Motor yağları hakkinda onerileriniz nelerdir?

Brindabella

Uzman Detaycı
Üye
Mesleğimden ötürü ve mezuniyet araştırma görevimin yağlar üzerine olduğundan ötürü olaya biraz hakim olduğumu söyleyebilirim.
Liqui Moly benim nezdimde dünyanın en iyi yağlarını üreten firmadır. şu an sürtünme ve aşınmayı en aza indiren yağ kendilerinde mevcuttur. Molibdenum Disulfide etken maddesi patenti kendilerine aittir ve bu etken madde sayesinde uçak motoru yağları ve akabinde otomotiv sektörüne de girerek araçlar için de yağ üretmeye başlamıştır. Türkiye’de pek değeri bilinmeyen yağ markasıdır ancak hem Türkiye’de hem de yurt dışında arabalarımıza bizzat Liqui moly koyarız. Benim için yağda sürtünde ve vizkozite ana kıstastır. Ve çevremde dizel araca sahip kime önerdiysem motor sesinin bariz azaldığı tepkilerini aldım.

ancak ülkemizde şöyle bir yanlış var. Mesela golf araç kullanıcısı castrol yağ kullanıyor ve bunu şiddetle çevresindeki tüm herkese öneriyor. Ya da motul kullanan ford sahipleri bunu yapıyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Araç üreticisi yağ konusunda hangi sertifika şartı koşuyorsa ona uyulmalıdır. Örneğin benim aracıma Dexos1 Genetic2 sertifikası olan yağlar girmek zorundadır. Ben tutup bu sertifikaya sahip olmayan Castrol ya da mobil1 koyarsam aracıma kötülük etmiş olurum. O yüzden yağ markası fanatikliği ülkemizde çok tehlikeli boyuttadır. Adam 15 sene önce sahip olduğu araca castrol koymuş ya da motul koymuş memnun kalmış, ondan sonra aldığı tüm araçlarda da fanatiktik edip aynı yağı koyuyor ve ısrarla çevresine öneriyor. Sonra düşük hacimli turbo beslemeli motorlarda LSPI ye bağlı sekman piston kırma muhabbetleri yaşanıyor.
Hocam Pennzoil için ne düşünüyorsunuz? Dünyanın en iyi yağ üreticisi olduğu söyleniyor fakat ne derece doğru bilemiyorum.

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
S
@Tonyukuk07, ustad sertifika demisken 10/40 demis uretici ben bunu 5/30 yapsam buda kotuluge girermi ben yapmadim ama cevremdekiler honda gurubu motul ve 5/30 koyuyuolar benzin&lpg araclarimiz hondada motul japon gurubu diye favori yaglar arasinda
Sorun 10w-40 veya 5w-30 mevzusu değil., her üreticinin araçları için belli onay koduna (sertifika) bağlı yağları bulunur., örneğin VW504.00 veya MB229.51 gibi gibi., bu onay kodları aracınızın kullanım klavuzunda yazar., onay koşulunu sağlayan yağı kullanmanız ilk önceliktir., Erzurum gibi soğuk bölgede yaşarsınız 0w-30 koyarsınız, istanbulda yaşayan 5w-30 koyabilir, bunlar iklim koşullarına göre değişebilir ama üretici bunları göz önünde bulundururak her 2 viskositede de (hem 0w-30 hem de 5w-30) veya 10w-40 yağı genellikle her farklı tip yağ kalınlıkları içinde aynı onay kodu ile üretir/ürettirebilir bu üreticinin insifiyatinde olan bişeydir..

emre-sti

Acemi Detaycı
Üye
İl
Odessa
Castrol 10w60 kullanıyorum.
Motul yağ şişesini alttan delerek yağını alıp üst kapağı kilitten açılmayan yağ kutusunu yağcılar 20 liradan alıyor aman dikkat.

ege

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
izmir
Liqui Moly top tec 4400 5W30 + Ceratec karışımının 100 derecede yapılan testi. Fikir vermesi açısından paylaşıyorum. Ceratec kullanan arkadaşlar yorumlarını paylaşırsa sevinirim.

2 yıldır 2 yag degişiminde kullandım ve bu yag degişiminde de tabi . özellikle ustadan degişimde yagın daha temiz çıktıgı bilgisini aldım.
markanın yine enjektör temizleyicisini rakibi firmayla karşılaştırdım kendi çapımda ve daha başarılı sonuçlar aldım.
yine firmanın katkısını uzun yol öncesi kullanmak alışkanlık oldu.
yine araştırmalarım sonucunda bahsedildigi gibi bence firma bu konuda en iyi ürünleri üretiyor.
kısaca kullanıcının bire bir test edemedigi ve gözlemleyemedigi için ürünlerin plasebo etkisi yarattıgı varsayımı ortaya atılsada bence bu gerçek degil. işe yaradıklarını gösteren testlerde mevcut. paylaştıgınız video gibi . şu ana kadar mennun kaldım.

iyi detaylar.
20180709_115731.jpg 20190625_122556.jpg 20190430_135457.jpg

SubaruOutback

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
istanbul
@Tonyukuk07 Ravenol ve Motul hakkında bilgin var mı? Ben motul ile tanışana akdar Shell'in en üst segment yağlarını kullanıyorum. 50.00km'dir motul kullanıyorum. Yetkili servisde de motul olduğundan da kafam rahat ediyor. Liqui Moly hiç kullanmadım hep almaya niyetlendim sonra ne olduysa yine piyasadaki markalara yöneldim.

DetayDeposu

Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
@Tonyukuk07 Ravenol ve Motul hakkında bilgin var mı? Ben motul ile tanışana akdar Shell'in en üst segment yağlarını kullanıyorum. 50.00km'dir motul kullanıyorum. Yetkili servisde de motul olduğundan da kafam rahat ediyor. Liqui Moly hiç kullanmadım hep almaya niyetlendim sonra ne olduysa yine piyasadaki markalara yöneldim.
Liqui Moly, Motul ve Mobil1 gibi yağ markaları çok kaliteli yağlardır. Tabi diğer markalar kaliteli değil algısı ortaya çıkmasın. Motul ve bir kaç markanın daha piyasada epey sahtesi dolaşıyor. O yüzden tedarikçi, resmî site ve güvenilir yerlerden almakta fayda var.

aracınızın yetkili servisinin Motul kullanması sizin için gayet olumlu. Çünkü servisler genelde ucuz markalara kaçıyorlar :) aracınız dizel ise bir dahaki sefere Liqui Moly tecrübe edin derim. Sürtünme ciddi derecede azaldığı için Dizel kullanıcıları farkı daha iyi hissediyor aracın sessizleşmesi vs konusunda. Ravenol yağları ise deneme şansım olmadı. Ancak müsait zamanda yağ değerlerini inceleyeceğim.

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.
Liqui Moly, Motul ve Mobil1 gibi yağ markaları çok kaliteli yağlardır. Tabi diğer markalar kaliteli değil algısı ortaya çıkmasın. Motul ve bir kaç markanın daha piyasada epey sahtesi dolaşıyor. O yüzden tedarikçi, resmî site ve güvenilir yerlerden almakta fayda var.

aracınızın yetkili servisinin Motul kullanması sizin için gayet olumlu. Çünkü servisler genelde ucuz markalara kaçıyorlar :) aracınız dizel ise bir dahaki sefere Liqui Moly tecrübe edin derim. Sürtünme ciddi derecede azaldığı için Dizel kullanıcıları farkı daha iyi hissediyor aracın sessizleşmesi vs konusunda. Ravenol yağları ise deneme şansım olmadı. Ancak müsait zamanda yağ değerlerini inceleyeceğim.
Castrol ve Gulf marka yağlar hakkında da bilgilerinizi rica edebilir miyim? Ayrıca yağ hakkinda detaylı bir konu açabilirseniz forum üyelerimize çok faydalı olacaktır..

multispace

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Üye
İl
samsun
Arabam 2015 2cr yazılımlı 1.6 cdti Astra. Yazılım öncesi liqui moly 5w30 kullanıyordum.şu anda liqui moly 5w40 kullanıyorum. Ceratec katkısı ile birlikte. Şunu söylemek isterim , motor çok stabil oldu. Vibrasyonsuz sorunsuz. Ben 5000km de bir hava filtresini değişiyorum. Hava ile temizleme önermiyorum kağıt filtrenin
Gözeneklerini büyütür. Filtre işini yapamaz.

Liqui moly nin enjektör temizleyici partikül temizleyici katkısını da kullanıyorum. Çok memnun kalıyorum her kullanısımda. Wurht den çok daha kaliteli

Size yağlar ile ilgili bir makale linki bırakacağım. Okumanızı öneririm

Usta bana ordan bi 5-30 verir misin?

UrTR

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
İl
İzmir
2017 nisan ayında 11 model 1.3cdti astra j kasa aracımı aldığımda yağ yakın zamanda değişmişti ama için rahat etsin diyerek birkaç ay sonra yağ değiştirdim.

Motul marka yağları çok merak ettiğim ve hep olumlu yorumlarını gördüğüm için motul denedim. Yağı değiştirdiğimde yol bilgisayarından hep kendim sıfırlarım fakat alakası var mıdır bilmem ama yağ değiştirdikten yaklaşık iki ay sonra yol bilgisayarında yağı değiştirin uyarısı vermeye başladı. Yorum olarak araç çok daha iyi gidiyor vs diyemem ama şunu gözlemledim ki 8. aydan sonra aracın motoru traktör gibi çok sesli çalışmaya başladı.

2018 yılında ve 2019 yılındaki periyodik bakımlarda liqui moly + ceratec kullandım ve yağdan çok memnunum. Motul yağdaki gibi 8. aydan sonra traktör gibi sesli çalışmayı geçin yağı 14. ayda değiştirmeme rağmen motor hâlâ çok sessizdi.

dipnot son üç yıldır yağ değişiminden önce engine flush ürünü kullanıyorum...

akindetail

Çaylak Detaycı
Üye
Motul 8100 x-clean 5w40 kullanıyorum çok memnunum fiyatı biraz daha ucuz olsa daha güzel olur :)

Atocan

Profesyonel Detaycı
Üye
İl
Ankara
Engine flush ile kısa km ve ay ikilisini birleştirme taraftarıyım ben hem km yi beklemem hem sene dolmasını beklemem 10 11 ay da yağı değiştiririm ama şöyle ki diğer sattığım passat ta gözlerim ile gördüm normal yağ ile engine flush atılmış yağ arasında bariz tortu farkı vardı hemde araç sesinden tutun titreşimine kadar azalmayı hissettim psikolojik değil arabayı dinlemeyi çok severim kulaklarım farklı her sese aşinadır her bakımda olmasada ikinci bakımda kesin engine flush atılmasını tavsiye ederim yağ olarakta motul kullanıyorum 4 senedir çokta memnunum

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Engine flush ile kısa km ve ay ikilisini birleştirme taraftarıyım ben hem km yi beklemem hem sene dolmasını beklemem 10 11 ay da yağı değiştiririm ama şöyle ki diğer sattığım passat ta gözlerim ile gördüm normal yağ ile engine flush atılmış yağ arasında bariz tortu farkı vardı hemde araç sesinden tutun titreşimine kadar azalmayı hissettim psikolojik değil arabayı dinlemeyi çok severim kulaklarım farklı her sese aşinadır her bakımda olmasada ikinci bakımda kesin engine flush atılmasını tavsiye ederim yağ olarakta motul kullanıyorum 4 senedir çokta memnunum
Engine flush ‘ın temizlediği artıklar ve atıklar pistonun süpürdüğü silindir odasına kaçtığı vakit çizilmesi kaçınılmaz ve iyi şeyler yapmıyacaktır., Ayrıca bu kullanıdığınız engine flush vb ürünler temizleme esnasında pistonun süpürdüğü odacıklardaki sağlıklı film tabakasına kaçan artıklar film tabakasının kopmasına bloğun çizilmesine sebebiyet verir., O sıvı zararlı kurumları temizlediği kadar motora yararlı olan kurum tabakasına da zarar veriyor, Motor yağının içinde zaten gerekili katkılar ve temizleyiciler mevcut., bütçe uygunsa yağınızı sık değiştirin, orjinal filtreler kullanın yeterli., Hiç bir araç üreticisi bu tür ürünleri tavsiye ettiğini duymadım görmedim..

Atocan

Profesyonel Detaycı
Üye
İl
Ankara
Engine flush ‘ın temizlediği artıklar ve atıklar pistonun süpürdüğü silindir odasına kaçtığı vakit çizilmesi kaçınılmaz ve iyi şeyler yapmıyacaktır., Ayrıca bu kullanıdığınız engine flush vb ürünler temizleme esnasında pistonun süpürdüğü odacıklardaki sağlıklı film tabakasına kaçan artıklar film tabakasının kopmasına bloğun çizilmesine sebebiyet verir., O sıvı zararlı kurumları temizlediği kadar motora yararlı olan kurum tabakasına da zarar veriyor, Motor yağının içinde zaten gerekili katkılar ve temizleyiciler mevcut., bütçe uygunsa yağınızı sık değiştirin, orjinal filtreler kullanın yeterli., Hiç bir araç üreticisi bu tür ürünleri tavsiye ettiğini duymadım görmedim..
Üreticilerin tavsiyesi mesela vag grubu araçlarda castrol yağ kullanımıdır hemen hemen çoğu servis bu markayı kullanır amma velakin castrol vag grubuna asla yaramayan tortu biriktiren ve yağ eksiltmesi (halk arasında yağ yakma) denilen olayı yapar ki tecrübe ile sabit ben tamamen çıkar ilişkisine bağlıyorum.
O yüzden her tavsiyelerine uymuyorum maalesef
Eski taksici gibi duayen insanlar önceden yağ değişim periyotlarında gaz yağı koyup temizlermiş oluşan tortuyu temizlemek için zaten km yükseldikçe karteri komple söküp bakıldığında dibinde bariz kurum yapıştığı görülebilir
Ben engine flush ı gaz yağı temizliğinin teknolojik versiyonu olarak düşünüyorum ki danıştığım birçok kişi de aynı düşünceye sahip
Anlattığınız yöntem standart yapılan işler ama düşük kmler den başlayıp bu şekilde temizlik yapılarak devam edilmesi daha sıhhatli olur kanaatindeyim ne kadar sık periyotlar devam edilsede tortu birikecektir diye düşünüyorum gördüğüm olaylar bu yönde

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
@Atocan engine flush ve benzeri ürünler gazyağı, yani kerosan içeren ürünler. Aslında ismi farklı olsada benzer şeyler içeriyorlar. Arada bir temizlik iyi, şöyle bişi yağ sökülen kirler zaten filitrede kalır bence. Yağ fazla bir temizlik yapmıyır ne kadar sık değişim olsada. Eski yağ kaldığı sürece bence yağ tam randıman vermiyor.

Atocan

Profesyonel Detaycı
Üye
İl
Ankara
@Atocan engine flush ve benzeri ürünler gazyağı, yani kerosan içeren ürünler. Aslında ismi farklı olsada benzer şeyler içeriyorlar. Arada bir temizlik iyi, şöyle bişi yağ sökülen kirler zaten filitrede kalır bence. Yağ fazla bir temizlik yapmıyır ne kadar sık değişim olsada. Eski yağ kaldığı sürece bence yağ tam randıman vermiyor.
Aynen zaten filtrenin amacı süzmek ne koyarsak koyalım süzülecek oradan zararı olduğunu düşünmüyorum bunu anlatmaya çalıştım her bakım olmasada ikinci bakımda koyulması gerektiğinin tarafındayım baştan ne kadar temiz bakılırsa ilerisi için daha sıhhatli olacağını düşünüyorum