İnceleme Oto kokuları nedir? Little Trees, Chemical Guys, Be in a Good Mood

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Genel Bilgiler:
Bütün duyularımız beyin korteksine ulaşmadan önce bir filtrasyondan geçer, bazıları güçlendirilip bazıları zayıflatılarak bilinç düzeyine ulaştırılır. Bunun tek istisnası koku duyusudur. Gerek bu özelliği gerekse “feromon”ların algılanma yolağında olması, tad algısı üzerine etkisi ve hakkındaki bir sürü hipotez ile birlikte gizemli bir o kadar da insanın duygudurumu üzerinde baskın bir etkisi vardır. Tıbbi kısıma bulaşmadan bu forumda ne işi var ona dönelim.

Detay dünyasında hem ürünlerin anlık değerlendirmesi hem uzun vadede arabaların yaşam alanlarının konforu açısından sıklıkla değerlendirme/incelemelerimizin bir parçası da “koku”dur. Etkinliğini sevdiğimiz bir ürünün kötü kokusu onu kullanma hevesimizi azaltıp yerini dolduracak ürün arayışına sokarken bazen de sırf güzel kokusu nedeniyle vasat ürünleri kullanmaya devam edebiliyoruz. Ya da süt dökülmüş bir zemin arabayı sattırır bile :) Detay ve temizlik için harcadığımız emeğe yaraşır mis gibi kokular içinde arabayı kullanma istediğimiz çok doğal. Peki bunu yaparken nelerden yardım alıyoruz?

Amacı:
Dünyanın en pahalı kokuları! Güzel kokunun bedelini sağlımız ile ödemeye değer mi? bunu araştırmak için yazıldı.

Oto Kokuları:
Koku duyusunu alabilmemiz için ilgili molekülün burnumuzun çatı kısmındaki özel alana ulaşması lazım. Koku moleküllerinin havada dağılabilmeleri için iki ana yöntem var; birincisi sprey formundaki ürünlerde olduğu gibi itici gazlar yardımıyla yayılmaları sağlanır, ikincisi ise oto kokularında olduğu gibi Volatil Organic Compounds (VOCs) yani Uçucu Organik Bileşikler yani oda ısısında yüksek buhar basıncına sahip kimyasallar sayesinde ortam havasına dağılarak kokunun burnumuza taşınmasıdır. Bu 100’den fazla VOCs’ların bazıları formaldehit, benzen, etilen glikol, toluene gibi kanserojen, doğum defektlerine yol açabilen, hormon bozukluğu ve kısırlığa yol açabilen önemli zararlılar. Bir de yine kanserojen olan ve Amerika’da bazı eyaletlerde kullanımı tamamen yasaklanan yarı-volatil ftalatlar var. 2007 yılında AirWick, Glade, Febreze gibi özellikle ev kullanımının lider firmalarını da içeren 14 markada ftalat saptandı. İlerleyen yıllarda bu firmalar formül değiştirdiklerini açıkladılar. Ancak "Materyal Güvenlik Bilgi Form”larında (MSDS) çoğu firmanın parfüm, fragrance ya da "trade secret" (ticari sır) olarak belirttiği formüllerin içerisinde yukarıda saydığımız zararlıların olduğu büyük ölçüde kabul gören bir görüş. Bunların dışında MSDS’lerde belirtilen kimyasallara baktığımızda en hafif yan etkiler alerji, cilt/göz irritasyonu gibi yan etkilere sahip onlarca ajan mevcut. Bizde de çok kullanılan Little Trees’in örneğin Lime Tree kokusunda 21 tane toksik madde var. Çocuklarda endokrin ve üreme sistemini etkileyip kısırlığa yol açabilen 2-(4-tert-butylbenzyl)propionaldehyde (lysmeral) bunlardan sadece birisi. Konu iyice karamsar bir noktaya geldi ama amacım oto kokularına savaş açmak değil. Bu maddeler parfüm içeren tüm kimyasallarda maalesef mevcut. Almanya’da 2014-2017 yılları arasında yapılan ve 2020 Ağustos ayında yayınlanan bir çalışmada bu toksik ürünün randomize seçilen çocukların tamamanın idrar örneğinde tespit edilmiş olması olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Çocuklar gündelik yaşamın her noktasında bu kimyasallara maruz kalıyor. Benim de kullandığım Be in a good mood Paraben, ftalat, formaldehit içermeyen içerikler kullandığını ve %100 doğal hammaddeden mamul ürünler kullandığını beyan ediyor. Güvenlik bilgi formlarına ulaşamadım ama şöyle bir not düşmekte fayda var. Çoğu firma Little Trees dürüstlüğü ile MSDS içeriğini detaylıca vermiyor, örneğin Chemical Guys yukarıda bahsettiğim gibi parfüm yazıp geçiyor. Önemli bilimsel dergilerden Elsevier grubunda 2017 yayınlanmış bir derlemede kendilerini “green,” “organic,” “non-toxic,” “all-natural” “essential oils” olarak pazarlayan hatta organik sertifikası bile olan ürünlerde ortalama 15 ayrı VOCs bulunduğu belirtilmiş. Hal böyle olunca kimseye güven kalmadı :)

Mertcankbr

Usta Detaycı
Üye
İl
Manisa
Araştırmanız ve bizi bilgilendirdiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim
Tamamen doğal olan koku olmadığını düşünenlerdenim ama kullanıyorsakta en zararsızını kullanmakta fayda var
Araç içinde özellikle yazın güneş ışığı ile birlikte solventler açığa çıkıyor damladığında plastiğe zarar veren madde akciğerlerimize neler yaptığını öngörememek zor olmasa gerek

SubaruOutback

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
istanbul
Otomobilde ve evde koku kullanmamaya çalışıyorum. Bir ara wurth'ün likit kokusu vardı arada bir onu sıkıyordum. O bitti çok şükür daha da almam, zaten fiyatları da uçmuş gitmiş. Hatta cildime de koku sıkmamaya özen gösteriyorum. Sadece 1-2 sefer, ter kokusu olabilir diye toplantı öncesi kıyafetlerime doğru koku sıkmıştım.
Geçenlerde motip markasının ürünlerini kullanayım da bitsin gitsin diye planlar yapıyordum. Birkaç tanesinde voc içerdiğini görmüştüm.
Hangi markadaydı unuttum ama bir tanesinde formaldehit içerdiğini gördüm. Bende zaten filtreli yarım yüz maskesi var. Aldığım gazlı ürünleri tüketirken o maskeyi takmamda fayda var. Moku mokuna solumamak lazım.

Paylaşımına sağlık @campingspo

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Paylaşım için teşekkürler. :alkıssx: Ben de ne evimde ne arabamda koku kullanmayanlardanım. İşe giderken az miktarda üstüme sıkarım. Onu da evin içerisinde kullanmamaya gayret ederim. Özellikle küçük kızımın bunlardan etkilenmemesi en büyük amacım :maskelixx:

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emeğinize sağlık hocam yine gayet açıklayıcı noktalarla durumu izah etmişsiniz :)

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Otomobilde ve evde koku kullanmamaya çalışıyorum. Bir ara wurth'ün likit kokusu vardı arada bir onu sıkıyordum. O bitti çok şükür daha da almam, zaten fiyatları da uçmuş gitmiş. Hatta cildime de koku sıkmamaya özen gösteriyorum. Sadece 1-2 sefer, ter kokusu olabilir diye toplantı öncesi kıyafetlerime doğru koku sıkmıştım.
Geçenlerde motip markasının ürünlerini kullanayım da bitsin gitsin diye planlar yapıyordum. Birkaç tanesinde voc içerdiğini görmüştüm.
Hangi markadaydı unuttum ama bir tanesinde formaldehit içerdiğini gördüm. Bende zaten filtreli yarım yüz maskesi var. Aldığım gazlı ürünleri tüketirken o maskeyi takmamda fayda var. Moku mokuna solumamak lazım.
Paylaşımına sağlık @campingspo
Kartuşlu maskeler bu anlamda mantıklı hocam, aynı VOC temizlik malzemesinde bulununca MSDS'de maske kullanın diye uyarı yazarlarken diğer taraftan oto kokusunda buna maruz kalmak gereksiz.
sprey şeklinde olan oda kokuları da dahil mi?Cam sil şişesi tarzında el ile fısfısladıgımız :tekkas:
Evet hocam, koku molekülü olarak kullanılan ajanın kendisi de toksik
Emeğinize sağlık hocam yine gayet açıklayıcı noktalarla durumu izah etmişsiniz :)
Estağfurullah hocam :)

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Araştırmanız ve bizi bilgilendirdiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim
Tamamen doğal olan koku olmadığını düşünenlerdenim ama kullanıyorsakta en zararsızını kullanmakta fayda var
Araç içinde özellikle yazın güneş ışığı ile birlikte solventler açığa çıkıyor damladığında plastiğe zarar veren madde akciğerlerimize neler yaptığını öngörememek zor olmasa gerek
Guzel Bilgiler İcin Tesekkur ederiz :)
Paylaşım için teşekkürler. :alkıssx: Ben de ne evimde ne arabamda koku kullanmayanlardanım. İşe giderken az miktarda üstüme sıkarım. Onu da evin içerisinde kullanmamaya gayret ederim. Özellikle küçük kızımın bunlardan etkilenmemesi en büyük amacım :maskelixx:
Bilgiler için çok teşekkürler hocam
Ben teşekkür ederim, neyse ki ekip detaycı olunca bu konuda dikkatli genel olarak :)

SubaruOutback

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
istanbul
Kartuşlu maskeler bu anlamda mantıklı hocam, aynı VOC temizlik malzemesinde bulununca MSDS'de maske kullanın diye uyarı yazarlarken diğer taraftan oto kokusunda buna maruz kalmak gereksiz.

Evet hocam, koku molekülü olarak kullanılan ajanın kendisi de toksik

Estağfurullah hocam :)
Motip markasının bir ürününde %90 oranında voc mevcut. Oha, kanser garantili ürün.

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Ben bilmeden aldım :( Artık kullanırken maske, mesafe, eldiven takar öyle kullanırım. :( Öff iş çıktı başıma ya
Hocam bilsek de korunamıyoruz ki, kullanılmadıkları kimyasal yok neredeyse, adamların çalışması çok çarpıcı, örneklemdeki bütün çocukların idrarında tespit edilmiş. Kartuşlu maske ile açık havada tüketmek en temizi

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
@campingspo Voc %90 w/w , burada w/w ne anlama geliyor ?
Hocam W/W ağırlık (weight) olarak yüzdelik oranı veriyor, misal 100 gr'da 90 gr
V/V hacim (volume) olarak yüzdelik oranı veriyor, misal 100 ml'de 90 ml
Özkütlesi 1 den farklı ürünlerde iki oran farklı sonuç doğuruyor, misal alkol için aynı derişimde çözelti 50 w/w olurken 58 v/v olarak görünüyor

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Eline, emeğine sağlık. Yine büyük merak ve ilgiyle okudum. Ben bir süredir biraz pahalı olmasına rağmen be in goog mood kullanıyorum. İnşallah içeriği dedikleri gibi doğaldır.

ege

Profesyonel Detaycı
Moderator
Test Uzmanı
İl
izmir
@campingspo, bey yine enfes bilgiler içeren bir yazı kaleme almışsınız.
bahsettiginiz gibi kullandıgımız bir çok üründe zati fazla fazla bu zararlı uçuşanları alıyoruz/soluyoruz. ne şartla olursa olsun maske yine tüm güvenilik kalemlerinde oldugu gibi ön plana çıkıyor. en azından en yogun oldugu kullanım sırasında havayla karışma esnasında bunu bir miktar bertaraf etmek bence oldukça önemli .
ben hiç koku kulanmıyorum. hatta forumda defaatle yazmışımdır. asma kokuların güvenlik önlemleri dahilinde görme engelleyici etkisi gözardı edilmemeli ki trafikte dikkat en önemli unsurlardan biri.
kaldı ki bu kimyasallar gözlerde uzun süreli kapalı ortamda alerjik reaksiyonlarada sebebiyet verebiliyor. sizin söylediklerinniz ana zararlarından ziyade çok fazla incelenemeyen hatta tesbit edilememiş zararları oldugunu düşünüyorum.
yazı için çok teşekkürler.

iyi detaylar.

campingspo

Konu Sahibi ✔
Tecrübeli Detaycı
Test Uzmanı
Üye
İl
İzmir
Eline, emeğine sağlık. Yine büyük merak ve ilgiyle okudum. Ben bir süredir biraz pahalı olmasına rağmen be in goog mood kullanıyorum. İnşallah içeriği dedikleri gibi doğaldır.
Teşekkür ederim hocam, hiçbirine güven kalmadı :)

@campingspo, bey yine enfes bilgiler içeren bir yazı kaleme almışsınız.
bahsettiginiz gibi kullandıgımız bir çok üründe zati fazla fazla bu zararlı uçuşanları alıyoruz/soluyoruz. ne şartla olursa olsun maske yine tüm güvenilik kalemlerinde oldugu gibi ön plana çıkıyor. en azından en yogun oldugu kullanım sırasında havayla karışma esnasında bunu bir miktar bertaraf etmek bence oldukça önemli .
ben hiç koku kulanmıyorum. hatta forumda defaatle yazmışımdır. asma kokuların güvenlik önlemleri dahilinde görme engelleyici etkisi gözardı edilmemeli ki trafikte dikkat en önemli unsurlardan biri.
kaldı ki bu kimyasallar gözlerde uzun süreli kapalı ortamda alerjik reaksiyonlarada sebebiyet verebiliyor. sizin söylediklerinniz ana zararlarından ziyade çok fazla incelenemeyen hatta tesbit edilememiş zararları oldugunu düşünüyorum.
yazı için çok teşekkürler.

iyi detaylar.
Estağfurullah hocam, teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz gibi kronik hastalıklar haricinde temas ettiği heryerde (göz, cilt, mukoza) tahrişe neden oluyorlar ayrıca henüz tüm yan etki bilgisine sahip olmadığımız konusunda da size katılıyorum

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Ellerine bilgine sağlık, bizim forumunki hangi kategoride. Be in a goodmood la bereber kullanıyorm