Motor yağları hakkinda onerileriniz nelerdir?

RecepBursa

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Bursa
Bence yağ konusunda üretici firmanın tavsiyelerine uyulması gerekiyor. Çünkü motorları için en uygun yağı seçtiklerini düşünüyorum.

Yararlı olabileceğini düşündüğüm bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Video 6 Dakika 44 Saniye vakti olanların izlemelerini tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=YaYAcmlwFiQ

MuratYARDIM

Konu Sahibi ✔
Amatör Detaycı
Moderator
İl
Ordu
_CaN_' Alıntı:
Samet' Alıntı:
_CaN_' Alıntı:
technologyst' Alıntı:
motor yağı konusu araştırmalarım bol km kullanımlarım ve yağımı hep kendim almam sebebiyle çok fazla ilgilendiğim konu olmuştur.
Arkadaşlar her türlü araştırdım hatta fluence 1.5 aracıma rn700 rn710 sertifikası olmamasına rağmen 0-40 new life mobil 1 kullandım kışın ve yazın en optimum viskozite değerine sahip bununla ilgili başka bir forumda uzun uzun yazmıştım konuyu bulursam buraya aktarırım.
Sertifika kısmına gelince dostlar yoğunluk değeri,viskozite, donma derecesi v.s çok fazla değişik etken var ama yağlar içerisinde en optimumu mobil 1 isteyen tek tek detaylı inceler ama motul v.s yerine az paraya kıyın mobil alın.

İddalarımı şu şekilde ıspatlayayim. 2015 de 37.000 km 2011 model fluence expertiz testinte %95 motor gücü sonucu verdi.
2017 108.000 km de yapılan teste %95 test sonucu verdi. Motor 1 defa iç temizleyici kullanılarak temzilendi ve üstüne mobilden başka bir yağ koymadım. Carbon clean de yaptım kendim :):) çok basit ama çok etkili oldu. Sonuç araba tık diye satıldı :):)

Yağda lukoil-castrol edge-magnetec- shell doğalhazdan üretilen ultra+ motul+ mobil 1 kullandım sonuç MoBİL 1 olmadı 2.alternatif motuldur.
En iyi yağ Mobil1 dersek pek doğru olmaz. Neden? Tamam belki kalite olarak üst seviyelerde, arge çalışmaları başarılı bir firma ancak,
Öncelikle aracı dyno testine sokar gibi 5. vitese atıp son gaz ile performans (beygir,hp) ölçme yöntemi bana biraz ilkel gibi geliyor.
Aracı chiplersiniz, çeşitli modifikasyonlar yapılır o zaman belki..
Bana göre en güzel test kompresyon testidir. Bunun yanında ışıklı ince bir kamera salıp yanma odasındaki durum bizzat gözlemlenebilir.

Linkteki abimizin yağlar ile ilgili inanılmaz testleri var. İzlemenizi tavsiye ediyorum çünkü Total ineo ecs 5w-30 yağının çok ilginç bir sonucu bulunuyor.

https://www.youtube.com/channel/UCLQb2UdBzX_lgTzaz4Ua1IA

Önceki Opel Astra aracımda üretici onayı (dexos 2) olmayan bir yağ kullandığım için (Mobil 1 Esp 5w-30) yağlı kasnak diye tabir edilen eksantrik kasnaklarının ilk çalıştırmada traktör gibi ses yapması sorunu ile karşılaştım. Bu sorunun bana maliyeti 2015 yılında 550 lira oldu. Neden? Dexos 2 onayı olan bir yağ kullanmadığım için. O da zaten Mobil 1 Esp 0w-40 da bulunuyor.

Bu nedenle üretici tavsiyelerinin dışına mümkün kalmadıkça çıkmamalı ve viskozite değerleri ile yağ markaları sık sık değiştirilmemelidir.

Şuan ki aracım ne öneriyor PSA PEUGEOT CITROEN B71 2312

Bu onayın olmadığı bir yağı asla aracıma koymam. Derler ya sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş :D

Samet' Alıntı:
Kendi aracımda Motul Xcess 5w40 kullandım. Bir önceki değişimde castrol 5w40 kullanmıştık. Daha sessiz ve titreşimsiz oldu Motul ile. Tüketimi etkilediğini pek düşünmüyorum şimdilik. Motul koyalı 3bin km oldu. Bi dahaki değişime kendini daha çok belli edecektir.

Renault Kangoo 1.5 dci 70 hpye Castrol 10w40 dan sonra Motul Xcess 5w40 kullandık. Ciddi derecede sessiz ve daha titreşimsiz oldu araba.
Yağ değişimlerinde araç bir miktar sessizleşir, ancak siz 10w-40 dan yani yarı sentetik bir yağdan 5w-40 tam sentetik bir yağa geçmişsiniz.
Bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum.
Motul babamın aracında kullanıyoruz.
Kendisi bir fark olmadığını söylüyor ancak muhtemelen çok kafa yormuyor :D
Hocam 2012 1.6 Astra h A16XER kodlu motor için ne tavsiye edersiniz? Anladığım kadarıyla sizin araçta aynı motordu. Bende dexos2 Motul 5w30 kullanmak istiyorum. Hatta 5w40 bile olabilir. Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. :)
A16XER motor kodluydu benim aracim da . Mobil1 dexos 2 onayli 0w-40 kullanabilirsiniz. Ben kullandim bir sorun yasamadim. Motul da olabilir.
Bence fiyat avantaji hangisindeyse o yagi kullanip bakim araliklarini kisaltabilirsiniz.
Ben hep oyle yaptim. Sonucta ikiside cok iyi yaglar

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yinede motor yagi değişiminde araba ureticisinin onerdigi numara ve yasadigimiz cografyanin sicakligini goz onunde bulundurmaliyiz diye dusunuyorum

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Yinede motor yagi değişiminde araba ureticisinin onerdigi numara ve yasadigimiz cografyanin sicakligini goz onunde bulundurmaliyiz diye dusunuyorum
[/quote]

Tabii ki. Erzurum da yaşan biri kışın özellikle 0w ile başlayan yağlar kullanmalı. Zaten 0'ın yanındaki "W" Winter'ın baş harfidir.

Eraycan

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Ordu
Motul yağı bende tavsoye ederim. Biraz yağların ticari kaygılarla dallanıp budaklandırıldığını düşünüyorum. Ülkemizde maalesef orjinal olmayan yag miktarı orjinalden daha fazla bu konuda güvenilir yerlerden almakta fayda var shell yağları da son senelerde bayağı kaliteli ürünler çıkartıyor

MuratYARDIM

Konu Sahibi ✔
Amatör Detaycı
Moderator
İl
Ordu
Eraycan' Alıntı:
Motul yağı bende tavsoye ederim. Biraz yağların ticari kaygılarla dallanıp budaklandırıldığını düşünüyorum. Ülkemizde maalesef orjinal olmayan yag miktarı orjinalden daha fazla bu konuda güvenilir yerlerden almakta fayda var shell yağları da son senelerde bayağı kaliteli ürünler çıkartıyor
Arabanin garantisi olmasa dusunmeden alip kullanacagim ama elimiz kolumuz bağlı. servise gidip 3 kati fiyatina gormedigimiz ürünü koyduracagiz.

babapars

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Kayseri
Ustanın değilde aracı üretenin önerdiği yağı kullanmak lazım birde eğer memnunsan cok yağ çeşiti kullanmamak lazım.
Kendi aracım kangoo 1.4 iki seferdir kendim mobil super 2000 10w40 alıp değiştiriyorum xok kaliteli bir yağ

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Eğer mümkünse ve üretici tavsiyeleri arasında varsa tam sentetik yağ kullanmanız faydanıza olacaktır.
Araç turboluysa, çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.

HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Okan48

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Marmaris
Bugüne kadar tecrübelerim ile sabit olarak sizlerle bildiğim ve tecrübe ettiğim yağı paylaşmak istedim . Su ana kadar 5 araç değiştirdim bindiğim tüm araçlar benzinli ve kendi sınıflarınca performans araçlarıydı. İlk aracım vw polo gti dı aşırı yağ yakıyordu bu araç motor normu vw firması tarafından kod olarak değiştirildi motor revize edildi. Ben ne koyarsam koyayım yakıyordu bassamda basmasamda yakıyordu. İkinci aracım vw scirocco idi o normal 125 manuel olanlardan onda motul kullanıyordum ılk yağ değişimimde dahil sesi değişmişti sessizleşmişti rolantisi sanki rahatlamıştı subap sesi azalmıştı gibi ikinci değiştirdiğimde hepten motor alışmıştı kullanım normları vw 5-30 spekturumu ise 504-507 idi. Sattım. 3. Aracım 87 binde 2001 model 5.20ia idi 6 silindir sıralı bir motor hacmi vardı . Onda cıkarttıgım farklı dyno testlerinde ve kompresyon testleri motorunun 90 ve uzerinde oldugunu söylediler. Oda yağ yakıyordu motul koydum onuda yakıyordu ama satarken motor omru yine aynı verilere dayanıyordu. Bir sonraki aracım audi a3 1.4 tfsi stronic di o araca ecufast yazılım k&n hava filtresi orta son susturucu iptalleri , ngk bkr7ex iridyum bujiler , r8 kırmızı ateşleme bobinleri stronic yazılımı , forge dump valve gibi birçok modifikasyonlar yapmıştım. Castrol kullanıyordum bunları yapana dek araç castrol yağı yakmıyordu yaptıktan sonra yakmaya basladı. Motul x-clean fe ye geçtim . Sesinde direk olarak azalma oldu , titreşim azaldı durdugu yerde stop etti zannediyordum. İlk koydugunuzda motula alısmadıgından tum parçalar bu sesi hemen alamaya bilirsiniz. İkinci 3. Değişimde bu sese kulagınız aşına olacaktır. Dediğim farkı anlayacaksınız. Son aracım seat leon 1.4 tsi fr 140 hp olan motordan. Aracı alalı daha cok bi zaman olmadı bakımı gelmedi kendi servisi castrol 5-30 504-507 normlarını önermekte ben yag değişimi yaklaşınca motula geçicem. Başka yağ tanımam :) şiddetle tavsiye ederim. Çakması sanayide çok dikkat edin motulun kendi sitesi üzerinde yetkili motul satıcıları var oradan kendinize dükkanınızı seçebilirsiniz. Motulu cok kişi bilmez. Baktıgınızda yüksek devir çeviren tüm makineler genellikle motulu seçer , motoru bilinçli yükleyip gazlayanlar , yamaha suzuki yarış motorları , yüklü yüksüz subarular , mitsubishi evo vs gibi yüksek devir makineleri bu yağı tercih ediyor. Castrol bursadaki fabrikada üretiliyor diye biliyorum bp ile aynı yağdır aynı rafineden dolar etiketi değiştirilir piyasaya sürülür. Herkezin bildiğinin tersine castrol %70 motul %100 sentetiktir. Yüzde 60 ı geçen sentetiklik miktarı tam sentetik olarak kabul edilir . Ben arabamı calıstırdıgımda cok cok acil bir şey yok ise yaz kış farketmeksizin motor devri düşüne kadar bekler tüm parçalara yağın ulaşmasında sonra arabamı harekete geçiririm yani 1 kaç dakika hareket etmem. Kullandıktan sonra rolantide 1.2 dakıka tutarım sabit sonra stop ederim gibi turbodan dolayı değil atmosferik motordada aynı tutumu yapıyodum bi alışkanlık bu alışkanlık ile araca daha iyi baktıgımı düşününmekteyim. Farklı yağlarda deneyimim olmadı iki marka harici varsa tavsiyelerinize açığım saygılarımla

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
@Okan48 yazdığın ve verdiğin bilgiler için teşekkürler. Motul yağının kalitesini bende duydum, araştırdım. İyi bir yağ. Bu konuda aksini söyleyen birinin çıkacağını pek sanmıyorum.

Soğuk havalarda ilk çalıştırma hususunda, rölanti de çok beklemenin fayda yerine zarar sağladığı şeklinde yorumlar var. Özellikle dizel araçlar çalışma prensibi gereği soğuk havalarda durdukları yerde ısınamazlar.

Tamam, marşa basar basmaz hemen yürümekte doğru değil. Ancak en fazla 30 sn beklemenin yeterli olacağı, sonrasında ise araca yüklenmeden (gaza narin basarak ve araç devrini 2500 devir üzerine çıkarmadan) sürüşe geçmenin motoru daha kısa sürede ısıtacağı için soğuk motorda oluşabilecek yıpranmanın daha az olacağı görüşleri aklıma yattı doğrusu.

Sen ne diyorsun bu hususta ?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Okan48

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Marmaris
_CaN_' Alıntı:
@Okan48 yazdığın ve verdiğin bilgiler için teşekkürler. Motul yağının kalitesini bende duydum, araştırdım. İyi bir yağ. Bu konuda aksini söyleyen birinin çıkacağını pek sanmıyorum.

Soğuk havalarda ilk çalıştırma hususunda, rölanti de çok beklemenin fayda yerine zarar sağladığı şeklinde yorumlar var. Özellikle dizel araçlar çalışma prensibi gereği soğuk havalarda durdukları yerde ısınamazlar.

Tamam, marşa basar basmaz hemen yürümekte doğru değil. Ancak en fazla 30 sn beklemenin yeterli olacağı, sonrasında ise araca yüklenmeden (gaza narin basarak ve araç devrini 2500 devir üzerine çıkarmadan) sürüşe geçmenin motoru daha kısa sürede ısıtacağı için soğuk motorda oluşabilecek yıpranmanın daha az olacağı görüşleri aklıma yattı doğrusu.

Sen ne diyorsun bu hususta ?

Benim aracımın motor devri yaklaşık 1 dakikada artı eksi 20 saniye olmak kaydıyla rolanti devrine düşüyor havaya baglı olarak kapalı otoparkta duruyor yaklasık 12-15 derece gibi sıcaklık. düştükten sonra harekete geçiyorum. Aracım benzinli oldugundan ısınması fazla zamanımı almıyor. yag sıcaklıgını gösteren ekranı acıyorum en iyi yaglama sıcaklıgı 40 derecenin üstünde olmaya başlar. 2 bin devri geçmeden vites atıyorum ne cok bayık ne cok devir ile ısınmasını saglıyorum. Yüksek vites düşük devir mantıgı ıle kullanmak araç ömrünü uzatır soguk havalarda. Yaglama yağı sıcaklığı 50 nin üstüne cıktıktan sonra devir farketmez. İsterseniz yüksekte kullanabilirsiniz. Ama ben 50 yi geçtikten sonra yağ sıcaklığı ekranından 79-80 lere ulasmadan böyle kullanmaya devam ediyorum cok bişey farketmez 40 ı geçtikten sonra ancak benim gönlüm böyle rahat ediyor :))
Eklemeyi unuttuğum bir husus daha var maddiyatınız el veriyor ise 7-8 bin km de bir yag ve yag filtresini değiştirmekte fayda var. Aracın motorunda sürekli işlev gören yağ yüksek devirlere cıkılıp inildikce yanar yanmadan kastım kızartma yagındaki cok kullanılınca kararan gibi düşünün eksilmez ama yanar yağlama özelliğini yitirir hareketli parçalar üzerinde yaglanma tam gerçekleşemez. Motor ömrü eşittir kullanılan yağ demektir . Filtreleri değiştirmiyorsanız bile yağı değişimini geciktirmeyin. Ben kendi bakımlarımı bizim burada kullanılmayan bir eski benzinlik lift çukurunda kendim yapıyorum sanayideki ustadanda iyi yaparım yalap şalap oraya buraya yağ dökmüyorum en azından ben carbon clean gibi bir şey ile motor temizliğine karşıyım kim detarjan koyulmuş özel bir solisyon ile motorunu yıkamak isterse o yaptırabilir iyide olabilir ancak ben motorun yanma odasındaki yararlı film tabakası işlevini gören sıkıştırmayı maksimuma cıkaran kurumlarında egzos hattından atılmasına yararlı bakmıyorum. Sadece 3-4 depoda bir depoya würthün enjektör temizleyicisini kullanıyorum. Malum ülkedi oktan kalitesi düşük.
Aynı tutumumu kullandıgım vw ve audi marka çift kavrama dsg/s tronic sanzuman yagı değişmez diyenlere karşı yinede değiştirdim. Hiç bir sıkıntı yaşamadım . Hatta tüy gibi oldu eskisine göre . Kullanılan sürekli devirle birşeyleri yağlamakta olan bir yağ zamanla işlevini yitirmeme gibi bir durum yoktur. Değiştirin rahat edin. Vw audi gibi firmaların servisleri yok abi bunlar değişmez dediyse bile değiştirdim parça mantıgıyla bakıyolar size parça eşittir para demek. Dsg kavraması bozulsunda gelsin 7 bin tl sini alalım bakışı var .

Moderatör tarafında düzenlendi:

Okan48

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Marmaris
Mobil 1 esp 5-30 / motul 5-30 akışkanlık testi. Bilindiği üzere 5W (winter) soguktaki akışkanlık viskozitesi 30 ise ısındıktan sonra dahada koyu akıskanlıga sahip viskozite değeri . https://youtu.be/8ggz0O3r9YE

Okan48

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Marmaris
Castrol 10-40 motul 10-40 akışkanlık testi. https://youtu.be/9-wGeOaMVyo

emre-sti

Acemi Detaycı
Üye
İl
Odessa
Motul gerçekten çok güzel ancak 10w60 harici, diğer yağları gerçekten çok iyiyken 10w60 subaru grubunda yağ eksiltmeye neden olmuştu ama diğer serileri gerçekten iyi

Okan48

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Marmaris
emre-sti' Alıntı:
Motul gerçekten çok güzel ancak 10w60 harici, diğer yağları gerçekten çok iyiyken 10w60 subaru grubunda yağ eksiltmeye neden olmuştu ama diğer serileri gerçekten iyi

Sti - wrx sti serileri subarular ciddi anlamda kuvvetli araçlar doğru parçalar doğru turbolar ile 1000 hp ve üzeri yükleyip şaka makinesi yapanlar dolu. Günlük kullanımda turbo basıncı net subaru için düşük ayarlanırsa yakmıyor diye biliyorum. Yoksa o kadar güçlü motorlara dayanabilecek yağ yoktur diye tahmin ediyorum.

emre-sti

Acemi Detaycı
Üye
İl
Odessa
Standart binek Forester turbo lar da 10w60 kullanıyor artık eksiltme onlarda da oldu motul da, yüklu arabalar için bir şey diyemem ama dediğim gibi 10w60 hariç tüm motullar süper 3 yıldır kullaniyorum

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Ben olaya biraz daha şüpheci yaklaşanlardanım. Bu nedenle körü körüne bir markaya sadece yorumlara bakarak bağlanma taraftarı değilim.

Bu görüşüm ile ilgili örnek bir video paylaşıyorum. İlk izlediğimde biraz şaşırmıştım. Tabii ki sadece bu video ile bu yağ çok başarılı diyemeyiz. Sadece bilgi birikimimizin arasında olsun istedim ;)

Okan48

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Marmaris
Bende aynı şekil yorumlara bakarak almamıştım aldım denedim beğendim devam ediyorum

muratyz

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Dardanel
Yağ/motor expertlerinin yaptıgı yorum;motorunuzun yağını 5-7 bin km bandında üretici normlarını yakalayan bir marka yağ ile değiştirmeniz.Castrol olur mobil olur shell olur vs vs.

Ama iş titiz kullanmaya gelirse diğer postlardaki arkadaşlarında tavsiye ettigi gibi motul dan şaşmayın.Kendini kanıtlamış bir yağ.Fiyatlarıda castrol ile mobil ile aman aman bi fark yok

Yazılımlı 3.20d aracımda kullanıyorm,servisin daha öncelerde kullandıgı castrole göre 4-5 gömlek üstündür

Bmw nin son zamanda kullandıgı Shell icinde iyi yorumlar var,hatta bazı sitelerde motulun bi adım önünde gözüküyor ama denemeden anlayamayız.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Shell, en son yağı doğalgazdan sentezlenen bir yağ, tam sentetikler baya iyi, temiz bir yağ. Farklı teknoloji ile üretilmesi zaten bunu gösteriyor