Hızlı Soru - Cevap

Unique

Acemi Detaycı
Üye
İl
Konya/Taşkent
Öne çıkan konu #4,541
Üstad lar sorum motor yağları hakkında olacak;
Arabam 2006 volvo S60 2.0T 180 hp lik model. VOLVO 0w30 veya 5w30 A5/B5 sertifikalı yağ tavsiye ediyor. Aracım 150 bin de. Aracımda şuan 5w30 castrol magnetec yağ var. Biraz yağ eksiltiyoruz.hem yağ eksiltmesinden, hemde yaşadığım yer Konya nın Taşkent ilçesi, kışları baya soğuk geçtiğinden 0w40 veya 5w40 yağa geçmek istiyorum. Ama problem bu yağlardan A5/B5 sertifikalı yağ yok. Ne yaplamıyım. Birde yağ markası tavsiyesi de istiyorum. Biraz uzun oldu, şimdiden teşekkürler. Sabırla okuduğunuz için sağolun :)

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Arabam 2006 volvo S60 2.0T 180 hp lik model. VOLVO 0w30 veya 5w30 A5/B5 sertifikalı yağ tavsiye ediyor. Aracım 150 bin de. Aracımda şuan 5w30 castrol magnetec yağ var. Biraz yağ eksiltiyoruz.hem yağ eksiltmesinden, hemde yaşadığım yer Konya nın Taşkent ilçesi, kışları baya soğuk geçtiğinden 0w40 veya 5w40 yağa geçmek istiyorum. Ama problem bu yağlardan A5/B5 sertifikalı yağ yok. Ne yaplamıyım. Birde yağ markası tavsiyesi de istiyorum. Biraz uzun oldu, şimdiden teşekkürler. Sabırla okuduğunuz için sağolun :)
Motul x clean efe kullanın. 5-30 yağı bence kalınlaştırmadan marka değişimlerini deneyin. A5/b5 baya eski norm benim bildiğim.

Atocan

Profesyonel Detaycı
Üye
İl
Ankara
Sertifikalı onay almış yağları tercih edin ve castrol den marka değişikliğine gidin eksiltme azalır diye tahmin ediyorum motul veya liqui moly tercih edin bariz fark olacağına inanıyorum

Unique

Acemi Detaycı
Üye
İl
Konya/Taşkent
Motul x clean efe kullanın. 5-30 yağı bence kalınlaştırmadan marka değişimlerini deneyin. A5/b5 baya eski norm benim bildiğim.
Üstad bu dediğiniz de mantıklı, benim 10 bin km de 1 lt yağ yakmama çözüm olmayacak ama sanırım. Birde baktığım kadarıyla ; Motul x clean efe ürünü partikül filtreli dizel araçlar için üretilmiş bir yağ. Benim araca uygun yağ Motul eco-nergy 5w30 A5 yağı. Yinede x clean efe kullanmalı mıyım?

Mugzy

Usta Detaycı
Üye
İl
Ankara
@Unique hocam, XW-XX formatında ikinci kisim yazı yani yüksek sıcaklığı belirtir. 0W30 yağ 5W30 yağa göre kışın daha çabuk ısınacaktır ve yağlamaya başlayacaktır. Dolayısıyla 5W40 veya 0W40a geçmenize gerek yok.

@forzaGilles hocam da yağ konusunda epey bilgilidir.

Ozgur_gs_91

Profesyonel Detaycı
Moderator
Site Kurucusu
İl
Kocaeli
Üstad bu dediğiniz de mantıklı, benim 10 bin km de 1 lt yağ yakmama çözüm olmayacak ama sanırım. Birde baktığım kadarıyla ; Motul x clean efe ürünü partikül filtreli dizel araçlar için üretilmiş bir yağ. Benim araca uygun yağ Motul eco-nergy 5w30 A5 yağı. Yinede x clean efe kullanmalı mıyım?
10.000 km de 1lt normal bir değer. Turbo beslemeli bir araç için bir sorun teşkil etmez. Diğerilerinide deniyebilirsiniz. Sitesindende bakabilirsiniz. Ben 4 bakımdır aracımda kullanıyorum. Bir sorun olmadı. Ama dediğim gibi marka değişikliği iyi gelir ama eksiltmesi normal 10.000km de 1lt.

emirksk

Amatör Detaycı
Üye
secho fx2 pompa almıştım bugün geldi, içinden 2 adet oring çıktı sanırım biri yedek ama biri de kargodayken yerinden çıkmış diye düşünüyorum. parçalarda takılı oring göremedim. nereye takmam gerek bilen var mı acaba ?

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Alacağınız yağda ilk bakmanız gereken A5/B5 onay sertifikası., sonrasında soğuk bölgede yaşıyorsanız 5w-30 yerine 0w-30 'a geçiş yapabilirsiniz., tabii seçtiğiniz yağ markasında A5/B5 onayı olsa da 0w-30 olarak üretim yapmaya bilir., 0w-40 bakmayın sizin için gereksiz..

Aracınız 13 yaşında, 150bin km'e ve Turbo motora sahip bir araç., sonuç olarak 10.000km'de 1 litre eksiltmesi normal bir durum., Magnatec yarı-sentetik bir yağdır., tam sentetik bir yağ bakınız., Aracın kullanım klavuzunda 2.0 Turbo motor için Volvo VCC 95200377 veya Volvo VCC XXXXXX gibi bir onay yazar., işte en uygun yağ odur..

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
secho fx2 pompa almıştım bugün geldi, içinden 2 adet oring çıktı sanırım biri yedek ama biri de kargodayken yerinden çıkmış diye düşünüyorum. parçalarda takılı oring göremedim. nereye takmam gerek bilen var mı acaba ?
Pompa calisiyorsa o da yedek parcadir. Ben surada muhafaza ediyorum;

15722925897193690571982872901394.jpg

Unique

Acemi Detaycı
Üye
İl
Konya/Taşkent
Alacağınız yağda ilk bakmanız gereken A5/B5 onay sertifikası., sonrasında soğuk bölgede yaşıyorsanız 5w-30 yerine 0w-30 'a geçiş yapabilirsiniz., tabii seçtiğiniz yağ markasında A5/B5 onayı olsa da 0w-30 olarak üretim yapmaya bilir., 0w-40 bakmayın sizin için gereksiz..

Aracınız 13 yaşında, 150bin km'e ve Turbo motora sahip bir araç., sonuç olarak 10.000km'de 1 litre eksiltmesi normal bir durum., Magnatec yarı-sentetik bir yağdır., tam sentetik bir yağ bakınız., Aracın kullanım klavuzunda 2.0 Turbo motor için Volvo VCC 95200377 veya Volvo VCC XXXXXX gibi bir onay yazar., işte en uygun yağ odur..
Tam sentetik yağ almayı planlıyorum bende. Marka tavsiyeniz var mıdır? Ben motul veya liqui moly 5w30 yağlarını düşünüyordum. Bir arkadaş liqui moly nin 5w30 molygen yağlarını tavsiye etti. Bilginiz olan bir yağ mıdır? Tavsiye eder misiniz üstad?

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Tam sentetik yağ almayı planlıyorum bende. Marka tavsiyeniz var mıdır? Ben motul veya liqui moly 5w30 yağlarını düşünüyordum. Bir arkadaş liqui moly nin 5w30 molygen yağlarını tavsiye etti. Bilginiz olan bir yağ mıdır? Tavsiye eder misiniz üstad?
İşveç arabalarına biraz uzagım diyebilirim:) Yağ olarak Liqui Moly ve Motul öneririm., Castrol'den daha iyi yağlar., Her ne kadar soğuk bir bölgede yaşasanızda 0 numara yağ daha ince olacağından eksiltme ihtimali artacaktır.. 5w-30 daha mantıklı bir tercih olacaktır., Fakat yine de en doğru bilgiyi kullanım kılavuzu verecektir..!!

Motul tercih ederseniz dikkat etmeniz gerek..!! piyasada sahtesi çok olan bir yağdır., mutlaka güvenilir bir bayii den almak gerekli., Bir arkadaşım kendi aracı için motul kullanıyor., N11 'de altun petrol diye bir yerden aldığını söylüyordu., Motul ist. bölge müdürlüğüne bizzat telefon açıp sorduğunu...ve bölge müdürlüğünün söylediği; altun petrole biz veriyoruz dediklerini söylemişti; altunpetrol - n11.com Tabii ben arkadaşın yalancısıyım titiz kıl kuyruk birisidir ancak kendi adıma kefil olacak kadar garanti midir bilmiyorum.,

Liqui Moly'de böyle bir sıkıntı yok., Türkiye distribütörü bizzat kendi sitesinden satış yapmakta; Motor Yağları - Liqui Moly Motor Yağları, Katkılar ve Servis Ürünleri

Aracınız için A5/B5 onayı genel bir terim., Liqui Moly 'deki sıkıntı A5/B5 onayı olan pek çok yağ var., Aracın kullanım klavuzu duruyorsa 2.0T motor için Volvo onay kodu olan en uygun yağ onayı yazıyordur., Şayet 2.0T motor için volvo onay kodunu bilebilirsek nokta atışı şu yağ uygundur diyebilirim..

Benim bildiğim liqui moly'de molygen yağın sizin aracınız için uygun olanı yok..!! tavsiye üzerine değil., aracınıza uygun onayı olan yağı almanızı öneririm.. Ayrıca motor yağı ne kadar önemliyse., en azonun kadar yağ filtresi de önemlidir., ucuz yağ filtresi kullanmayın en baba yağ filtresi 70-80 lirayı geçmez..

Gerek kalmadı kullanım klavuzunu buldum :komik: : Aracınızın motor kodu B5204T5 midir..? ruhsatta yazar., https://az685612.vo.msecnd.net/pdfs...a2ec2e74/S60_owners_manual_MY06_TR_tp8158.pdf

Yağ kapasitesi için 5,5 litre

Kitapçıkta B5204T5 motor için önerdiği uygun yağ A5/B5 onay sertifikalı 0W-30 motor yağı önermekte.,

Kitapçıkta motor kaputunu açınca orda bir yağ etiketi olduğunu söylüyor siz yine de motor kaputunu açıp kontrol ediniz...??
örnek resim;
volvo.jpg

volvo-2.jpg

Bu şartlar altında "kitapçığa göre" konuşursak;

Liqui Moly 'de uygun yağ;

-Liqui Moly Special Tech V (special tech volvo) 0w-30 https://www.liquimolyturkey.com/liqui-moly-0w30-motor-yagi-special-tec-v-5-litre-2853

Motul 'de uygun yağ;

-Motul 8100 Eco-nergy 0w-30 https://www.motul.com/tr/tr/products/8100-eco-nergy-0w30

emirksk

Amatör Detaycı
Üye

Selamlar, Doğuştan sorunlu motorlar hariç (Vw TSI, Opel Ecotec vs.) içten yanmalı bir ünitenin yağ eksiltmesi pek sağlıklı bir durum değil hele 150 bin km hiç çok bir rakam değil sadece bu ülkede abartılıyor bu sayılar. Her araç yağ eksiltir dediğiniz gibi ama çok fazla eksiltmemesi lazım, gram yağ eksiltmedi tabiri de çok az eksiltti yerine kullanılıyor sanıyorum. Misal benim turbo dizel aracımın yağ seviyesi hep aynıdır 190.000 km'de. Bakım aralığı 15bin km'de bir, ben yağ eksilttiğini görmedim 3 bakımdır.

Son düzenleme:

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
İşveç arabalarına biraz uzagım diyebilirim:) Yağ olarak Liqui Moly ve Motul öneririm., Castrol'den daha iyi yağlar., Her ne kadar soğuk bir bölgede yaşasanızda 0 numara yağ daha ince olacağından eksiltme ihtimali artacaktır.. 5w-30 daha mantıklı bir tercih olacaktır., Fakat yine de en doğru bilgiyi kullanım kılavuzu verecektir..!!

Motul tercih ederseniz dikkat etmeniz gerek..!! piyasada sahtesi çok olan bir yağdır., mutlaka güvenilir bir bayii den almak gerekli., Bir arkadaşım kendi aracı için motul kullanıyor., N11 'de altun petrol diye bir yerden aldığını söylüyordu., Motul ist. bölge müdürlüğüne bizzat telefon açıp sorduğunu...ve bölge müdürlüğünün söylediği; altun petrole biz veriyoruz dediklerini söylemişti; altunpetrol - n11.com Tabii ben arkadaşın yalancısıyım titiz kıl kuyruk birisidir ancak kendi adıma kefil olacak kadar garanti midir bilmiyorum.,

Liqui Moly'de böyle bir sıkıntı yok., Türkiye distribütörü bizzat kendi sitesinden satış yapmakta; Motor Yağları - Liqui Moly Motor Yağları, Katkılar ve Servis Ürünleri

Aracınız için A5/B5 onayı genel bir terim., Liqui Moly 'deki sıkıntı A5/B5 onayı olan pek çok yağ var., Aracın kullanım klavuzu duruyorsa 2.0T motor için Volvo onay kodu olan en uygun yağ onayı yazıyordur., Şayet 2.0T motor için volvo onay kodunu bilebilirsek nokta atışı şu yağ uygundur diyebilirim..

Benim bildiğim liqui moly'de molygen yağın sizin aracınız için uygun olanı yok..!! tavsiye üzerine değil., aracınıza uygun onayı olan yağı almanızı öneririm.. Ayrıca motor yağı ne kadar önemliyse., en azonun kadar yağ filtresi de önemlidir., ucuz yağ filtresi kullanmayın en baba yağ filtresi 70-80 lirayı geçmez..

Gerek kalmadı kullanım klavuzunu buldum :komik: : Aracınızın motor kodu B5204T5 midir..? ruhsatta yazar., https://az685612.vo.msecnd.net/pdfs...a2ec2e74/S60_owners_manual_MY06_TR_tp8158.pdf

Kitapçıkta B5204T5 motor için önerdiği uygun yağ A5/B5 onay sertifikalı 0W-30 motor yağı önermekte.,

Kitapçıkta motor kaputunu açınca orda bir yağ etiketi olduğunu söylüyor siz yine de motor kaputunu açıp kontrol ediniz...??
örnek resim;
Ekli dosyayı görüntüle 16218

Ekli dosyayı görüntüle 16219

-Liqui Moly Special Tech V (special tech volvo) 0w-30 https://www.liquimolyturkey.com/liqui-moly-0w30-motor-yagi-special-tec-v-5-litre-2853

Motul 'de uygun yağ;

-Motul 8100 Eco-nergy 0w-30 https://www.motul.com/tr/tr/products/8100-eco-nergy-0w30
CIA mısın:saskin:

Fuel Economy

Amatör Detaycı
Üye
@Unique bende birkaç gün önce Konya’da bayi araştırmıştım aşağıdaki bayileri buldum yukarıda da yazıldığı gibi bu marka yağların sahtesi çok direkt elden almanız en iyisi olur. C00173F9-2FC9-4769-B66F-2F24AC0BED8B.jpeg 7E8B0C6B-A25F-4C0A-B999-9F2CCBE884BB.jpeg

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Yağ kalınlaştırma olayı motor ömrünün sonlarına doğru yapılabilecek bir işlem. Castrol magnatec bana göre aracınız için yanlış bir seçim. Yüksek basınç ve sıkıştırma oranlarında motor yağları farklarını ortaya çıkarıyor. Benim tavsiyem motul veya liqui moly marka yağları tercih etmeniz yönünde.

Liqui moly için: LIQUI MOLY 0W30 Motor Yağı Special Tec Volvo 5 Litre (2853)

Motul için: https://www.motul.com/tr/tr/lubricants

Unique

Acemi Detaycı
Üye
İl
Konya/Taşkent

örnek resim;
Ekli dosyayı görüntüle 16218

Ekli dosyayı görüntüle 16219

-Liqui Moly Special Tech V (special tech volvo) 0w-30 LIQUI MOLY 0W30 Motor Yağı Special Tec Volvo 5 Litre (2853)

Motul 'de uygun yağ;

-Motul 8100 Eco-nergy 0w-30 Motul - Products show
Aynen öyle üstadım motor kodu B5204T5 aracın. VOLVO 0w30 veya 5w30 A5 onaylı motor yağlarını kullanın diyor. Ama ben o zaman hiçbir şekilde kalın yağa geçemeyeceğim. Çünkü 5w30 dan sonraki hiçbir yağda A5 onayı yok. Ve piyasa da herkes 10w40, 5w40 ları hiç düşünmeden araçlarına koyuyorlar:( Sizin tavsiyeniz anladığım kadarıyla ne olursa olsun markayı dinleyin, yağ azalırsa eklersiniz :)
Birde marka olarak liqui moly fiyat olarak motul un 2 katına yakın fiyatı var. Liqui moly fiyatına değer bir mi?

Unique

Acemi Detaycı
Üye
İl
Konya/Taşkent
@Unique bende birkaç gün önce Konya’da bayi araştırmıştım aşağıdaki bayileri buldum yukarıda da yazıldığı gibi bu marka yağların sahtesi çok direkt elden almanız en iyisi olur. Ekli dosyayı görüntüle 16222 Ekli dosyayı görüntüle 16223
Üstad Konya nın Taşkent ilçesinde görev yapıyorum. Gerektiğinde yağ, filtreleri alıp burada değiştiriyorum. Konya bayilerinin bilmem çok iyi olur ama gitme ihtimalim biraz az oluyor. Ama liqui moly bayisini tanıyorum. Muhammed abiyle muhabbetimiz var. Liqui moly fiyat olarak motul un 2 katı. Sizce değer mi?

Unique

Acemi Detaycı
Üye
İl
Konya/Taşkent
Yağ kalınlaştırma olayı motor ömrünün sonlarına doğru yapılabilecek bir işlem. Castrol magnatec bana göre aracınız için yanlış bir seçim. Yüksek basınç ve sıkıştırma oranlarında motor yağları farklarını ortaya çıkarıyor. Benim tavsiyem motul veya liqui moly marka yağları tercih etmeniz yönünde.

Liqui moly için: LIQUI MOLY 0W30 Motor Yağı Special Tec Volvo 5 Litre (2853)

Motul için: Motul - Yağ Seçİcİ
Bende magnetec ten vazgeçtim üstad. Ama motul ve liqui moly arasında kaldım. Liqui moly nin 2 katı fiyatına değer mi sizce de?

forzaGilles

Usta Detaycı
Üye
İl
Istanbul
Selamlar, Doğuştan sorunlu motorlar hariç (Vw TSI, Opel Ecotec vs.) içten yanmalı bir ünitenin yağ eksiltmesi pek sağlıklı bir durum değil hele 150 bin km hiç çok bir rakam değil sadece bu ülkede abartılıyor bu sayılar. Her araç yağ eksiltir dediğiniz gibi ama çok fazla eksiltmemesi lazım, gram yağ eksiltmedi tabiri de çok az eksiltti yerine kullanılıyor sanıyorum. Misal benim turbo dizel aracımın yağ seviyesi hep aynıdır 190.000 km'de. Bakım aralığı 15bin km'de bir, ben yağ eksilttiğini görmedim 3 bakımdır.
Selamlar., haklılık payınız oldukça fazla., yalnız ülkemiz koşullarında araçlar pek çok kez el değiştiriyor., sahipleri ekonomik sebeblerden ötürü bakımlarını aksatabiliyor., veya bütçesi el vermediğinden yan sanayi parçalara yönelebiliyor.,

En önemlisi aldığı aracı nasıl olsa 2-3yıl biner satarım mantığında olduğu için aracın rodajına önem vermeyenler çok gördüm(benden sonraki sahibi düşünsün mantığı).,

Ustalarımızda çok cahil; 2008 model opel corsa d bir aracınız var., ilk sahibiyiz aile fertleri kullanıyor., 170.000km’de.., 3 yıl önce yaklaşık 120bin km’deyken baskı-balata setini değiştirdik., Ustaya hangi tip şanzıman yağı kullanacaksın diye sordum., bana bu araçlara ATF tip yağ (Automatic Transmission Fluid) kullanıyoruz dedi., kendisine manuel araca hangi mantığa hizmetle atf yağ kullanacaksın dediğimde., konuyu 20 sene opel servisinde çalıştığını bana işimi öğretme aşamasına getirdi., Biraz tartışmadan sonra ben gelene kadar arabaya şanzıman yağı koymacaksın., gidip opel servisinden şanzıman yapı alıp getirecem ondan koyacaksın dedim., inatlaşma devam etti., işini bıraktı servise beraber gittik., yedek parçadaki personele aracın şasi numarasından uygun şanzıman yağını alacağımı söyledim., Serviste 1-2 tanığı varmış orda da atıp tutuyor ses etmedim., personel sistemden baktı yağları getirdi., Tabii kendi haksız çıktı., Dedim hani sen 20 yıl serviste çalışmıştın ses yok., Orada kendini bir güzel rezil ettim.,

Aynı usta baskı-balata değişecek volanı değişmeyelim daha idare eder diyor., O kadar işçilik ödicem, şanzıman komple aşşağı inecek ama 3 kuruştan kaçıp volanı değişmicem, sonra volan yüzünden tekrardan şanzıman aşşağı inicek yeniden işçilik masrafı ödiyeceğim öyle mi..? 3 sene önce 50liralık yağdan bahsediyoruz., Bizim insanımız herşeyin en iyisini bilir ama bu mantık devam ettiği sürece bi yerlere gelemez/gelemiyecek., Ben tesadüf eseri biraz da zorlamayla araba ile ilgilenmesem usta denen şahıs kaşla-göz arasında şanzımanı indirip volanı değiştirmicek, manuel araca otomatik şanzıman yağı koycaktı ama utanmadan kendince kendine helal saydığı parasını alacaktı.,

Neyse konu uzadı., özetle ülkemizde araçları bakım yapılsın diye verdiğimiz böyle insanlar olduğu sürece bu araçlara sorunsuz yıllarca binmemiz çok zor., ayrıca herkesin araba hakkında bilgisi olması zorunluluğu da yok ama karşındaki insanın önce kendine saygısı lazım..