Hızlı Soru - Cevap

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.
Öne çıkan konu #9,681
arkadaşlar ilk sorum;
rutin yıkamaya nasıl başlamalı? Jant-davlumbaz temizliliği ile başlayıp ön yıkama ve çift kova ile mi devam etmeli yoksa ön yıkama ile başlayıp çift kova ve jant davlumbaz temizliği şeklinde mi devam etmeli?

2) Polisaj işleminde polisaj öncesi en zararsız maskeleme şekli nasıl olmalıdır? elinde örnek görsel veya herhangi bir forum gönderisi olan var ise paylaşabilir misiniz? kiminin kapı aralarına maske yaptığını kiminin yapmadığını, kiminin çamurluk tampon kesişimlerine yaptığını kiminin yapmadığını gördüm. benim gibi polisaja yeni başlayacaklar için yararlı bir bilgi olacaktır.

3) Köşelerde dikkatli çalışılmalı ve boya ince olduğundan yanma olabileceği bilgisi sıkca söyleniyor. bu köşeler hangi yerlerdir nasıl dikkat etmeli buralara?
Maskeleme işlemini polisaj sonrasında size temizlik anlamında sıkıntı oluşturacak tüm kısımlara yapabilirsiniz, plastik aksamları özellikle maskelemelisiniz . Kullandığınız bantda iyi bir bant olmalı ki işlem bitiminde söktüğünüzde yapışkan bırakmasın yüzeyde:)

Tamponların köşeleri , bombeli yerler, kapılardaki sivri köşeler, çamurluk ağızlarındaki köşeler kaporta üzerindeki tüm sivri hatlara sahip olan yüzeylerde dikkatli çalışılmalıdır. Tecrübeniz yoksa boyayı nasıl açtığınızı anlayamazsınız iş işten geçmiş olur, bu kısımlarda minimum baskı ile çalışmalısınız ve aynı yerde makineyi uzun süre tutmamaya çalışın.

ugurus

Usta Detaycı
Üye
İl
İzmir-Antalya
@caner92, jant lastik davlumbazı en son yapma da öncesi ortası çokta farketmez bence . Ben bi gün jant lastik davlumbaz a girişiyorum Sonra sıçrayan yanlara falanda su tutup duruluyorum . Başka gün yada biraz dinlendikten sonra. Ön yıkama ve çift kova yapıyorum . Jantları vs yıkarken. Arabanın diğer yerlerine de uçuşuyor kimyasallar bulaşıyor . O yüzden En son yapmıyorum. Jantlar vs temiz ise Ön yıkama sırasında işlemi bitiyorum Sonra çift kova yöntemi

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
ben şu an başlamadan heroic boranın videolarını izliyorum bitirmek üzereyim 1-2 video kaldı. kendisi önce jant ve davlumbaz temizliği yapıp sonra ön yıkamaya geçiyor. forumdaki cogu kisininde direk ön yıkama ile başladığını gördüm. kararsız kaldım o yüzden.

maskeleme olayı ile ilgilide bir bilgilendirme konusu göremedim. yeni başlayanlar için maskeleme nasıl olmalı aslında bu konuda bir gönderi olmalı.
IMG-20200619-WA0021.jpg
IMG-20200619-WA0022.jpg
IMG-20200619-WA0023.jpg

KILIÇARSLAN

Usta Detaycı
Üye
arkadaşlar ilk sorum;
rutin yıkamaya nasıl başlamalı? Jant-davlumbaz temizliliği ile başlayıp ön yıkama ve çift kova ile mi devam etmeli yoksa ön yıkama ile başlayıp çift kova ve jant davlumbaz temizliği şeklinde mi devam etmeli?

2) Polisaj işleminde polisaj öncesi en zararsız maskeleme şekli nasıl olmalıdır? elinde örnek görsel veya herhangi bir forum gönderisi olan var ise paylaşabilir misiniz? kiminin kapı aralarına maske yaptığını kiminin yapmadığını, kiminin çamurluk tampon kesişimlerine yaptığını kiminin yapmadığını gördüm. benim gibi polisaja yeni başlayacaklar için yararlı bir bilgi olacaktır.

3) Köşelerde dikkatli çalışılmalı ve boya ince olduğundan yanma olabileceği bilgisi sıkca söyleniyor. bu köşeler hangi yerlerdir nasıl dikkat etmeli buralara?
1) jant ve davlumbaz temizliğinin ardından ön yıkama ve sonrasında kova yıkaması ile devam edin. Genel olarak yapılan uygulama bu şekilde. Yurtdışı kaynaklı videolarda da genelde bu şekildedir.
2) maskeleme konusunda plastik ve krom parçaları maskelemeniz lazım. Dalgınlıkla makineyi buralara temas ettirirseniz düşük devirde pasta lekesi, yüksek devirde plastiğe kalıcı olarak hasar verebilirsiniz. Yazı ve logoların keskin köşeleri pad e zarar vermesin diye ve aralarına kalıntı dolmasın diye buralara da maskeleme yapmanız gerekir. 400 ü atarken tozuma yaptığını göreceksiniz. Bu toz nereye girerse bunu temizlemek bana işkence olur dediğiniz neresi varsa maskelemeniz sizin faydanıza. Ön camın altı silecekleri olduğu kısımın 3te 1 lik kısımı genelde maskelenir, yada tüm cam orası size kalmış.
Etiketlemekte sorun yaşıyorum @specialworkstr bayram ustayı maskeleme konusunda tek geçerim çok beğeniyorum.
3) Piyasada kordon diye tabir edilen yerler sorduğunuz kısımlar. Bu kısımlarda mikron seviyesi düşüktür. Biraz değişik bir örnek olacak ama buraları alçıpan yapılan duvarın köşebenti gibi düşünün sizinde düzlemek için zımpara yaptığınızı. İki taraftan köşebentin sınırına kadar zımpara ile gelin ama köşelerin üstünden geçmeyin. O kadar ince bir hatta çizik varsa da görmeniz ve parlaklığı etkilemesi imkansız.

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Onur abi yeni dükkan yeni işler de getirdi sanırsam. :) İnşallah bereketli olur, şu 3lüyü değiştir abi gözünü seveyim abi bir gün Murat abiyi elektrik çarpacak. :D
Eş, dost işi hep.
3 lüyü hallettim, elektrikçi geldi dün, elekrik kaçıran yeri tamir etti. Emektardan vazgeçmem:)

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
@caner92
Ben en önce ön yıkama yapılması gerektiğini düşünüyorum
Zaten ön yıkamanın amacı temaslı yıkamamızı daha güvenli hale getirmektir
Bunun jantı davlumbazı farketmez
Nokta :)
Düşüncelerimin yoruma dönüşmüş hali :alkis:

Hava sıcak veya rüzgarlı ise jantlar ile ilgilenirken boya üzerinde su kuruyabilir. O zaman da jant ve davlumbazı en sona bırakıyorum ben.

muratyz

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
Dardanel
Resimdeki basınçlı yıkama makinesi açılı nozul/uçlarından aliexpress dışında Türkiye'de satışı varmıdır arkadaşlar
Bilen varmı?

Cavraoğlu

Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun
Ağabeyler selamunaleykum öncelikle genel olarak jantlar için almayı düşündüğüm ürün var birisi Sonax BSD digeri Turtle Wax Seal n Shıne hangisini almamı önerirsiniz

EmirhanYigiter

Uzman Detaycı
Üye
Ağabeyler selamunaleykum öncelikle genel olarak jantlar için almayı düşündüğüm ürün var birisi Sonax BSD digeri Turtle Wax Seal n Shıne hangisini almamı önerirsiniz
Katı ürün alacaksanız jant için üretilen waxlar var. Elinizde fusso var ise oda iş görür. BSD tarzı sıvı ürün alacağınıza bunlar daha mantıklı olur. Ben spray sealant tarzı ürünleri tavsiye ederim. Uygulaması çok daha kolay olur daha sık uygulayabilirsiniz. Koch Chemie PW, Gyeon Wetcoat, TW Seal n Shine hiç fark etmez. Şahsi kanaatim sık durula ürünler işinizi görür.

Cavraoğlu

Usta Detaycı
Üye
İl
Samsun
Katı ürün alacaksanız jant için üretilen waxlar var. Elinizde fusso var ise oda iş görür. BSD tarzı sıvı ürün alacağınıza bunlar daha mantıklı olur. Ben spray sealant tarzı ürünleri tavsiye ederim. Uygulaması çok daha kolay olur daha sık uygulayabilirsiniz. Koch Chemie PW, Gyeon Wetcoat, TW Seal n Shine hiç fark etmez. Şahsi kanaatim sık durula ürünler işinizi görür.
Teşekkür ederim turtle wax'ın ömrü jantlarda ne kadar olur acaba

brkcskn

Çaylak Detaycı
Üye
110 barlık bosch makina ve mjj foam lance ikilisine sahibim foam lance ve kova için şampuanım bitti hazır bitmişken yeni çıkıp göremediğim f/p ürünler varsa önerileri açığım. hızlı cila olarak koch chemie pw'dan hep memnun kaldım. hem sarfiyat hem dayanım olarak baya işimi gördü. pw yerine başka öneri varsa ona da açığım.

şampuanı hem foam lance ile hemde kova da kullanmak istiyorum güçlü temizlik olsun cila işini pw ile çözüyorum :)

öneriler için şimdiden teşekkürler

edit: flowey b33 gördüm sanırım herkes baya memnun o ürün içinde bilgi alabilir miyim

Son düzenleme:

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Teşekkür ederim turtle wax'ın ömrü jantlarda ne kadar olur acaba
Aktif kullanılan arabada 1 hafta-10 gün gider. Bu ne kadar frene bastığınızla alakalı. Ömrünü uzatmak için janta demirtozu, kil ve tek aşama temizlik polisajı yapın daha iyi randıman alırsınız. Senede 1-2 defa yapmakta fayda var.

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
110 barlık bosch makina ve mjj foam lance ikilisine sahibim foam lance ve kova için şampuanım bitti hazır bitmişken yeni çıkıp göremediğim f/p ürünler varsa önerileri açığım. hızlı cila olarak koch chemie pw'dan hep memnun kaldım. hem sarfiyat hem dayanım olarak baya işimi gördü. pw yerine başka öneri varsa ona da açığım.

şampuanı hem foam lance ile hemde kova da kullanmak istiyorum güçlü temizlik olsun cila işini pw ile çözüyorum :)

öneriler için şimdiden teşekkürler

edit: flowey b33 gördüm sanırım herkes baya memnun o ürün içinde bilgi alabilir miyim
B33 kuvvetli bir üründür ve kova ile kullanıma uygun değildir. Onun yerine ev13 öneririm size.

B33 de çok kirli yüzeylerde senede bir kaç defa kullanmak için stokta olması gerek ancak bu sizin tercihinize bağlı.