Sohbet- Muhabbet Faslı

mirafiori

Uzman Detaycı
Emektar Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Öne çıkan konu #2,641
En olumlu olduğum marka Divortex'di. Hem yazılım günceller gibi ürün çıkartmışlar v1 v2 v3 v4 v5 v6 :smilex:, neyse hadi isimlendirme önemli değil de son dönemlerdeki yaptıkları zamlar aşırı derecede. 1 Yılda ürün fiyatı nasıl 3'e katadı hala anlayabilmiş değilim.
Ürünlerindeki isimlendirme karmaşası yüzünden hangisi tam ne iş görüyor ben çözemiyorum. Keşke bir tablo yayınlasalar, başka türlü içinden çıkılacak gibi değil.

Edit: Enflasyon oranlarını anlayabiliyorum ancak, yerli üretim olarak üretilen bir ürün direk olarak ithal edilen bir üründen nasıl daha fazla zamlanmış onu hala çözemedim. Buda Valet Pro Foamula 1'in 1 yıllık fiyat değişimi. Oda 2'ye katlamış ki bu enflasyonda zaten beklenen durum. Ama yerli üretim olan DVX'in nasıl 3'e katladığını anlayamıyorum.
Sözüm meclisten ve ilgili firmalardan dışarı, kendi sektörümü baz alarak yorumlayacağım, krizden kriz üreten yada krizi fırsata çeviren bir ülkede yaşıyoruz, esnaflık denen ''dürüst satıcı'' manasında ticaretle uğraşan kimse kaldığını düşünmüyorum.
Bir ara euro 20 tl bandını gördüğü günlerde tam 4 konteyner malım iptal, 2 konteyner malım konteynera yüklemişken boşaltıldı, ''esnaf'' arkadaşlar tarafından, yerine koyamamak diye bir kavram söz konusu hak vermekle beraber akitleşilmiş ürünlerin verilmemesi bana göre düzgün esanflık değildir.
2020 yılında 1520 tlye aldığım lastik şuan 6400 tl :) Aynı lastik Almanya'da 10 15 euro artmışttır. :)
Euro 13 civarıydı birden çıktı 20 tl lere, zam üstüne zam geldi ,geldikçe geldi, bugün yine geldi, eminim önümüzdeki ay yine gelecek :) ama euro 15,70 lerda şuan, zamlara euro orantılı bakarsam 1 euro=40 tl olmalı şuan :)

Tabi şu etmende var asgari ücrette artış çok fazla oldu bence, herkez personel maliyeti sebebi ile çok fazla zam yaptı ürünlere, bir önceki asgari ücret birim olarak daha düşük olsda şuankine göre, daha kıymetliydi sanki :)

2020 yılında 250 tlye depomu fulluyordum :) Şuan 1000+ :) Yani nakliye fiyatları arttı, Avrupaya ağır vasıta lastiğini 5-6 euroya gönderebiliyordum, bugün yaptığım yüklemede lastik başı maliyetim 20 euro :(

Toparlamam gerekirse, ekonimik, savaş vb. etmenlerden dolayı zam olacaktı, 1000 tl lik bir ürün 1500 tl olacaktı belki, ama 2500 tl piyasada, işte o 1000 tl maalesef fırsatçılardan gelen zam :)

Tamamen şahsi görüşümdür, birebir yaşağım, gözlemlediğim, tecrülerimi yorumlamamdır, ilimsel, bilimsel bir dayanağım yoktur, ekonomi eğitimimde yoktur. :D

EmirhanYigiter

Uzman Detaycı
Üye
Sözüm meclisten ve ilgili firmalardan dışarı, kendi sektörümü baz alarak yorumlayacağım, krizden kriz üreten yada krizi fırsata çeviren bir ülkede yaşıyoruz, esnaflık denen ''dürüst satıcı'' manasında ticaretle uğraşan kimse kaldığını düşünmüyorum.
Bir ara euro 20 tl bandını gördüğü günlerde tam 4 konteyner malım iptal, 2 konteyner malım konteynera yüklemişken boşaltıldı, ''esnaf'' arkadaşlar tarafından, yerine koyamamak diye bir kavram söz konusu hak vermekle beraber akitleşilmiş ürünlerin verilmemesi bana göre düzgün esanflık değildir.
2020 yılında 1520 tlye aldığım lastik şuan 6400 tl :) Aynı lastik Almanya'da 10 15 euro artmışttır. :)
Euro 13 civarıydı birden çıktı 20 tl lere, zam üstüne zam geldi ,geldikçe geldi, bugün yine geldi, eminim önümüzdeki ay yine gelecek :) ama euro 15,70 lerda şuan, zamlara euro orantılı bakarsam 1 euro=40 tl olmalı şuan :)

Tabi şu etmende var asgari ücrette artış çok fazla oldu bence, herkez personel maliyeti sebebi ile çok fazla zam yaptı ürünlere, bir önceki asgari ücret birim olarak daha düşük olsda şuankine göre, daha kıymetliydi sanki :)

2020 yılında 250 tlye depomu fulluyordum :) Şuan 1000+ :) Yani nakliye fiyatları arttı, Avrupaya ağır vasıta lastiğini 5-6 euroya gönderebiliyordum, bugün yaptığım yüklemede lastik başı maliyetim 20 euro :(

Toparlamam gerekirse, ekonimik, savaş vb. etmenlerden dolayı zam olacaktı, 1000 tl lik bir ürün 1500 tl olacaktı belki, ama 2500 tl piyasada, işte o 1000 tl maalesef fırsatçılardan gelen zam :)

Tamamen şahsi görüşümdür, birebir yaşağım, gözlemlediğim, tecrülerimi yorumlamamdır, ilimsel, bilimsel bir dayanağım yoktur, ekonomi eğitimimde yoktur. :D
Bizim ülkede her şey değişik. Hiç kimse mazot niye yükseliyor demez, mazot yükseldi diye yerine koyamayacağı mazotu satarken sınırlandıran petrole kızar, fırsatçı der. Ama hiç biri de bunun fiyatı artacak diye kuyrukta bekleyenlere fırsatçı demez. Biz aramızda didişirken zaten mazota yine zam gelir, olan hem kuyruktakine hem petrolcüye olur.

Ayçiçek yağı yükselir yılda 5LT ayçiçek yağı tüketen adam 20LT yağ almak için markette birbirini ezer. Market malı satmazsa stokçu olur, ama ihtiyacından fazlasını alan fırsatçı olmaz. Market malı tezgaha çekse fırsatçıya kalır, satmazsa stokçu olur. 100 liradan sattığın yağı da 400 liradan geri alır yine yerine koyamaz sermayesi erir. Üstüne bir de fırsatçı damgası yer.

Covid çıkmadan buhar makinesi alayım dedim bekleme hatasına düştüm, covid patlayınca 3-4 katını istediler. Ürünün gelişi yükseldi mi, yok, fiyat artışına mani bir maliyet artışın var mı, yok. Şimdi bu fırsatçı değil mi ? Ben daha yeni alabildim kargoda gelmedi bile, fiyatı 800 TL, üstteki 2 fiyat 2000 TL üzeri, büyük ihtimal eskiden fiyat yükseltmişler öyle kalmış. Şimdi bunu denetleyip cezasını keseceklerse sorun yok. Ama oturup herkes şöyle fırsatçı böyle fırsatçı derlerse 800TL'ye satan adam da fırsatçı gibi damga yiyor. Atıyorum bunu 800 TL'ye satanda 2000 TL'ye satan da aynı çarşıda, maliye gelir tüm dükkanları gezer aşağı yukarı hepsine aynı tutarda cezasını keser gider. E şimdi bunu hakkıyla satıp parasını kazanan esnaf ceza yüzünden zarar etti. Ama fırsatçılıktan pahalıya satıp parayı çoktan cebe koyan adama az bir ceza kesildi önemli değil dedi geçti.

Ticarette söz temeldir, bu paraya diye anlaşıldıysa ticaret bitmiştir zaten, o mal gönderilir zararsa zarar edilir. Bizim şirketlerimiz ne zaman paranın, şirketin imajından daha önemsiz olduğunu anlarsa o zaman markalaşır.
Yerli üretici sahte veya dandik ürün yapar, yabancı markada 1 damla yanlış ürün olmaz. Sonra insanlar markaya para verince, siz markaya para veriyorsunuz burada yerlisi var diye azarlar yerli alın derler.
Bala glikoz, tereyağına margarin karıştırır, sanayide müşteriye atlar, sahte ürün satar, sözünde durmaz, malını göndermez, paranı ödemez ama cuma günü geldiğinde camide en ön safta oturur, bir de tartışsan üste çıkar.

Samatyalı

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Dünyada petrol ,doğalgaz,kömür , vs vs ve ayrıca Degerli, değersiz hic bir emtiada azalma yok iklim desen tarıma uygun tohum kıtlığı su kıtlığı yok peki 1 sene içinde neden hersey ikiye katlandı bunu sadece Rusya’ya bağlamamak lazim İnsanları büyük bir sürüye döndürdüler algıyla korkuyla istedikleri gibi tüketime yönlendiriyorlar

ormancı

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
En olumlu olduğum marka Divortex'di. Hem yazılım günceller gibi ürün çıkartmışlar v1 v2 v3 v4 v5 v6 :smilex:, neyse hadi isimlendirme önemli değil de son dönemlerdeki yaptıkları zamlar aşırı derecede. 1 Yılda ürün fiyatı nasıl 3'e katadı hala anlayabilmiş değilim.
Ürünlerindeki isimlendirme karmaşası yüzünden hangisi tam ne iş görüyor ben çözemiyorum. Keşke bir tablo yayınlasalar, başka türlü içinden çıkılacak gibi değil.

Edit: Enflasyon oranlarını anlayabiliyorum ancak, yerli üretim olarak üretilen bir ürün direk olarak ithal edilen bir üründen nasıl daha fazla zamlanmış onu hala çözemedim. Buda Valet Pro Foamula 1'in 1 yıllık fiyat değişimi. Oda 2'ye katlamış ki bu enflasyonda zaten beklenen durum. Ama yerli üretim olan DVX'in nasıl 3'e katladığını anlayamıyorum.
Hocam Türk gemilerinin son dönemde uyuşturucı yüküyle yakalanmaları hakeza ülkemize gelen tır ve diğer gemilerin de bu şekilde uyuşturucu yüküyle yakalanmaları bizi ülkecek kimyasal ambargo listesine soktu. Çoğu kimyasal avrupadan gönderilmiyor bile. Biz devlet üniversitesinde lab.larda kullanılacak kimyasalları her zaman aldığımız avrupalı firmalardan tedarik edemiyoruz. Bu firma da kimyasal tedariğinde sıkıntı çekiyor olabilir. Veya dediğiniz gibi döviz kuru yükselmesini daha da abartarak fiyatlara yansıttılar.

bugrahongul

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
Üye
İl
İskenderun
Selamlar arkadaşlar uzuuun uzun zamandır konu açamıyorum:) malum işletmemi açtım baya meşaketliymiş

Forumlardan çok bilgi aldık bilgi verdik şimdi youtube da kendi adıma açtığım kanalda paylaşımlar yapıyorum ürün vb şeyler değil söküm takım yaptığım videoları çekebildim şimdilik her araç geldiğinde sökümü (iç dış neresi gelirse artık )paylaşıcağım yanlış anlaşılmasın kanala abone olun yok beğenin gibi şeyler istemiyorum sadece paylaşım bilgi amaçlı olsun istiyorum

Kanalımın adı youtube ve instagramda mantisdetailing olarak

Herkese iyi akşamlar diliyorum

İstediğiniz bir video olursa yazın elimden gelidğince çekerim

umut111

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Antalya

Toparlamam gerekirse, ekonomik, savaş vb. etmenlerden dolayı zam olacaktı, 1000 tl'lik bir ürün 1500 tl olacaktı belki, ama 2500 tl piyasada, işte o 1000 tl maalesef fırsatçılardan gelen zam :)
fırsatçılık hep vardı, bundan sonra da olacak ama çok önemli bir nokta var: bizi normal dünya ile kıyaslamamak lazım, normal hiçbir yerde dendiği halde işin kitabının tersine gidip ''faiz sebep, enflasyon sonuç'' gibi saçmalıklarla halk göre göre sefil edilmez. bir kişi istese bile izin verilmez, böyle durumların önlenmesi için birtakım mekanizmalar mevcuttur. o mekanizmalar ortadan kaldırılınca sonuç bizdeki gibi oluyor. faiz-döviz-enflasyon sarmalında tam gaz devam, ihtimaldir ki bunlar iyi günlerimiz :basx:

bir de bizde %143 enflasyon var -ki çoğu sektörü direkt etkileyen elektrik-doğalgaz-mazot üçlüsünde bunun bile misli-
lastik örneğini vermişsin yukarıdan, aşağısını da ben söyleyeyim: 5 ton kepçeyi geçen sene saatlik 180 tl'ye gönderiyordum, 25 lt mazottu aşağı yukarı. bugün 300 tl, 15 lt etmiyor çünkü bir yerden sonra insanın içi el vermiyor; tanıdığım çiftçi, hali vakti ortada, adamın canını alır gibi 400 diyemiyorum. ha diyen yok mu? var, ege'de geneli oralara çıkmış, bizim burada da 350 civarı genelde. onlara da bir şey diyemem, herkesin şartları farklı sonuçta. muz örneği var, geçen 6-7'ydi, daha yeni 11-12 oldu, o da milletin muzu bitince. (hal fiyatları)

yani içine düştüğümüz durumu sadece fırsatçılıkla açıklamak pek doğru değil. insanımız fırsatçı ve bence bu davranış biçimi daha da kötüleşerek devam edecek ama sorunun temelini başka yerlerde aramak lazım.
Bala glikoz, tereyağına margarin karıştırır, sanayide müşteriye atlar, sahte ürün satar, sözünde durmaz, malını göndermez, paranı ödemez ama cuma günü geldiğinde camide en ön safta oturur, bir de tartışsan üste çıkar.

Son düzenleme:

memory

Amatör Detaycı
Üye
İl
antalya
Selamlar arkadaşlar uzuuun uzun zamandır konu açamıyorum:) malum işletmemi açtım baya meşaketliymiş

Forumlardan çok bilgi aldık bilgi verdik şimdi youtube da kendi adıma açtığım kanalda paylaşımlar yapıyorum ürün vb şeyler değil söküm takım yaptığım videoları çekebildim şimdilik her araç geldiğinde sökümü (iç dış neresi gelirse artık )paylaşıcağım yanlış anlaşılmasın kanala abone olun yok beğenin gibi şeyler istemiyorum sadece paylaşım bilgi amaçlı olsun istiyorum

instagram da açarsan güzel olur yada varsa link verirsen takip edelim.

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.

Buğra hocam işyerinde hayırlı olsun, bol kazançlar dilerim. Firmalar Firmalar kısmına konu acabilirsin işletme tanıtımı için. :)

bugrahongul

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
Üye
İl
İskenderun
Teşekkürler hocam tanıtım yapmak istemedim ama orayada konu açarım örnek vereyim şuan chevrolet cruze söküyorum avrupa cruze gibi değil kesinlikle er biz forum olarak huyluyuz zaten bilgi olsun gerçekten işleri oturtana kadar konu açmam çok zor görünüyor en azından bilgi olsun diye instagram youtube dan paylaştığımı bilgi vereyim dedim

lynx

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Eskişehir
Yazdıklarım tamamen şahsi görüşümdür. Günümüzde ülkemizin ve dünyanın yaşadığı sıkıntı yine insanoğlunun kendi ürettiği sıkıntılar.
Kontrollü salgın, Kontrollü kıtlık, Kontrollü yokluk ve Kontrollü kıyamet.....
Sistemin dayatmasını yaşıyor ve yaşatılıyoruz.
Ülkenin %25 nüfusu İstanbul'da yaşıyor. Allah aşkına kenar mahalleler hariç bir yaşantıya bakarsımısınız. Milyonluk araçlar, Milyonluk evler. Hak veriyorum, var ki harcıyorlar. Helal olsun. Yok olanlar peki neyi harcasın.
Medya da çıkan haberleri tiyatro izler gibi izliyorum. Ülkenin bir tarafı müreffeh bir hayat yaşarken bir tarafı hayatını idame ettirmekte zorlanıyor.
Sonuç olarak eldeki imkanlar ile kaliteli yaşamak iyi olan herkesin hakkı ve iyi olan herkes güzel şeyler hakkediyor.

21061110AG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

umut111

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Antalya
Ülkenin %25 nüfusu İstanbul'da yaşıyor. Allah aşkına kenar mahalleler hariç bir yaşantıya bakar mısınız? Milyonluk araçlar, Milyonluk evler.
işte buna basitçe enflasyon diyoruz zaten -ya da ülkenin %95'i kenar mahalle-
verilerle de yazayım:
geçen sene tr'de 1000 kişiye 251 araç düştü ve bu araçların ortalama yaşları da 14,5'ti. sahibinden'deki ilanlardan yola çıkarsak milyonluk araçların sayıları, genelin %3'ü. aylık indicata ve odd-sahibinden raporları da benzer noktalara varıyor, tabi çok daha detaylı şekilde.
yani tamamen algıda seçicilik, bazen ben de takılırım bazı modellere denk gelince.

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara
Başkan Mantikli Seçenek olmuş Pahali veya Lüx Marka diye Adlandirilan Ürünlerden çok iyi seviyede Fiyat olarak ta nerdeyse bazilarinin 3/1 Fiyatina Denk gelmektedir K2 Pro Profesyonel ve Amator kullanicilar için Türkiye de En Makul Seçenektir.K2 nin Her ürünü kullandim memnun kaldim burda Aciklama yapmamin sebebi yeni veya bu islerle ugrasan arkadaşlarin tecrübelerden yararlanmasini isterim.

Bu Arada Türkiye ye Dönüş yaptim Türkiye de İlk Sloganiyla Tanitilmamiş ürün kalmayacak Testler ve Uygulamalar için beklemede kaliniz :)

Mrt

Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
Başkan Mantikli Seçenek olmuş Pahali veya Lüx Marka diye Adlandirilan Ürünlerden çok iyi seviyede Fiyat olarak ta nerdeyse bazilarinin 3/1 Fiyatina Denk gelmektedir K2 Pro Profesyonel ve Amator kullanicilar için Türkiye de En Makul Seçenektir.K2 nin Her ürünü kullandim memnun kaldim burda Aciklama yapmamin sebebi yeni veya bu islerle ugrasan arkadaşlarin tecrübelerden yararlanmasini isterim.

Bu Arada Türkiye ye Dönüş yaptim Türkiye de İlk Sloganiyla Tanitilmamiş ürün kalmayacak Testler ve Uygulamalar için beklemede kaliniz :)
Hoşgeldin :)

Mrt

Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
Shiny Garage Türkiye ye İlk Geldiginde Gercekten fiyatlar çok güzeldi Artan kur ve Ek Maliyetler Shiny Garage yi Lüx Marka Haline getirmiş nerdeyse Baktim şoyle ortalama fiyatlar a Pahali ile Ucuz Arasinda Bazi ürünlerin fiyatlari guzel bazilari cok pahali
Aynen katılıyorum.

Sefa46

Profesyonel Detaycı
Moderator
Uygulama Uzmanı
İl
Ankara

EmirhanYigiter

Uzman Detaycı
Üye
Birkerede nasil 750 tl versin be abim. Helal olsun bende cok seviyorum onu hatta en iyisi o ama 750 tl f/p etmez. Newmix seramik lastik parlatici düşünüyorum. Ne dersin ?
30/04/2019 tarihinde 151 TL'ye Temizlik Madeninden galon olarak almışım, hadi ben ucuz aldım 200 lira olsun. O tarihte dolar kuru 5,95 yani ürün 33,65 dolar günümüz kuruyla 552 TL yapıyor, ki benim aldığım fiyatı baz alırsak 25,37 dolar oda günümüz kuruna göre 416 TL yapıyor. Ürün kur ve ABD enflasyonu vs. neye göre hesaplanırsa hesaplansın gereğinden fazla pahalı. Eskisi gibi dolar bazındaki fiyatlarında bile olsa alınır ancak şuan ki fiyatlarda ben ürünün aşırı hastası olmama rağmen almam.
Ürün tutulunca kafasına göre zam yapan firmaları kesinlikle anlamıyorum ucuz diye alıyoruz zaten pahalansa muadil ürünlerle rakip oluyor neden alalım ki ?