadığı için muayeneden geçeceğini düşündüm. Maalesef kaldık :) Teknisyen, ya kemerlerin hepsini sök ya da bozuk olanı tamir etti dedi. Sökmek zahmetli olduğu için bozuk olanı ucuz ve uyumlu bir parçayla değiştirdik. Bir ara tekrar gideceğim muayeneye.

Şanzıman ve diferansiyele yağ kaçağı yazmışlar fakat en ufak bir kaçak yok. Motorda sadece ön krank keçesi çok hafif terleme yapmış. Kısa farlardaki sapma dikkatimi çekti ama aydınlatmada bir sıkıntı yok açıkçası. İki far da gayet homojen aydınlatıyor. Karşıdan gelenin gözünü kesinlikle almıyor(Özellikle karşısına geçip denedim)

Corolla'ya reçine damlamış. Bizimkiler araca karşı pek dikkatli değiller maalesef. Bilmediğim bir ağacın altına park etmektense güneşin altına park etmeyi tercih ederim. Gece rahat uyuyamadım. Sabah soluğu otoparkta aldım.

Hem ön yıkamada hem de kova yıkamasında Autobrite Magifoam kullandım. Reçinelerin hepsi çıktı fakat boya istediğim beyazlıkta ve parlaklıkta değildi. 1:1 Flowey R10 ile demir tozu temizliği yaptım. Morarma fotoğraflarda görüldüğü gibi. 2 ay önce de yapmıştım halbuki. Boya çok çabuk doluyor nedense. R10 ile boyayı çok muhattap ediyorum. Şampuan sıkar gibi sürekli sıkıyorum :D. Her ne kadar ph nötr de olsa korkmuyor değilim. Umarım uzun vadede sıkıntı yaratmaz.

Son olarak Fusso Coat Speed&Barrier uygulayıp otoparka bıraktım.

Dr HCD

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Eline sağlık brom, bence corolla için koruma ürününü değiştir. Demek ki demir tozlarına karşı yeterli korumayı sağlayamıyor:dusunx: illa ki demir tozu birikir ama bu kadarı fazla geldi bana:)

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Eline sağlık brom, bence corolla için koruma ürününü değiştir. Demek ki demir tozlarına karşı yeterli korumayı sağlayamıyor:dusunx: illa ki demir tozu birikir ama bu kadarı fazla geldi bana:)
Teşekkür ederim. Bayiden bile bol demir tozlu çıktı :). Boya yapısından kaynaklanabileceğini düşünüyorım. Metalik boyanın bakımı daha kolaydı. Opak boya çok zahmetli. Deep Clean bile hare bırakıyor. Çok dikkatli yıkayıp kurulamama rağmen ufaktan kılcal çizikler el sallamaya başladı. Adam akıllı bir koruma için yüzeyin iyi hazırlanması lazım. Sprey ürünlerle geçiştirmek işime geliyor şimdilik.

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
L300 muayeneden kalmıştı. Tekrardan girdik, 10 adet hafif kusurla geçtik.

Ufak bir yıkama yaptım. Babam arka tamponu çarpmış 2 gün önce. Zaten kötü durumdaydılar. Daha da beter oldu. Artık bayağı yorgun görünüyor araç. Bu halde binmek keyif vermiyor. İlk fırsatta kaportacıya götüreceğim. Arka tamponlar değişecek, ön tamponun yan sanayileri çok kalitesiz. Bu yüzden üzerindeki orijinal tampon olduğu kadar düzeltilip boyanacak, bagaj kapağı boyanacak, yan kısımlar teker hizasına kadar boyanacak. Üst kısımlarda pek bir şey yok. Kusurların çoğu polisajla düzelecek seviyede. Gönlüm komple boyadan yana aslında ama çok masraflı olur maalesef. Yarım boya ve polisaj ile bu halinden iyi olacak en azından.

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Aramıza bir Japon daha eklendi :) Araç 1.33 Life 2016 model 37 bin kilometrede. Ufak tefek eksikleri var. İmkan oldukça olabildiğince toparlayacağım. Aracın eksikleri olsa da genel olarak sevdim. 2020 modele göre kesinlikle daha ferah ve motoru daha sessiz. 120-140 km hızda klima full açık şekilde 3 kişi 6.1 litre yaktı. Bana gayet makul geldi. Şebinkarahisar'da doluya yakalandık. Kaput ve tavan gitti diye düşündüm ama çok şükür en ufak sıkıntı olmadı.

- Bakımı en son 1.5 yıl 5 bin kilometre önce yapılmış. Liqui moly yağ ve Asakashi filtrelerle bakım yapılacak.
- Sağ far dağı taşı aydınlatıyor. Bu çok rahatsız etti beni. En kısa sürede baktıracağım.
- Ön tampon kötü bir işçilikle boyanıp montajlanmış. Akıllı vida atmışlar. Orijinal braket ve klips alacağım. Belki boyasını hiç elletmem. Ufak tefek rütuşlarla olduğu kadar düzeltirim. En nihayetinde tampon.. İstanbul gibi bir yerde çiziksiz kalması mümkün değil.
- Boya çok okside olmuş ve kararmış. İyi bir polisaj gerekiyor.
- İçi genel olarak temiz görünüyor. Koltuklarda kılıf mevcut. Müsait bir vakitte sökeceğim.
- Paspaslar dandik ve bagaj havuzu yok. En kısa sürede temin edeceğim.
- Araca sonradan orijinal olmayan bir jant takılmış. Titreme falan yok ama görüntüsü hoşuma gitmedi. Camry veya üst kasa Corolla Dream jantı düşünüyorum ama şuan bütçe ayıramayacağım.
- Led stop aklımdan geçiyor ama bu da masraflı olur şuan için.
- Yan sanayi bile olsa sis farı taktırmak istiyorum. Ön tampon biraz boş duruyor.
- Camlara dandik film yapılmış. En arka cam fena değil ama yanlara Solargard veya Llumar film yaptırma niyetim var. Görüntüsü şuan için çok rahatsız edici değil. Önümüzdeki yaz yaptırırım muhtemelen.

İstanbul'a gelir gelmez yıkadım. Boya vahim durumda ama toparlanır gibi görünüyor. Derin çizik yok.

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara
Aramıza bir Japon daha eklendi :) Araç 1.33 Life 2016 model 37 bin kilometrede. Ufak tefek eksikleri var. İmkan oldukça olabildiğince toparlayacağım. Aracın eksikleri olsa da genel olarak sevdim. 2020 modele göre kesinlikle daha ferah ve motoru daha sessiz. 120-140 km hızda klima full açık şekilde 3 kişi 6.1 litre yaktı. Bana gayet makul geldi. Şebinkarahisar'da doluya yakalandık. Kaput ve tavan gitti diye düşündüm ama çok şükür en ufak sıkıntı olmadı.

- Bakımı en son 1.5 yıl 5 bin kilometre önce yapılmış. Liqui moly yağ ve Asakashi filtrelerle bakım yapılacak.
- Sağ far dağı taşı aydınlatıyor. Bu çok rahatsız etti beni. En kısa sürede baktıracağım.
- Ön tampon kötü bir işçilikle boyanıp montajlanmış. Akıllı vida atmışlar. Orijinal braket ve klips alacağım. Belki boyasını hiç elletmem. Ufak tefek rütuşlarla olduğu kadar düzeltirim. En nihayetinde tampon.. İstanbul gibi bir yerde çiziksiz kalması mümkün değil.
- İçi genel olarak temiz görünüyor. Koltuklarda kılıf mevcut. Müsait bir vakitte sökeceğim.
- Araca sonradan orijinal olmayan bir jant takılmış. Titreme falan yok ama görüntüsü hoşuma gitmedi. Camry veya üst kasa Corolla Dream jantı düşünüyorum ama şuan bütçe ayıramayacağım.
- Yan sanayi bile olsa sis farı taktırmak istiyorum. Ön tampon biraz boş duruyor.
- Camlara dandik film yapılmış. En arka cam fena değil ama yanlara Solargard veya Llumar film yaptırma niyetim var. Görüntüsü şuan için çok rahatsız edici değil. Önümüzdeki yaz yaptırırım muhtemelen.

İstanbul'a gelir gelmez yıkadım. Boya vahim durumda ama toparlanır gibi görünüyor. Derin çizik yok.

Kardesim hayirli olsun
Yil 2022 Hala Akilli Vida ile Tampon Tutturmaya calisan ustaya bir vidada kendisine atmak lazim yahu Braketin kaci kac kurus alipta takmazlar gerek yok derler 3/5 Kelime kalabaligi ile Arac sahibininde aklini karistirirlar.

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Kardesim hayirli olsun
Yil 2022 Hala Akilli Vida ile Tampon Tutturmaya calisan ustaya bir vidada kendisine atmak lazim yahu Braketin kaci kac kurus alipta takmazlar gerek yok derler 3/5 Kelime kalabaligi ile Arac sahibininde aklini karistirirlar.
Teşekkürler Sefa abi :). Tramere yansımasın diye abuk subuk bir onarım yapmışlar. Yan sanayi braket taksalar bu halinden iyi olurdu eminim.

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Corolla'ya yaklaşık 1 ay önce geri gelen bir araç çarpmıştı. Çamurluk boyasız onarıldı. Tampona lokal boya yapıldı. Göçükçü beklediğimden iyi iş çıkardı. Dalgalı ve çizgisi kaybolmuş bir çamurluk bekliyordum. Çizgi orijinali kadar keskin olmasa da eski haline göre çok iyi oldu. Çekiç izlerini görmek için şekilden şekile girmek gerekiyor. Hasarı bilmeyen biri zor anlar. Boyacı da tamponu çok güzel boyamış. Boyayı kestiği yeri bulamadım. Portakallanma da orijinal boya kıvamında olmuş. Beğenmediğim noktalar da oldu. Çamurluğa zımpara polisaj yapılmış. Zımpara izleri çok çok dikkatli bakıldığında görülüyor. Bir kat daha pasta yapılabilirmiş. Boyacı aracı iyi maskelememiş. Ön ızgara ve sağ taraf boya tozu olmuş. Boya ve camdakileri kil alabilir fakat mat siyah ızgaradaki boyaları nasıl çıkaracağımı bilemiyorum. Sonuç fabrikasyon gibi olmadı tabi ama beni tatmin etti.

Demir tozu temizliğini yaklaşık 3 ay önce yapmıştım. Boya her zamanki gibi çok dolmuş. 1:1 R10 sıktığım an morarmaya başladı. Eldivenle bastıra bastıra ovaladım. Koruma da kalmamış. Demir tozu temizliğinde çok yorulunca kurulayıp eve geçtim direkt.

Diğer Corolla'nın kılıflarını söktüm. Sanırım ilk günden beri kılıfla kullanılmış. Koltuklar tertemiz çıktı. Kılıf falan takmayacağım. Orijinal döşemenin kalitesini ve konforunu vermiyor kesinlikle.

Yıkayıp ufak tefek rütuşlarını yaptım. İki Corolla'nın boyası da aynı. Diğer araçtan kalan boyayı kullandım. Kaput pek içime sinmedi. Daha önce de kurcalanmış zaten. Tamponlar fena olmadı. Sağ fara elle Menzerna 2500 uyguladım. Hafta sonu yağ ve filtre bakımı yapılıp ön tampon braketleri ve vidaları takılacak. Hafta içi de Special Works'de polisaj yapılacak. Ufak tefek birkaç göçük var. Onlar da nazarlık kalsın şimdilik.

SubaruOutback

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
istanbul

Hayırlı olsun, güle güle kullanın :)

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Aracı Special Works'den teslim aldım. Demir tozu temizliği, kil, Menzerna ürünleriyle 3 aşamalı polisaj yapıldı ve koruma olarak Soft99 Kiwami uygulandı. Motor susuz şekilde yüzeysel olarak temizlendi. Kaliper ve disk kenarlarını boyayıp ufak tefek rötuş gereken yerlere rötuş da yapmışlar. Sonuçtan çok memnun kaldım. Diğer Corolla bundan yeni olmasına rağmen boyası bu kadar net yansımalar vermiyor. Ona da polisaj yapılması gerekiyor.

Direkt tam gaz otoparka gittim :) Bu arabayı sokağa bırakmaya içim el vermez artık. Bu halini mümkün mertebe düzgün yıkayıp otoparkta muhafaza ederek korumaya çalışacağım.

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Uygulama sonrası ilk yıkamayı bu sabah yaptım. Pek kirli değildi. Daha çok sinek böcek lekeleri için yıkadım. Bir de polisaj sonrası gündüz vakti dışarıda inceleme fırsatım olmamıştı. Aracı alıp direkt otoparka götürmüştüm. Şuanki görüntüden çok memnunum. Bambaşka bir araç oldu bence.

eddy35

Amatör Detaycı
Üye
İl
izmir
Uygulama sonrası ilk yıkamayı bu sabah yaptım. Pek kirli değildi. Daha çok sinek böcek lekeleri için yıkadım. Bir de polisaj sonrası gündüz vakti dışarıda inceleme fırsatım olmamıştı. Aracı alıp direkt otoparka götürmüştüm. Şuanki görüntüden çok memnunum. Bambaşka bir araç oldu bence.
Hayırlı olsun içinize sinmesine bende sevindim, polisaj için ne ücret ödediniz acaba ?

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Hayırlı olsun içinize sinmesine bende sevindim, polisaj için ne ücret ödediniz acaba ?
Teşekkür ederim. 2500 lira ödedim. Çevremde çok ödemişsin, falanca yerde şu kadar ücrete yapıyorlar diyen çok oldu fakat polisaj kolay gibi görünse de zor ve riskli bir işlem. Bildiğini sanıp bilmeyen biri yorgun bir Japon boyasını perişan edebilir, geri dönüşü olmayan problemler olabilir. 1 parça boya bile ortalama 1000-1500 lira civarında şuan. 2500 lira bence bu işin hakkıdır. Sağda solda komple uygulamayı (iç, dış, motor) 1000 lira gibi komik rakama yapan yerler de var fakat o tip yerlerden pek kaliteli iş çıkmıyor. Sonuç olarak çok memnun kaldım. Düzgün bakımla bu görüntüyü 2-3 yıl muhafaza edeceğimi düşünüyorum.

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Havanın serin olmasını fırsat bilip arabayla ilgilendim.
İlk olarak dandik kauçuk paspasları atıp içeriyi süpürdüm. Krem rengi döşemeleri ve kapı eşiklerini Valetpro apc ve detay fırçasıyla temizledim. Siyah plastikleri nemli bezle sildim. Camları Meguiars Glass Cleaner ile sildim. Ön konsola ve kapı içlerine Autofinesse Spritz, kapı eşiklerine Meguiars Hyper Dressing uyguladım. Yeni aldığım Sahler marka paspasları serdim. Uyumluluğunu ve kalitesini çok beğendim. Bagaja da Wöller marka bagaj havuzunu serdim. O da gayet güzel oldu. İç mekan istediğim temizliğe ve ferahlığı ulaştı.

Ön yıkamada Autobrite Magifoam, kova yıkamasında Autobrite purple velvet kullandım. Kurulayıp lastiklere Sarp, davlumbazlara Meguiars Hyper Dressing uyguladım.

Emre Mert

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Aracın üzerindeki replika jantlar hoşuma gitmiyordu. Sıfır teneke, kapak ve bijonları taktırdım.

Alaşım jantları Fairy, Flowey R1, Autobrite Magifoam ve Flowey R10 ile olabildiğince temizledim. 3D Hd Speed ile parlatıp Soft99 Luxury Gloss uyguladım. Eski haline nazaran çok güzel oldular. Sonra da sattım.

Orijinal paspasları silip süpürdüm.

Aracı yıkayıp Koch Chemie Protector Wax uyguladım. Düzgün yüzeydeki su iticiliğini ve boncuklanmasını çok beğendim. Parlaklığa da katkısı oldu diyebilirim. Araç yaklaşık 1 ay otoparkta durdu. Tozlanma yok denecek kadar azdı. 2 gün dışarıda kaldı, bayağı tozlandı :)
Yeni jantları taktırdıktan sonra biraz fotoğraf çektim.

Bu da Cumartesi günü çektiğim son fotoğrafı. Özel plaka yaptırdık, polisajını ve yağ bakımını kalitesine güvendiğim en kral malzemelerle yaptırdım. Ortalama 2 aylık bir birlikteliğimiz oldu. Bugün yeni sahibine teslim ettik. Biraz üzüldüm açıkçası. Her ne kadar standart bir araç olsa da ferahlığından ve sürüşünden keyif alıyordum. Yeni sahibi iyi bakar umarım.

Üvey evlat çok ilgisiz kalmıştı. Ona da ufaktan bir temizlik yaptım. Boyacıyı bol bol andım. Jantlar bile boya tozu olmuş. Aracı sanayiye bırakıp gitmekle hata ettik. Her ne işlem yapılırsa yapılsın kesinlikle başında durmak ya da sık sık ziyaret etmek gerekiyor. Adam tamponun yarısını çok güzel boyamış ama kalan her yeri batırmış.. Camlar ışık vurunca puslu görünüyor. Boya zımpara gibi hışır hışır. Ön tamponun mat siyah kısımlarını bile doğru düzgün kapatmamış.

1 ayda biriken demir tozları :). Boya mıknatıs gibi resmen. Ne var ne yok toplamış :) Eldivenle yaydıkça morardı.

Yıkama sonrası ufak tefek boya transferlerini giderip rötuşlarını yaptım. Kaputa boya damlamış ya da biri bilerek boyamış. İzopropil alkol ve pasta işe yaramadı. Kil deneyeceğim fakat işe yarayacağını sanmıyorum.
İç mekanı komple Koch Chemie Polstar ile temizleyip toz mıknatısı olmasına rağmen bırakamadığım Auto Finesse Spritz ürününü uyguladım.

Boya duvar boyasına benziyor. Nasıl çıkartacağımı bilemedim.