@Mentalfeed ellerinize saglik benim gibi ilk kez yapacaklar icin oldukca faydali oldu bu bilgiler tesekkur ederim. Bir soru olarak araci nasil taslara oturttunuz ilk kez yapacagim icin nelere dikkat etmeliyim? Nasil kriko kullanmaliyim? Biraz fazla soru sordum hakkinizi helal edin
ne demek tabi ki sorucaksınız Kendi krikosuyla kaldırıp kriko takılan yere taşları dizip oturttum. Zaten kriko takılacak yerler araçlarda önceden belirlendiği için biraz daha etli üretilir ki daima kullanılacağı düşünülerek. Bu sayede şaseye, araca bir zarar vermezsiniz
Kriko açısı önemli timsah, tek makaslı(araçla beraber verilen) larda bu açının dik olması önemli.
Çünkü ilk iki taş koymada hiç problem yaşamazken son ikiyi koyup arabayı askıya alacakken açıdan dolayı yatma, kayma, yamulma krikoya aracın tüm yükü binmesi gibi durumlar da yaşanabilir.
Ki bu sonuncu en tehlikelisidir. Kriko kırılır mırılır tam o esnada böyle birşey kesinlikle istenmez.
Ne tip krikonuz olursa olsun dik olmasına ve krikonun ayaklarına destek olması amaçlı dümdüz bir taş, sağlam bir tahta ayarlamanız çok iyi olur. Ben altlık olarak bazalt kullandım mesela
Önce iş güvenliği ve sağlık. Çok dikkatli olmak lazım tek başınıza ve eldeki imkanlarla 1 tonu destekleyerek kaldırmaya çalışıyorsunuz ve siz 95kg siniz onu düşünmek önemli bu sayede dikkat 2-3 katına çıkıyor.
Aracı kaldırırken sadece yük oturtma esnasında krikonun oturduğu yere ve araç altına bakılmalı. Yüke biner binmez kafa ve vücut olabildiğince araçtan geri çekilmeli ve çıkabilecek muhtemel sesleri(çıtırtı, çatırtı, ezilme vb) dinleyerek aracın fgenel hattına bakarak lineer bir çizgide yükseldiğinden emin olmak gerekli.
Zaten bilirsiniz aracı krikoya almadan bijonlar gevşetilmeli krikoya aldıktan sonra aracı sarsacak kadar fazla güç uygulamadan işlemler tamamlanır. İndirirken de aynısı tekrar edilir. Araç krikodayken bijon anahtarı üstünde tepinmek nasıl birşey ola ki? Bu kısmı düşünmek bile istemiyorum